Skocz do zawartości

Obróbka termiczna wyrobów mięsnych


Bagno

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądając literaturę fachową znalazłem coś, co zapewne zainteresuje innych.

Cytat pochodzi z "Substancje dodatkowe w przetwórstwie mięsa" pod redakcją W. Uchmana.

Najbardziej byłem zdziwiony, że powinniśmy piec do temp. powyżej 72 C. wewnątrz batonu.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dokładnie rzecz biorąc, nie pisze "piec do temp. 75-80°C wewnącz batonu"

Być może że pan redaktor ciut nieszczęśliwie ułożył zdanie. :blush:

 

3. WĘDZENIE Z RÓWNOCZESNYM PIECZENIEM:

...

Pierwsza faza – wędzenie w dymie rzadkim, w temperaturze 50 – 60 stopni C, aż do wyschnięcia powierzchni i osiągnięcia barwy żółtej.

Druga faza – przypieczenie powierzchni przetworu w temperaturze ok. 85 – 90 stopni C przez czas ok. 1 godz.

Trzecia faza – pieczenie całego produktu w temperaturze ok. 75 stopni C do całkowitego ścięcia białka i osiągnięcia wewnątrz produktu temperatury 68 – 70 stopni C

żródło

http://wedlinydomowe.pl//articles.php?id=145&page=1

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie rzecz biorąc, nie pisze "piec do temp. 75-80°C wewnącz batonu"

mea culpa :blush: :blush: powinno brzmieć "poddajemy obróbce termicznej gorącym powietrzem".

Darino- dziękuje za wyłapanie błędu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.