Radek. Opublikowano 9 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2601 Opublikowano 9 Października 2020 (edytowane) Powiedział bym nawet że trzeba jeść, pięknie wygląda. Dzięki . Dzisiaj trzecia pasteryzacja. Szynka i pasztet w małych puszkach. Przed pieczeniem pasztetu, trochę podebrałem Hani, bo i tak ma dużo . P.S.A tak przy okazji.... Mojego siostrzeńca dziewczyny kuzyn ma wujka. Ten wujek jak pociągnie za włosek na rowie, to mu łzy lecą. Tak, że uważajcie na siebie Wszystkim życzę dużo zdrowia i zdrowego rozsądku !!! Edytowane 9 Października 2020 przez Radek. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #2602 Opublikowano 9 Października 2020 Dzisiaj trzecia pasteryzacja No tak, dzieci wpadły, tato "straty" poniósł i trza znowu korbą kręcić :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2603 Opublikowano 9 Października 2020 No tak, dzieci wpadły, tato "straty" poniósł i trza znowu korbą kręcić Ale dzieciaki dzisiaj też wpadają do ojców, więc cały czas jest stan konstans Chyba muszę zwiększyć tempo . Zapomniałem o tradycyjnej fotce Dzisiaj w górach pięknie. Trzeba sobie zrobić wycieczkę w Pieniny Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2604 Opublikowano 11 Października 2020 Zrobiłem wg przepsu JackaW https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17628-szynka-konserwowa-mielona-wg-jackaw/?do=findComment&comment=678418Smak i zapach taki, jaki zapamiętałem sprzed lat... Dzięki za przepis ! Już można jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #2605 Opublikowano 11 Października 2020 Wygląda bajecznie.Ja juz tez po pierwszym puszkowaniu.U mnie karkówka fotki wstawię w moim temacie.Pozdrawiam serdecznie! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #2606 Opublikowano 11 Października 2020 Smak i zapach taki, jaki zapamiętałem sprzed lat. :clap: No to Radku smacznego . Pozdrowionka ślę Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #2607 Opublikowano 11 Października 2020 Smak i zapach taki, jaki zapamiętałem sprzed lat Gratuluję odtworzenia pamiętnych smaków - szczególnie, że ostatnio próbowałem mielonkę z wojskowych zapasów - to niestety nie to samo co kiedyś. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2608 Opublikowano 13 Października 2020 No to Radku smacznego . Gratuluję Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam . Czytam, że z puszkami nie tylko ja miałem problem. Szynka zapakowana w puszki, no i pierwsza nie wchodzi... Podstawka była dorabiana wg puszek które przyszły w pierwszym kartonie. W następnych dwóch różniły się wymiarami. Podstawka pod pachę i do Grzegorza „gazdy” . Parę minut i po kłopocie. Ale raczej nie powinno tak być...Trochę straszy . Od wczoraj na zimówkach . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 15 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2609 Opublikowano 15 Października 2020 Kapusta już się kisi. Ta kamionka, to taka osobista Podchodzę z kubkiem, nakładam i dolewam soku. Jak mi soku zabraknie, to się podłączam do tej niebieskiej beczki .Dzisiaj zrobiliśmy 21 puszek paprykarza. Tzn. ja bardziej jako kierownik produkcji. Hania zrobiła wsad i kręciła korbą. Co jej będę przeszkadzał . No ale ktoś tym musi kierować .Mam nadzieję, że za kilka miesięcy zobaczę tam narciarzy ... Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #2610 Opublikowano 15 Października 2020 Radku... Prima sort.. Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #2611 Opublikowano 15 Października 2020 Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #2612 Opublikowano 15 Października 2020 Radku, pięknie wszystko wygląda. Kapusta u mnie dzisiaj również zakiszona.Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 16 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2613 Opublikowano 16 Października 2020 Andrzejku, Mirku, Witku .Dziękuję i serdecznie pozdrawiam !!! Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2614 Opublikowano 18 Października 2020 Dzisiaj w wędzarni szynki i polędwice . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2615 Opublikowano 19 Października 2020 Już można jeść . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #2616 Opublikowano 19 Października 2020 Dziękuję.... Pozdrawiamy... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2617 Opublikowano 20 Października 2020 Dziękuję.... Pozdrowienia ! Wczoraj wędzona. Trochę dziabnięta nożem, ale to nie przeszkadza Rano sąsiad z za płotu krzyczał, że mięciutka Na śniadanie paprykarz. Bardzo dobry. Już można jeść . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2618 Opublikowano 20 Października 2020 No to jedziemy dalej. Coraz bliżej uruchomienia komory . Zapeklowałem ligawy. Przyprawy różne i w różnej kombinacji. Pieprz czarny, czosnek granulowany, jalapeno w płatkach, chili, tymianek, rozmaryn, oregano, majeranek, przyprawa do pierników, tłuczony jałowiec i gorczyca. Chyba niczego nie pominąłem. Fest daje po nosie . Teraz na parę tygodni do lodówki.A tak przed chwilą wyglądał Turbacz. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 21 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #2619 Opublikowano 21 Października 2020 Zapeklowałem ligawy. Przyprawy różne i w różnej kombinacji. Pieprz czarny, czosnek granulowany, jalapeno w płatkach, chili, tymianek, rozmaryn, oregano, majeranek, przyprawa do pierników, tłuczony jałowiec i gorczyca Czekam na finałowy produkt A tak przed chwilą wyglądał Turbacz. Dziękuję Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 21 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #2620 Opublikowano 21 Października 2020 Przyprawy różne i w różnej kombinacji. Pieprz czarny, czosnek granulowany, jalapeno w płatkach, chili, tymianek, rozmaryn, oregano, majeranek, przyprawa do pierników, tłuczony jałowiec i gorczyca. To będziesz czuł smak mięsa ? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2621 Opublikowano 21 Października 2020 Czekam na finałowy produkt Będzie za kilka miesięcy Dziękuję Bardzo proszę . To będziesz czuł smak mięsa ? A to trzeba ? Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 22 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2622 Opublikowano 22 Października 2020 Pierwszy w tym sezonie wsad do komory. Trzy Coppy (karczki) i trzy Lonzino (polędwice). Peklowane od 4 października. Coppa mogłaby być kilka dni dłużej, ale tak mi pasowało czasowo. Każda z innym zestawem przypraw, ale przetestowanym w zeszłym sezonie. Wieczorkiem zaszczepię pleśnią. Na razie wilgotność ok, ale osuszacz w pogotowiu.Za około trzy tygodnie, do komory pójdzie Bresaola (ligawa), A jak się wilgotność unormuje i stracą trochę na wadze, to biorę się za salami.W międzyczasie pokręcę trochę korbką Dixie, bo mnie to strasznie rajcuje :D. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2623 Opublikowano 28 Października 2020 Będą następne puszki . Karczek i łopatka. Karczek rozdrobniłem na szarpaku. Z przypraw czarny pieprz, czosnek i majeranek. Łopatkę I i II rozdrobniłem na sitku 18 mm. i dodałem tylko czarnego pieprzu i czosnku. Była klasyfikowana, bo miał być inny wyrób. W obu wyrobach jest 16 g peklosoli na kg i po około 5 – 8 % wody. Czyli sprawdzona już prostota .Dzisiaj ma być kurier z sitkami, do nowo – starej tk 12. Jeżeli wszystko będzie ok, to ALFA przechodzi do rezerwy. Narobiła się przez dziesięć lat i należy się jej solidny remont i unowocześnienie . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #2624 Opublikowano 28 Października 2020 (edytowane) ALFA przechodzi do rezerwy. Z Alfą chyba szybko się przeprosisz,TK ma za wysokie obroty ślimaka. Edytowane 28 Października 2020 przez tytan58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2625 Opublikowano 29 Października 2020 Z Alfą chyba szybko się przeprosisz,TK ma za wysokie obroty ślimaka. W przyszłym tygodniu będę wiedział. Tydzień od zaszczepienia pleśnią. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.