Skocz do zawartości

Przepis na ser typu Koryciński


gonzo132

Rekomendowane odpowiedzi

A może ktoś wie gdzie można kupić czosnek niedźwiedzi.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 984
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mam zamiar zrobić ser koryciński z takim zestawem ziół jaki jest w serze Almette.Czy może orientujecie się jaki skład mają te zioła.?

Według informacji na opakowaniu:

Almette z ziołami

Puszysty serek twarogowy z ziołami. Składniki: ser twarogowy, białka mleka, woda, zioła 4% (cebula, pietruszka, szczypior, czosnek), odtłuszczone mleko w proszku, sól, reg. kwas.: kwas cytrynowy, aromaty naturalne. Spulchniony azotem. Termizowany.

 

btw jak ostatnio robiłem ser z ziołami prowansalskimi, to na 10 litrów mleka dałem czubatą łyżeczkę ziół (kamis). Moim zdaniem to dobra proporcja, daje aromat, ale nie zabija smaku sera.

Pozdrawiam

gonzo132

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A może ktoś wie gdzie można kupić czosnek niedźwiedzi.?

Ja akurat mam własny ale możesz kupić te cebulki na allegro i posadzić i w przyszłym roku będziesz już też miał własny. Chcę jeszcze nadmienić ,że z czosnku niedźwiedziego pozyskujemy jako przyprawę liście ,które o tej porze roku już praktycznie zanikły :mellow:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za pomoc.Zrobiłem ze szczypiorkiem.Całkiem ,całkiem.

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, robiłam w/g przepisu na początku tego postu który podał gonzo132 . Na 5 l mleka dałam 20 kropili podpuszczki w płynie,pół łyżeczki soli, 5 łyżek kefiru. Podpuszczkę dodałam do mleka podgrzanego do 36 stopni. Po 30 min pocięłam rózgą, skrzep i zostawiłam na 30 min. w tym czasie 2 razy odlałam serwatkę i 2 razy pogniotłam delikatnie skrzep. Następnie do formy i odwracałam kilka razy. Po 12 godz. do solanki : 30 dag soli na 1,5 l wody. w solance był 4 godz i był odwracany gdyż przy tak dużym stężeniu soli pływał na wierzchu. Po wyjęciu osuszenie i konsumpcja
duduś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robię tak samo i mi takie dziurki nie wychodzą.Dlaczego- może podpowiecie :cry:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robię tak samo i mi takie dziurki nie wychodzą.Dlaczego- może podpowiecie :cry:

Ja zrobiłem już kilka tych serków, smak jest stabilny, a dziurki za każdym razem inne - raz mało, raz dużo, w czasie ostatnich upałów serek miał dziurki jak gąbka.

Jak nie masz dziurek, to zmień zakwas (kefir, zsiadłe mleko) - może w tym, który używasz żywe kultury bakterii są niezbyt żywe?

No i odciekać musi w temperaturze pokojowej, nie w chłodzie, żeby się bakteriom przyjemnie pracowało.

Pozdrawiam

gonzo132

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz nie zakwaszam ,ale jak zakwaszałem to też nie było takich dziurek.Ocieka sobie spokojnie w mojej " masarni" więc temp jest ok.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba tak bo tam jest sterylnie no prawie.Popróbuję przenieść go na ociekanie do kuchni i użyję tego zakwasu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, Witam

Czosnek niedźwiedzi rośnie w Białowieży i tam sprzedają na straganach przy wejsciu do rezerwatu(5 zł torebka), a ser koryciński( 38 zł/kg) na parkingu przy PTTK Białowieża.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.