osid Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 3 Marca 2015 Witam,wrzucam tu, jeśli źle to proszę o przeniesienie zobaczcie co znalazłem dzisiaj na półce w tesco:powiem tylko że pachnie fajnie, dymnie, smakuje również ok. a taniość straszna w porównaniu z oryginalnym pimentonem z np. kuchni świata,wcześniej nie widziałem w żadnym markecie wędzonej papryki, na zdjęciu po lewej pimenton pikantny, po prawej papryka z tesco, może komuś z was się przyda jako zamiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 4 Marca 2015 wcześniej nie widziałem w żadnym markecie wędzonej papryki, W markecie też nie widziałem ale w sklepie hiszpańskim na Wilczej kupiłem ze cztery lata temu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 4 Marca 2015 Ja kupowalam w zeszlym roku w markecie jakims ale nie pamietam jakim papryka z firmy KOTÁNYI. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) ja na Hali Mirowskiej kupuję, Super sos BBQ wychodzi, bardzo aromatyczny. Maja i słodka i ostrą paprykę wędzoną Edytowane 4 Marca 2015 przez marderm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 4 Marca 2015 A ja zrobilam sos chili wzorujac sie na sosie PanaBoczka dodalam jeszcze sliwki suszone wedzone .. doskonaly i fajny posmak wedzonego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 4 Marca 2015 A ja zrobilam sos chili wzorujac sie na sosie PanaBoczka dodalam jeszcze sliwki suszone wedzone .. doskonaly i fajny posmak wedzonego.Też używam wędzonych śliwek dają cudowny aromat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malajakat Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Myślę ze nie jestem jedynym ,który nie stosuje do peklowania żadnych przypraw (tylko peklosól).Czasami podczas parzenia coś dorzucę. (listek, ziele ) Domownicy (młodzież) zwykle twierdzą że taka szynka jest mało intensywna w smaku w zestawieniu ze sklepową. Czy to już negatywny skutek wszędobylskiej chemii ( np. E621) i "zagięcie" zmysłu smaku? Fakt że mięso kupuje w różnych miejscach, nie mam dostępu do bezpośredniego zakupu u chodowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łaka 45 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Witam ja dodawałem magi i myśle że jest ok ale faktycznie każdy ma inny smak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 10 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Nie używamy maggi. W tych przyprawach jest sama sól i chemia. Przeczytaj skład. Lepiej dodaj np. lubczyku. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Tak czytam o tym nie dodawaniu przypraw do peklowania i mam mieszane uczucia. Co to znaczy dla Was sam smak mięsa ? Dla mnie przyprawy są czymś normalnym i nie chce czuć posmaku samego słodkawego mięsa, co to powrót do jaskiń? To tak jakbym gotując zupę nie dodał włoszczyzny. A może spaghetti bez przypraw i inne jeszcze. Chyba ktoś kiedyś odkrył różne przyprawy po to aby udoskonalać kuchnię smakiem i aromatem. Oczywiście nie należy przeginać z ilością. Sól to też w jakimś stopniu przyprawa a nie tylko ochrona przed drobnoustrojami. Także nie zgodzę się z tym poglądem o niby lepszym smaku wyrobów bez przypraw. Rozumiem, że kubki smakowe niektórych są już tak znudzone rożnymi smakami, że chcą czegoś innego ale nikt nie wmówi mi, że bez przypraw jest coś lepsze. Tak próbowałem- beee. Pozdrawiam wszystkichMariusz Edytowane 10 Grudnia 2017 przez zenza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 10 Grudnia 2017 (edytowane) Rozumiem, że kubki smakowe niektórych są już tak znudzone rożnymi smakami, że chcą czegoś innego ale nikt nie wmówi mi, że bez przypraw jest coś lepsze. Wybacz ,że taki komentarz - też długo robiłem z przyprawami - nawet ze skórką z cytryną - teraz tylko peklosól , jak parzę to tak..... dodaję ulubione przyprawy do wody Edytowane 10 Grudnia 2017 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Dzisiaj po raz pierwszy w swojej historii pekluję szynkę tylko na peklosoli. Zawsze robiłem z przyprawami,mam nadzieję,że się nie zawiodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eland Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Kiedyś dodawałem przyprawy do peklowania , raz nie dałem i nie stwierdziłem różnicy , znajomi smakosze nawet nie wiedzą że od jakiegoś czasu nic więcej poza peklosolą nie dodaję .Także zbędny proceder . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zenza jak raz spróbujesz bez przypraw to się przekonasz i będziesz mógł ocenić . Z przyprawami to tak jakbyś chciał ugotować powiedzmy pomidorową o smaku ogórkowej . Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 11 Grudnia 2017 (edytowane) A ja tam lubię dikaty smak listka czy czosnku lubię też smak mięsa , i tutaj zaczyna się kunszt bo trzęba smaki zrównoważyć . Dobrego kucharza poznaje się po umiejetnym używaniu przypraw bo smak mięsa jeśli ktoś uwielbia można podkreślić odpowiednimi przyprawami . Takie moje zdanie i doświadczenie Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Edytowane 11 Grudnia 2017 przez grehor1 Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Ja do pieczonych mięs dodaję dużo przypraw ,nigdy do peklowania.Czasami boczek po zapeklowaniu przed wędzeniem nacieram mieszanką gruboziarnistą i tak wędze. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 12 Grudnia 2017 (edytowane) Także nie zgodzę się z tym poglądem o niby lepszym smaku wyrobów bez przypraw. Rozumiem, że kubki smakowe niektórych są już tak znudzone rożnymi smakami, że chcą czegoś innego ale nikt nie wmówi mi, że bez przypraw jest coś lepszeLudzie mają różne poczucie smaku (niekoniecznie to spraw znudzenia kubków smakowych) - jednym smakuje z przyprawami, innym bez. Nikt Ci nie będzie wmawiał, że bez przypraw lepsze, ale za to Ty nie wmawiaj innym, że lepsze z przyprawami.Jest wiele osób na forum, które "zęby zjadły" na wędzeniu - i przeszły długą drogę, by na końcu zacząć wędzić bez przypraw - więc coś jest na rzeczy. Sam robię różnie - czasem dodaję przyprawy do zalewy, czasem do parzenia, czasem wcale - i nie widzę jakiejś zasadniczej różnicy. Jak dobrze zapeklowane i uwędzone - to zawsze smaczne. Po prostu. Mimo, że przyprawy lubię, do gotowania i pieczenia używam ich stosunkowo dużo (na tyle dużo, że jak mają przyjść goście, to się zwykle samoograniczam ;-)). A propos soli - zapewniam, że przy odpowiedniej kombinacji przypraw można zrobić bardzo smaczne pieczyste bez używania soli - co dla niektórych ma walor zdrowotności. Poza tym znam ludzi, którzy na stałe używają soli wręcz w śladowych ilościach - podobno bardzo szybko można się do tego przyzwyczaić, a znawcy twierdzą, że dopiero przy radykalnym ograniczeniu ilości soli można z potraw i innych przypraw wyciągnąć prawdziwą głębię smaku (bo inaczej sól je zawsze zdominuje). Więc jak widać - gusta są najróżniejsze - i każdy powinien sobie (zachowując tylko zdrowy rozsądek i ogólne zasady) dopasować (w miarę nabywania doświadczenia) przepis pod to, co mu smakuje. Edytowane 12 Grudnia 2017 przez elmaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.