Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Rolada lazdijajska

 

Jest to produkt pochodzenia Litewskiego i jest dość twarda za to smak ma słonawy o niezwykłym aromacie przypraw. W połowie XX wieku golonkę wędzono i przechowywano, by w czasie robót letnich przygotowywać na niej zupy, lecz mięso szybko się psuło. Aby poradzić sobie z tym problemem, zaczęto robić roladę.

 

Roladę podaje się krojoną w jak najcieńsze plastry i podaje na desce z warzywami, chlebem i chrzanem.

 

Składniki:

- golonka wieprzowa,

- peklosól,

- sól,

- pieprz,

- czosnek,

- kolendra

 

oraz materiały pomocnicze:

- siatka wędliniarska,

- folia celulozowa

zamiast gazy, którą kiedyś używano do takiego wyrobu.

 

 

Z golonki zdejmujemy skórę.

 

Wycinamy kość.

 

Mięso z golonki kroimy w drobną kostkę.

 

Pokrojone mięso peklujemy na sucho przez 24h dąjc 17g peklosoli, na kg mięsa dodając przyprawy wg. uznania. Skórę nacieramy solą z obu stron. W oryginale była wyłącznie sól.

 

 

Następnie mięsem napełniamy skórę z golonki. Nie za dużo, tyle mięsa ile zostało po wycięciu kości. W trakcie parzenia skóra zmniejszy rozmiar.

 

Zawijamy produkt w gazę lub jak ja to zrobiłem w folię celulozową. W oryginale jest zawijamy w gazę.

 

Wkładamy do siatki wędliniarskiej.

 

I wędzimy dymem ciepłym co najmniej 8h (w oryginale jest 24h w wędzarni podwórkowej).

 

Następnie parzymy ok 4h (w oryginale jest 2h, ale rolada będzie bardzo twarda) w temp ok 80stopni.

 

Następnie ciepłą roladę prasujemy. JA użyłem do tego dwóch garnków ze związnymi rączkami, jak na foto. Do górnego wlałem wodę.

http://images37.fotosik.pl/299/c094807d49aa0bf0.jpg

 

 

Powiem, że bardzo smaczny wyrób.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 204
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nie folia nie przeszkadza a wręcz może pomóc działając przeciw okopceniu wędzonek dla niewprawnych zadymiarzy.Folia przepuszcza dym i można w niej również parzyć.

 

A goloneczka super. :clap:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-114411
Udostępnij na innych stronach

:clap: :thumbsup:

Jeśli w foli to najpierw parzyć, a potem ostudzić i bez folji wędzić dymem ciepłym lub zimnym 24 h :grin:

Potrawa pochodzi z Kazlų Rūda. Jak dobrze pamiętam to o foli mowy nie było.

Degustowałem tą potrawę w trakcie odwiedzin rodzinnych stron, była bardzo dobrze wędzona.

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-114412
Udostępnij na innych stronach

Nie folia nie przeszkadza a wręcz może pomóc działając przeciw okopceniu wędzonek dla niewprawnych zadymiarzy.Folia przepuszcza dym i można w niej również parzyć.

Potwierdzam. Odkąd raz spróbowałem to teraz dość często ją wykorzystuję. Znajomy nawet w niej piecze i nie pęka (folia) :wink: .

 

 

Darino,

Wyrób pochodzi z Litwy i przepis też. Folii nie używano tak jak pisałem tylko gazę.

W przepisie jest najpierw wędzenie 24h, potem parzenie 2h.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-114420
Udostępnij na innych stronach

Witaj beiot!

 

Widzę na zdjęciu proces parzenia z dwoma termometrami, jeden wskazuje temp wody a drugi chyba jest wbity w roladę. Czy naprawdę potrzeba czterech godzin do osiągnięcia w tak małym wyrobie 68st?

 

Pozdrawiam.

 

[ Dodano: Nie 20 Cze, 2010 13:53 ]

I jeszcze jedno pytanie, czy po cztero godzinnym parzeniu wędlinka była jeszcze słonawa?

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-115081
Udostępnij na innych stronach

zy naprawdę potrzeba czterech godzin do osiągnięcia w tak małym wyrobie 68st?

Nie chodziło tu o osiągnięcie temp. Tylko odpowiedniej miękkości.

Przepis mówi o 2h. Tak zrobiłem i ... potem parzyłem jeszcze raz.

I tak jest twardawa. Oryginalny przepis mówi że rolada ma być twarda i kroi się ją w cieniutkie plastry. Kto co lubi.

 

:wink:

czy po cztero godzinnym parzeniu wędlinka była jeszcze słonawa

Nie bardzo. Mi pasuje (jestem małosolny :lol: ). Jadłem ją z chrzanem.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-115084
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Też zrobiłem tą roladę. Ponieważ jestem "Mądrzejszy od telewizora" :) to po wytrybowaniu i załadowaniu do skóry pokrojonego mięsa, nie mając folii celulozowej a po gazę to do apteki nie chciało mi się iść. Zaszyłem fachowym ściegiem na okrętkę skórę. Piękne szwy na golonce i do siatki! Następnie wędzenie i parzenie. A oto co mi wyszło:

 

 

 

Mój szew nie wytrzymał i "puścił" czyli rozerwało mi na szyciu. A poza tym wszystko w porządku!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-116349
Udostępnij na innych stronach

Czy folia celulozowa nie przeszkadza podczas wędzenia?

