Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie kiełbasy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Grzegorz28

Grzegorz28

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów

Napisano 14 cze 2010 - 13:32

Mam taki dylemat czy parzyć kiełbasę po wędzeni czy nie? Czy jest to potrzebne oraz w jakim celu to służy?

#2 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2611 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 14 cze 2010 - 13:56

Wystarczy zajrzeć na stronę główną :

http://wedlinydomowe...cles.php?id=196

#3 przemek1978

przemek1978

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 533 postów
  • MiejscowośćŚląsk

Napisano 14 cze 2010 - 14:58

Nie musisz od razu parzyć możesz uwędzoną kiełbasę zamrozić, a póżniej powoli odmrozić i dopiero parzyć.

#4 sawca

sawca

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 516 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 14 cze 2010 - 16:08

Czy jest to potrzebne oraz w jakim celu to służy?

Jeżeli lubisz surowe mięsko to możesz nie parzyć :mellow: , no chyba że podpieczesz ją w wędzarni.

#5 GastroSilesia

GastroSilesia

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 07 lip 2010 - 09:40

Zależy jaką kiełbasą. Jeżeli np jest to krakowska to ja zawsze parzę po wędzeniu.

#6 Marek_

Marek_

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • Miejscowośćokolice Lublina

Napisano 07 lip 2010 - 10:04

Grzegorz, służy to temu, żeby kiełbasa nie była surowa.
Kiełbasę możesz sparzyć albo pod koniec wędzenia podnieść temperaturę w wędzarni i ja upiec. Można także upiec kiełbasę w piekarniku.
Nie poddajemy obróbce termicznej, kiełbas surowych wędzonych na zimno, jak Ci odpowiada surowa (oczywiście mięso musi być przebadane :!: ) to nie musisz parzyć.
Pozdrawiam!

#7 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9060 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 07 lip 2010 - 21:30

jak Ci odpowiada surowa (oczywiście mięso musi być przebadane ) to nie musisz parzyć

I prawda i nieprawda.
Jeżeli ktoś lubi surowe wyroby to powinien je zrobić wg przepisu na kiełbasy surowe. Dodaje się do nich inną ilość peklosoli oraz proces produkcji jest inny.
Jeżeli robi się wg przepisu na kiełbasę obrobioną termicznie to taką obróbkę należy bezwzględnie zastosować. Nie jest przy tym ważne, czy to jest parzenie czy pieczenie. W przeciwnym razie kiełbasa może (ale nie musi) skwaśnieć lub zepsuć się w jakiś inny sposób.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#8 Marek_

Marek_

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • Miejscowośćokolice Lublina

Napisano 08 lip 2010 - 09:48

Ja odpowiadałem na pytanie grzegorza

czy parzyć kiełbasę po wędzeni czy nie?

Nie było w jego postach nic o recepturze tylko o sensie parzenia i na to pytanie odpowidziałem, więc proszę nie wprowadzać zamętu.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych