Jump to content

Recommended Posts

Sposób czyszczenia żołądków wołowych (raczej przedżołądków wołowych-żwacz, czepiec, księgi) sprowadza się do podobnego sposobu jakiego używamy przy usuwaniu szczeciny.

1.usuwamy zawartość treści pokarmowej z elementu , który będziemy czyścili

2.odwracamy na druga stronę i dokładnie płuczemy pod bieżącą zimną wodą w celu usunięcia pozostałości treści pokarmowej

3.wkładamy wypłukany przedżołądek do naczynia z wodą o temp. około 60 C, jeśli naczynie jest niewielkie to musimy pociąć oparzaną cześć na mniejsze kawałki, tak by móc mieszać wodę.

4.przetrzymujemy oparzany kawałek w wodzie przez kilka minut od 5 do 10 min. (w zależności od temp. wody i wieku zwierzęcia, z którego pochodzi przedżołądek) w między czasie wyciągamy kawałek sprawdzając nożem innym narzędziem, czy daje się usunąć wewnętrzną warstwę ( kolor szary a nawet czarny) . W przypadku możliwości usuwania warstwy należy wyjąć oparzaną część i chwilę poczekać do lekkiego przestygnięcia poczym kładziemy całość na płaskiej powierzchni i czyścimy nożem np. dzwonkowym lub innym do całkowitego usunięcia zanieczyszczeń.

5.jeśli na kawałku powierzchni nie można usunąć zanieczyszczeń to należy włożyć z powrotem do wody i chwilę parzyć

6.płuczemy pod bieżącą wodą w celu usunięcia pozostałych zanieczyszczeń

7.usuwamy zewnętrzny i wewnętrzny łój oraz zanieczyszczone krawędzie.

  • Upvote 1
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/417-czyszczenie-flak%C3%B3w-wo%C5%82owych/
Share on other sites

  • 18 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.