Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Hamburgery domowe


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
71 odpowiedzi w tym temacie

#61 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 30 lip 2018 - 13:33

tez mam takie ustrojstwo i sies prawdza  :)



#62 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • ***SUPER VIP***
  • 989 postów

Napisano 31 lip 2018 - 22:38

Burgery Łososiowe

 

Mam nadmiar łososia w tym roku.  Kilka ładnych dużych Chinook złowiłem i mam kolegę który lubi łowić a nie jeść, przyniósł mi kilka sztuk Chinook i Coho .  Trzeba coś z tego robić i ostatnio eksperymentowałem z burgerem łososiowym.  Mięso z ogonów i brzuszków.  Siekam nie miele, i nie dodaje jajka i bułki.  Wtedy kotlecik jest do pewnego stopnia kruchy, jest soczysty a nie  gumowaty i suchy.  Do pomocy w kleistości dodaje ok. 5g/kg mleka w proszku (nie instant), i 12g/kg soli.  Dodaje dwie duże łyżki majonezu i przyprawiam pieprzem i ziołami z ogrodu.  Nie radzę mieszać sok cytrynowy w farszu, kwas denaturuje białka i w efekcie osłabia kleistość. Najlepiej pokropić cytryna jak zdejmujemy z ognia. Dzisiejsze burgery ze szczypiorkiem, pietruszką,  kolendrą i szałwią.  Zamiast na grillu można otoczyć tartą bułką i usmażyć.

 

fg6371R.jpg

 

Il9Btve.jpg

 

sJ27IcI.jpg

 

ciT8kXJ.jpg


Użytkownik redzed edytował ten post 31 lip 2018 - 22:47


#63 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7161 postów

Napisano 01 sie 2018 - 05:03

a tatarek z dzikego łosośka -  ;)  :thumbsup:



#64 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1522 postów

Napisano 01 sie 2018 - 11:02

Zamiast na grillu

Widzę, że używasz specjalnej maty do grilla. Jak to się sprawuje, bo chciałbym zakupić?



#65 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 01 sie 2018 - 12:48

burgerek smaczny , ja robie co prawda mielonego i dodaje smietanke co by nie byl suchy ..ale Twoja opcja mi sie podoba :thumbsup:

do takiego burgera zrobilabym dressing cytrynowy 

100 g philadelphia serek

100 g tureckiego yogurtu 

zest z pololcytryny

sol w platkach i pieprz 

salatka z siekanego szczypioru z cebulki , lub pora ogorek  w cieniutkie plasterki  a wszystko na kromce smazonego na masle  Dark rye bread :)



#66 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • ***SUPER VIP***
  • 989 postów

Napisano 01 sie 2018 - 22:38



a tatarek z dzikego łosośka -  ;)  :thumbsup:

Tatarek z łososia bardzo dobry.  Surowy Chinook jest w smaku bardzo łagodny, delikatny i miękki.   Zona robi pyszne nigiri sushi, prawdziwy rarytas. 

 

 



 

Zamiast na grillu

Widzę, że używasz specjalnej maty do grilla. Jak to się sprawuje, bo chciałbym zakupić?

 

Wspaniały wynalazek.  Kotleciki z łososia sa bardzo delikatne i na kratę nie możemy rzucać.  Do tej maty nic się nie przykleja.  Teraz zawsze używam jak grilluje ryby i krewetki.  U nas jest duży wybór, Ja kupiłem:

  https://www.amazon.c...=barbecue mats 

 



burgerek smaczny , ja robie co prawda mielonego i dodaje smietanke co by nie byl suchy ..ale Twoja opcja mi sie podoba :thumbsup:

do takiego burgera zrobilabym dressing cytrynowy 

100 g philadelphia serek

100 g tureckiego yogurtu 

zest z pololcytryny

sol w platkach i pieprz 

salatka z siekanego szczypioru z cebulki , lub pora ogorek  w cieniutkie plasterki  a wszystko na kromce smazonego na masle  Dark rye bread :)

Ładny przepis, dziękuję!

:

https://www.amazon.c...s=barbecue mats


Użytkownik EAnna edytował ten post 01 sie 2018 - 22:54


#67 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5010 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 01 sie 2018 - 22:59

Wspaniały wynalazek.  Kotleciki z łososia sa bardzo delikatne i na kratę nie możemy rzucać.  Do tej maty nic się nie przykleja.  Teraz zawsze używam jak grilluje ryby i krewetki.  U nas jest duży wybór, Ja kupiłem:   https://www.amazon.c...=barbecuemats�
 

 

 Dodam jeszcze ,ze mozna te maty stosowac w piekarniku rowniez. Bardzo dobrze na  nich sie pecze ciastka, czy rogaliki slodkie.



#68 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 02 sie 2018 - 09:34

@ANNAM, sa super tez uzywam , a dobre miec w zapasie jak zapomni sie kupic papieru do pieczenia  :)



#69 jarekduch

jarekduch

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 767 postów
  • MiejscowośćMikołów

Napisano 02 sie 2018 - 21:00

Na Alle...ro również są dostępne maty do grillowania i pieczenia w piekarniku.

https://allegro.pl/l...ne-uni-1-4-0725

#70 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5010 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 03 sie 2018 - 21:34

Oryginalna mata do piekarnika jest grubsza. Kiedys swoje zostawilam gdzies( caly moj zestaw narzedzi i matty rowniez byly w walizce) ,zastosowalam ta z grilla i juz od tamtej pory kupuje te grilowe.Mam blachy duzo wieksze niz standardowe ,wiec te grilowe sa lepsze rozmiarem dla mnie.



#71 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9391 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 03 sie 2018 - 21:38

Czy te maty są wyłącznie teflonowe?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#72 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5010 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 03 sie 2018 - 21:51

To jest silicone mat.   http://www.dizbee.co...BBQ-Grill-Mat-2






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych