Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Hamburgery domowe


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
71 odpowiedzi w tym temacie

#21 VipDelikatesy

VipDelikatesy

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 59 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 07 sty 2011 - 10:39

Ciekawe o ile różni się taki hamburger z najlepszej restauracji od tego z fast foodów,jak np McDonalds. Każdy doprawia i przyrządza wg własnego smaku,ja nie dałbym oliwy,nie przepadam za tym składnikiem.

#22 niedobry78

niedobry78

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 328 postów
  • MiejscowośćPOMORSKIE

Napisano 27 kwi 2011 - 00:56

na pewno jakością mięsa...sposobem przygotowania...tego czy u używasz polędwicy czy scięgien i kopyt...czy mięso jest z konserwantami czy bez...czy mrożone czy świeże...czy smażyłeś na grillu czy w starej przerobionej dla tysiąca klientów fryturze najtańszej...bo koszty....czy robiłeś dla siebie sam czy robił je koreańczyk co w tym samym czasie miał też drugie zajęcie bo...dłubał w nosie ...czy była to masówka po 1000 sztuk dziennie do rozmrożenia...czy cztery sztuki dla najbliższej rodziny. Pomijam składniki dodatkowe jak sałata ekologiczna czy pryskana i świeża z ogródka czy konserwowana...nie wiem... pisze tam u Ciebie delikatesy vip, a rozważasz tak oczywiste zagadnienia hmmm...a oliwy nie musisz dodawać ani lubić...nie ona świadczy o wyjątkowości dania w tym wypadku...ale już z kolei jej jakość na bank decyduje o wykwintności przedsięwzięcia.,..a może do swojego idealnego hamburgera użyj tego co naprawdę lubisz...olej oliwę, daj smalec albo zero tłuszczu i to może będzie właśnie ten dobry właściwy produkt finalny... proste

[size=9][ Dodano: Sro 27 Kwi, 2011 02:02 ][/size]
a jak chcesz porównania to porównaj sobie zelówkę zmieloną z papierem toaletowym i wołową skórka jaką dają Ci w mc fast foodzie z hamburgerem własnej roboty...i załóż, ze są takie knajpy gdzie podają te dobre...nawet bułkę sami robią mam ze dwie w okolicy...a co dopiero jeśli natchniony koncepcją zrobisz sobie grubego kotleta w świeżej oprawie wg własnego smaku na wolnym ogniu latem z kolegami czy rodzinką.,..nie no nie wiem jak lepiej Ci to wytłumaczyć

#23 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 29 kwi 2011 - 06:06

Fajne te vipdelikatesy , a jeszcze fajniejsze ceny
przebijaja Londynskiego Harodsa :grin: :grin: :grin:
Jednak Polak potrafi ..... naciagac

#24 niedobry78

niedobry78

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 328 postów
  • MiejscowośćPOMORSKIE

Napisano 03 maj 2011 - 00:06

parę rzeczy u NAS deficytowe faktycznie...każdy pomysł jest dobry...ale fakt...świniaka można kupić całego za parę garści tych produktów ;))))

#25 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9400 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 lip 2015 - 20:24

każdy pomysł jest dobry

Wprawdzie powyższy cytat pochodzi z wpisu sprzed czterech lat, ale pomysł dotyczy hamburgerów domowych.

Ponieważ przez ostatnie dwa tygodnie gościłam swoich wnuków (11 i 8 lat), wymyślałam codziennie jakieś ciekawe dania, które zechcieliby konsumować  :rolleyes:

Ponieważ miałam w zamrażarce zmielone mięso sarnie, postanowiłam zrobić hamburgery.

Mięso bardzo chude, pochodzace z błoniastych, małych obrzynków.

Wpadłam na pomysł, aby uformowane placuszki otoczyć kawałkami wieprzowej błony otokowej i takiej postaci je usmażyć.

Wynik przeszedł moje oczekiwania. Hamburgery z 1kg mięsa + dodatki zniknęły w ciągu jednego dnia.

Błona dała otoczkę tłuszczową i zapewniła wyjątkowa soczystość i ... ten smaczek :D.

Bardzo żałuję, że nie zrobiłam zdjęć ale działałam spontanicznie i pod presją głodomorów :D 

Masę mięsną zrobiłam wg przepisu @beny ale bez bułki, którą zastąpiłam mniejszą ilością  płatków kukurydzianych. To ostatnie ze względu na dietę bezglutenową jednego z dzieciaków.



