Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jak składać , wiązać folię celulozową ?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 30 maj 2010 - 18:35

Witam.
Jak najlepiej składać folię celulozową , żeby nie dostawała się woda do wyrobów podczas parzenia w prasce?
Chodzi mi o to , ze mam praskę zrobioną na wzór tej : http://wedlinydomowe...?id=1265&page=3 . Po włożeniu wkładu w folii celulozowej zauważyłem wyciek soków z wnętrza wyrobu. Dobrze , że nie zakryłem praski wodą , tylko woda była równa z poziomem wkładu mięsnego w prasce.
Nie jest to dobry sposób, bo mimo długiego parzenia w temp. 75°C wyrób od góry był wręcz zimny , teraz po kilku godzinach studzenia postanowiłem zobaczyć co z tego wyszło i okazało się , że mięsko nie jest w pełni sparzone :( . Odwróciłem wkład do góry " kołami " i parzę ponownie.

Proszę o pomoc , foto mile widziane :)

#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11419 postów

Napisano 30 maj 2010 - 19:00

To kup osłonki barierowe i nie parz w szynkowarze no chyba że chcesz mieć kształt praski a nie okrągły to zapakuj do osłonki barierowej/termokurczliwej/ i do szynkowara.Wtedy możesz szynkowar bez problemu zalać wodą. Tutej masz przykład wyrobu w osłonce i na dodatek zapakowane do szynkowara /notabene też okrągłego/dla uzyskania wzoru ,Nadmienię tylko ,że szynkowar nie zalany całkowicie wodą bo ma bardzo dobrą przewodność cieplną i nie ma problemu z niedoparzeniem na górze.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#3 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5197 postów

Napisano 30 maj 2010 - 19:07

Ja wkładam farsz do osłonek i zawiązuję bardzo mocno (a właściwie mój ślubny to robi :lol: ) sznurkiem do wiązania wędzonek a szynkowar zalewam również od góry.

#4 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 30 maj 2010 - 19:09

Zgadzam się z tobą , ale ja nie posiadając nadziewarki , wolę chyba wkładać mięsko do woreczka , wtedy lepiej upcham niż w osłonkę , osłonki mam w domu , więc nie problem , pomyślałem tylko , że skoro mam praskę , to po co zużywać osłonki , no i kształt prostokątny jest lepszy od okrągłego :)

#5 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5197 postów

Napisano 30 maj 2010 - 19:20

Ja też mam praski wyłącznie prostokątne .

#6 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 30 maj 2010 - 19:25

chudziak, No to mnie przekonałaś Dziękuję :)

#7 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11419 postów

Napisano 30 maj 2010 - 19:33

Zalewając wodą w jaki sposób sprawdzacie temperaturę w środku?.Wkucie termometru z sondą spowoduje przebicie osłonki i dostanie się wody do wyrobu.Chyba ,że parzycie na czas i nie używacie termometru.

#8 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5197 postów

Napisano 30 maj 2010 - 19:50

Tu się muszę przyznać ,że wyroby w szynkowarze parzę na czas, pilnując temperatury wody :blush:

#9 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 30 maj 2010 - 19:54

Ja dziś mierzyłem , bo nie zalewałem do pełna .Mam termometr taki w drewnianej oprawce . Parzyłem ok 100 min , wyjąłem szklany wkład z drewna i wbiłem w osłonkę mniej więcej zatapiając w połowie batonu i się zdziwiłem , bo miałem 64 stopnie a parzyłem w temp. 75 stopni

#10 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11419 postów

Napisano 30 maj 2010 - 19:56

Właśnie w tym tkwi problem.Jak pogodzić zalewanie szynkowaru wodą z pomiarem temperatury w środku wyrobu.

[size=9][ Dodano: Nie 30 Maj, 2010 21:00 ][/size]
Tu nie ma się co dziwić.Golonkę z szynkowara parzy się jakieś 3,5h-4h.To dopiero trzeba mieć cierpliwość.Kup termometr z sondą bo ten co masz to się do tego nie nadaje.

#11 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 30 maj 2010 - 20:00

Myślę , ze nie będzie problemu takiego jak ja miałem , jak praska będzie zalana w całości . Wtedy nic od góry nie schładza nam wyrobu. Myślę , ze wtedy można przyjąć zasadę , 10min/cm grubości . po upłynięciu czasu można ewentualnie podnosząc praskę wyżej zmierzyć temperaturę wewnątrz

[size=9][ Dodano: Nie 30 Maj, 2010 21:02 ][/size]
10min/cm grubości - chodziło mi oczywiście o wyroby drobiowe na przykład

#12 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11419 postów

Napisano 30 maj 2010 - 20:03

To co zrobisz jak okaże się ,że jeszcze trzeba doparzyć
Zrobisz jak uważasz.

#13 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 30 maj 2010 - 20:09

No tutaj musimy zaczekać aż się wypowiedzą doświadczeni koledzy i koleżanki .

#14 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11419 postów

Napisano 30 maj 2010 - 20:11

No to szkoda ,że się tyle napisałem.

#15 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 30 maj 2010 - 20:14

arkadiusz, nie no nie o to mi chodziło . Człek czasami coś palnie głupiego bez zastanowienia. Przepraszam Cię kolego :)

#16 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 30 maj 2010 - 20:17

Kup termometr z sondą bo ten co masz to się do tego nie nadaje.

Kurcze nie zauważyłem tego zdania i stąd całe zamieszanie , tak wiem , ze ten mój nie jest do mierzenia temperatury wewnątrz , ale gdybym nim nie zmierzył , to miałbym nie doparzony baton .

#17 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11419 postów

Napisano 30 maj 2010 - 20:18

To parz na czas.10min/1cm średnicy.

#18 Paprykarz

Paprykarz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 233 postów
  • MiejscowośćGolfsztrom

Napisano 30 maj 2010 - 20:20

Ja dziś mierzyłem , bo nie zalewałem do pełna .Mam termometr taki w drewnianej oprawce . Parzyłem ok 100 min , wyjąłem szklany wkład z drewna i wbiłem w osłonkę mniej więcej zatapiając w połowie batonu


Gratuluję odwagi :shock: , ciekaw co byś zrobił gdyby ci pękł podczas przebijania osłonki ?

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#19 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 30 maj 2010 - 20:21

Gratuluję odwagi :shock: ....

Najpierw przekłułem nożem a później włożyłem termometr , ale i tak się bałem , że może coś krzywo pójść a jako osłonkę miałem folie celulozową

Sponsor

Sponsor
  • Reklama



Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych