arkadiusz Opublikowano 24 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Kupię albo poszukam w lesie cebulek i zasadzę u siebie na działce. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 26 Czerwca 2010 Witam !Bardzo mnie zainteresował przepis na serek korycinskia. Z uwagi na to że unikam produktow z dużą zawartoscią tłuszczu mam pytanie, czy wyjdzie mi ser jeśli zrobie jeśli mleko bedzie mniej tłuste?Pozdrawiam Halina Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 26 Czerwca 2010 unikam produktow z dużą zawartoscią tłuszczuCiekwa jestem dlaczego. Tłuszcz nie jest groźny i zły. :grin: Serek z mleka od krowy po odciągnięciu śmietany też wyjdzie. Pozdrawiam Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 26 Czerwca 2010 czy wyjdzie mi ser jeśli zrobie jeśli mleko bedzie mniej tłuste?Wyjdzie tylko będzie bardziej twardy, mocno związany i trzeba dłużej żuć. Poszukaj w handlu sera o obniżonej zawartości tłuszczu a przekonasz się o różnicy w smaku. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 26 Czerwca 2010 Ciekwa jestem dlaczego. Tłuszcz nie jest groźny i zły. :grin: Ja akurat nie jem produktów o wysokiej zawartości tluszczu :tongue: Wyjdzie tylko będzie bardziej twardy, mocno związany i trzeba dłużej żuć. Więc nie mam co ryzykowac, zrobie dla rodziny w/g przepisu. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo132 Opublikowano 26 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 26 Czerwca 2010 Czosnek niedźwiedzi rośnie w Białowieży i tam sprzedają na straganach przy wejsciu do rezerwatu(5 zł torebka), a ser koryciński( 38 zł/kg) na parkingu przy PTTK Białowieża. Pozdrawiam Jejku, ja myślałem, że takie ceny to tylko w Warszawie! Tym większa motywacja do samodzielnej produkcji :grin: Cytuj Pozdrawiamgonzo132 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 27 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 27 Czerwca 2010 Więc nie mam co ryzykowac, zrobie dla rodziny w/g przepisu. Z małej ilości mleka zawsze możesz zrobić. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 27 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 27 Czerwca 2010 ser koryciński( 38 zł/kg) A w Korycinie - 19 zł/kg. To jest interes :grin: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionia Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Ile wyjdzie sera z 5 litrów mleka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Mnie wyszło około 0,8 kg Cytuj duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Mnie też Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 31 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 31 Lipca 2010 No i się udało. Krowa zmieniona. ser wyszedł super. szkoda tylko, ze ta krowa daje mleko po 3 zł za litr. :wink: nie to żebym się czepiał :wink: , ale psujesz ceny Duduś :lol: ale serek grzechu wart :tongue: pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinFutrzak Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Ser wg podanego tutaj przepisu próbowałem zrobić już 2 razy - raz u znajomych, którzy maja krowy, drugi u siebie w domu - mleko od tych samych krów. Przy obu próbach serek po obsuszeniu z solanki pokrył się białym nalotem (po około 2 dniach od wyjęcia z solanki). Za pierwszym razem skroiłem warstwę z nalotem i dalej przechowuję w lodówce i nalot już nie powraca, a serek jest całkiem smaczny. Drugiej produkcji jeszcze nie próbowałem, nie zdejmowałem też nalotu. Czy to jest normalny objaw? Czy tak być powinno? Jakie mogą być przyczyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 MarcinFutrzak, mój też miał nalot ale po jakimś dwutygodniowym leżeniu w lodówce Cytuj duduś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Czy to jest normalny objaw? Czy tak być powinno? Jakie mogą być przyczyny?Ser w czasie dojrzewania powinien być pielegnowany. Polega to na przemywaniu powierzchni słabą solanką i wycieraniu do sucha. W przypadku tego typu sera jest to pielęgnacja na tzw. "suchą skórkę". Ser pokrywa się pleśnią w sprzyjających warunkach wilgociowo/temperaturowych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinFutrzak Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Dziękuję za odpowiedzi.Czy taki nalot jest szkodliwy (trujący po spożyciu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinFutrzak Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Toż to penicylina nieprawdaż :grin:no właśnie nie mam pewności :mellow: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 3 Sierpnia 2010 no właśnie nie mam pewności Postępuj jak z grzybami .Jak nie masz pewności to nie jedz.Ja jem i jeszcze żyję :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Witajcie :wink: Ser Koryciński popełniłem- nawet kilka rodzajów- a mianowicie: 1. z ziołami powansalskimi 2.Suszonymi pomidorami 3.Papryką i czosnkiem Najbardziej przypadł nam do gustu ten z ziołami. Nie ustrzegłem się błędów które następnym razem mam zamiar poprawić. Generalnie mój skrzep za bardzo obfitował w serwatkę co skutkowało o wiele dłuższym okresem ociekania. Trudno mi wierzyć że przy tak dużych serach -ok. 3 kg.ociekanie pozostawia się tylko grawitacji, chyba że podczas obróbki skrzep został jej skutecznie pozbawiony. Na którymś ze zdjęć widać jak kobitka ręcznie zlepia i formuje skrzep. Pozdrawiam [ Dodano: Sro 25 Sie, 2010 11:06 ] http://wyborcza.biz/mojbiznes/51,101966,4303419.html?i=1 Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 widać jak kobitka ręcznie zlepia i formuje skrzep Znam te kobitki osobiście - oj nie jeden ser razem sie zjadło :thumbsup: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Znam te kobitki osobiście - oj nie jeden ser razem sie zjadło :thumbsup: :lol: Sprawdza się stara prawda-,,Znać właściwe i odpowiednie kobitki :wink: pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Mój ser koryciński z ziołami prowansalskimi http://img818.imageshack.us/img818/387/rockbabelisery032.jpg http://img839.imageshack.us/img839/9950/rockbabelisery031.jpg a ten z suszonymi pomidorami i czosnkiem http://img541.imageshack.us/img541/2241/rockbabelisery034.jpg http://img825.imageshack.us/img825/8357/rockbabelisery033.jpg nie ustrzegłem się od błędów,jak np. zbyt grubo pocięty skrzep i co za tym idzie trudności z odsączaniem serwatki i parę jeszcze innych. :blush: pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Wygląda smakowicie,podeślij po kawałku na pw. :clap: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 4 Września 2010 Wygląda smakowicie,podeślij po kawałku na pw. :clap: :thumbsup: Eh........... żeby tak było można Cóż - niedoskonały ten internet :wink: pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mama Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 14 Września 2010 Witam wszystkich! Jestem tu nowa, ale chętnie podzielę się wypróbowanym sposobem na przyprawianie sera podpuszczkowego:1) gotowy serek- mały krążek, lub ukrojony klin zawinąć w pergamin (papier do pieczenia) posypany mieszanką tymianku i bazylii, przyprawy oblepią ser, jeśli będzie zbyt aromatycznie można nadmiar zeskrobać), 2) serek zawinąć w zblanszowane( włożone na 3 min. do wrzątku i schłodzone pod zimną wodą) liście orzecha włoskiego lub winorośli (może być dzikie wino). Zawinięty serek obwiązać sznurkiem, włożyć do lodówki- dobrze jest mieć możliwość utrzymać temp. powyżej 12 stopni( np. oddzielna chłodziarka do serów- szybciej dojrzewa, albo chłodna piwnica) :thumbsup: Pozdrawiam Serowarów i życzę smacznego!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.