Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Przepis na ser typu Koryciński


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
929 odpowiedzi w tym temacie

#61 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12682 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 23 cze 2010 - 12:17

No i się udało.



:clap: :clap: :clap: duduś , mam bardzo mało czasu , proszę Ciebie wskaż tą recepturę na śliczny serek :thumbsup:


Gorąco pozdrawiam

#62 duduś

duduś

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćczęstochowa

Napisano 23 cze 2010 - 12:57

andrzej k, robiłam w/g przepisu na początku tego postu który podał gonzo132 . Na 5 l mleka dałam 20 kropili podpuszczki w płynie,pół łyżeczki soli, 5 łyżek kefiru. Podpuszczkę dodałam do mleka podgrzanego do 36 stopni. Po 30 min pocięłam rózgą, skrzep i zostawiłam na 30 min. w tym czasie 2 razy odlałam serwatkę i 2 razy pogniotłam delikatnie skrzep. Następnie do formy i odwracałam kilka razy. Po 12 godz. do solanki : 30 dag soli na 1,5 l wody. w solance był 4 godz i był odwracany gdyż przy tak dużym stężeniu soli pływał na wierzchu. Po wyjęciu osuszenie i konsumpcja

#63 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11406 postów

Napisano 23 cze 2010 - 17:59

Robię tak samo i mi takie dziurki nie wychodzą.Dlaczego- może podpowiecie :cry:

#64 paolodoro

paolodoro

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 888 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 23 cze 2010 - 19:37

duduś, no pniękny ten serek ,chętnie bym skosztował ,mam blisko :grin: :lol: :grin:

#65 duduś

duduś

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćczęstochowa

Napisano 23 cze 2010 - 19:58

paolodoro, zapraszam tylko musiałbyś dzisiaj bo jutro będzie tylko wspomnieniem

#66 paolodoro

paolodoro

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 888 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 23 cze 2010 - 20:28

duduś, chętnie ,ale dzisiaj już nie dam rady ,schowaj dla mnie to podjadę jutro i nie mów nikomu gdzie :grin:

#67 gonzo132

gonzo132

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 118 postów
  • MiejscowośćPułtusk

Napisano 23 cze 2010 - 20:33

Robię tak samo i mi takie dziurki nie wychodzą.Dlaczego- może podpowiecie :cry:

Ja zrobiłem już kilka tych serków, smak jest stabilny, a dziurki za każdym razem inne - raz mało, raz dużo, w czasie ostatnich upałów serek miał dziurki jak gąbka.
Jak nie masz dziurek, to zmień zakwas (kefir, zsiadłe mleko) - może w tym, który używasz żywe kultury bakterii są niezbyt żywe?
No i odciekać musi w temperaturze pokojowej, nie w chłodzie, żeby się bakteriom przyjemnie pracowało.

#68 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11406 postów

Napisano 23 cze 2010 - 20:37

Teraz nie zakwaszam ,ale jak zakwaszałem to też nie było takich dziurek.Ocieka sobie spokojnie w mojej " masarni" więc temp jest ok.

#69 gonzo132

gonzo132

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 118 postów
  • MiejscowośćPułtusk

Napisano 23 cze 2010 - 20:44

Teraz nie zakwaszam ,ale jak zakwaszałem to też nie było takich dziurek.

Widać za czysto u Ciebie i bakterie nie mają skąd przyjść. :wink:
Poeksperymentuj z zakwasem.

#70 duduś

duduś

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćczęstochowa

Napisano 23 cze 2010 - 20:45

ja tym razem użyłam kefiru z "biedronki" "mleczna kraina" a ociekał w kuchni gdzie było 20 stopni

#71 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11406 postów

Napisano 23 cze 2010 - 20:51

Chyba tak bo tam jest sterylnie no prawie.Popróbuję przenieść go na ociekanie do kuchni i użyję tego zakwasu.

#72 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12682 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 23 cze 2010 - 22:32

andrzej k, robiłam w/g przepisu



Dzięki :smile:


Pozdrawiam


P.s. A podpuszczka jaka do tego sera ? Taka jak do sera typu oscypek ?

#73 duduś

duduś

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćczęstochowa

Napisano 24 cze 2010 - 08:27

andrzej k, dokładnie, taka sama

#74 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12682 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 24 cze 2010 - 18:18

andrzej k, dokładnie, taka sama



Dzięki serdeczne :lol:


pozdrawiam

#75 SMORODINA

SMORODINA

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 974 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 24 cze 2010 - 18:54

arkadiusz, Witam
Czosnek niedźwiedzi rośnie w Białowieży i tam sprzedają na straganach przy wejsciu do rezerwatu(5 zł torebka), a ser koryciński( 38 zł/kg) na parkingu przy PTTK Białowieża.
Pozdrawiam

#76 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11406 postów

Napisano 24 cze 2010 - 19:13

Kupię albo poszukam w lesie cebulek i zasadzę u siebie na działce.

#77 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6580 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 26 cze 2010 - 13:06

Witam !
Bardzo mnie zainteresował przepis na serek korycinskia. Z uwagi na to że unikam produktow z dużą zawartoscią tłuszczu mam pytanie, czy wyjdzie mi ser jeśli zrobie jeśli mleko bedzie mniej tłuste?
Pozdrawiam Halina

#78 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 26 cze 2010 - 16:26

unikam produktow z dużą zawartoscią tłuszczu

Ciekwa jestem dlaczego. Tłuszcz nie jest groźny i zły. :grin:
Serek z mleka od krowy po odciągnięciu śmietany też wyjdzie.

Pozdrawiam

#79 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4140 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 26 cze 2010 - 17:42

czy wyjdzie mi ser jeśli zrobie jeśli mleko bedzie mniej tłuste?

Wyjdzie tylko będzie bardziej twardy, mocno związany i trzeba dłużej żuć.
Poszukaj w handlu sera o obniżonej zawartości tłuszczu a przekonasz się o różnicy w smaku.

#80 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6580 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 26 cze 2010 - 20:49

Ciekwa jestem dlaczego. Tłuszcz nie jest groźny i zły. :grin:


Ja akurat nie jem produktów o wysokiej zawartości tluszczu :tongue:

Wyjdzie tylko będzie bardziej twardy, mocno związany i trzeba dłużej żuć.


Więc nie mam co ryzykowac, zrobie dla rodziny w/g przepisu.

Pozdrawiam




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych