Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Przepis na ser typu Koryciński


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
929 odpowiedzi w tym temacie

#41 Podlasiak

Podlasiak

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1221 postów
  • MiejscowośćBoston

Napisano 13 cze 2010 - 11:52

Ja kupuję ser koryciński u źródła - w Korycinie. Smak ser ulega zmianie zależnie od pory roku - czyli sposobu karmienia krów. Jeśli chodzi o słoność - ser koryciński to ser dojrzewający - zauważyłem że im starszy tym bardziej słony a kolor zmienia sie z białego na lekko kremowy ( i takie lubię ) :thumbsup:

#42 duduś

duduś

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćczęstochowa

Napisano 13 cze 2010 - 12:11

Był też w sprzedaży dojrzały koryciński ale właśnie obawiałam się, że będzie słony i dlatego nie kupiłam

#43 wiejas

wiejas

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 433 postów
  • MiejscowośćPawłowice

Napisano 13 cze 2010 - 12:31

oscypek też jest słony a gdyby nie taka wysoka cena to bym na okrągło wsuwał a jeszcze do piwa..........mmmmm mniam

[size=9][ Dodano: Nie 13 Cze, 2010 13:33 ][/size]
nie wiecie gdzie można ten koryciński kupić w rejonie rybnik jastrzębie żory?
muszę tego spróbować a sam na razie się za wyrob nie biorę bo tu nie ma krów mlecznych
poprostu wybite bo się nie opłaca trzymać

#44 gonzo132

gonzo132

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 118 postów
  • MiejscowośćPułtusk

Napisano 13 cze 2010 - 15:40

nie wiecie gdzie można ten koryciński kupić w rejonie rybnik jastrzębie żory?
muszę tego spróbować a sam na razie się za wyrob nie biorę bo tu nie ma krów mlecznych
poprostu wybite bo się nie opłaca trzymać


Nie wiem, czy to aktualne, kiedyś można było zamówić ser u niektórych producentów i przesyłali pocztą (kontakt da się wygooglać). Ale jest ryzyko, że poczta będzie to przewozić ponad tydzień, więc przy tych upałach, to nie radzę. Poza tym trzeba zamówić cały, 3 kilogramowy krąg. A jak nie zasmakuje?

#45 wiejas

wiejas

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 433 postów
  • MiejscowośćPawłowice

Napisano 13 cze 2010 - 17:43

nie taki numer to mi nie pasuje gonzo123 ale dzięki

#46 sun78

sun78

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Miejscowośćżory

Napisano 15 cze 2010 - 23:32

[size=9][ Dodano: Nie 13 Cze, 2010 13:33 ][/size]
nie wiecie gdzie można ten koryciński kupić w rejonie rybnik jastrzębie żory?
muszę tego spróbować a sam na razie się za wyrob nie biorę bo tu nie ma krów mlecznych
poprostu wybite bo się nie opłaca trzymać[/quote]

Witam, dobrze by było się rozejrzeć, jest naokoło pełno gospodarstw mlecznych, w Borynii, Świerklanach, Warszowicach...
Sama hoduję krowy mleczne, a brak opłacalności wynika min. właśnie z tego, że każdy idzie do sklepu, bo przecież "krów obok mnie nikt nie ma"
Jak czytam na forum, jak ktoś jeździ kilkadziesiąt km za mlekiem, to szok!
Wystarczy w pierwszej wsi spytać, kto ma krowy i po sprawie.
Pozdrowienia i powodzenia w poszukiwaniu dobrego mleka!

#47 Jola1962

Jola1962

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćŻory

Napisano 16 cze 2010 - 07:23

Witam !

Nie tak do końca jak piszesz.
Ja jestem z Żor i biorę mleko od gospodarza.Tylko raz dostałam 10 litrów w przeciągu dwóch
lat na serek .

#48 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9370 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 16 cze 2010 - 07:56

biorę mleko od gospodarza.Tylko raz dostałam 10 litrów w przeciągu dwóch
lat na serek .

Witaj Jola1962,
jak należy rozumieć Twoją wypowiedź?
Czy gospodarz limituje ilość sprzedawanego mleka?
Napisz na PW do sun78, i umówcie się na wieczorową porę, tuż po dojeniu.

#49 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11417 postów

Napisano 18 cze 2010 - 17:55

Mam zamiar zrobić ser koryciński z takim zestawem ziół jaki jest w serze Almette.Czy może orientujecie się jaki skład mają te zioła.?A może ktoś zaproponuję jaki ciekawy zestaw.Z ziołami prowansalskimi już robiłem i to nie było to.Czosnek raczej też nie bo moja małżonka nie bardzo go lubi.

#50 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5194 postów

Napisano 18 cze 2010 - 22:18

Nie wiem, dokładnie jaki zestaw ziół jest w serze Almette ale jeśli chodzi o ser koryciński to jadłam go w kilku wersjach . Mnie osobiście najbardziej smakował z czosnkiem niedźwiedzim ( ale ja w ogóle jestem fanką czosnku :grin: ). Spróbuj może z czarnuszką ( ciekawy smak) albo z oliwkami - mnie pasował średnio może z papryką lub z oregano i estragonem :grin:

#51 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11417 postów

Napisano 19 cze 2010 - 06:37

A może ktoś wie gdzie można kupić czosnek niedźwiedzi.?

#52 duduś

duduś

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćczęstochowa

Napisano 19 cze 2010 - 10:49

arkadiusz, może na allegro zobacz !

#53 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2617 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 19 cze 2010 - 10:58

arkadiusz, może na allegro zobacz !


http://www.allegro.p...ulki_50szt.html

#54 duduś

duduś

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćczęstochowa

Napisano 19 cze 2010 - 12:23

Na innych aukcjach masz suszony czosnek bo ten powyżej to cebulki .

#55 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 19 cze 2010 - 13:07

A może ktoś wie gdzie można kupić czosnek niedźwiedzi.?

ten użytkownik jest sprawdzony wielokrotnie i przez wielu:
http://www.allegro.p...php?uid=1133560

lub:
http://przyprawyswia...gi.pl/index.php

#56 duduś

duduś

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćczęstochowa

Napisano 19 cze 2010 - 13:18

ja też na allegro kupuję u tego sprzedawcy . Polecam

#57 gonzo132

gonzo132

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 118 postów
  • MiejscowośćPułtusk

Napisano 19 cze 2010 - 16:07

Mam zamiar zrobić ser koryciński z takim zestawem ziół jaki jest w serze Almette.Czy może orientujecie się jaki skład mają te zioła.?


Według informacji na opakowaniu:
Almette z ziołami
Puszysty serek twarogowy z ziołami. Składniki: ser twarogowy, białka mleka, woda, zioła 4% (cebula, pietruszka, szczypior, czosnek), odtłuszczone mleko w proszku, sól, reg. kwas.: kwas cytrynowy, aromaty naturalne. Spulchniony azotem. Termizowany.

btw jak ostatnio robiłem ser z ziołami prowansalskimi, to na 10 litrów mleka dałem czubatą łyżeczkę ziół (kamis). Moim zdaniem to dobra proporcja, daje aromat, ale nie zabija smaku sera.

#58 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5194 postów

Napisano 19 cze 2010 - 18:07

A może ktoś wie gdzie można kupić czosnek niedźwiedzi.?

Ja akurat mam własny ale możesz kupić te cebulki na allegro i posadzić i w przyszłym roku będziesz już też miał własny. Chcę jeszcze nadmienić ,że z czosnku niedźwiedziego pozyskujemy jako przyprawę liście ,które o tej porze roku już praktycznie zanikły :mellow:

#59 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11417 postów

Napisano 20 cze 2010 - 20:13

Dziękuję wszystkim za pomoc.Zrobiłem ze szczypiorkiem.Całkiem ,całkiem.

Dołączona grafika

#60 duduś

duduś

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćczęstochowa

Napisano 23 cze 2010 - 10:02

No i się udało. Krowa zmieniona. ser wyszedł super. szkoda tylko, ze ta krowa daje mleko po 3 zł za litr. Stara była tańsza ale mleko gorszej jakości. Kształt niezbyt typowy dla korycińskiego ale liczy się smak.
Dołączona grafika Dołączona grafika




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych