Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Hamburgery domowe


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
71 odpowiedzi w tym temacie

#1 bena

bena

    Stały bywalec

  • **VIP Junior**
  • 205 postów
  • MiejscowośćSuwałki

Napisano 31 maj 2010 - 12:52

Hamburgery domowe

Dołączona grafika

Bułki

Ciasto tak jak na hot dogi.

Składniki:
1 kg mąki,
8 dkg świeżych drożdży,
ok. 2 szklanek mleka,
1 łyżka cukru,
1 szklanka oliwy,
2 łyżki kminku (ja zastąpiłam sezamem, gdyż rodzinka nie przepada za kminkiem),
2 łyżeczki soli,
surowe żółtko (do posmarowania)

Drożdże rozczyniłam w 0,5 szklanki mleka dodając cukier i 1 łyżkę mąki. Odczekałam aż drożdże ruszą i wszystkie składniki wrzuciłam do automatu do chleba. Uruchomiłam program na ciasto rosnące (ok.1h 25 min. -łącznie z wyrastaniem). Oczywiście w trakcie mieszania sprawdzałam konsystencję ciasta (w razie potrzeby należy regulować niewielką ilością mleka lub mąki – zależnie od potrzeb). Ciasto musi być elastyczne, ale dość zwarte.
Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowałam na placek ok 1,5-2 cm grubości i wycinałam kółka kubkiem o dużej średnicy.

Placki wyrastały w piekarnika ok 0,5h. Później posmarowałam żółtkiem, posypałam sezamem i piekłam w temp. 190 st ok 20 min (piekarnik nagrzewał się razem z bułami).

Dołączona grafika

Kotlety

1 kg wołowiny (II klasy)
- pieprz,
- majeranek,
- papryka słodka,
- czosnek niedźwiedzi,
- 4 łyżeczki sosu sojowego,
- sól,
- 2 jajka,
- 3 łyżki bułki tartej.

Mięso zemleć na grubym oczku (10-12mm).

Dołączona grafika

Wszystko wymieszać z przyprawami dodanymi wedle smaku i gustów na gładką masę. Uformować okrągłe placki o średnicy i grubości zbliżonej do bułek. Smażyć na patelni grillowej.
Dołączona grafika

Sos ogórkowy

- majonez,
- jogurt naturalny,
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
- 5 ząbków czosnku,
- 1 średniej wielkości ogórek obrany i starkowany na dużych oczkach

Majonez i jogurt wymieszane w stosunku 1:1. (w sumie ok 1 szklanki). Następnie dodajemy zioła i rozciśnięty czosnek. Mieszamy i gotowe.

Ponadto dodatki (według uznania)

- świeża sałata,
- cebula pokrojona w wiórki,
- pomidorki śliwkowe pokrojone w plastry,
- keczup (najlepiej domowy).

Wykonanie jest bardzo proste i nie trzeba chyba się rozpisywać. Bułkę po upieczeniu i lekkim przestudzeniu kroimy na pół, podpiekamy z obu stron dodatkowo na patelni grillowej (żeby była chrupiąca) i wkładamy do środka kotlecik, warzywa i sos w dowolnej ilości i kolejności.

Smacznego

#2 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 31 maj 2010 - 13:09

Czasem robię sos podobny do Twojego a czasem taki, jak w sklepach:
Majonez + odrobina musztardy + curry (dosypujemy po trochu i próbujemy).
Pychota, kotleciki też sama robię, bułeczek jeszcze nie, ale zainspirowałąś mnie (tylko kiedy ja na to wszystko znajdę czas ? :) )

#3 VipDelikatesy

VipDelikatesy

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 59 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 02 cze 2010 - 20:00

Ja z kolei bułke do hamburgera zawsze kupuje w sklepach,a samodzielnie robię sos czosnkowy oraz mięso. Najlepsze wychodzą z wołowiny. Próbowaliscie z czegoś innego?

#4 bena

bena

    Stały bywalec

  • **VIP Junior**
  • 205 postów
  • MiejscowośćSuwałki

Napisano 11 cze 2010 - 12:00

Ja z kolei bułke do hamburgera zawsze kupuje w sklepach


można i tak , to zależy kto co lubi...
ja wolę wiedzieć, co jadam i zjadać jak najmniej E... itp
dlatego buły piekę sama :grin:

#5 Jack

Jack

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćDodoma, Tanzania

Napisano 24 lis 2010 - 22:07

ja robię podobnie, są tylko małe różnice w składnikach.
Raz robię z wieprzowiny raz z wołowiny, mięso idzie z udźca:-) Czasami robię mieszane wieprzowo-wołowe z dodatkiem piersi indyczej.
Z tym ze zamiast czosnku, dodaje cebulę w ilości 1 duża cebula na 1 kg mięsa,
do całości dodaję namoczone w wodzie i wyciśnięte 3 bułki/1kg mięsa. Bułki powodują, że hamburger nie jest taki ścisły. Mielę cebulę, mięso i bułki razem i dodaję sól 12g/kg i pieprz 4g/kg oraz 1jajko/1kg mięsa.
Mięso po wyrobieniu układam na stolnicy i formuję w placek około 1-1,5cm grubości. Wycinam okrągłe plastry większym kubkiem lub małą miseczką. Układam plastry na oddzielnej desce i posypuje lekko mąką. Deska też posypana delikatnie mąką, żeby hamburgery nie przywierały. Smażenie to już tylko chwilka :lol:
I można się rozkoszować :thumbsup:

#6 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6597 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 24 lis 2010 - 22:17

Mięso po wyrobieniu układam na stolnicy i formuję w placek około 1-1,5cm grubości. Wycinam okrągłe plastry większym kubkiem lub małą miseczką.



Bardzo fajny sposób na wycinanie placków.
I całe życie człowiek musi się uczyć . :wink:

#7 marcus

marcus

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 790 postów
  • MiejscowośćTonisvorst

Napisano 24 lis 2010 - 22:26

Jesli miesko zmielimy na jak najmniejszych oczkach otrzymamy jeszcze delikatniejsze i bardziej podobne do ,,Oryginalu"
Pozdrawiam

#8 Jack

Jack

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćDodoma, Tanzania

Napisano 24 lis 2010 - 23:00

hamburgery robione według tego przepisu, sprzedaje w Tanzanii :grin:
Ida jak woda :cool:
a to zwykły przepis mojej babci, a tu taka nowość :lol: :lol: :lol:

#9 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6597 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 24 lis 2010 - 23:06

a to zwykły przepis mojej babci, a tu taka nowość :lol: :lol: :lol:


Sam hamburger nie jest tutaj żadną nowością, mnie osobiście spodobał się tylko sposób wykrawania placków.

#10 Jack

Jack

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćDodoma, Tanzania

Napisano 24 lis 2010 - 23:59

tak tez to zrozumiałem :grin:

dodałem tylko, że co kraj to obyczaj, co dla nas jest niczym nowym (a propos hamburgerów) gdzieś indziej rzecz nieznana :cool:

#11 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 26 lis 2010 - 13:04

Jack napisał/a:
Mięso po wyrobieniu układam na stolnicy i formuję w placek około 1-1,5cm grubości. Wycinam okrągłe plastry większym kubkiem lub małą miseczką.

Bardzo fajny sposób na wycinanie placków.

sprytne.
Ja mam taką plastikową podstawkę pod doniczkę, oczywiście nie używaną w innym celu i w niej formuje hamburgerowe mięsko, wychodzą równiutkie i płaskie hamburgery, jak ze sklepu :)

#12 Jack

Jack

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćDodoma, Tanzania

Napisano 26 lis 2010 - 15:09

[quote name="madlinka"][quote]
Ja mam taką plastikową podstawkę pod doniczkę, :)[/quote]

:lol: :lol: :lol:
super!!! muszę spróbować Twojego sposobu :grin:

#13 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 27 lis 2010 - 19:28

tylko po każdym kotlecie umyj to podstawkę zimną wodą, żeby mięso się nie przylepiało :)

#14 tim

tim

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 764 postów
  • MiejscowośćMroczeń,k.Kępna

Napisano 27 lis 2010 - 19:44

forma na hamburgery http://jaarpoznan.co...ry=1&detail=215 , http://www.ceneo.pl/5809608

#15 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3397 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 27 lis 2010 - 20:15

tylko po każdym kotlecie umyj to podstawkę zimną wodą,


Madlinko zimna woda w Tanzanii to rarytas

#16 Jack

Jack

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćDodoma, Tanzania

Napisano 27 lis 2010 - 20:19

Heniu masz całkowita rację :lol:

[size=9][ Dodano: Sob 27 Lis, 2010 22:25 ][/size]

forma na hamburgery http://jaarpoznan.co...ry=1&detail=215 , http://www.ceneo.pl/5809608

fajna sprawa Tim :grin:
dzięki

rzeczywiście te silikony wytrzymują? używał ktoś?

#17 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 28 lis 2010 - 21:33

fajna ta forma, ale moja plastikowa podstawka kosztuje 2 zł, a efekt taki sam :)

#18 marko30

marko30

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 311 postów
  • Miejscowośćśląsk

Napisano 07 gru 2010 - 02:20

Hamburgery zrobiłem w sobotę z II wołowej ściśle wg przepisu Jack'a i zmieliłem wszytko na oczku 2. Nie jestem zwolennikiem McDonald czy tym podobnych. W McDonaldzie jadłem raz hamburgera i raz w Burger Kingu i więcej nie chciałem. Ale te wyszły super i dzisiaj znikły. Jacek dzięki.

[size=9][ Dodano: Wto 07 Gru, 2010 02:22 ][/size]
Już wiem czemu idą jak woda.

[size=9][ Dodano: Wto 07 Gru, 2010 02:23 ][/size]
Choć wody u Ciebie przynajmniej zimnej brakuje.

#19 VipDelikatesy

VipDelikatesy

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 59 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 09 gru 2010 - 10:32

Następnym razem pochwal się swoim dziełem i wstaw zdjecia na forum :wink:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 niedobry78

niedobry78

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 328 postów
  • MiejscowośćPOMORSKIE

Napisano 12 gru 2010 - 16:41

...dawno temu oglądałem program o najlepszych hamburgerach swiata :) tzn..porównanie ekskuzywnych restauracji serwujacych hamburgery na świecie...i od tamtej pory uzywam do hamburgera wyłacznie zmielone pół na pół pręgę i rostbef...hamburger musi miec odpowiednią kruchość i strukturę a to mieso nadaje ją idealnie, do mięsa dodaje również odrobine oliwy i na ruszt...jest róznica pomiedzy takim mieskiem a moimi poprzednimi wypocinami

[size=9][ Dodano: Nie 12 Gru, 2010 16:42 ][/size]
aha pieprz i przyprawy wg uznania i chociaż to profanacja to zdarzało mi się dodawac czosnku rozmiazdzonego na esencję...no i solimy jak stek a najlepiej dopiero po upieczeniu/smażeniu




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych