Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Przepis na ser typu Koryciński


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
929 odpowiedzi w tym temacie

#81 gonzo132

gonzo132

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 118 postów
  • MiejscowośćPułtusk

Napisano 26 cze 2010 - 22:20

Czosnek niedźwiedzi rośnie w Białowieży i tam sprzedają na straganach przy wejsciu do rezerwatu(5 zł torebka), a ser koryciński( 38 zł/kg) na parkingu przy PTTK Białowieża.
Pozdrawiam


Jejku, ja myślałem, że takie ceny to tylko w Warszawie!

Tym większa motywacja do samodzielnej produkcji :grin:

#82 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4151 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 27 cze 2010 - 11:22

Więc nie mam co ryzykowac, zrobie dla rodziny w/g przepisu.

Z małej ilości mleka zawsze możesz zrobić.

#83 Podlasiak

Podlasiak

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1221 postów
  • MiejscowośćBoston

Napisano 27 cze 2010 - 12:12

ser koryciński( 38 zł/kg)


A w Korycinie - 19 zł/kg. To jest interes :grin:

#84 sionia

sionia

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 32 postów
  • MiejscowośćRadom

Napisano 28 cze 2010 - 20:21

Ile wyjdzie sera z 5 litrów mleka?

#85 duduś

duduś

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćczęstochowa

Napisano 28 cze 2010 - 20:30

Mnie wyszło około 0,8 kg

#86 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11525 postów

Napisano 28 cze 2010 - 20:49

Mnie też

#87 Geronimo

Geronimo

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 416 postów
  • MiejscowośćŁódź-miasto

Napisano 31 lip 2010 - 10:41

No i się udało. Krowa zmieniona. ser wyszedł super. szkoda tylko, ze ta krowa daje mleko po 3 zł za litr.

:wink:
nie to żebym się czepiał :wink: , ale psujesz ceny Duduś :lol:
ale serek grzechu wart :tongue:
pozdrawiam

#88 MarcinFutrzak

MarcinFutrzak

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 16 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 03 sie 2010 - 10:29

Ser wg podanego tutaj przepisu próbowałem zrobić już 2 razy - raz u znajomych, którzy maja krowy, drugi u siebie w domu - mleko od tych samych krów. Przy obu próbach serek po obsuszeniu z solanki pokrył się białym nalotem (po około 2 dniach od wyjęcia z solanki). Za pierwszym razem skroiłem warstwę z nalotem i dalej przechowuję w lodówce i nalot już nie powraca, a serek jest całkiem smaczny. Drugiej produkcji jeszcze nie próbowałem, nie zdejmowałem też nalotu. Czy to jest normalny objaw? Czy tak być powinno? Jakie mogą być przyczyny?

#89 duduś

duduś

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćczęstochowa

Napisano 03 sie 2010 - 12:48

MarcinFutrzak, mój też miał nalot ale po jakimś dwutygodniowym leżeniu w lodówce

#90 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9510 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 03 sie 2010 - 15:30

Czy to jest normalny objaw? Czy tak być powinno? Jakie mogą być przyczyny?

Ser w czasie dojrzewania powinien być pielegnowany. Polega to na przemywaniu powierzchni słabą solanką i wycieraniu do sucha. W przypadku tego typu sera jest to pielęgnacja na tzw. "suchą skórkę".
Ser pokrywa się pleśnią w sprzyjających warunkach wilgociowo/temperaturowych.

#91 MarcinFutrzak

MarcinFutrzak

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 16 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 03 sie 2010 - 16:00

Dziękuję za odpowiedzi.
Czy taki nalot jest szkodliwy (trujący po spożyciu)?

#92 MarcinFutrzak

MarcinFutrzak

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 16 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 03 sie 2010 - 18:17

Toż to penicylina nieprawdaż :grin:

no właśnie nie mam pewności :mellow:

#93 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11525 postów

Napisano 03 sie 2010 - 20:24

no właśnie nie mam pewności



Postępuj jak z grzybami .Jak nie masz pewności to nie jedz.Ja jem i jeszcze żyję :grin:

#94 Geronimo

Geronimo

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 416 postów
  • MiejscowośćŁódź-miasto

Napisano 25 sie 2010 - 09:55

Witajcie :wink:
Ser Koryciński popełniłem- nawet kilka rodzajów- a mianowicie:
1. z ziołami powansalskimi
2.Suszonymi pomidorami
3.Papryką i czosnkiem
Najbardziej przypadł nam do gustu ten z ziołami.
Nie ustrzegłem się błędów które następnym razem mam zamiar poprawić.
Generalnie mój skrzep za bardzo obfitował w serwatkę co skutkowało o wiele dłuższym okresem ociekania.
Trudno mi wierzyć że przy tak dużych serach -ok. 3 kg.ociekanie pozostawia się tylko grawitacji, chyba że podczas obróbki skrzep został jej skutecznie pozbawiony.
Na którymś ze zdjęć widać jak kobitka ręcznie zlepia i formuje skrzep.
Pozdrawiam

[size=9][ Dodano: Sro 25 Sie, 2010 11:06 ][/size]
http://wyborcza.biz/...303419.html?i=1

#95 Podlasiak

Podlasiak

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1221 postów
  • MiejscowośćBoston

Napisano 25 sie 2010 - 10:21

widać jak kobitka ręcznie zlepia i formuje skrzep


Znam te kobitki osobiście - oj nie jeden ser razem sie zjadło :thumbsup:

#96 Geronimo

Geronimo

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 416 postów
  • MiejscowośćŁódź-miasto

Napisano 25 sie 2010 - 10:49

Znam te kobitki osobiście - oj nie jeden ser razem sie zjadło :thumbsup:


:lol: Sprawdza się stara prawda-,,Znać właściwe i odpowiednie kobitki :wink:
pozdrawiam

#97 Geronimo

Geronimo

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 416 postów
  • MiejscowośćŁódź-miasto

Napisano 26 sie 2010 - 17:55

Mój ser koryciński z ziołami prowansalskimi
Dołączona grafika
Dołączona grafika

a ten z suszonymi pomidorami i czosnkiem
Dołączona grafika
Dołączona grafika
nie ustrzegłem się od błędów,jak np. zbyt grubo pocięty skrzep i co za tym idzie trudności z odsączaniem serwatki i parę jeszcze innych. :blush:
pozdrawiam

#98 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 27 sie 2010 - 07:44

Wygląda smakowicie,podeślij po kawałku na pw. :clap: :thumbsup:

#99 Geronimo

Geronimo

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 416 postów
  • MiejscowośćŁódź-miasto

Napisano 04 wrz 2010 - 09:12

Wygląda smakowicie,podeślij po kawałku na pw. :clap: :thumbsup:


Eh........... żeby tak było można :cry:
Cóż - niedoskonały ten internet :wink:
pozdrawiam

#100 mama

mama

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Miejscowośćjabłonowo pomorskie

Napisano 14 wrz 2010 - 18:50

Witam wszystkich! Jestem tu nowa, ale chętnie podzielę się wypróbowanym sposobem na przyprawianie sera podpuszczkowego:
1) gotowy serek- mały krążek, lub ukrojony klin zawinąć w pergamin (papier do pieczenia) posypany mieszanką tymianku i bazylii, przyprawy oblepią ser, jeśli będzie zbyt aromatycznie można nadmiar zeskrobać),
2) serek zawinąć w zblanszowane( włożone na 3 min. do wrzątku i schłodzone pod zimną wodą) liście orzecha włoskiego lub winorośli (może być dzikie wino). Zawinięty serek obwiązać sznurkiem, włożyć do lodówki- dobrze jest mieć możliwość utrzymać temp. powyżej 12 stopni( np. oddzielna chłodziarka do serów- szybciej dojrzewa, albo chłodna piwnica) :thumbsup:

Pozdrawiam Serowarów i życzę smacznego!!!




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych