snajper_87 Posted July 18, 2010 Report Share #1 Posted July 18, 2010 Witam wszystkich forumowiczów Panowie i panie otóz mam pytanie pekluje 18 kg mięsa wtym większość czynki 3 karczki i 4 boczkii pekluje na sucho 200gram peklosoli na 10kg mięsa natarłem odrazu pieprzem tak zawsze robie ale mam pytanie jakich przypraw użyć [ Dodano: Nie 18 Lip, 2010 19:32 ] i kiedy dodac przypraw w jakim czasie i kiedy dodac czosnek Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4346-jakie-zio%C5%82a-i-przyprawy-do-szynki-karczku-boczku/ Share on other sites More sharing options...
alehar Posted July 18, 2010 Report Share #2 Posted July 18, 2010 Kiedyś dodawałem przypraw - teraz robie mięsko bez, po to zeby zachować jego naturalny smak, ale tu masz: Przyprawy: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=21 Otwórz beleczkę "Wędzonki" http://wedlinydomowe.pl/ Quote Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4346-jakie-zio%C5%82a-i-przyprawy-do-szynki-karczku-boczku/#findComment-117798 Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 18, 2010 Report Share #3 Posted July 18, 2010 Panowie i panie otóz mam pytanie pekluje 18 kg mięsa wtym większość czynki 3 karczki i 4 boczkii pekluje na sucho 200gram peklosoli na 10kg mięsa natarłem odrazu pieprzem tak zawsze robie ale mam pytanie jakich przypraw użyć Peklujesz na wędzonki czy na kiełbasę ? Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4346-jakie-zio%C5%82a-i-przyprawy-do-szynki-karczku-boczku/#findComment-117800 Share on other sites More sharing options...
snajper_87 Posted July 18, 2010 Author Report Share #4 Posted July 18, 2010 na wedzonki tak jak wyżej wymieniłem [ Dodano: Nie 18 Lip, 2010 20:03 ] a i jeszcze chcialem sie zapytac co z tymm wyciekiem podczas peklowania mam zrobic zostawic czy wylac Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4346-jakie-zio%C5%82a-i-przyprawy-do-szynki-karczku-boczku/#findComment-117801 Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 18, 2010 Report Share #5 Posted July 18, 2010 na wedzonki tak jak wyżej wymieniłem Czemu robisz to na sucho ? Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4346-jakie-zio%C5%82a-i-przyprawy-do-szynki-karczku-boczku/#findComment-117811 Share on other sites More sharing options...
snajper_87 Posted July 18, 2010 Author Report Share #6 Posted July 18, 2010 zawsze tak robie i dobre wychodzą Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4346-jakie-zio%C5%82a-i-przyprawy-do-szynki-karczku-boczku/#findComment-117825 Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 18, 2010 Report Share #7 Posted July 18, 2010 zawsze tak robie i dobre wychodzą Może warto spróbować na mokro ? Co do przypraw to stosuję pieprz, liść laurowy, majeranek, angielskie ziele, czosnek. Robię wywar i dolewam do zalewy. Przyprawy dałbym już teraz, żeby mięso nimi przeszło. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4346-jakie-zio%C5%82a-i-przyprawy-do-szynki-karczku-boczku/#findComment-117827 Share on other sites More sharing options...
Jaszczur Posted July 18, 2010 Report Share #8 Posted July 18, 2010 Co do przypraw to stosuję pieprz, liść laurowy, majeranek, angielskie ziele, czosnek. Ja tak samo i jeszcze dorzucam kolendrę. Snajper_87 może czas zacząć eksperymenty zrób jak mówi miro jedną szyneczkę i zobaczysz co ci wyjdzie. Myślę że możesz być mile zaskoczony efektem! o ile zachowasz podstawowe zasady. Temperatura i czas oczywiście. Ps. podobno tylko schab najlepszy bez ziół, robiony tylko w solance. Ale jeszcze tego nie zdążyłem przetestować. Quote Co nas nie zabije to nas wzmocni! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4346-jakie-zio%C5%82a-i-przyprawy-do-szynki-karczku-boczku/#findComment-117836 Share on other sites More sharing options...
