Jump to content

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów

Panowie i panie otóz mam pytanie pekluje 18 kg mięsa wtym większość czynki 3 karczki i 4 boczkii pekluje na sucho 200gram peklosoli na 10kg mięsa natarłem odrazu pieprzem tak zawsze robie ale mam pytanie jakich przypraw użyć

 

[ Dodano: Nie 18 Lip, 2010 19:32 ]

i kiedy dodac przypraw w jakim czasie i kiedy dodac czosnek

  • Replies 91
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Kiedyś dodawałem przypraw - teraz robie mięsko bez, po to zeby zachować jego naturalny smak, ale tu masz:

 

Przyprawy: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=21

 

Otwórz beleczkę "Wędzonki" http://wedlinydomowe.pl/

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Panowie i panie otóz mam pytanie pekluje 18 kg mięsa wtym większość czynki 3 karczki i 4 boczkii pekluje na sucho 200gram peklosoli na 10kg mięsa natarłem odrazu pieprzem tak zawsze robie ale mam pytanie jakich przypraw użyć

Peklujesz na wędzonki czy na kiełbasę ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

na wedzonki tak jak wyżej wymieniłem

 

Czemu robisz to na sucho ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

zawsze tak robie i dobre wychodzą

Może warto spróbować na mokro ?

 

Co do przypraw to stosuję pieprz, liść laurowy, majeranek, angielskie ziele, czosnek.

Robię wywar i dolewam do zalewy.

Przyprawy dałbym już teraz, żeby mięso nimi przeszło.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Co do przypraw to stosuję pieprz, liść laurowy, majeranek, angielskie ziele, czosnek.

 

Ja tak samo i jeszcze dorzucam kolendrę.

Snajper_87 może czas zacząć eksperymenty zrób jak mówi miro jedną szyneczkę i zobaczysz co ci wyjdzie. Myślę że możesz być mile zaskoczony efektem! o ile zachowasz podstawowe zasady. Temperatura i czas oczywiście.

Ps. podobno tylko schab najlepszy bez ziół, robiony tylko w solance. Ale jeszcze tego nie zdążyłem przetestować.

Co nas nie zabije to nas wzmocni!
Szynki , karczki, boczki przeznaczone do wędzenia robię zawsze na mokro, z nastrzykami zależnymi od wagi, wszystko znajdziesz w tabelach na stronie głównej, do odmierzonej ilości wody dodaję czosnek w ząbkach, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liście laurowe, odmierzoną ilość soli, zimą jeszcze cukier, zagotowuję całość, po ostudzeniu wyjmuję dodatki i dodaję rozpuszczając saletrę w odpowiedniej ilości. Wstrzykuję w mięsko i zanurzam je w tej zalewie, koniecznie, żeby mięso nie wystawało z zalewy, żeby wszystko było zanurzone, tak przygotowane pekluje się. Zamiast saletry można zastosować peklosól, wszystkie proporcje w wspomnianych tabelach. Używam metody na mokro do peklowania wędzonek, na sucho natomiast mięsa na kiełbasy lub inny dalszy przerób.
  • 1 year later...

Witam.

Co sądzicie o dodaniu do solanki magi?

Czytałem gdzieś że dodanie tej przyprawy nadaje wędlinom wspaniałego smaku. Ale należy bardzo ostrożnie dodawać gdyż mozna łatwo przedobrzyć.

Czy dodawał ktoś magi do swoich wyrobów?

Jeśli tak to w jakich ilościach, i czy do każdego rodzaju mięsa?

Pozdrawiam.

Tutaj ekspertem od takich specyfików jest Kolega Andy. :grin:

Moim zdaniem nie dodawaj nic do zalewy: jedynie woda, peklosól i mięso. Najlepszy smak wyrobów gotowych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

A ja Ci radzę nic nie dodawaj do solanki.Zatracisz smak mięsa a zapewniam Cię ,że każdy element inaczej smakuje.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

To chyba kwestia gustu i smaku.

To jest jedna strona medalu, druga wygląda tak, że przyprawy mogą być zakażone patogenami lub mieć właściwości chemiczne(czosnek).

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Hmm, do tej pory żyłem w przekonaniu, ze ostre przyprawy niszczą drobnoustroje. Ale po Twoim mailu poczytałem na szybko... i rzeczywiście, przyprawy moga być skażone np. salmonellą...

Chyba przestanę czytać ;-)

A tak na serio, to znacie jakieś przypadki wykrycia skażonych przypraw?

A tak na serio, to znacie jakieś przypadki wykrycia skażonych przypraw?

Opisane w necie - nie czytałem. Bardzo często PIS ( Sanepid), wykonują rutynowe badania mikrobiologiczne przypraw. Czasami producent musi wycofać z rynku określoną partię przypraw.

Ja gotuję z przyprawami, po lekkim wystudzeniu dodaję peklosoli, potem schładzam do 4 st. Taka procedura wyszła mi z lektury forum i tego się trzymam :-)

Myślę, ze zagotowywanie zalewy z przyprawami powoduje szybsze przejście zapachu i smaku przypraw do zalwy. Ale niech się bardziej doświadczeni wypowiedzą.

gotowanie wody zabezpiecza ją bakteriologicznie

jeśli juz ktoś upiera się przy dodawaniu przypraw to najlepiej zrobić z nich wywar i dodać do solanki

 

peklosoli nie należy dodawać do gorącej wody

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

gotowanie wody zabezpiecza ją bakteriologicznie

A jak to sie ma z przetrwalnikami drogi Abratku

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

sugerujesz gotowanie dwukrotne? :lol:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.