Od pewnego czasu też używam folii do wędzonek - i w niczym nie przeszkadza w wędzeniu.

Tak jak pisze arkadiusz nawet przeciwdziała okopceniu. A po parzeniu nawet wędzonki wolniej się wysuszają. (gdyby miały leżeć dłużej :wink: :lol: )

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-116457
Udostępnij na innych stronach

Ja wiedziałem, że może pęknąć, miałem "smaka" na golonko, a takiego jeszcze nie robiłem. Warto je zrobić, jak dla nie to smaczne i znowu inne.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-116462
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam.

Tak mi narobiliście ochoty na tą golonkę że też zmierzyłem się z tym przepisem i muszę powiedzieć REWELACJA!!

Co prawda też miałem lenia i nie chciało mi się iść po gazę ale zrobiłem w samej siatce wędliniarskiej i nawet nic nie wyleciało!! Wędziłem 2 dni po 4 godzinki razem z kurczakami i wyszło lux parzyłem też przez 4 godziny.

Efekt mnie zaskoczył - golonko ale inne - dla mnie bomba! Zrobiłem 2 sztuki wczoraj i już dzisiaj nie mam żadnej!

Kolejny dobry sprawdzony przepis!

 

Pierwszym razem poległem na przepisie bo pomyliłem proporcje, zamiast 20 deko dałem 200 soli i było za słone wędziłem 4 godziny i parzyłem 2 i efekt był mizerny, golonko rozpadało się i smak ... hm sama sól!!

Co nas nie zabije to nas wzmocni!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-125047
Udostępnij na innych stronach

Efekt mnie zaskoczył - golonko ale inne - dla mnie bomba! Zrobiłem 2 sztuki wczoraj i już dzisiaj nie mam żadnej!

:clap:

Nawet fotki nie zdążyłeś zrobić.

Do poprawki. Zrobić, sfotografować, zjeść :wink:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-125051
Udostępnij na innych stronach

Ha ha Fotki zrobione ale zapomniałem zrzucić z aparatu!! Jak tylko zrzucę to wystawię celem oceny jakościowej oczywiście wyglądu bo smak to już przeszłość !! :-)
Co nas nie zabije to nas wzmocni!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-125052
Udostępnij na innych stronach

Witam

A jednak zdążyłęm zrobić fotki

Smak BOMBA !! Troszkę przesadziłem z ziołami ale OK!

Wędziłem 2 dni po 4 godziny, 8 godzin parzenie i na noc prasowanie! No i w samej siatce, myślałem że będą problemy z wypadaniem ale spoko odrobina tłuszczu trzymała wszystko.

Zjedzone było w ciągu 24 godzin żeby nie powiedzieć że w 3 godziny poszło ;-)

Co nas nie zabije to nas wzmocni!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-126069
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
maly2304, odpisał Ci beiot, że nie można. Dlatego, że folia celulozowa jest przepuszczalna dla dymu i pary wodnej natomiast rękaw do pieczenia zatrzymuje wszystko. Z tego powodu w instrukcji pieczenia w rękawie masz napisane aby go przedziurawić.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-138153
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za odpowiedzi, wobec tego jaką kupić gazę w aptecę? Takie zwykłe gziki odjałowione większego formatu czy coś innego? Folia celulozowa odpada bo to musiałbym kupić przez internet a to już będzie trochę trwało, a golonkę chcę uwędzić razem z szynkami na święta.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-138161
Udostępnij na innych stronach

Kup gazę siedmio-nitkową 1m² będzie dobra.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-138176
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Podobnie jak kolega Papcio starałem się być mądrzejszy od telewizora i o dziwo wyszło!

Golonki przygotowałem peklując w całości przez tydzień, zestaw przypraw jak w pierwszym poście z tym że bez kolendry za to ziele jałowca i goździk. Uznałem że najlepszą metodą będzie zaszycie golonek w skórę, a pęknięcia skóry da się uniknąć pomijając parzenie! (wędzenie garbuje lekko zewnętrzną warstwę skóry która twardnieje, kurczy się i podsycha ale pozostaje mocna ściskając tylko farsz, nie pęka, parzenie natomiast powoduje dalsze obkurczanie się skóry i w połączeniu z rozgotowaniem, zmięknięciem doprowadza do pęknięć)

Wędziłem gorącym dymem, temperatura dymu około 80-90 stopni przez 4,5 godziny i do wystygnięcia jeszcze 1,5. Potem lodówka do rana dla wychłodzenia. Efekt zupełnie niezwykły, cienka dość twarda nieprzepuszczalna skórka, żadnych wycieków farszu, wnętrze odpowiednio miękkie, delikatne a jednocześnie spoiste, łatwe do krojenia, cudowny smak i aromat. Myślę że wyrób dotrwał by spokojnie w stanie niepogorszonym do żniw tylko kto by mu pozwolił!

 

PS Cudowne pod każdym względem forum. Witam się i pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-147831
Udostępnij na innych stronach

zsuedat,

Ale ogromna, powinna być prasowana.

Ten ścieg na pierwszym foto coś mi przypomina, ale lepiej nie mówić przy jedzeniu :grin:

Wyrób wygląda :thumbsup:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-147998
Udostępnij na innych stronach

Emocje związane z pierwszym wykonaniem goloneczki nie pozwoliły na zbyt wiele kombinacji związanych z prasowaniem, cierpliwości starczyło ledwo na schłodzenie, następnym razem postaram się poprawić.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/#findComment-148016
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.