Skocz do zawartości

Przepis na ser typu Koryciński


gonzo132

Rekomendowane odpowiedzi

Kupię albo poszukam w lesie cebulek i zasadzę u siebie na działce.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 984
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam !

Bardzo mnie zainteresował przepis na serek korycinskia. Z uwagi na to że unikam produktow z dużą zawartoscią tłuszczu mam pytanie, czy wyjdzie mi ser jeśli zrobie jeśli mleko bedzie mniej tłuste?

Pozdrawiam Halina

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy wyjdzie mi ser jeśli zrobie jeśli mleko bedzie mniej tłuste?

Wyjdzie tylko będzie bardziej twardy, mocno związany i trzeba dłużej żuć.

Poszukaj w handlu sera o obniżonej zawartości tłuszczu a przekonasz się o różnicy w smaku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekwa jestem dlaczego. Tłuszcz nie jest groźny i zły. :grin:

Ja akurat nie jem produktów o wysokiej zawartości tluszczu :tongue:

 

Wyjdzie tylko będzie bardziej twardy, mocno związany i trzeba dłużej żuć.

Więc nie mam co ryzykowac, zrobie dla rodziny w/g przepisu.

 

Pozdrawiam

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czosnek niedźwiedzi rośnie w Białowieży i tam sprzedają na straganach przy wejsciu do rezerwatu(5 zł torebka), a ser koryciński( 38 zł/kg) na parkingu przy PTTK Białowieża.

Pozdrawiam

Jejku, ja myślałem, że takie ceny to tylko w Warszawie!

 

Tym większa motywacja do samodzielnej produkcji :grin:

Pozdrawiam

gonzo132

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Ser wg podanego tutaj przepisu próbowałem zrobić już 2 razy - raz u znajomych, którzy maja krowy, drugi u siebie w domu - mleko od tych samych krów. Przy obu próbach serek po obsuszeniu z solanki pokrył się białym nalotem (po około 2 dniach od wyjęcia z solanki). Za pierwszym razem skroiłem warstwę z nalotem i dalej przechowuję w lodówce i nalot już nie powraca, a serek jest całkiem smaczny. Drugiej produkcji jeszcze nie próbowałem, nie zdejmowałem też nalotu. Czy to jest normalny objaw? Czy tak być powinno? Jakie mogą być przyczyny?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy to jest normalny objaw? Czy tak być powinno? Jakie mogą być przyczyny?

Ser w czasie dojrzewania powinien być pielegnowany. Polega to na przemywaniu powierzchni słabą solanką i wycieraniu do sucha. W przypadku tego typu sera jest to pielęgnacja na tzw. "suchą skórkę".

Ser pokrywa się pleśnią w sprzyjających warunkach wilgociowo/temperaturowych.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no właśnie nie mam pewności

 

Postępuj jak z grzybami .Jak nie masz pewności to nie jedz.Ja jem i jeszcze żyję :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witajcie :wink:

Ser Koryciński popełniłem- nawet kilka rodzajów- a mianowicie:

1. z ziołami powansalskimi

2.Suszonymi pomidorami

3.Papryką i czosnkiem

Najbardziej przypadł nam do gustu ten z ziołami.

Nie ustrzegłem się błędów które następnym razem mam zamiar poprawić.

Generalnie mój skrzep za bardzo obfitował w serwatkę co skutkowało o wiele dłuższym okresem ociekania.

Trudno mi wierzyć że przy tak dużych serach -ok. 3 kg.ociekanie pozostawia się tylko grawitacji, chyba że podczas obróbki skrzep został jej skutecznie pozbawiony.

Na którymś ze zdjęć widać jak kobitka ręcznie zlepia i formuje skrzep.

Pozdrawiam

 

[ Dodano: Sro 25 Sie, 2010 11:06 ]

http://wyborcza.biz/mojbiznes/51,101966,4303419.html?i=1

Geronimo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój ser koryciński z ziołami prowansalskimi

http://img818.imageshack.us/img818/387/rockbabelisery032.jpg

http://img839.imageshack.us/img839/9950/rockbabelisery031.jpg

 

a ten z suszonymi pomidorami i czosnkiem

http://img541.imageshack.us/img541/2241/rockbabelisery034.jpg

http://img825.imageshack.us/img825/8357/rockbabelisery033.jpg

nie ustrzegłem się od błędów,jak np. zbyt grubo pocięty skrzep i co za tym idzie trudności z odsączaniem serwatki i parę jeszcze innych. :blush:

pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witam wszystkich! Jestem tu nowa, ale chętnie podzielę się wypróbowanym sposobem na przyprawianie sera podpuszczkowego:

1) gotowy serek- mały krążek, lub ukrojony klin zawinąć w pergamin (papier do pieczenia) posypany mieszanką tymianku i bazylii, przyprawy oblepią ser, jeśli będzie zbyt aromatycznie można nadmiar zeskrobać),

2) serek zawinąć w zblanszowane( włożone na 3 min. do wrzątku i schłodzone pod zimną wodą) liście orzecha włoskiego lub winorośli (może być dzikie wino). Zawinięty serek obwiązać sznurkiem, włożyć do lodówki- dobrze jest mieć możliwość utrzymać temp. powyżej 12 stopni( np. oddzielna chłodziarka do serów- szybciej dojrzewa, albo chłodna piwnica) :thumbsup:

 

Pozdrawiam Serowarów i życzę smacznego!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.