beiot Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Rolada lazdijajska Jest to produkt pochodzenia Litewskiego i jest dość twarda za to smak ma słonawy o niezwykłym aromacie przypraw. W połowie XX wieku golonkę wędzono i przechowywano, by w czasie robót letnich przygotowywać na niej zupy, lecz mięso szybko się psuło. Aby poradzić sobie z tym problemem, zaczęto robić roladę. Roladę podaje się krojoną w jak najcieńsze plastry i podaje na desce z warzywami, chlebem i chrzanem. Składniki: - golonka wieprzowa, - peklosól, - sól, - pieprz, - czosnek, - kolendra oraz materiały pomocnicze: - siatka wędliniarska, - folia celulozowa zamiast gazy, którą kiedyś używano do takiego wyrobu. Z golonki zdejmujemy skórę. Wycinamy kość. Mięso z golonki kroimy w drobną kostkę. Pokrojone mięso peklujemy na sucho przez 24h dąjc 17g peklosoli, na kg mięsa dodając przyprawy wg. uznania. Skórę nacieramy solą z obu stron. W oryginale była wyłącznie sól. Następnie mięsem napełniamy skórę z golonki. Nie za dużo, tyle mięsa ile zostało po wycięciu kości. W trakcie parzenia skóra zmniejszy rozmiar. Zawijamy produkt w gazę lub jak ja to zrobiłem w folię celulozową. W oryginale jest zawijamy w gazę. Wkładamy do siatki wędliniarskiej. I wędzimy dymem ciepłym co najmniej 8h (w oryginale jest 24h w wędzarni podwórkowej). Następnie parzymy ok 4h (w oryginale jest 2h, ale rolada będzie bardzo twarda) w temp ok 80stopni. Następnie ciepłą roladę prasujemy. JA użyłem do tego dwóch garnków ze związnymi rączkami, jak na foto. Do górnego wlałem wodę. http://images37.fotosik.pl/299/c094807d49aa0bf0.jpg Powiem, że bardzo smaczny wyrób. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Rolada wygląda bardzo apetycznie. Czy folia celulozowa nie przeszkadza podczas wędzenia? Pozdrawiam. Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-114409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Nie folia nie przeszkadza a wręcz może pomóc działając przeciw okopceniu wędzonek dla niewprawnych zadymiarzy.Folia przepuszcza dym i można w niej również parzyć. A goloneczka super. :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-114411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Czerwca 2010 :clap: :thumbsup: Jeśli w foli to najpierw parzyć, a potem ostudzić i bez folji wędzić dymem ciepłym lub zimnym 24 h :grin:Potrawa pochodzi z Kazlų Rūda. Jak dobrze pamiętam to o foli mowy nie było.Degustowałem tą potrawę w trakcie odwiedzin rodzinnych stron, była bardzo dobrze wędzona.Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-114412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 13 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Nie folia nie przeszkadza a wręcz może pomóc działając przeciw okopceniu wędzonek dla niewprawnych zadymiarzy.Folia przepuszcza dym i można w niej również parzyć. Potwierdzam. Odkąd raz spróbowałem to teraz dość często ją wykorzystuję. Znajomy nawet w niej piecze i nie pęka (folia) :wink: . Darino, Wyrób pochodzi z Litwy i przepis też. Folii nie używano tak jak pisałem tylko gazę. W przepisie jest najpierw wędzenie 24h, potem parzenie 2h. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-114420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 20 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Czerwca 2010 Witaj beiot! Widzę na zdjęciu proces parzenia z dwoma termometrami, jeden wskazuje temp wody a drugi chyba jest wbity w roladę. Czy naprawdę potrzeba czterech godzin do osiągnięcia w tak małym wyrobie 68st? Pozdrawiam. [ Dodano: Nie 20 Cze, 2010 13:53 ] I jeszcze jedno pytanie, czy po cztero godzinnym parzeniu wędlinka była jeszcze słonawa? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-115081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 20 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Czerwca 2010 zy naprawdę potrzeba czterech godzin do osiągnięcia w tak małym wyrobie 68st?Nie chodziło tu o osiągnięcie temp. Tylko odpowiedniej miękkości. Przepis mówi o 2h. Tak zrobiłem i ... potem parzyłem jeszcze raz. I tak jest twardawa. Oryginalny przepis mówi że rolada ma być twarda i kroi się ją w cieniutkie plastry. Kto co lubi. :wink: czy po cztero godzinnym parzeniu wędlinka była jeszcze słonawaNie bardzo. Mi pasuje (jestem małosolny :lol: ). Jadłem ją z chrzanem. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-115084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 3 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Lipca 2010 Też zrobiłem tą roladę. Ponieważ jestem "Mądrzejszy od telewizora" to po wytrybowaniu i załadowaniu do skóry pokrojonego mięsa, nie mając folii celulozowej a po gazę to do apteki nie chciało mi się iść. Zaszyłem fachowym ściegiem na okrętkę skórę. Piękne szwy na golonce i do siatki! Następnie wędzenie i parzenie. A oto co mi wyszło: Mój szew nie wytrzymał i "puścił" czyli rozerwało mi na szyciu. A poza tym wszystko w porządku! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-116349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 5 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Lipca 2010 Czy folia celulozowa nie przeszkadza podczas wędzenia? Od pewnego czasu też używam folii do wędzonek - i w niczym nie przeszkadza w wędzeniu. Tak jak pisze arkadiusz nawet przeciwdziała okopceniu. A po parzeniu nawet wędzonki wolniej się wysuszają. (gdyby miały leżeć dłużej :wink: :lol: ) Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-116457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 5 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Lipca 2010 Ja wiedziałem, że może pęknąć, miałem "smaka" na golonko, a takiego jeszcze nie robiłem. Warto je zrobić, jak dla nie to smaczne i znowu inne. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-116462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaszczur Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Września 2010 Witam. Tak mi narobiliście ochoty na tą golonkę że też zmierzyłem się z tym przepisem i muszę powiedzieć REWELACJA!!Co prawda też miałem lenia i nie chciało mi się iść po gazę ale zrobiłem w samej siatce wędliniarskiej i nawet nic nie wyleciało!! Wędziłem 2 dni po 4 godzinki razem z kurczakami i wyszło lux parzyłem też przez 4 godziny. Efekt mnie zaskoczył - golonko ale inne - dla mnie bomba! Zrobiłem 2 sztuki wczoraj i już dzisiaj nie mam żadnej! Kolejny dobry sprawdzony przepis! Pierwszym razem poległem na przepisie bo pomyliłem proporcje, zamiast 20 deko dałem 200 soli i było za słone wędziłem 4 godziny i parzyłem 2 i efekt był mizerny, golonko rozpadało się i smak ... hm sama sól!! Cytuj Co nas nie zabije to nas wzmocni! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-125047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 19 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Września 2010 Efekt mnie zaskoczył - golonko ale inne - dla mnie bomba! Zrobiłem 2 sztuki wczoraj i już dzisiaj nie mam żadnej! :clap: Nawet fotki nie zdążyłeś zrobić. Do poprawki. Zrobić, sfotografować, zjeść :wink: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-125051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaszczur Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Września 2010 Ha ha Fotki zrobione ale zapomniałem zrzucić z aparatu!! Jak tylko zrzucę to wystawię celem oceny jakościowej oczywiście wyglądu bo smak to już przeszłość !! :-) Cytuj Co nas nie zabije to nas wzmocni! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-125052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aak Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Września 2010 Pierwszy raz coś takiego robiłem dla mnie super :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-125802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witcher Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Września 2010 Gratulacje smacznego wyrobu! Napisz co i jak robiłeś Cytuj Wiem co jem bo sam to robię Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-125820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaszczur Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Września 2010 Witam A jednak zdążyłęm zrobić fotki Smak BOMBA !! Troszkę przesadziłem z ziołami ale OK! Wędziłem 2 dni po 4 godziny, 8 godzin parzenie i na noc prasowanie! No i w samej siatce, myślałem że będą problemy z wypadaniem ale spoko odrobina tłuszczu trzymała wszystko. Zjedzone było w ciągu 24 godzin żeby nie powiedzieć że w 3 godziny poszło ;-) Cytuj Co nas nie zabije to nas wzmocni! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-126069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly2304 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Grudnia 2010 a czy można zamiast foli celulozowej zastosować rękaw do pieczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-137990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Jaszczur, :clap: :clap: :clap: czy można zamiast foli celulozowej zastosować rękaw do pieczenia?odpada, to trzeba uwędzić :wink: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-138127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Grudnia 2010 maly2304, odpisał Ci beiot, że nie można. Dlatego, że folia celulozowa jest przepuszczalna dla dymu i pary wodnej natomiast rękaw do pieczenia zatrzymuje wszystko. Z tego powodu w instrukcji pieczenia w rękawie masz napisane aby go przedziurawić. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-138153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly2304 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Dziękuje za odpowiedzi, wobec tego jaką kupić gazę w aptecę? Takie zwykłe gziki odjałowione większego formatu czy coś innego? Folia celulozowa odpada bo to musiałbym kupić przez internet a to już będzie trochę trwało, a golonkę chcę uwędzić razem z szynkami na święta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-138161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Kup gazę siedmio-nitkową 1m² będzie dobra. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-138176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zsuedat Opublikowano 20 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Lutego 2011 Podobnie jak kolega Papcio starałem się być mądrzejszy od telewizora i o dziwo wyszło!Golonki przygotowałem peklując w całości przez tydzień, zestaw przypraw jak w pierwszym poście z tym że bez kolendry za to ziele jałowca i goździk. Uznałem że najlepszą metodą będzie zaszycie golonek w skórę, a pęknięcia skóry da się uniknąć pomijając parzenie! (wędzenie garbuje lekko zewnętrzną warstwę skóry która twardnieje, kurczy się i podsycha ale pozostaje mocna ściskając tylko farsz, nie pęka, parzenie natomiast powoduje dalsze obkurczanie się skóry i w połączeniu z rozgotowaniem, zmięknięciem doprowadza do pęknięć)Wędziłem gorącym dymem, temperatura dymu około 80-90 stopni przez 4,5 godziny i do wystygnięcia jeszcze 1,5. Potem lodówka do rana dla wychłodzenia. Efekt zupełnie niezwykły, cienka dość twarda nieprzepuszczalna skórka, żadnych wycieków farszu, wnętrze odpowiednio miękkie, delikatne a jednocześnie spoiste, łatwe do krojenia, cudowny smak i aromat. Myślę że wyrób dotrwał by spokojnie w stanie niepogorszonym do żniw tylko kto by mu pozwolił! PS Cudowne pod każdym względem forum. Witam się i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-147831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zsuedat Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Lutego 2011 Zaległe zdjęcia, golonka już nieistnieje zostało tylko wspomnienie :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-147997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 21 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Lutego 2011 zsuedat, Ale ogromna, powinna być prasowana. Ten ścieg na pierwszym foto coś mi przypomina, ale lepiej nie mówić przy jedzeniu :grin: Wyrób wygląda :thumbsup: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-147998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zsuedat Opublikowano 21 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Lutego 2011 Emocje związane z pierwszym wykonaniem goloneczki nie pozwoliły na zbyt wiele kombinacji związanych z prasowaniem, cierpliwości starczyło ledwo na schłodzenie, następnym razem postaram się poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-148016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.