arkadiusz Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 19 Czerwca 2010 A może ktoś wie gdzie można kupić czosnek niedźwiedzi.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 19 Czerwca 2010 arkadiusz, może na allegro zobacz ! Cytuj duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 19 Czerwca 2010 arkadiusz, może na allegro zobacz ! http://www.allegro.pl/item1085266029_czosnek_niedzwiedzi_cebulki_50szt.html Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Na innych aukcjach masz suszony czosnek bo ten powyżej to cebulki . Cytuj duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 19 Czerwca 2010 A może ktoś wie gdzie można kupić czosnek niedźwiedzi.?ten użytkownik jest sprawdzony wielokrotnie i przez wielu: http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1133560 lub: http://przyprawyswiata.targi.pl/index.php Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 19 Czerwca 2010 ja też na allegro kupuję u tego sprzedawcy . Polecam Cytuj duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo132 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Mam zamiar zrobić ser koryciński z takim zestawem ziół jaki jest w serze Almette.Czy może orientujecie się jaki skład mają te zioła.? Według informacji na opakowaniu: Almette z ziołami Puszysty serek twarogowy z ziołami. Składniki: ser twarogowy, białka mleka, woda, zioła 4% (cebula, pietruszka, szczypior, czosnek), odtłuszczone mleko w proszku, sól, reg. kwas.: kwas cytrynowy, aromaty naturalne. Spulchniony azotem. Termizowany. btw jak ostatnio robiłem ser z ziołami prowansalskimi, to na 10 litrów mleka dałem czubatą łyżeczkę ziół (kamis). Moim zdaniem to dobra proporcja, daje aromat, ale nie zabija smaku sera. Cytuj Pozdrawiamgonzo132 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 19 Czerwca 2010 A może ktoś wie gdzie można kupić czosnek niedźwiedzi.?Ja akurat mam własny ale możesz kupić te cebulki na allegro i posadzić i w przyszłym roku będziesz już też miał własny. Chcę jeszcze nadmienić ,że z czosnku niedźwiedziego pozyskujemy jako przyprawę liście ,które o tej porze roku już praktycznie zanikły :mellow: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 20 Czerwca 2010 Dziękuję wszystkim za pomoc.Zrobiłem ze szczypiorkiem.Całkiem ,całkiem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 23 Czerwca 2010 No i się udało. Krowa zmieniona. ser wyszedł super. szkoda tylko, ze ta krowa daje mleko po 3 zł za litr. Stara była tańsza ale mleko gorszej jakości. Kształt niezbyt typowy dla korycińskiego ale liczy się smak. Cytuj duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 23 Czerwca 2010 No i się udało. :clap: :clap: :clap: duduś , mam bardzo mało czasu , proszę Ciebie wskaż tą recepturę na śliczny serek :thumbsup: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 23 Czerwca 2010 andrzej k, robiłam w/g przepisu na początku tego postu który podał gonzo132 . Na 5 l mleka dałam 20 kropili podpuszczki w płynie,pół łyżeczki soli, 5 łyżek kefiru. Podpuszczkę dodałam do mleka podgrzanego do 36 stopni. Po 30 min pocięłam rózgą, skrzep i zostawiłam na 30 min. w tym czasie 2 razy odlałam serwatkę i 2 razy pogniotłam delikatnie skrzep. Następnie do formy i odwracałam kilka razy. Po 12 godz. do solanki : 30 dag soli na 1,5 l wody. w solance był 4 godz i był odwracany gdyż przy tak dużym stężeniu soli pływał na wierzchu. Po wyjęciu osuszenie i konsumpcja Cytuj duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Robię tak samo i mi takie dziurki nie wychodzą.Dlaczego- może podpowiecie Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 23 Czerwca 2010 duduś, no pniękny ten serek ,chętnie bym skosztował ,mam blisko :grin: :lol: :grin: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 23 Czerwca 2010 paolodoro, zapraszam tylko musiałbyś dzisiaj bo jutro będzie tylko wspomnieniem Cytuj duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 23 Czerwca 2010 duduś, chętnie ,ale dzisiaj już nie dam rady ,schowaj dla mnie to podjadę jutro i nie mów nikomu gdzie :grin: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo132 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Robię tak samo i mi takie dziurki nie wychodzą.Dlaczego- może podpowiecie Ja zrobiłem już kilka tych serków, smak jest stabilny, a dziurki za każdym razem inne - raz mało, raz dużo, w czasie ostatnich upałów serek miał dziurki jak gąbka. Jak nie masz dziurek, to zmień zakwas (kefir, zsiadłe mleko) - może w tym, który używasz żywe kultury bakterii są niezbyt żywe? No i odciekać musi w temperaturze pokojowej, nie w chłodzie, żeby się bakteriom przyjemnie pracowało. Cytuj Pozdrawiamgonzo132 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Teraz nie zakwaszam ,ale jak zakwaszałem to też nie było takich dziurek.Ocieka sobie spokojnie w mojej " masarni" więc temp jest ok. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo132 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Teraz nie zakwaszam ,ale jak zakwaszałem to też nie było takich dziurek.Widać za czysto u Ciebie i bakterie nie mają skąd przyjść. :wink: Poeksperymentuj z zakwasem. Cytuj Pozdrawiamgonzo132 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 23 Czerwca 2010 ja tym razem użyłam kefiru z "biedronki" "mleczna kraina" a ociekał w kuchni gdzie było 20 stopni Cytuj duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Chyba tak bo tam jest sterylnie no prawie.Popróbuję przenieść go na ociekanie do kuchni i użyję tego zakwasu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 23 Czerwca 2010 andrzej k, robiłam w/g przepisu Dzięki :smile: Pozdrawiam P.s. A podpuszczka jaka do tego sera ? Taka jak do sera typu oscypek ? Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 24 Czerwca 2010 andrzej k, dokładnie, taka sama Cytuj duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 24 Czerwca 2010 andrzej k, dokładnie, taka sama Dzięki serdeczne :lol: pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 24 Czerwca 2010 arkadiusz, Witam Czosnek niedźwiedzi rośnie w Białowieży i tam sprzedają na straganach przy wejsciu do rezerwatu(5 zł torebka), a ser koryciński( 38 zł/kg) na parkingu przy PTTK Białowieża. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.