boggi Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Maja 2010 Witam.Jak najlepiej składać folię celulozową , żeby nie dostawała się woda do wyrobów podczas parzenia w prasce?Chodzi mi o to , ze mam praskę zrobioną na wzór tej : http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1265&page=3 . Po włożeniu wkładu w folii celulozowej zauważyłem wyciek soków z wnętrza wyrobu. Dobrze , że nie zakryłem praski wodą , tylko woda była równa z poziomem wkładu mięsnego w prasce. Nie jest to dobry sposób, bo mimo długiego parzenia w temp. 75°C wyrób od góry był wręcz zimny , teraz po kilku godzinach studzenia postanowiłem zobaczyć co z tego wyszło i okazało się , że mięsko nie jest w pełni sparzone . Odwróciłem wkład do góry " kołami " i parzę ponownie. Proszę o pomoc , foto mile widziane Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Maja 2010 To kup osłonki barierowe i nie parz w szynkowarze no chyba że chcesz mieć kształt praski a nie okrągły to zapakuj do osłonki barierowej/termokurczliwej/ i do szynkowara.Wtedy możesz szynkowar bez problemu zalać wodą. Tutej masz przykład wyrobu w osłonce i na dodatek zapakowane do szynkowara /notabene też okrągłego/dla uzyskania wzoru ,Nadmienię tylko ,że szynkowar nie zalany całkowicie wodą bo ma bardzo dobrą przewodność cieplną i nie ma problemu z niedoparzeniem na górze. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Maja 2010 Ja wkładam farsz do osłonek i zawiązuję bardzo mocno (a właściwie mój ślubny to robi :lol: ) sznurkiem do wiązania wędzonek a szynkowar zalewam również od góry. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Maja 2010 Zgadzam się z tobą , ale ja nie posiadając nadziewarki , wolę chyba wkładać mięsko do woreczka , wtedy lepiej upcham niż w osłonkę , osłonki mam w domu , więc nie problem , pomyślałem tylko , że skoro mam praskę , to po co zużywać osłonki , no i kształt prostokątny jest lepszy od okrągłego Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Maja 2010 Ja też mam praski wyłącznie prostokątne . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Maja 2010 chudziak, No to mnie przekonałaś Dziękuję Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Maja 2010 Zalewając wodą w jaki sposób sprawdzacie temperaturę w środku?.Wkucie termometru z sondą spowoduje przebicie osłonki i dostanie się wody do wyrobu.Chyba ,że parzycie na czas i nie używacie termometru. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Maja 2010 Tu się muszę przyznać ,że wyroby w szynkowarze parzę na czas, pilnując temperatury wody :blush: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Maja 2010 Ja dziś mierzyłem , bo nie zalewałem do pełna .Mam termometr taki w drewnianej oprawce . Parzyłem ok 100 min , wyjąłem szklany wkład z drewna i wbiłem w osłonkę mniej więcej zatapiając w połowie batonu i się zdziwiłem , bo miałem 64 stopnie a parzyłem w temp. 75 stopni Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Maja 2010 Właśnie w tym tkwi problem.Jak pogodzić zalewanie szynkowaru wodą z pomiarem temperatury w środku wyrobu. [ Dodano: Nie 30 Maj, 2010 21:00 ] Tu nie ma się co dziwić.Golonkę z szynkowara parzy się jakieś 3,5h-4h.To dopiero trzeba mieć cierpliwość.Kup termometr z sondą bo ten co masz to się do tego nie nadaje. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Maja 2010 Myślę , ze nie będzie problemu takiego jak ja miałem , jak praska będzie zalana w całości . Wtedy nic od góry nie schładza nam wyrobu. Myślę , ze wtedy można przyjąć zasadę , 10min/cm grubości . po upłynięciu czasu można ewentualnie podnosząc praskę wyżej zmierzyć temperaturę wewnątrz [ Dodano: Nie 30 Maj, 2010 21:02 ] 10min/cm grubości - chodziło mi oczywiście o wyroby drobiowe na przykład Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Maja 2010 To co zrobisz jak okaże się ,że jeszcze trzeba doparzyćZrobisz jak uważasz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Maja 2010 No tutaj musimy zaczekać aż się wypowiedzą doświadczeni koledzy i koleżanki . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Maja 2010 No to szkoda ,że się tyle napisałem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Maja 2010 arkadiusz, nie no nie o to mi chodziło . Człek czasami coś palnie głupiego bez zastanowienia. Przepraszam Cię kolego Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Maja 2010 Kup termometr z sondą bo ten co masz to się do tego nie nadaje.Kurcze nie zauważyłem tego zdania i stąd całe zamieszanie , tak wiem , ze ten mój nie jest do mierzenia temperatury wewnątrz , ale gdybym nim nie zmierzył , to miałbym nie doparzony baton . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 30 Maja 2010 To parz na czas.10min/1cm średnicy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 30 Maja 2010 Ja dziś mierzyłem , bo nie zalewałem do pełna .Mam termometr taki w drewnianej oprawce . Parzyłem ok 100 min , wyjąłem szklany wkład z drewna i wbiłem w osłonkę mniej więcej zatapiając w połowie batonu Gratuluję odwagi :shock: , ciekaw co byś zrobił gdyby ci pękł podczas przebijania osłonki ? Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 30 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 30 Maja 2010 Gratuluję odwagi :shock: ....Najpierw przekłułem nożem a później włożyłem termometr , ale i tak się bałem , że może coś krzywo pójść a jako osłonkę miałem folie celulozową Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.