mat_bar Posted July 1, 2010 Report Share #1 Posted July 1, 2010 Witam:)Czytam, czytam i czytam.Wydaje mi się ,że już wszystko wiem:),a jednak nie wiem.Proszę pomóżcie.Kiedy sparzamy szynkę po wędzeniu??Zaraz po wyjęciu z wędzarni, czy musi przestygnąć?Po sparzeniu schładzamy ją zimną wodą?Pozdrawiam.Barbara Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4298-kiedy-parzymy-szynk%C4%99-po-w%C4%99dzeniu/ Share on other sites More sharing options...
luciola5 Posted July 1, 2010 Report Share #2 Posted July 1, 2010 Szynke parzymy zaraz po wyjęciu z wędzarni. Po sparzeniu schładzamy ją zimną wodą?Ja akurat tego nie robię.Wynosze po sparzeniu w chlodne pomieszczenie. Quote Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4298-kiedy-parzymy-szynk%C4%99-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-116180 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted July 1, 2010 Report Share #3 Posted July 1, 2010 Nie musi być zaraz po wyjęciu z wędzarni - może być nawet po rozmrożeniu.... - oczywiście wtedy są inne czasy parzenia... po parzeniu dobrze jest przełożyć do wody o temp ok 40 stopni i tak potrzymać aż szynka bedzie miała podobną temperaturę w środku, potem powiesić do odparowania... - wpływa to na soczystość, jednak minimalnie skraca trwałość Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4298-kiedy-parzymy-szynk%C4%99-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-116184 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted July 1, 2010 Report Share #4 Posted July 1, 2010 może być nawet po rozmrożeniu Rozmrażamy wolniutko na dolnej półce w lodówce.Najlepiej wyjąć dzień wcześniej z zamrażarki.Możemy również (czasami tak robię) rozmrażać w letniej wodzie.Wody nie wylewamy tylko później w niej odparzamy szynkę - zaraz "dostanę po głowie" :rolleyes: :grin: Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4298-kiedy-parzymy-szynk%C4%99-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-116185 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted July 1, 2010 Report Share #5 Posted July 1, 2010 Kiedy sparzamy szynkę po wędzeniu?? Zaraz po wyjęciu z wędzarni, czy musi przestygnąć?Pytanie było jasne. Dlaczego odpowiadający wprowadzają nowy wątek . Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4298-kiedy-parzymy-szynk%C4%99-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-116186 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted July 1, 2010 Report Share #6 Posted July 1, 2010 Jeżeli jest jedna szynka przeznaczona od razu do konsumpcji to robimy tak jak napisała Luciola5. Czy jest sens odparzać np.10 szynek zaraz po wędzeniu ? Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4298-kiedy-parzymy-szynk%C4%99-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-116189 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted July 1, 2010 Report Share #7 Posted July 1, 2010 Gonzo odpowiadaj na pytanie a nie kombinuj co i jak. Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4298-kiedy-parzymy-szynk%C4%99-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-116198 Share on other sites More sharing options...
jarkof Posted July 1, 2010 Report Share #8 Posted July 1, 2010 Jeżeli jest jedna szynkaTo czy warto ją parzyć ? Quote zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4298-kiedy-parzymy-szynk%C4%99-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-116199 Share on other sites More sharing options...
6591 Posted July 1, 2010 Report Share #9 Posted July 1, 2010 .. z doświadczeń i wiedzy mojego ojca, którego wiedza na temat mięsa, wyrobów i pokrewnych była ogromna (od 1943r pracował w "mięsie")Zawsze po wędzeniu - najczęściej zimnym dymem - parzyliśmy tylko to co trafiało na stół. Parzylśmy zawsze tak samo - na wrzątek i w temp. około 98st tyle ile dana wędzonka ważyła. 1kg - 1 godz, 1,5kg - 1,5godz itd. Po tym czasie od razu do lodowatej (lodowatej!!!!)kąpieli wodnej. Po całkowitym wystudzeniu, suszenie i...zawsze było pyszne i soczyste. Reszta była zamrażana i dopiero przed jedzeniem parzona - co dawało znamiona "wczorajszej wędzonki". Tylko wędzony wołowy ozór był gotowany do miękkości. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4298-kiedy-parzymy-szynk%C4%99-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-116200 Share on other sites More sharing options...
