DeJot Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Maja 2010 Nie każdy dysponuje na tyle precyzyjną wagą, żeby dokładnie odmierzyć wymagane ilości soli/przypraw do przygotowywanych wyrobów. Ja zrobiłem sobie taką szybką ściągawkę używając wagi z dokładnościa do 0,1g. 1 płaska łyżeczka soli peklowej = 5g (standardowa dawka na kg mięsa to 4 łyżeczki)1 płaska łyżeczka pieprzu = 1,5g1 płaska łyżeczka majeranku = 0,5g Do pomiaru użyłem łyżeczek do herbaty, ponieważ ich rozmiary są do siebie bardzo zbliżone. Łyżki stołowe mocno odbiegają od siebie rozmiarami, dlatego taka ściągawka mogłaby wprowadzać zbyt duży błąd pomiarowy. Jeśli ktoś chciałby coś jeszcze dokładnie zważyć, to polecam się, zrobimy dłuższą listę. Taka ściągawka to przydatna rzecz szczególnie dla początkujących. Cytuj stopazwrotu.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Maja 2010 Niestety moim zdaniem nie jest to dobry sposób na odważanie przypraw.Odradzam stosowanie .Waga gramowa kosztuje 20zł i nie jest to duży wydatek a ile łatwiej i pewniej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Maja 2010 Do pomiaru użyłem łyżeczek do herbaty, ponieważ ich rozmiary są do siebie bardzo zbliżoneNie byłabym pewna :wink: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeJot Opublikowano 8 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Maja 2010 Trudno, moja ściąga będzie wykorzystana chyba tylko na własny użytek. Cytuj stopazwrotu.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Maja 2010 Trudno, moja ściąga będzie wykorzystana chyba tylko na własny użytek.Dlaczego nie. Czasami jest tak że ktoś nie ma gramowej wagi i Twój post może mu pomóc. Jeśli piszemy o małych łyżeczkach, tych typowo do herbaty to i ich pojemność jest podobna. To co pokazała na zdjęciach Anerka, to po lewej zwykła łyżeczka a po prawej łyżeczka deserowa, a to dwie różne łyżeczki. Można szukać dziury w całym ale po co ? Twoje wagi są jak najbardziej prawidłowe, a gdyby nawet to niewielka "gramowa" różnica nie wpłynie negatywnie na peklowane mięso. Nawet jak pomylimy gram czy dwa to nic się nie stanie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Maja 2010 DeJot, Możesz takiej wagi używać wyłącznie do przypraw, ale nie do wszystkich. Majeranku nawet nie próbuj, chociaż majeranek ważony w ten sposób jest bez znaczenia - kwestia gustu. Co do soli to się pomylisz o 30 % reszta wedle uznania i bez szkody. :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Maja 2010 DeJot, Podaj pojemność Twojej łyżeczki w mililitrach i to rozjaśni trochę kwestię wielkości łyżeczki jaką użyłeś. W niektórych przepisach (dotyczy np. ciast) 1 łyżeczka (5ml)= 5g cukru 4g c. pudru 3g maku, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej 4,5g proszku dopieczenia 4,5g ryżu 5g soli 5g wody 3g żelatyny 1 łyżka(15ml)= 13g cukru 12g c. pudru 9g maku 10g mąki ziemniaczanej i pszennej 13g pr. do pieczenia 13,5g ryżu 15g soli 15g wody 10g żelatyny 1 szklanka(250ml) 220g cukru 170g c. pudru 160g maku 180g mąki ziemniaczanej 160g mąki pszennej 230g ryżu 250g wody Dane przepisane z gazety- dla porównania Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeJot Opublikowano 9 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Maja 2010 DeJot, Podaj pojemność Twojej łyżeczki w mililitrach i to rozjaśni trochę kwestię wielkości łyżeczki jaką użyłeś. Według miarki do lekarstw na użytą do ważenia łyżeczkę wchodzi 5ml (przy wyraźnie wypukłym menisku) Cytuj stopazwrotu.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Maja 2010 Już widzę nowe receptury na łyżki, łyżeczki. miarki -czyżby nowoczesne trendy . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Maja 2010 Może nie nowoczesne ale praktyczne. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Maja 2010 Już widzę nowe receptury na łyżki, łyżeczki. miarki -czyżby nowoczesne trendy I po co kupowałem wagę. :sad: wracam do swoich garstek :grin: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeJot Opublikowano 10 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Maja 2010 Waga to oczywiście gadżet absolutnie konieczny, ale gdy ma się już poważone i podzielone mięsiwa, to szybka ściągawka pozwala zaoszczędzić trochę czasu. Cytuj stopazwrotu.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Maja 2010 ale gdy ma się już poważone i podzielone mięsiwa, to szybka ściągawka pozwala zaoszczędzić trochę czasu. Może i tak . Jednak zanim zaczniemy robić wędliny domowe , warto poczytać i zaopatrzyć się w niezbędne pomoce i narzędzia do ich wyrobu . To się opłaca :!: Będzie znacznie mniej nie miłych niespodzianek przy wyrobach . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Maja 2010 Napisałem posta w tym temacie i znikł czemu nie wiem ?Nic obraźliwego nie napisałem a jednak..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biascun Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Info dla zadymiaczy łyżeczkowców.Dzisiaj w Biedronce można kupić wagę kuchenną za 24,99zł.Waży od 1g do 5kg.Wielkość - trochę mniejsza od formatu A5, płaska. Cytuj My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modliszka79 Opublikowano 8 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Lipca 2016 Do pomiaru użyłem łyżeczek do herbaty, ponieważ ich rozmiary są do siebie bardzo zbliżoneNie byłabym pewna :wink: A ja bym była, ponieważ przedstawione łyżeczki to: łyżeczka do herbaty, a ta mniejsza to łyżeczka do kawy Sztućce mają to do siebie, że ich rozmiary i kształty mają spełniać określone funkcję Domyślam się, że DeJot miał/a na myśli łyżeczkę do herbaty, a te rzeczywiście nie są zbyt rozbieżne w swoich rozmiarach Można je porównać do łyżeczki deserowej, ale te są zazwyczaj smuklejsze i z dłuższą "rączką" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modliszka79 Opublikowano 8 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Lipca 2016 Do pomiaru użyłem łyżeczek do herbaty, ponieważ ich rozmiary są do siebie bardzo zbliżoneNie byłabym pewna :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 8 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Lipca 2016 (edytowane) jeszcze jest różna gęstość nasypowa soli @Modliszka79 jak mnie pamięć nie myli Dziadek bardzo ładnie to pokazał w jednym ze swoich opracowań więc możesz się zapoznać . P.Spomijam kwestie "czubka i płaskości" nasypu na łyżce Edytowane 8 Lipca 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Lipca 2016 (edytowane) Jak juz ktos musi uzyc tej lyzeczki bo nie posiada wagi ,to mozna sobie kupic za niewielkie pieniadze miarki i wtedy zawsze ma sie taka sama "lyzeczke czy lyzke". Edytowane 8 Lipca 2016 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 8 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Lipca 2016 Chyba waga będzie tańsza Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Lipca 2016 tańsza w IKEA to takie miarki to groszowa sprawa A ja uzywam do odmierzania np ziaren slonecznika dyni ,zawsze lepiej niz tym ½ czy ciartka szklanki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Lipca 2018 . 5 łyżek octu 10% może komuś będzie szybciej i łatwiej - z octem 5 łyżek = 80 ml albo też jak ktoś ma miarki typu cup - to miarka 1/3 - pozostałe są nieskomplikowane Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Lipca 2018 1 lyzka ? to 15 ml *5 =75 ml1 lyzeczka 5 ml Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 6 Lipca 2018 1 lyzka ? to 15 ml *5 =75 ml OK ok - ale tez pamiętaj ,że ilość wody zależy od upakowania i wielkości ogórków - a 5 ml octu przy tym stężeniu ? nie jest kłopotem - bardziej niedokładne jest mierzenie łyżkami bo się trochę porozlewa ale każdemu wolno robić jak chce Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 6 Lipca 2018 Ja jak co to lyzek nie uzywam bo mam rozne , mam miarki i do wiekszych pojemnosci dzbanek z podzialka . do tego mam ocet 12 % /24% wiec dodatkowo musze sobie przeliczac. A na dodatek szwedzkie przepisy sa dl i juz nie raz walnelam gafe -biorac ml za dl Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.