#26 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7173 postów

Napisano 04 kwi 2018 - 18:33

W sieci jest wiele przepisów na burgery - zwykle przepisy sprawdzone i testowane - podawane przez SiBów są najsmaczniejsze- szukam sprawdzonych przepisów na burgery - i jakoś nie mogę znaleźć, jakieś cząstkowe tak - prośba o pomoc :facepalm: 



#27 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9400 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 04 kwi 2018 - 18:55

szukam sprawdzonych przepisów na burgery

Wyszukiwarka daje 8 stron na hasło "burger"

Wyskoczą sery limburgery i hamburgery - te ostatnie często na wołowinie :D 



#28 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7173 postów

Napisano 04 kwi 2018 - 19:44

daje 8 stron
tak tak  :yes:  i nawet znalazłem świetne opracowanie o wołowinie i jak Electra robi i Roger hamburgerki na grillu :yes: ..... a naprawdę ? akurat to nie przepisy :no: . Jest w Naszym gronie spora grupa z różnych stron świata , może inne ?. Jest kilka szkół na burgera np. farsz bardzo dokładnie mieszamy do kleistości z żółtkiem albo mieszamy mięso delikatnie by uzyskać soczystość :facepalm: a to przecież technika obróbki termicznej.

Jedna, że solimy i mieszamy  ;) , druga- solimy stronę tuż przed położeniem na płytę (patelnię) i tego szukam



#29 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 04 kwi 2018 - 20:12

Jedna, że solimy i mieszamy  , druga- solimy stronę tuż przed położeniem na płytę (patelnię) i tego szukam

Oglądaj program o rewolucjach kuchennych, tam mówią jak zrobić.  ;)  



#30 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14120 postów

Napisano 04 kwi 2018 - 20:37

Kupuję wołowinę która musi mieć tłuszcz, bo inaczej nie ma już tego smaczku.

Mielę na sitku 6 lub 8 mm.

Doprawiam pieprzem, solą, czosnkiem świeżym lub granulowanym, dodaję jajko, trochę bułki tartej, odrobinę oregano i papryki słodkiej i wyrabiam masę.

Formuję okrągłe burgery dopasowane wielkością do bułki.

Piekę na gorącym tłuszczu, tak po około 4-5 minut z każdej strony.W czasie kiedy piekę mięso, na elektrycznym, dwustronnym grillu podpiekam bułki przekrojone na połowę.

Potem do bułki w kolejności wkładam: plasterek sera, mięso, plaster pomidora, plaster cebuli, trochę sałaty lodowej i znowu plaster sera.

Delikatnie spłaszczam bułkę i ponownie ląduje w grillu.

Po wyjęciu ściągam górną część bułki i dodaje trochę majonezu, sosu czosnkowego i ketchup.

 

Gotowe. :)



#31 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7173 postów

Napisano 04 kwi 2018 - 20:48

O Miro to jest konkretne :)

#32 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14120 postów

Napisano 04 kwi 2018 - 21:39

Syn też tak mówi.... :)



#33 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7173 postów

Napisano 05 kwi 2018 - 06:24

Że też nie znalazłem tego tematu  :facepalm:  - dzięki  :D

Pytanie - czy lepsze mięso jaet w tym zastosowaniu siekane czy też kręcone przez maszynkę ?  czytam o zmieleniu na 2mm ? to nie będzie miazga ? może kilka frakcji np. 2mm i 10 mm ?


[Dodano: 05 kwi 2018 - 07:24]

Oglądaj program o rewolucjach kuchennych, tam mówią jak zrobić.
dzięki a możesz wrzucić linka?

Użytkownik Muski edytował ten post 05 kwi 2018 - 06:22


#34 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14120 postów

Napisano 05 kwi 2018 - 07:18

Pytanie - czy lepsze mięso jaet w tym zastosowaniu siekane czy też kręcone przez maszynkę ?  czytam o zmieleniu na 2mm ? to nie będzie miazga ? może kilka frakcji np. 2mm i 10 mm ?

To jak z kiełbasą, zależy co kto lubi.

Lubię poczuć kawałek mięsa, dlatego mielę na grubszych oczkach.

2 mm, to mi tak mortadelą zalatuje, wiec w moim wypadku odpada.



