Radek. Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2926 Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Smakowicie to wygląda, a zdradzisz nam przepis na pasztet? PASZTET HANI I BABCI JAGODY Mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe – czyli różne gatunki. Musi być trochę tłustego, trochę chudego. Ilość wg uznania. Kupując różne mięsa, zawsze odkrajam to co Radkowi nie pasuje do kiełbas albo wędzonek i jeszcze po kawałku. Tak zbieram mięsa przez dłuższy czas. Gdy już mam dużo różnych kawałków, to rozmrażam, kroję w kostkę i obsmażam na smalcu. Przekładam do garnka, podlewam gorącą wodą + woda z czyszczenia patelni. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, pieprz mielony, sól, grzybki suszone, marchewkę i gotuję do miękkości, czyli około 4 godziny. Potem dodaję wątróbkę drobiową i jeszcze gotuję 0,5 godziny. Wody w sumie ma być tyle, żeby przykryła mięso. Trzeba mieszać, żeby mięso na spodzie się nie przypaliło. Gdy mięso miękkie, to gasimy gaz i do garnka wciskamy całe suche bułki. Ilość zależy od od ilości mięsa, ale to jest mniej więcej tyle, ile daje się do kotletów mielonych. Mieszamy co jakiś czas, żeby bułki dobrze się namoczyły.Garnek wstawiamy na noc do lodówki. Do rana wszystko się ładnie zsiądzie i nie odlewając wody, bo w niej najlepszy smak, mielimy dwukrotnie na oczku 4 mm. Do zmielonego mięsa dodaję gałkę muszkatołową do smaku, jajka (tak jak do kotletów mielonych), wszystko mieszam i jeśli trzeba, to dodaję soli i pieprzu.Blaszki można wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, lub wyłożyć zwilżonym papierem do pieczenia. Ja używam tylko papieru. Wkładamy mięso do 2/3 wysokości blaszki i wkładamy do piekarnika 175*C – termoobieg, grzałka góra i dół. Piekę 1 godzinę i 10 minut.Jeśli upieczemy dużo pasztetu, to pokroić na mniejsze kawałki, włożyć w torebki do zamrażania i zamrozić. Tak przechowywany pasztet, nawet po kilku miesiącach, smakuje jakby dopiero co był robiony. P.S.Dokładnej ilości przypraw nie ma, bo dodawane są z ręki, wg doświadczenia gospodyni Hani wysłuchał i spisał Radek Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2927 Opublikowano 11 Kwietnia 2022 NO wlasnie te przyprawy , moja mama tez na smak i nic ja nie przekona zeby zwazyla . Ja jak robie waze , a i tak moj niedorownuje mamusinemu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2928 Opublikowano 11 Kwietnia 2022 Dzięki Radku za przepis dla mnie taki wystarczy ponieważ sam przyprawiam do smaku .... jedyne czego mi brakuje to stosunek drobiowej wątróbki do ilości mięsa, z resztą dam sobie radę. Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2929 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 jedyne czego mi brakuje to stosunek drobiowej wątróbki do ilości mięsa, 10 do 15 %. Ale to zależy od indywidualnych upodobań. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2930 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Dzięki, teraz wiem wszystko :-) Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2931 Opublikowano 12 Kwietnia 2022 Radku, zaszyłeś się w tych górach i cichutko robisz mistrzowskie wyroby. :clap: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2932 Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Radku, zaszyłeś się w tych górach i cichutko robisz mistrzowskie wyroby. Bardzo dziękuję Fajnie mi tutaj i dźwigiem by mnie nie ruszył. No chyba, że w Bory Pozdrowienia spod samiuśkich Tater Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2933 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Zostały mi dwie puszki. Teraz tylko jedna Już od dawna można jeść Wszystkie swoje konserwy przechowuję w warunkach chłodniczych. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2934 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 W wędzarni mam kiełbasę Szynkową. Robię ją na podstawie przepisu z „16”, ale nie identycznie. Jutro będzie można jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2935 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Uwędzona i już jest parzona Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2936 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Mistrzowskie wyroby , az sie glodna zrobilam a tu pora do spania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2937 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 az sie glodna zrobilam a tu pora do spania Eli bardzo dziękuję Ale teraz już można Serdecznie pozdrawiam Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2938 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Radku śliczna! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2939 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Karolu dziękuję i pozdrawiam Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2940 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Wygląda super. A skoro: Robię ją na podstawie przepisu z „16”, ale nie identycznie. to podasz przepis? Po świątecznym szaleństwie miałem sobie na jakiś czas dać spokój z wędzarnią ale dla takiego wyrobu bym sobie udzielił dyspensy na majówkę Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2941 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Uwędzona i już jest parzona Juz czuje ten zapach i smak ..mmm..Pozdrawiam serdecznie! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2942 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 podasz przepis? Pewnie że podam Ponieważ wiem że na forum są ortodoksi, więc napisałem że podobna, ale nie identyczna Ta szynkowa była robiona : Szynka I – 4 kgGolonka – 1 kg Przyprawy na 1 kg :Peklosól - 19g/kgPieprz czarny grubo mielony – 1gCukier – 1gKolendra tłuczona w moździerzu – 1gGałka muszkatołowa – 1gWoda – 50% wagi rozdrobnionej golonki Zmianą w przepisie, było użycie szarpaka, zamiast krojenia szynki. Ilości przypraw, też nieco inne.Reszta procesu nie odbiegała od przepisu z „16”.Sam wyrób naprawdę dobry [Dodano: 24 kwi 2022 - 15:12]Juz czuje ten zapach i smak ..mmm.. Daleeeko niesie Również serdecznie pozdrawiam Dzisiejsza fotka Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2943 Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Piekna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2944 Opublikowano 25 Kwietnia 2022 :clap: Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2945 Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Bardzo dziękuję za przepis!!! Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 2 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2946 Opublikowano 2 Maja 2022 Eli, wróbelku, Twonk – dziękuję i serdecznie Was pozdrawiam Golonka z marca 2020. Mam jeszcze słoiczek karkówki, robiony mniej więcej w tym sam czasie. Ten jeszcze sobie trochę poczeka Już można jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 14 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #2947 Opublikowano 14 Maja 2022 Dzisiejsza fotka Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 22 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2948 Opublikowano 22 Maja 2022 Małgoś Karkówka w słoiku. Podobnie jak golonka, robiona ponad dwa lata temu. Już można jeść.Turbacz stoi gdzie stał Pozdrawiam wszystkich zaglądających do mnie Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #2949 Opublikowano 22 Maja 2022 Łał! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #2950 Opublikowano 22 Maja 2022 robiona ponad dwa lata temu Piękny wynik mi najdłużej się ukrył słoik z paprykarzem miał ponad rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.