bena Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Maja 2010 Karkówka na soli – pyszna Prosty przepis dla zapracowanych i lubiących smaczne potrawy Składniki: karkówka bez kości (ok. 2 kg), sól (najlepiej kamienna), musztarda (ulubiona – ja daję ostrą rosyjską albo chrzanową), zioła prowansalskie Wykonanie: Wysypujemy grubą warstwę soli na blachę piekarnika lub kamień (grubą oznacza przynajmniej 1 kg).Umytą i osuszoną karkówkę smarujemy musztardą i posypujemy na grubo ziołami prowansalskimi. Karkówkę układamy na soli. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy ok 2 h (ja piekłam na termometr do osiągnięcia 70stopni) Smacznego :thumbsup: Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Maja 2010 Ciekawy przepis :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Maja 2010 bena, To wszystko Twoja wina!!! już jadę po karkówkę. I nic mnie nie zatrzyma! :tongue: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 26 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Maja 2010 bena, To wszystko Twoja wina!!! już jadę po karkówkę. I nic mnie nie zatrzyma! :tongue: :thumbsup:Cieszę się :lol: Obym większych win nie miała :wink: Smacznego !! Zapomniałam dodać, że równie pyszna jest na gorąco jak i na zimno np. z chrzanikiem :thumbsup: Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Maja 2010 Podobny przepisik juz byl :wink: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2856Gdzies byl jeszcze taki ze karkowke zasypywalo sie w calosci sola i taki robilem ale niepolecam.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Maja 2010 Witam! Mam podobny przepis tylko zamiast karkówki piekę kurczaka. Przyprawionego kurczaka (dwie połówki) układam na blaszce wysypanej grubą solą (soli od 1-2 kg) i do piekarnika. Kurczak jest z wierzchu chrupiący, a w środku bardzo soczysty. Pozdrawiam majsa :smile: Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Maja 2010 Mam podobny przepis tylko zamiast karkówki piekę kurczakakurczaka robiliśmy z żoną na soli, ale karczku jeszcze nie :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Maja 2010 A w jakim celu ukladamy to na soli ?jakie zadanie spelnia w tym wypadku sol?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 26 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Maja 2010 A w jakim celu ukladamy to na soli ?jakie zadanie spelnia w tym wypadku sol? Pozdrawiam. Nie wiem ,czy zauważyłeś, ale karkówka nie jest ani solona ani peklowana :grin: Myślę, że przede wszystkim zapewnia słoność (ile mięsko chce soli tyle sobie bierze), a poza tym nie wysycha tak, jak pieczona tradycyjnie :rolleyes: Poprawcie, jeśli się mylę Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 27 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Maja 2010 Piekłem w ten sposób karczek i schab, potwierdzam wychodzą bardzo smaczne i soczyste. Zastanawiam się czy ta sól nie zatrzymuje wilgoci w mięsie. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Maja 2010 Można też zasypać solą cały karczek,nie tylko od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Maja 2010 Można też zasypać solą cały karczek,nie tylko od spodu. Po degustacji przedstawianego, myślę że byłby nie zjadliwy. Od spodu jest bardzo słony, a jakby był cały w soli to wiadro wody by potrzeba na popitkę. :wink: Z tą ilością soli nie ma co przesadzać. Tak jest smacznie i nie słono. :thumbsup: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Maja 2010 Do takiego pieczenia powinna być używana sól morska,jadłem tak pieczoną rybę i nie była słona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Maja 2010 Do takiego pieczenia powinna być używana sól morska,Nie wiem czy morska jest lepsza do pieczenia niż kamienna. Tylko, że ryba styka się bezpośrednio skórą z solą, a skóry nie jesz. W przypadku karkówki czy innego miejsca sól styka się z zjadaną warstwą mięsa. Tak sądzę. Dolna warstwa na której leżała karkówka była dość słonawa, ale w całości było ok. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Maja 2010 A jaką rolę w pieczeniu pełni ten kamień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Maja 2010 A jaką rolę w pieczeniu pełni ten kamień? Kamień używany jest do pieczenia chleba, a do mięsa też nadaje sie znakomicie. Kamień kumuluje ciepło i lepiej zapieka od spodu. Chyba że się mylę to niech mnie bena poprawi. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Maja 2010 Używałem takiego kamienia do pieczenia pizzy ale u mnie nie sprawdził się, lepszy efekt daje włączenie termoobiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 28 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Maja 2010 lepszy efekt daje włączenie termoobiegu. ... ale termoobieg wysusza kamienia do pieczenia pizzy ale u mnie nie sprawdził się z tego co wiem, to kamień do pizzy jest często robiony z czegoś podobnego do szamotu...Może dlatego Mylę się?? Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Maja 2010 Mój kamień jest identyczny jak na zdjęciach, większego znaczenia myśle że nie ma taki kamień przydaje sie bardziej w sytuacji kiedy piekarnik grzeje nie "równo".Wtedy kamień ładnie rozprowadza ciepło, nawet zalecane jest do piekarników gazowych. Co do pieczenia mięsa z termo to faktycznie za szybko wysuszy, do pizzy jednak jest super wtedy pieczę się jakies 8-10min :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bietka Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Obok karkówki kładę ziemniaczki wyszorowane obtoczone mieszanką soli i mąki-1/3-2/3.Do tego polecam sos tatarski.Upieczone ziemniaczki mają posmak tych z ogniska.Polecam ten zestaw.Obiad szybki i naprawdę smaczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.