#35 El komendante

El komendante

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 202 postów
  • MiejscowośćWyspa Uznam

Napisano 05 kwi 2018 - 07:34

Burger po mojemu

 

150 gr chłodnej polędwicy wołowej dokładnie siekamy na desce,

kiedy mięso zaczyna się powoli kleić szerokim nożem formujemy kotleta o grubości 15 mm.

Unikamy dotykania mięsa rękoma aby nie podnosić jego temperatury.

Nie solimy, nie pieprzymy, nic nie dodajemy!!!.

Rozgrzaną żeliwną patelnię /lub ceramiczną/ smarujemy kawałkiem wołowego tłuszczu, tak  jak słoninką przy smażeniu naleśników.

Kotleta w zależności od patelni smażymy po każdej stronie 3-4 minuty. Przewracamy tylko raz kiedy strona jest już usmażona.

Sosik,.

domowy majonez 30 ml

gęsty jogurt 100 ml

2 ząbki czosnku solidnie roztarte na desce z odrobiną grubej soli.

świeżo zmielony pieprz.

1-2 ml musztardy / K....sa /

Szczypta roztartego imbiru, tak aby przy pierwszym dotyku języka do sosu nie było go czuć, dopiero potem gdzieś tam w tle smaków delikatnie dał o sobie znać.

2-3 krople japońskiego sosu sojowego, (lekki / jasny)

składniki łączymy i do lodóweczki aby się wykształcił pożądany smaczek.

Warzywka:

pikle szwedzkie, cebulka czerwona, sałata lodowa.

ser żółty

Bułkę od wewnętrznej strony przyrumieniamy w piekarniku.

 

 

O co chodzi z tą patelnią: musi ona mieć dużą bezwładność cieplną /to są moje słowa/

po położeniu nań kotleta nie może spaść jej temperatura. Patelnia nie może być za gorąca aby nie spalić mięsa, nie może też być za zimna.

Pozwólmy jednej stronie się usmażyć i dopiero potem przekładamy kotleta na druga stronę

Aluminiowe patelnie  do tego się nie nadają.

Do burgera polecam kieliszek np Merlota



#36 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7173 postów

Napisano 05 kwi 2018 - 07:39

Burger po mojemu
El Komendante - świetny przepis - i prawdziwy smak mięska  ale w ogóle nie solimy ? nawet póżniej po obróbce cieplnej ?

#37 El komendante

El komendante

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 202 postów
  • MiejscowośćWyspa Uznam

Napisano 05 kwi 2018 - 08:01

 

El Komendante - świetny przepis - i prawdziwy smak mięska  ale w ogóle nie solimy ? nawet póżniej po obróbce cieplnej ?

 

Soli jest wystarczająca ilość w sosie, mięso jest czyściutkie, bez jakichkolwiek dodatków.

Przekonasz się w czasie konsumpcji jak zmieniają się smaki  od polędwicy, winnych szwedzkich pikle, japońskiego sosu sojowego aż po nutkę imbiru przy końcu przełykania.


Użytkownik El komendante edytował ten post 05 kwi 2018 - 08:03


#38 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 kwi 2018 - 09:39

Ja tez nie daje zadnej soli , robie tylko z wolowiny( nigdy nie wiem jak sie ta czesc nazywa po polsku po angielsku to chuck )daje tylko pieprz smaze na tyle zeby w srodku bylo lekko krwiste ,nie dodaje cebuli bo sie pali wole dolozyc juz taka swieża bądz zkarmelizowana do buki , a do srodka to juz jak i co kto lubi  :)

co to sa szwedzkie pikle?


Użytkownik EAnna edytował ten post 05 kwi 2018 - 10:02


#39 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3243 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 05 kwi 2018 - 09:41

co to sa szwedzkie pikle?

Jak Ty nie wiesz to kto ma wiedzieć. :D  ( może swerige)


Użytkownik JaGra edytował ten post 05 kwi 2018 - 09:42


#40 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 kwi 2018 - 09:43

no wlasnie ...czy to jak ruskie pierogi czy barszcz ukrainski ,  :)

u nas cos co mozna pod pikle podac to ogorki takie slodko kwasne .salatka szwedzka to ja nie widzialam zeby tu byla o takiej nazwie :)

mamy jeszcze ogorki bostonskie ,ale te sa raczej do hod dog


Użytkownik electra edytował ten post 05 kwi 2018 - 09:45





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych