Skocz do zawartości

Jak składać , wiązać folię celulozową ?


boggi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jak najlepiej składać folię celulozową , żeby nie dostawała się woda do wyrobów podczas parzenia w prasce?

Chodzi mi o to , ze mam praskę zrobioną na wzór tej : http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1265&page=3 . Po włożeniu wkładu w folii celulozowej zauważyłem wyciek soków z wnętrza wyrobu. Dobrze , że nie zakryłem praski wodą , tylko woda była równa z poziomem wkładu mięsnego w prasce.

Nie jest to dobry sposób, bo mimo długiego parzenia w temp. 75°C wyrób od góry był wręcz zimny , teraz po kilku godzinach studzenia postanowiłem zobaczyć co z tego wyszło i okazało się , że mięsko nie jest w pełni sparzone :( . Odwróciłem wkład do góry " kołami " i parzę ponownie.

 

Proszę o pomoc , foto mile widziane :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To kup osłonki barierowe i nie parz w szynkowarze no chyba że chcesz mieć kształt praski a nie okrągły to zapakuj do osłonki barierowej/termokurczliwej/ i do szynkowara.Wtedy możesz szynkowar bez problemu zalać wodą. Tutej masz przykład wyrobu w osłonce i na dodatek zapakowane do szynkowara /notabene też okrągłego/dla uzyskania wzoru ,Nadmienię tylko ,że szynkowar nie zalany całkowicie wodą bo ma bardzo dobrą przewodność cieplną i nie ma problemu z niedoparzeniem na górze.

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja wkładam farsz do osłonek i zawiązuję bardzo mocno (a właściwie mój ślubny to robi :lol: ) sznurkiem do wiązania wędzonek a szynkowar zalewam również od góry.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam się z tobą , ale ja nie posiadając nadziewarki , wolę chyba wkładać mięsko do woreczka , wtedy lepiej upcham niż w osłonkę , osłonki mam w domu , więc nie problem , pomyślałem tylko , że skoro mam praskę , to po co zużywać osłonki , no i kształt prostokątny jest lepszy od okrągłego :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chudziak, No to mnie przekonałaś Dziękuję :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zalewając wodą w jaki sposób sprawdzacie temperaturę w środku?.Wkucie termometru z sondą spowoduje przebicie osłonki i dostanie się wody do wyrobu.Chyba ,że parzycie na czas i nie używacie termometru.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja dziś mierzyłem , bo nie zalewałem do pełna .Mam termometr taki w drewnianej oprawce . Parzyłem ok 100 min , wyjąłem szklany wkład z drewna i wbiłem w osłonkę mniej więcej zatapiając w połowie batonu i się zdziwiłem , bo miałem 64 stopnie a parzyłem w temp. 75 stopni

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie w tym tkwi problem.Jak pogodzić zalewanie szynkowaru wodą z pomiarem temperatury w środku wyrobu.

 

[ Dodano: Nie 30 Maj, 2010 21:00 ]

Tu nie ma się co dziwić.Golonkę z szynkowara parzy się jakieś 3,5h-4h.To dopiero trzeba mieć cierpliwość.Kup termometr z sondą bo ten co masz to się do tego nie nadaje.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę , ze nie będzie problemu takiego jak ja miałem , jak praska będzie zalana w całości . Wtedy nic od góry nie schładza nam wyrobu. Myślę , ze wtedy można przyjąć zasadę , 10min/cm grubości . po upłynięciu czasu można ewentualnie podnosząc praskę wyżej zmierzyć temperaturę wewnątrz

 

[ Dodano: Nie 30 Maj, 2010 21:02 ]

10min/cm grubości - chodziło mi oczywiście o wyroby drobiowe na przykład

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To co zrobisz jak okaże się ,że jeszcze trzeba doparzyć

Zrobisz jak uważasz.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tutaj musimy zaczekać aż się wypowiedzą doświadczeni koledzy i koleżanki .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to szkoda ,że się tyle napisałem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, nie no nie o to mi chodziło . Człek czasami coś palnie głupiego bez zastanowienia. Przepraszam Cię kolego :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kup termometr z sondą bo ten co masz to się do tego nie nadaje.

Kurcze nie zauważyłem tego zdania i stąd całe zamieszanie , tak wiem , ze ten mój nie jest do mierzenia temperatury wewnątrz , ale gdybym nim nie zmierzył , to miałbym nie doparzony baton .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To parz na czas.10min/1cm średnicy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja dziś mierzyłem , bo nie zalewałem do pełna .Mam termometr taki w drewnianej oprawce . Parzyłem ok 100 min , wyjąłem szklany wkład z drewna i wbiłem w osłonkę mniej więcej zatapiając w połowie batonu

Gratuluję odwagi :shock: , ciekaw co byś zrobił gdyby ci pękł podczas przebijania osłonki ?

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję odwagi :shock: ....

Najpierw przekłułem nożem a później włożyłem termometr , ale i tak się bałem , że może coś krzywo pójść a jako osłonkę miałem folie celulozową

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.