Markus Posted July 19, 2010 Report Share #9 Posted July 19, 2010 snajper_87, witam sąsiada ..... 1. Czytaj 2. Pytaj 3. Zawsze masz pomocne osoby w okolicy ....... Pzdr. Markus Quote Denique non omnes eadem mirantur amantque Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4346-jakie-zio%C5%82a-i-przyprawy-do-szynki-karczku-boczku/#findComment-117849 Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted July 19, 2010 Report Share #10 Posted July 19, 2010 Szynki , karczki, boczki przeznaczone do wędzenia robię zawsze na mokro, z nastrzykami zależnymi od wagi, wszystko znajdziesz w tabelach na stronie głównej, do odmierzonej ilości wody dodaję czosnek w ząbkach, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, liście laurowe, odmierzoną ilość soli, zimą jeszcze cukier, zagotowuję całość, po ostudzeniu wyjmuję dodatki i dodaję rozpuszczając saletrę w odpowiedniej ilości. Wstrzykuję w mięsko i zanurzam je w tej zalewie, koniecznie, żeby mięso nie wystawało z zalewy, żeby wszystko było zanurzone, tak przygotowane pekluje się. Zamiast saletry można zastosować peklosól, wszystkie proporcje w wspomnianych tabelach. Używam metody na mokro do peklowania wędzonek, na sucho natomiast mięsa na kiełbasy lub inny dalszy przerób. Quote a tu moja stronka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4346-jakie-zio%C5%82a-i-przyprawy-do-szynki-karczku-boczku/#findComment-117865 Share on other sites More sharing options...
Full Posted December 11, 2011 Report Share #11 Posted December 11, 2011 Witam. Co sądzicie o dodaniu do solanki magi?Czytałem gdzieś że dodanie tej przyprawy nadaje wędlinom wspaniałego smaku. Ale należy bardzo ostrożnie dodawać gdyż mozna łatwo przedobrzyć.Czy dodawał ktoś magi do swoich wyrobów? Jeśli tak to w jakich ilościach, i czy do każdego rodzaju mięsa?Pozdrawiam. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4346-jakie-zio%C5%82a-i-przyprawy-do-szynki-karczku-boczku/#findComment-190103 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 11, 2011 Report Share #12 Posted December 11, 2011 Tutaj ekspertem od takich specyfików jest Kolega Andy. :grin: Moim zdaniem nie dodawaj nic do zalewy: jedynie woda, peklosól i mięso. Najlepszy smak wyrobów gotowych. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4346-jakie-zio%C5%82a-i-przyprawy-do-szynki-karczku-boczku/#findComment-190104 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 11, 2011 Report Share #13 Posted December 11, 2011 A ja Ci radzę nic nie dodawaj do solanki.Zatracisz smak mięsa a zapewniam Cię ,że każdy element inaczej smakuje. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4346-jakie-zio%C5%82a-i-przyprawy-do-szynki-karczku-boczku/#findComment-190105 Share on other sites More sharing options...
Full Posted December 11, 2011 Report Share #14 Posted December 11, 2011 Nawet pieprzu nie dawać? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4346-jakie-zio%C5%82a-i-przyprawy-do-szynki-karczku-boczku/#findComment-190113 Share on other sites More sharing options...
gregruda Posted December 11, 2011 Report Share #15 Posted December 11, 2011 Potwierdzam.Kilkakrotnie przy wędzeniu dodawałem ziół,lecz ostatnio posłuchałem "starych" zadymiaczy i zaniechałem.Wędzonki wyszły idealnie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4346-jakie-zio%C5%82a-i-przyprawy-do-szynki-karczku-boczku/#findComment-190117 Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted December 11, 2011 Report Share #16 Posted December 11, 2011 :grin: Full :grin: jak nie spróbujesz to się nie przekonasz :grin: daję pieprz,liść,czosnek :grin: Quote Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4346-jakie-zio%C5%82a-i-przyprawy-do-szynki-karczku-boczku/#findComment-190187 Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted December 11, 2011 Report Share #17 Posted December 11, 2011 To chyba kwestia gustu i smaku. Ja daję dużo czosnku, kolendrę, pieprz, liśc laurowy, ziele angielskie i do boczku majeranek. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4346-jakie-zio%C5%82a-i-przyprawy-do-szynki-karczku-boczku/#findComment-190190 Share on other sites More sharing options...
Darino Posted December 11, 2011 Report Share #18 Posted December 11, 2011 To chyba kwestia gustu i smaku.To jest jedna strona medalu, druga wygląda tak, że przyprawy mogą być zakażone patogenami lub mieć właściwości chemiczne(czosnek). :grin: Quote http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4346-jakie-zio%C5%82a-i-przyprawy-do-szynki-karczku-boczku/#findComment-190192 Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted December 11, 2011 Report Share #19 Posted December 11, 2011 Hmm, do tej pory żyłem w przekonaniu, ze ostre przyprawy niszczą drobnoustroje. Ale po Twoim mailu poczytałem na szybko... i rzeczywiście, przyprawy moga być skażone np. salmonellą...Chyba przestanę czytać ;-)A tak na serio, to znacie jakieś przypadki wykrycia skażonych przypraw? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4346-jakie-zio%C5%82a-i-przyprawy-do-szynki-karczku-boczku/#findComment-190198 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted December 12, 2011 Report Share #20 Posted December 12, 2011 A tak na serio, to znacie jakieś przypadki wykrycia skażonych przypraw?Opisane w necie - nie czytałem. Bardzo często PIS ( Sanepid), wykonują rutynowe badania mikrobiologiczne przypraw. Czasami producent musi wycofać z rynku określoną partię przypraw. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4346-jakie-zio%C5%82a-i-przyprawy-do-szynki-karczku-boczku/#findComment-190337 Share on other sites More sharing options...
mmbp Posted December 13, 2011 Report Share #21 Posted December 13, 2011 Mam pytanie czy jest koniecznością zagotowanie zalewy na wędzonkiCzy można do zimnej wody (przegotowanej wcześniej) wsypać sól liście ziele czosnek i zalać szynki Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4346-jakie-zio%C5%82a-i-przyprawy-do-szynki-karczku-boczku/#findComment-190528 Share on other sites More sharing options...
GuRu Posted December 13, 2011 Report Share #22 Posted December 13, 2011 Ja gotuję z przyprawami, po lekkim wystudzeniu dodaję peklosoli, potem schładzam do 4 st. Taka procedura wyszła mi z lektury forum i tego się trzymam :-) Myślę, ze zagotowywanie zalewy z przyprawami powoduje szybsze przejście zapachu i smaku przypraw do zalwy. Ale niech się bardziej doświadczeni wypowiedzą. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4346-jakie-zio%C5%82a-i-przyprawy-do-szynki-karczku-boczku/#findComment-190529 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 13, 2011 Report Share #23 Posted December 13, 2011 gotowanie wody zabezpiecza ją bakteriologiczniejeśli juz ktoś upiera się przy dodawaniu przypraw to najlepiej zrobić z nich wywar i dodać do solanki peklosoli nie należy dodawać do gorącej wody Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4346-jakie-zio%C5%82a-i-przyprawy-do-szynki-karczku-boczku/#findComment-190530 Share on other sites More sharing options...
Darino Posted December 13, 2011 Report Share #24 Posted December 13, 2011 gotowanie wody zabezpiecza ją bakteriologicznieA jak to sie ma z przetrwalnikami drogi Abratku :grin: Quote http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4346-jakie-zio%C5%82a-i-przyprawy-do-szynki-karczku-boczku/#findComment-190531 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 13, 2011 Report Share #25 Posted December 13, 2011 sugerujesz gotowanie dwukrotne? :lol: Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4346-jakie-zio%C5%82a-i-przyprawy-do-szynki-karczku-boczku/#findComment-190534 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.