Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

kindziuk to wędlina sucha. Robiona z mięsa wieprzowego w jelicie wiankowym, a także w jelicie białkowym.Do kindziuka używamy pieprzu suchego, kolorowego grubo zgniecionego w moździerzu,co daje ładny wygląd w przekroju.

http://img8.imageshack.us/img8/1264/dsc00133uv.jpg

http://img155.imageshack.us/img155/6417/dsc00138yt.jpg

http://img155.imageshack.us/i/dsc00139z.jpg/

http://img690.imageshack.us/img690/5791/dsc00145er.jpg

http://img690.imageshack.us/img690/2008/dsc00150tj.jpg

http://img690.imageshack.us/img690/5733/dsc00155v.jpg

http://img690.imageshack.us/img690/5585/dsc00156dk.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4292-w%C4%99dzarnia-i-kindziuk-rze%C5%BAnika/
Udostępnij na innych stronach

Widzę 4 rodzaje wędlin? Czy się mylę? :wink: Tak po zapachu wyczuwam jakoś :rolleyes: kindziuka poznałem po twoim opisie a te pozostałe to są :question:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4292-w%C4%99dzarnia-i-kindziuk-rze%C5%BAnika/#findComment-116280
Udostępnij na innych stronach

witam kol. rzeźnik :grin:

bardzo ładne wyroby :clap:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4292-w%C4%99dzarnia-i-kindziuk-rze%C5%BAnika/#findComment-116293
Udostępnij na innych stronach

Mialo być o kindziuku, a gdzie ON.

Kolego, na zdjęciu, tak jak napisał rzeźnik w jelicie wiankowym.

 

Kolego rzeźnik wszystko pięknie, może podzielisz się recepturą, bo na razie na forum nie ma sprawdzonego przepisu na kindziuk były próby odtworzenia go, ale ciekaw jestem czy Twoja receptura odbiega od tamtych. Może pokusił byś się o jakąś fotorelację?

 

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4292-w%C4%99dzarnia-i-kindziuk-rze%C5%BAnika/#findComment-116305
Udostępnij na innych stronach

bo na razie na forum nie ma sprawdzonego przepisu na kindziuk były próby odtworzenia go

:shock:

Pozdrawiam

PS

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1576

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=52

tu posty o doświaczeniach i poradach

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1427&postdays=0&postorder=asc&start=0

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4292-w%C4%99dzarnia-i-kindziuk-rze%C5%BAnika/#findComment-116317
Udostępnij na innych stronach

Fajne kielbaski i nietylko :thumbsup:

A te kedziuki to maja jakas technologiczna recepture bo kazda kielbaska z podanych wyzej linkow rozni sie wygladem , skladem sorowcowym i technologia :mellow:

to gdzie ten kundziak?

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4292-w%C4%99dzarnia-i-kindziuk-rze%C5%BAnika/#findComment-116320
Udostępnij na innych stronach

kindziuk to wędlina sucha. Robiona z mięsa wieprzowego w jelicie wiankowym,

.

 

A ja śmiem twierdzić ,że kindziuk wykonany metodą tradycyjną to wędlinka owszem podsuszana ,ale robiona w żołądku wieprzowym a nie w jelicie wiankowym.

 

[ Dodano: Sob 03 Lip, 2010 12:19 ]

salceson może być bez galarety,ale wtedy trzeba dodać skórki wp. będzie inaczej wyglądał

Ale te skórki w efekcie dadzą galaretkę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4292-w%C4%99dzarnia-i-kindziuk-rze%C5%BAnika/#findComment-116341
Udostępnij na innych stronach

A ja śmiem twierdzić ,że kindziuk wykonany metodą tradycyjną to wędlinka owszem podsuszana ,ale robiona w żołądku wieprzowym a nie w jelicie wiankowym.

:grin: naturalnie jak jest...

w żołądku nazywa się tradycyjnie Skilandis,

współcześnie robi się na Litwie w pęcherzu. :cool:

Nie każdy miał kiedyś tyle osłonek tradycyjnych by narobić zapasów, dlatego dozwalało się i inne osłonki, nawet skóry lub jakieś błony :grin:

To chyba tradycyjny pochodzi, ze stronki marcinimatylda.blox.pl

pozdrawiam

ps.

http://www.zgapa.pl/zgapedia/Kindziuk.html

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4292-w%C4%99dzarnia-i-kindziuk-rze%C5%BAnika/#findComment-116346
Udostępnij na innych stronach

współcześnie robi się na Litwie w pęcherzu.

Ale tylko te sklepowe bo na wsiach robią w żołądku.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4292-w%C4%99dzarnia-i-kindziuk-rze%C5%BAnika/#findComment-116347
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.