kempes Posted July 1, 2010 Report Share #10 Posted July 1, 2010 6591, jakoś trudno to nazwać - parzenie szynki w 98 st. C :wink: Przepisy wyraźnie określają jak ma to wyglądać. W takiej temp. jest duży ubytek wagowy. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4298-kiedy-parzymy-szynk%C4%99-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-116205 Share on other sites More sharing options...
Darino Posted July 1, 2010 Report Share #11 Posted July 1, 2010 najczęściej zimnym dymem - parzyliśmy tylko to co trafiało na stółciekawa technologia :rolleyes: w jakiej temperaturze odbywało się wędzenie :question: Pozdrawiam :grin: Quote http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4298-kiedy-parzymy-szynk%C4%99-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-116217 Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 1, 2010 Report Share #12 Posted July 1, 2010 Darino chyba nie doczytałeś że pytasz. Reszta była zamrażana i dopiero przed jedzeniem parzona - co dawało znamiona "wczorajszej wędzonki". Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4298-kiedy-parzymy-szynk%C4%99-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-116218 Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted July 1, 2010 Report Share #13 Posted July 1, 2010 Reszta była zamrażana i dopiero przed jedzeniem parzona - co dawało znamiona "wczorajszej wędzonki".Ja już drugi raz kilka wędzonek nie parzyłem tylko do zamrażarki, parzenie po rozmrożeniu. Andrzej k. wiedział co pisze, dobry sposób :smile: Quote Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4298-kiedy-parzymy-szynk%C4%99-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-116222 Share on other sites More sharing options...
Darino Posted July 1, 2010 Report Share #14 Posted July 1, 2010 Darino chyba nie doczytałeś że pytaszWitaj kol. Miro, masz rację zdarza się, że nie doczytuję ale, ale tym razem doczytałem Tak się nauczyłem: Zimnym dymem wędzimy wędzonki trwałe, spożywane na surowo. Jeśli i tak poddajemy wędlinkę obróbce cieplnej to możemy wędzić na ciepło lub gorąco :grin: Może się mylę i tu nauczę się coś nowego :grin: Quote http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4298-kiedy-parzymy-szynk%C4%99-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-116225 Share on other sites More sharing options...
6591 Posted July 1, 2010 Report Share #15 Posted July 1, 2010 ..i prawda, ubytek wagi po takim parzeniu jest spory. Warto jednak dla walorów smakowych i soczystości. Przepisy? - nigdy nie stosowaliśmy i nie sięgaliśmy do przepisów. Przepisem był dla nas nasz Ojciec, który od 13-go roku życia w Wąbrzeźnie zaczynał nauki czeladnicze. On nas - synów swoich - uczył wszystkiego a w tym parzenia. Inaczej parzyliśmy wędzonki, inaczej kiełbasy, inaczej kiełbasy białe i jeszcze inaczej "podrobowe". Pozdrawiam czytających.. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4298-kiedy-parzymy-szynk%C4%99-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-116227 Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 1, 2010 Report Share #16 Posted July 1, 2010 Zimnym dymem wędzimy wędzonki trwałe, spożywane na surowo. Niekoniecznie. Jeśli wiem że po wędzeniu będę parzył, to wędzę tylko w celu uzyskania pożądanego zapachu i wyglądu. Woda i jej temperatura załatwi resztę. Przyznasz rację, że przy zimnym wędzeniu ubytek wody jest mniejszy a co za tym idzie wyrób ma większą soczystość ? Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4298-kiedy-parzymy-szynk%C4%99-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-116230 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted July 1, 2010 Report Share #17 Posted July 1, 2010 Parzylśmy zawsze tak samo - na wrzątek i w temp. około 98st tyle ile dana wędzonka ważyła. 1kg - 1 godz, 1,5kg - 1,5godz itd. Wrzucamy na wrzątek i po 10-15 minutach obniżamy temperaturę do 80-85 stopni - wszystko się zgadza. Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4298-kiedy-parzymy-szynk%C4%99-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-116240 Share on other sites More sharing options...
Darino Posted July 1, 2010 Report Share #18 Posted July 1, 2010 Przyznasz rację, że przy zimnym wędzeniu ubytek wody jest mniejszy a co za tym idzie wyrób ma większą soczystość ? Wędzenie dymem zimnym jest bardzo czasochłonne i niesie różne ryzyka :grin: Ubytek wody zaczyna się odpoczątku a po etapie peklowania dużo wody poszło(można to określić procentualnie). Soczystość zależy od typu mięsa, jego jakości i zawartości tłuszczu. Nie wiem czy soczystość zależy od methody wędzenia, ale pomyślę nad tym. :grin: Quote http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4298-kiedy-parzymy-szynk%C4%99-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-116250 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted July 1, 2010 Report Share #19 Posted July 1, 2010 Pytanie było jasne. Dlaczego odpowiadający wprowadzają nowy wątek .DZIADKU, dlaczego wprowadzam nowy wątek??? ano po to żeby rozruszać szare komórki czytelnika... - sam w swoich postach ZAWSZE dajesz dziwne zagadki i jakieś takie pierdoły.... ja napisałem tylko "skrajnie " że można nawet po rozmrożeniu a nie tylko po ostygnięciu.... Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4298-kiedy-parzymy-szynk%C4%99-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-116252 Share on other sites More sharing options...
marcus Posted July 1, 2010 Report Share #20 Posted July 1, 2010 nigdy nie stosowaliśmy i nie sięgaliśmy do przepisów. Przepisem był dla nas nasz Ojciec, który od 13-go roku życia w Wąbrzeźnie zaczynał nauki czeladnicze. On nas - synów swoich - uczył wszystkiego a w tym parzenia. Inaczej parzyliśmy wędzonki, inaczej kiełbasy, inaczej kiełbasy białe i jeszcze inaczej "podrobowe" Niezliczone sa receptury i sposoby na wedliny domowe bo kazdy stosuje tak jak go uczono lub jak sie nauczyl, wiec tu niema co wielkiej dyskusji prowadzic tylko samemu spröbowac tak zrobic lub niech 6591 choc raz sprobuje zrobic wedlug norm parzenia i sam porowna smaki bo to co dla niektorych jest soczyste moze niebyc dla kazdego. Mam jeszcze pytanie do 6591 opisz nam parzenie kielbas i podrobowych. Pozdrawiam. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4298-kiedy-parzymy-szynk%C4%99-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-116254 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted July 2, 2010 Report Share #21 Posted July 2, 2010 Witam. 3. Gotowanie. W między czasie, w wielkim garze, przygotowałem wodę i na życzenie, parzę wyjętą wcześniej polędwicę w temperaturze 80 st.C. przez 10 min. Czas w zupełności wystarczający, ponieważ polędwica jeszcze gorąca, prosto z wędzarni została włożona do wody. Pozostałe w wędzarni wędzonki maja już odpowiedni kolor i wędrują do gotującej się wody, o temp. ok. 100 st.C. Wrzucenie szynek na gotującą wodę ma na celu natychmiastowe ścięcie białka na ich powierzchni, co nie pozwoli na wypływanie soków z wewnętrznych mięśni szynki, a uczyni ją bardziej soczystą. Zalecany czas gotowania szynek, to okres do 15 min. Ja ten czas skracam do 10 min., ponieważ do wrzątku wkładałem szynki jeszcze gorące, prosto z wędzarni. Po 10 minutach obniżam temperaturę wody do 82 st.C., dolewając do garnka z wędzonkami zimną wodę. W tej temperaturze wędzonki przebywać będą 40 min; a więc łącznie 50 min., czyli tyle, ile zalecają normy gotowania szynek - ok.50 min na 1kg szynki. W tym przypadku wystarczyło by 40 - 45 min., bo cześć szynek jest troszkę mniejsza ok 1 kg. Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4298-kiedy-parzymy-szynk%C4%99-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-116258 Share on other sites More sharing options...
Siara Posted July 6, 2010 Report Share #22 Posted July 6, 2010 Sznowni forumowicze, przez udzielanie odpowiedzi nie na temat, wprowadzacie nie tylko bałagan w tematach, ale utrudniacie szukanie odpowiedzi. Temat ten, wydzieliłem z tematu "Prośba do początkujących zadymiaczy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!".Jako początkujący, na pewno nie szukałbym tam porad o parzeniu czy peklowaniu.Wyniki szukania "po temacie", też nie dadzą nam rezultatów.Proszę zastanówcie się choć chwilkę zamim odpowiecie. Jeśli w/g Was post jest nie na temat, można go zgłosić do moderatora, który post przeniesie, lub wydzieli nowy temat.W ten sposób, wszyscy możemy mieć wpływ na przejrzystość Naszego forum. Lepiej założć nowy temat, niż pisać w jednym na wiele. Quote "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4298-kiedy-parzymy-szynk%C4%99-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-116508 Share on other sites More sharing options...
Malinowy Bzyk Posted July 6, 2010 Report Share #23 Posted July 6, 2010 Zimnym dymem wędzimy wędzonki trwałe, spożywane na surowo. Niekoniecznie. Jeśli wiem że po wędzeniu będę parzył, to wędzę tylko w celu uzyskania pożądanego zapachu i wyglądu. Woda i jej temperatura załatwi resztę. Przyznasz rację, że przy zimnym wędzeniu ubytek wody jest mniejszy a co za tym idzie wyrób ma większą soczystość ? a ja na ten temat zacytuje tylko jedna sentencje ,, lepiej nie mówić nic i wydać sie głupim niż odezwać i wszystko wyjdzie na jaw" Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4298-kiedy-parzymy-szynk%C4%99-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-116519 Share on other sites More sharing options...
Antkowicz Posted December 9, 2021 Report Share #24 Posted December 9, 2021 I nadal nie rozumiem, kiedy parzyć szynkę po wędzeniu. Znalazłem informację, że parzyć do momentu, aż w środku będzie 68 stopni, ale jak to pogodzić z odparzaniem od razu po wyjęciu z wędzarni, skoro taką temperaturę będzie szynka już miała ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4298-kiedy-parzymy-szynk%C4%99-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-736363 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted December 9, 2021 Report Share #25 Posted December 9, 2021 I nadal nie rozumiem, kiedy parzyć szynkę po wędzeniu. Znalazłem informację, że parzyć do momentu, aż w środku będzie 68 stopni, ale jak to pogodzić z odparzaniem od razu po wyjęciu z wędzarni, skoro taką temperaturę będzie szynka już miała ? Jeśli wędzisz w temperaturze około 55 stopni, to jak szynka ma mieć w środku 68? Po 3-4h w wędzarni będzie miała z 45 stopni. W tym przypadku jakoś musisz doprowadzić ją do 68 stopni. Możesz parzyć, możesz też podpiekać w wędzarni albo w piekarniku. Jeśli po wędzarni podnosisz temperaturę w wędzarni i podpiekasz (80-90 stopni), to temperaturę w środku powinieneś sprawdzać podczas podpiekania. Jeśli osiągniesz 68 stopni (co będzie trwało dość długo), to parzyć nie musisz. A jeśli nie, to masz surowe mięso i parzysz... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4298-kiedy-parzymy-szynk%C4%99-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-736374 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.