Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Karkówka pieczona na soli


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 bena

bena

    Stały bywalec

  • **VIP Junior**
  • 205 postów
  • MiejscowośćSuwałki

Napisano 26 maj 2010 - 11:56

Karkówka na soli – pyszna

Prosty przepis dla zapracowanych i lubiących smaczne potrawy

Składniki:
 karkówka bez kości (ok. 2 kg),
 sól (najlepiej kamienna),
 musztarda (ulubiona – ja daję ostrą rosyjską albo chrzanową),
 zioła prowansalskie

Wykonanie:
Wysypujemy grubą warstwę soli na blachę piekarnika lub kamień (grubą oznacza przynajmniej 1 kg).Umytą i osuszoną karkówkę smarujemy musztardą i posypujemy na grubo ziołami prowansalskimi. Karkówkę układamy na soli. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy ok 2 h (ja piekłam na termometr do osiągnięcia 70stopni)


Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Smacznego :thumbsup:

#2 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3949 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 26 maj 2010 - 12:01

Ciekawy przepis :clap:

#3 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 26 maj 2010 - 12:13

bena, To wszystko Twoja wina!!! już jadę po karkówkę. I nic mnie nie zatrzyma! :tongue: :thumbsup:

#4 bena

bena

    Stały bywalec

  • **VIP Junior**
  • 205 postów
  • MiejscowośćSuwałki

Napisano 26 maj 2010 - 12:18

bena, To wszystko Twoja wina!!! już jadę po karkówkę. I nic mnie nie zatrzyma! :tongue: :thumbsup:

Cieszę się :lol:
Obym większych win nie miała :wink:
Smacznego !!
Zapomniałam dodać, że równie pyszna jest na gorąco jak i na zimno np. z chrzanikiem :thumbsup:

#5 marcus

marcus

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 790 postów
  • MiejscowośćTonisvorst

Napisano 26 maj 2010 - 12:38

Podobny przepisik juz byl :wink:
http://www.wedlinydo...opic.php?t=2856
Gdzies byl jeszcze taki ze karkowke zasypywalo sie w calosci sola i taki robilem ale niepolecam.
Pozdrawiam

#6 majsa

majsa

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 331 postów
  • MiejscowośćBiały

Napisano 26 maj 2010 - 13:11

Witam! Mam podobny przepis tylko zamiast karkówki piekę kurczaka. Przyprawionego kurczaka (dwie połówki) układam na blaszce wysypanej grubą solą (soli od 1-2 kg) i do piekarnika. Kurczak jest z wierzchu chrupiący, a w środku bardzo soczysty. Pozdrawiam majsa :smile:

#7 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2267 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 26 maj 2010 - 13:55

Mam podobny przepis tylko zamiast karkówki piekę kurczaka

kurczaka robiliśmy z żoną na soli, ale karczku jeszcze nie :tongue:

#8 marcus

marcus

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 790 postów
  • MiejscowośćTonisvorst

Napisano 26 maj 2010 - 14:44

A w jakim celu ukladamy to na soli ?jakie zadanie spelnia w tym wypadku sol?
Pozdrawiam.

#9 bena

bena

    Stały bywalec

  • **VIP Junior**
  • 205 postów
  • MiejscowośćSuwałki

Napisano 26 maj 2010 - 15:12

A w jakim celu ukladamy to na soli ?jakie zadanie spelnia w tym wypadku sol?
Pozdrawiam.


Nie wiem ,czy zauważyłeś, ale karkówka nie jest ani solona ani peklowana :grin:
Myślę, że przede wszystkim zapewnia słoność (ile mięsko chce soli tyle sobie bierze), a poza tym nie wysycha tak, jak pieczona tradycyjnie :rolleyes:
Poprawcie, jeśli się mylę

#10 Marko

Marko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 467 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 27 maj 2010 - 19:23

Piekłem w ten sposób karczek i schab, potwierdzam wychodzą bardzo smaczne i soczyste. Zastanawiam się czy ta sól nie zatrzymuje wilgoci w mięsie.

#11 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 28 maj 2010 - 07:12

Można też zasypać solą cały karczek,nie tylko od spodu.

#12 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 28 maj 2010 - 07:17

Można też zasypać solą cały karczek,nie tylko od spodu.


Po degustacji przedstawianego, myślę że byłby nie zjadliwy. Od spodu jest bardzo słony, a jakby był cały w soli to wiadro wody by potrzeba na popitkę. :wink:

Z tą ilością soli nie ma co przesadzać.
Tak jest smacznie i nie słono. :thumbsup:

#13 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 28 maj 2010 - 07:24

Do takiego pieczenia powinna być używana sól morska,jadłem tak pieczoną rybę i nie była słona.

#14 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 28 maj 2010 - 07:56

Do takiego pieczenia powinna być używana sól morska,

Nie wiem czy morska jest lepsza do pieczenia niż kamienna.
Tylko, że ryba styka się bezpośrednio skórą z solą, a skóry nie jesz. W przypadku karkówki czy innego miejsca sól styka się z zjadaną warstwą mięsa. Tak sądzę.
Dolna warstwa na której leżała karkówka była dość słonawa, ale w całości było ok.

#15 kusy

kusy

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 269 postów
  • MiejscowośćLublin

Napisano 28 maj 2010 - 08:00

A jaką rolę w pieczeniu pełni ten kamień?

#16 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 28 maj 2010 - 08:02

A jaką rolę w pieczeniu pełni ten kamień?


Kamień używany jest do pieczenia chleba, a do mięsa też nadaje sie znakomicie.
Kamień kumuluje ciepło i lepiej zapieka od spodu. Chyba że się mylę to niech mnie bena poprawi.

#17 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 28 maj 2010 - 08:10

Używałem takiego kamienia do pieczenia pizzy ale u mnie nie sprawdził się, lepszy efekt daje włączenie termoobiegu.

#18 bena

bena

    Stały bywalec

  • **VIP Junior**
  • 205 postów
  • MiejscowośćSuwałki

Napisano 28 maj 2010 - 08:47

lepszy efekt daje włączenie termoobiegu.


... ale termoobieg wysusza :cry:

kamienia do pieczenia pizzy ale u mnie nie sprawdził się


z tego co wiem, to kamień do pizzy jest często robiony z czegoś podobnego do szamotu...Może dlatego :cry:
Mylę się??

#19 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 28 maj 2010 - 10:40

Mój kamień jest identyczny jak na zdjęciach, większego znaczenia myśle że nie ma taki kamień przydaje sie bardziej w sytuacji kiedy piekarnik grzeje nie "równo".Wtedy kamień ładnie rozprowadza ciepło, nawet zalecane jest do piekarników gazowych. Co do pieczenia mięsa z termo to faktycznie za szybko wysuszy, do pizzy jednak jest super wtedy pieczę się jakies 8-10min :grin:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 bietka

bietka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 67 postów

Napisano 06 cze 2010 - 21:27

Obok karkówki kładę ziemniaczki wyszorowane obtoczone mieszanką soli i mąki-1/3-2/3.Do tego polecam sos tatarski.Upieczone ziemniaczki mają posmak tych z ogniska.Polecam ten zestaw.Obiad szybki i naprawdę smaczny




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych