Skocz do zawartości

Radek robi.....


Radek.

Rekomendowane odpowiedzi

Smakowicie to wygląda, a zdradzisz nam przepis na pasztet?

 

 

                                                                           

                                                                               PASZTET HANI I BABCI JAGODY

 

Mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe – czyli różne gatunki. Musi być trochę tłustego, trochę chudego. Ilość wg uznania. Kupując różne mięsa, zawsze odkrajam to co Radkowi nie pasuje do kiełbas albo wędzonek i jeszcze po kawałku. Tak zbieram mięsa przez dłuższy czas. Gdy już mam dużo różnych kawałków, to rozmrażam, kroję w kostkę i obsmażam na smalcu. Przekładam do garnka, podlewam gorącą wodą + woda z czyszczenia patelni. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, pieprz mielony, sól, grzybki suszone, marchewkę i gotuję do miękkości, czyli około 4 godziny. Potem dodaję wątróbkę drobiową i jeszcze gotuję 0,5 godziny. Wody w sumie ma być tyle, żeby przykryła mięso. Trzeba mieszać, żeby mięso na spodzie się nie przypaliło. Gdy mięso miękkie, to gasimy gaz i do garnka wciskamy całe suche bułki. Ilość zależy od od ilości mięsa, ale to jest mniej więcej tyle, ile daje się do kotletów mielonych. Mieszamy co jakiś czas, żeby bułki dobrze się namoczyły.

Garnek wstawiamy na noc do lodówki. Do rana wszystko się ładnie zsiądzie i nie odlewając wody, bo w niej najlepszy smak, mielimy dwukrotnie na oczku 4 mm. Do zmielonego mięsa dodaję gałkę muszkatołową do smaku, jajka (tak jak do kotletów mielonych), wszystko mieszam i jeśli trzeba, to dodaję soli i pieprzu.

Blaszki można wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, lub wyłożyć zwilżonym papierem do pieczenia. Ja używam tylko papieru. Wkładamy mięso do 2/3 wysokości blaszki i wkładamy do piekarnika 175*C – termoobieg, grzałka góra i dół. Piekę 1 godzinę i 10 minut.

Jeśli upieczemy dużo pasztetu, to pokroić na mniejsze kawałki, włożyć w torebki do zamrażania i zamrozić. Tak przechowywany pasztet, nawet po kilku miesiącach, smakuje jakby dopiero co był robiony.

 

P.S.

Dokładnej ilości przypraw nie ma, bo dodawane są z ręki, wg doświadczenia gospodyni :)

 

Hani wysłuchał i spisał Radek ;)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NO wlasnie te przyprawy , moja mama tez na smak i nic ja nie przekona zeby zwazyla . Ja jak robie waze , a i tak moj  niedorownuje mamusinemu  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Radku za przepis :clap: dla mnie taki wystarczy ponieważ sam przyprawiam do smaku  :tongue: ....  jedyne czego mi brakuje to stosunek drobiowej wątróbki do ilości mięsa, z resztą dam sobie radę. 

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jedyne czego mi brakuje to stosunek drobiowej wątróbki do ilości mięsa,

10 do 15 %. Ale to zależy od indywidualnych upodobań.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Radku, zaszyłeś się w tych górach i cichutko robisz mistrzowskie wyroby. 

 

Bardzo dziękuję :blush:  Fajnie mi tutaj i dźwigiem by mnie nie ruszył. No chyba, że w Bory  :D  ;)

 

Pozdrowienia spod samiuśkich Tater :thumbsup::D

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zostały mi dwie puszki. Teraz tylko jedna  :) Już od dawna można jeść :thumbsup:

Wszystkie swoje konserwy przechowuję w warunkach chłodniczych.

 

 

 

 

 

post-42246-0-88136500-1650006955_thumb.jpg

post-42246-0-84293000-1650006986_thumb.jpg

post-42246-0-13097300-1650007005_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W wędzarni mam kiełbasę Szynkową. Robię ją na podstawie przepisu z „16”, ale nie identycznie. Jutro będzie można jeść :thumbsup:

 

 

 

post-42246-0-44554600-1650627052_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

az sie glodna zrobilam :D a tu pora do spania :tongue:

 

Eli bardzo dziękuję :D  Ale teraz już można :D

Serdecznie pozdrawiam :thumbsup:

post-42246-0-80438000-1650699003_thumb.jpg

post-42246-0-27709500-1650699022_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wygląda super. A skoro:

 

Robię ją na podstawie przepisu z „16”, ale nie identycznie.

 

 

to podasz przepis?

 

Po świątecznym szaleństwie miałem sobie na jakiś czas dać spokój z wędzarnią ale dla takiego wyrobu bym sobie udzielił dyspensy na majówkę  :D

 

 

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

podasz przepis?

 

Pewnie że podam :)

 

Ponieważ wiem że na forum są ortodoksi, więc napisałem że podobna, ale nie identyczna ;)

Ta szynkowa była robiona :

 

Szynka I – 4 kg

Golonka – 1 kg

 

Przyprawy na 1 kg :

Peklosól - 19g/kg

Pieprz czarny grubo mielony – 1g

Cukier – 1g

Kolendra tłuczona w moździerzu – 1g

Gałka muszkatołowa – 1g

Woda – 50% wagi rozdrobnionej golonki

 

Zmianą w przepisie, było użycie szarpaka, zamiast krojenia szynki. Ilości przypraw, też nieco inne.

Reszta procesu nie odbiegała od przepisu z „16”.

Sam wyrób naprawdę dobry :thumbsup:

 

[Dodano: 24 kwi 2022 - 15:12]

Juz czuje ten zapach i smak ..mmm..

 

Daleeeko niesie :D

Również serdecznie pozdrawiam  :thumbsup:  Dzisiejsza fotka :)

post-42246-0-48996800-1650805857_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Eli, wróbelku, Twonk – dziękuję i serdecznie Was pozdrawiam  :D  :D  :D

 

 

Golonka z marca 2020. Mam jeszcze słoiczek karkówki, robiony mniej więcej w tym sam czasie. Ten jeszcze sobie trochę poczeka  :)

Już można jeść :thumbsup:

 

 

post-42246-0-86821600-1651475373_thumb.jpg

post-42246-0-95256400-1651475392_thumb.jpg

post-42246-0-18313300-1651475410_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Małgoś ;)

 

Karkówka w słoiku. Podobnie jak golonka, robiona ponad dwa lata temu. Już można jeść.

Turbacz stoi gdzie stał  :)

 

Pozdrawiam wszystkich zaglądających do mnie :thumbsup:

 

 

 

 

post-42246-0-61319100-1653219314_thumb.jpg

post-42246-0-64838100-1653219328_thumb.jpg

post-42246-0-82768400-1653219341_thumb.jpg

post-42246-0-97494800-1653219361_thumb.jpg

post-42246-0-59350900-1653219386_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.