rzeżnik Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Lipca 2010 kindziuk to wędlina sucha. Robiona z mięsa wieprzowego w jelicie wiankowym, a także w jelicie białkowym.Do kindziuka używamy pieprzu suchego, kolorowego grubo zgniecionego w moździerzu,co daje ładny wygląd w przekroju. http://img8.imageshack.us/img8/1264/dsc00133uv.jpg http://img155.imageshack.us/img155/6417/dsc00138yt.jpg http://img155.imageshack.us/i/dsc00139z.jpg/ http://img690.imageshack.us/img690/5791/dsc00145er.jpg http://img690.imageshack.us/img690/2008/dsc00150tj.jpg http://img690.imageshack.us/img690/5733/dsc00155v.jpg http://img690.imageshack.us/img690/5585/dsc00156dk.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4292-w%C4%99dzarnia-i-kindziuk-rze%C5%BAnika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Lipca 2010 Widzę 4 rodzaje wędlin? Czy się mylę? :wink: Tak po zapachu wyczuwam jakoś :rolleyes: kindziuka poznałem po twoim opisie a te pozostałe to są :question: Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4292-w%C4%99dzarnia-i-kindziuk-rze%C5%BAnika/#findComment-116280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Lipca 2010 Witaj Rzeżnik!Fajnie te wędlinki wyglądają.Może byś jakiś przepis podrzucił, było by fajnie.No i chwal się wyrobami :wink: .Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4292-w%C4%99dzarnia-i-kindziuk-rze%C5%BAnika/#findComment-116282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Lipca 2010 Mialo być o kindziuku, a gdzie ON. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4292-w%C4%99dzarnia-i-kindziuk-rze%C5%BAnika/#findComment-116285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Lipca 2010 Widzę 4 rodzaje wędlin? Czy się mylę? Nie !, ale pomidora , salaty i cebulki nie zauwazyles. :wink: Wyroby super!. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4292-w%C4%99dzarnia-i-kindziuk-rze%C5%BAnika/#findComment-116286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeżnik Opublikowano 2 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Lipca 2010 pozostałe wędliny to salceson z głów wp. w galarecie oraz kiełbasa wiejska dwa razy wędzona bez parzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4292-w%C4%99dzarnia-i-kindziuk-rze%C5%BAnika/#findComment-116292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Lipca 2010 witam kol. rzeźnik :grin: bardzo ładne wyroby :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4292-w%C4%99dzarnia-i-kindziuk-rze%C5%BAnika/#findComment-116293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeżnik Opublikowano 2 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Lipca 2010 salceson może być bez galarety,ale wtedy trzeba dodać skórki wp. będzie inaczej wyglądał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4292-w%C4%99dzarnia-i-kindziuk-rze%C5%BAnika/#findComment-116301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Lipca 2010 Mialo być o kindziuku, a gdzie ON.Kolego, na zdjęciu, tak jak napisał rzeźnik w jelicie wiankowym. Kolego rzeźnik wszystko pięknie, może podzielisz się recepturą, bo na razie na forum nie ma sprawdzonego przepisu na kindziuk były próby odtworzenia go, ale ciekaw jestem czy Twoja receptura odbiega od tamtych. Może pokusił byś się o jakąś fotorelację? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4292-w%C4%99dzarnia-i-kindziuk-rze%C5%BAnika/#findComment-116305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 2 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Lipca 2010 bo na razie na forum nie ma sprawdzonego przepisu na kindziuk były próby odtworzenia go :shock: Pozdrawiam PS http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1576 http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=52 tu posty o doświaczeniach i poradach https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1427&postdays=0&postorder=asc&start=0 Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4292-w%C4%99dzarnia-i-kindziuk-rze%C5%BAnika/#findComment-116317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 3 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Lipca 2010 Fajne kielbaski i nietylko :thumbsup: A te kedziuki to maja jakas technologiczna recepture bo kazda kielbaska z podanych wyzej linkow rozni sie wygladem , skladem sorowcowym i technologia :mellow:to gdzie ten kundziak?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4292-w%C4%99dzarnia-i-kindziuk-rze%C5%BAnika/#findComment-116320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 3 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Lipca 2010 rzeżnik, witam krajana :lol: tak patrząc na wędzarnię i kije to nie jedno już uwędziła :lol: Dach z blachy falistej, bez komina ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4292-w%C4%99dzarnia-i-kindziuk-rze%C5%BAnika/#findComment-116321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Lipca 2010 kindziuk to wędlina sucha. Robiona z mięsa wieprzowego w jelicie wiankowym,. A ja śmiem twierdzić ,że kindziuk wykonany metodą tradycyjną to wędlinka owszem podsuszana ,ale robiona w żołądku wieprzowym a nie w jelicie wiankowym. [ Dodano: Sob 03 Lip, 2010 12:19 ] salceson może być bez galarety,ale wtedy trzeba dodać skórki wp. będzie inaczej wyglądałAle te skórki w efekcie dadzą galaretkę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4292-w%C4%99dzarnia-i-kindziuk-rze%C5%BAnika/#findComment-116341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 3 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Lipca 2010 A ja śmiem twierdzić ,że kindziuk wykonany metodą tradycyjną to wędlinka owszem podsuszana ,ale robiona w żołądku wieprzowym a nie w jelicie wiankowym. :grin: naturalnie jak jest... w żołądku nazywa się tradycyjnie Skilandis, współcześnie robi się na Litwie w pęcherzu. Nie każdy miał kiedyś tyle osłonek tradycyjnych by narobić zapasów, dlatego dozwalało się i inne osłonki, nawet skóry lub jakieś błony :grin: To chyba tradycyjny pochodzi, ze stronki marcinimatylda.blox.pl pozdrawiam ps. http://www.zgapa.pl/zgapedia/Kindziuk.html Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4292-w%C4%99dzarnia-i-kindziuk-rze%C5%BAnika/#findComment-116346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Lipca 2010 współcześnie robi się na Litwie w pęcherzu. Ale tylko te sklepowe bo na wsiach robią w żołądku. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4292-w%C4%99dzarnia-i-kindziuk-rze%C5%BAnika/#findComment-116347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.