Radek. Opublikowano 20 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2726 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Teraz szynki już się parzą. Krojone będą Świątecznie. Po szynkach wystudziłem wędzarnię i już bez grzałki, sam dymek owiewa salami . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2727 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Początek to pH – 5,77. Po 27 godzinach pH spadło do 5,44, a potem już tylko rosło. W jakiej temperaturze fermentowałeś salami? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2728 Opublikowano 21 Grudnia 2020 W jakiej temperaturze fermentowałeś salami? 20 - 21*C. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2729 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Z salami „Myśliwskim” jest kłopot... Początek to pH – 5,77. Po 27 godzinach pH spadło do 5,44, a potem już tylko rosło. Jakiej kultury używasz.?Wyrób wędlin dojrzewających jest w pewnym stopniu nieprzewidywalny w warunkach domowych . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2730 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Jakiej kultury używasz.? SBL-48 Wyrób wędlin dojrzewających jest w pewnym stopniu nieprzewidywalny w warunkach domowych . No właśnie jest przykład... Tegoroczny Fuet i Ostre, były robione z kulturami SHI-59. Użyłem ich pierwszy raz i wszystko było ok. A z kolei cały zeszły sezon używałem tylko SBL-48 i też było ok. Trochę mi się w komorze rozluźni, to oczywiście robię dalej na SBL-48. Zobaczymy. Szyneczka w ziołach, trochę mi osłodziła . Miała być krojona na Święta, ale jedną ciachnąłem dzisiaj. Baardzo fajna. Hania upiekła bułeczki i ... Już można jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2731 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Może pożywki było mało i je zagłodziłeś.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 22 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2732 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Może pożywki było mało i je zagłodziłeś.? Głodne nie były . Pewnie już nie dojdę co było przyczyną. Trzeba brać się za następne, ale to dopiero za kilka tygodni . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2733 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Pewnie już nie dojdę co było przyczyną. Pewnie nie bo nie zmierzyłeś ph mięsa.Tu może był pies pogrzebany. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2734 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Tu może był pies pogrzebany. Jaki pies ? Łyżew,czy mały biały dupelek ? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2735 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Coppa. Ponad dwa miesiące w komorze. Z przypraw tylko majeranek i pieprz czarny po 2g na kg. Peklosól 25 g/kg i sól 10 g/kg. Straciła 46,61% i idzie do dalszego dojrzewania w vacum. Dwie jeszcze wiszą i te straciły odpowiednio 42 i 44%. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 27 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2736 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Następna Coppa.W komorze od 22 października. Straciła 45,29%. W składzie : Peklosól 25g/kgSól 10gPrzyprawa do pierników 2gZioła prowansalskie 2gJak zwykle pójdzie w vacum. Ale to popołudniu, bo mój człowiek który zajmuje się pakowaniem, jest w Tatrach na wycieczce z dzieciakami. A dokładnie w dolinie Małej Łąki . Fuet. Wg przepisu redzeda i książki „Charcuteria” Jeffrey'a Weissa. Stracił na wadze ponad 48%. wg przepisu to trochę za dużo. Traktowałem go trochę po macoszemu, bo krótko mówiąc nie bardzo mi się podobał jego zapach i sporo czasu spędził poza komorą. Ale tutaj wielka niespodzianka. Jest naprawdę bardzo dobry i wchodzi do moich przepisów .Użyłem kultury bakt. SHI-59 i fermentowałem 29 h w temp. około 25/26*C, do spadku pH - 5,10.Już można jeść . I jak zwykle fotki sprzed chwili Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2737 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Jak zawsze Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 27 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2738 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Tak sie zastanawiam ... Bardzo dynamiczna ta strata wagi coppy .Ja przed świętami wyjmowałem z komory 6 szt które wisiały ponad 5 miesięcy i mam straty rzędu 38-39,6% .Fuet tak wyglądają wszystkie batony jak ten przekrojony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 27 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2739 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Tak sie zastanawiam ... Bardzo dynamiczna ta strata wagi coppy .Ja przed świętami wyjmowałem z komory 6 szt które wisiały ponad 5 miesięcy i mam straty rzędu 38-39,6% .Fuet tak wyglądają wszystkie batony jak ten przekrojony ? Trochę szybko, ale pięć miesięcy to dla mnie za dużo. Wyłączam komorę w czerwcu i do tego czasu stawiam na różnorodność wyrobów, ale to jaż za Tobą. Masz kilka ładnych lat przewagi. Mnie teraz zależy na praktyce i chcę w jak najkrótszym czasie zrobić jak najwięcej wyrobów. Gdybym miał robić tylko Coppy, to pewnie podniósłbym wilgotność i obniżył temperaturę. A tak dojrzewają dalej w vacum, a ja mam miejsce w komorze na nowe wyroby. Reszta jest kompromisem.Co do Fueta, to nie wiem czy wszystkie mają dziury, ale tak przypuszczam. Napisałem zresztą dlaczego.[Dodano: 27 gru 2020 - 13:59] Jak zawsze Dzięki Pozdrowienia spod samiućkich Tater Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztofkrys Opublikowano 27 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2740 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Witam serdecznie. Radek napisz proszę gdzie poczytam o komorze dojrzewającej np. takiej jak twoja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 27 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2741 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Pozwolę sobie zareklamować parę tematów z których ja korzystałem ostatnio. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17784-dojrzewalnia-z-lod%C3%B3wki-mam-i-ja/?hl=qzym&do=findComment&comment=685082 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/?hl=qzym&do=findComment&comment=658613 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17775-el-komendante-buduje-komor%C4%99/?hl=qzym https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16422-budowa-komory-dojrzewalniczej-gzyma-krok-po-kroku/?hl=qzym&do=findComment&comment=641815 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztofkrys Opublikowano 27 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2742 Opublikowano 27 Grudnia 2020 dzięki krzychu za cenne wskazówki , nie miałem pojęcia ze można samemu zrobić takie cacka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2743 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Witam serdecznie. Radek napisz proszę gdzie poczytam o komorze dojrzewającej np. takiej jak twoja . Witaj. Tu możesz poczytać o sprzęcie i wyrobach. https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/89-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/18-sprz%C4%99t/ Niektórzy koledzy (np. ja) nie zakładali osobnych tematów na swoje wyroby i sprzęt który użytkują i tu musisz trochę poszukać. https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/71-moje-wyroby/ Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztofkrys Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2744 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Wybacz Radek za kłopot . Pewnie za rok będę lepszy w temacie . Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2745 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Wybacz Radek za kłopot . Pewnie za rok będę lepszy w temacie . Dzięki za pomoc. Żaden kłopot . Za jakiś czas, będziesz bez problemu śmigał po forum i tematach . Lonza – polędwica dojrzewająca w pomarańczach i koprze włoskim. Składniki na 1 kg : Peklosól 25gSól 5gKoper włoski prażony i tłuczony w moździerzu 2gPomarańcze ze skórką, krojone w cienkie plastry 1 – 2 szt.Sok z pomarańczy. Ja wtarłem około 1/3 szklanki.Czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki. Ja dałem 3 średnie ząbki. Teraz kilka tygodni będzie się peklować, a potem w kątnicach do komory.Przepis z książki „ The craft of Italian dry curing”. Jeżeli dobrze przetłumaczyłem, to gdzieś za... jakiś czas, (wtedy kiedy ja uznam, że jest już dobre) powiem czy znajdzie miejsce w moim zeszycie i brzuchu . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2746 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Czemu ? Kiedyś było pisane przez redzeda ,że ma to być odmiana pomarańczy sewilla , ale to chyba potoczna albo handlowa nazwa bo z tego co wyczytałem w Sewilli rosną drzewka gorzkiej pomarańczy (Citrus aurantium). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2747 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Radku, trochę Ci tutaj posprzątałem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2748 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Dzięki Maxell. Niektórzy źle znoszą, że im się monopol na wiedzę kończy i nie potrafią wyzbyć się maniery pouczania, nieraz zupełnie bezsensownego. To już drugi raz w niedługim odstępie czasu, jak część postów ląduje w koszu. Pewnie dlatego, że nie za bardzo mam ochotę być tłem dla zabłyśnięcia przez innych. Na forum jest jeden/dwóch ludzi, którzy są dla mnie autorytetami w dziedzinie wędlin dojrzewających i to mi wystarczy by omijać pośredników. Może zacytuję siebie samego sprzed miesiąca z kawałkiem : W wędlinach dojrzewających, czas (dla mnie) zrobić mały kroczek naprzód. Powielanie czyichś dokonań, to po prostu stanie w miejscu. Są żelazne zasady, których się trzymam, ale cała reszta to niczym nieograniczona fantazja.Wędliniarstwo, w tym dojrzewanie, to nie jest wiedza tajemna. Ktoś kto chce poznać tajniki, to je pozna i z powodzeniem będzie robił wyroby na dobrym poziomie. Ja już pisałem, że dojście do rzemieślniczej biegłości zajmie mi pewnie kilka lat. Ale biczować się nie będę – swoją wartość znam.EOT.Od 11 lat po raz pierwszy używam tego skrótu, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Dzisiaj zapeklowałem dwie Coppy. Peklosól 25g/kgSól 10g/kgZiarna czarnego pieprzu, prażone i rozgniecione w moździerzu 3g/kgJagody jałowca, prażone i rozgniecione w moździerzu 5g/kgTymianek 2g/kgPokruszone listki laurowe około 1,5g/kgIlości przypraw nie były podane. Ja dodałem tyle.Na podstawie przepisu z książki „The craft of italian dry curing”, Ruhlmana i Polcyna. I też dzisiaj, rozkroiłem Coppę i Bresaolę. Obie straciły po 44%.Coppa w komorze od 22 października, a Bresaola od 5 listopada. Koniec roku, w związku z tym życzę wszystkim lepszego, a przede wszystkim zdrowego i spokojnego Nowego Roku. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2749 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Sam nie wiem które widoki masz lepsze. Te za oknem, czy te na stole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2750 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Sam nie wiem które widoki masz lepsze. Te za oknem, czy te na stole. Dzięki .Pozdrowienia :thumbsup:. Pierwsze w tym roku konserwy. Noworoczne. Skład to karczek, golonki i boczek. Remanent zamrażarki. Razem wyszło około 5,5 kg. Mięsa było mniej więcej po równo.Całość rozdrobniona na sitku 18 mm, maszynka 12. Peklowałem 48 h. Peklosól 16g/kgPieprz czarny grubo mielony 2gMajeranek 2gGorczyca biała grubo mielona 2gCzosnek świeży przeciskany przez praskę 2gZiele angielskie 0,5g grubo mieloneListek laurowy na dno puszkiŻelatyna na czubek łyżeczkiŁyżka wody do każdej puszki Tyndalizacja 70/40/30 Za tydzień można jeść . Ja przypomnę . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.