Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Radek robi.....


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2861 odpowiedzi w tym temacie

#2821 MIRKON

MIRKON
  • Użytkownicy
  • 971 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 03 mar 2021 - 14:44

:clap: :thumbsup: :D



#2822 krzychuzab

krzychuzab
  • Użytkownicy
  • 517 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 03 mar 2021 - 20:46

Z tego co pisałeś wczesniej jedno salami jest podwędzone. Jak długo? Czuć różnicę? Które lepsze? One są w kątnicach wołowych?

#2823 eli55

eli55
  • Użytkownicy
  • 2484 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 04 mar 2021 - 07:45

:clap:  :clap: piekne



#2824 Woytas

Woytas
  • Użytkownicy
  • 1345 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 04 mar 2021 - 18:32

:clap:  Myślę że słowa są zbędne. 



#2825 Radek.

Radek.
  • **VIP-Organizator**
  • 2846 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 05 mar 2021 - 09:51

Andrzejek, Mirek, Eli, Woytas :D. Bardzo Wam dziękuję :D To dla mnie duża nagroda. Wędliny robię z sercem i cieszę się że to widać :).

Serdecznie pozdrawiam :D :thumbsup: 

 

 

Z tego co pisałeś wczesniej jedno salami jest podwędzone. Jak długo? Czuć różnicę? Które lepsze? One są w kątnicach wołowych?

 

Pięć godzin zimnym dymem. Nie wiem które lepsze, bo jedno jeszcze nie rozkrojone, ale to podwędzane jest bardzo dobre. Są w kątnicach wieprzowych.



#2826 kazu

kazu
  • Użytkownicy
  • 168 postów
  • MiejscowośćMiodosytnia Kielecka

Napisano 05 mar 2021 - 09:54

Sorki pomyłka


Użytkownik kazu edytował ten post 05 mar 2021 - 09:55


#2827 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3474 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 05 mar 2021 - 12:34

Wędliny robię z sercem i cieszę się że to widać :).

Oj widać, widać Radku :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:



#2828 Radek.

Radek.
  • **VIP-Organizator**
  • 2846 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 25 mar 2021 - 20:38

Dzięki wróbel :thumbsup:

 

W tym miesiącu :

Rolady Lazdijajskie - golonki faszerowane.

Kiełbasa Żywiecka w kątnicach baranich. Wędzona i pieczona. Dojrzewa w komorze (foto).

I kiełbasa całkiem podobna do Lisieckiej. Dzisiaj wędzona i trochę powisi na kijach w spiżarni.

 

Wspominałem już o ligawie i karczkach. Przepis na Bunderfleisch https://wedlinydomow...k-robi/page-136 post nr 2705. Trochę poszperałem i co nieco uzupełniłem wiadomości.

Coppy (karczki) były peklowane z tym samym składem przypraw. Bunderfleisch jest w prasie metalowej. Jedna Coppa (karczek) spłaszczona w prasie drewnianej (druga wisi w siatce). Jak przyjdzie czas, to je wyjmę i będę dalej dojrzewał bez nacisku.

 

Wędliny dojrzewające, tak zwane „karniszówki”, prasowałem pięć lat temu. Kilka fotek z tamtego czasu.

Rozkroiłem Salami Myśliwskie, które nie było wędzone. Tak samo dobre, jak wędzone. Było ponad trzy miesiące w dojrzewalni.

Polędwica peklowana w mandarynkach i zaszczepiona pleśnią, jest już w dojrzewalni. Mandarynki po 2,99/kg, z Biedronki w Białce Tatrzańskiej. Była promocja  :D  Coś czuję, że stałem się autorem przepisu na polędwicę w mandarynkach z Białki Tatrzańskiej  :D  Tu znowu zainteresowani będą wiedzieć o co chodzi, bo tego już nie przeczytamy :D ;).

Na koniec „półmisek rozmaitości”. Taki trochę w nieładzie. Już można jeść :thumbsup:

Zaglądających do mnie, serdecznie pozdrawiam i do następnego :thumbsup:



 

Załączone pliki



#2829 MIRKON

MIRKON
  • Użytkownicy
  • 971 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 25 mar 2021 - 20:40

:clap:



#2830 Radek.

Radek.
  • **VIP-Organizator**
  • 2846 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 25 mar 2021 - 20:55

Pozdrowienia z Bukowiny :D ;)



#2831 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3474 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 25 mar 2021 - 21:06

No i język mimo zjedzonej kolacji uciekł mi do.... -o właśnie tam gdzie pomyślałeś :D

Smacznie wyglądają te Twoje półmiski. :thumbsup: :clap:



#2832 El komendante

El komendante
  • Użytkownicy
  • 469 postów
  • MiejscowośćWyspa Uznam

Napisano 25 mar 2021 - 23:22

Pozdrowienia z Bukowiny :D ;)

Pozdrowienia z Atlantyku, 

jeszcze jest  co do dzioba włożyć

Załączony plik  20210325_191111 (1008 x 567).jpg   42,6 KB   4 Ilość pobrań

Karkówka i szynka już pożarte, oczywiście z domowej dojrzewalni.



#2833 karolszymczak

karolszymczak
  • **VIP-Organizator**
  • 8633 postów

Napisano 26 mar 2021 - 03:44

Radku to się zapowiadają bogate Swięta.
Pozdrowienia z Poznania

#2834 eli55

eli55
  • Użytkownicy
  • 2484 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 26 mar 2021 - 07:20

Wszystko wyglada przepieknie :clap:  :clap:  :clap:



#2835 Radek.

Radek.
  • **VIP-Organizator**
  • 2846 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 26 mar 2021 - 14:01

No i język mimo zjedzonej kolacji uciekł mi do.... -o właśnie tam gdzie pomyślałeś :D Smacznie wyglądają te Twoje półmiski. :thumbsup: :clap:

 

:laugh: Dziękuję  :thumbsup:

 

 

Karkówka i szynka już pożarte, oczywiście z domowej dojrzewalni.

 

Nie ma jak swoje :thumbsup:

 

 

Radku to się zapowiadają bogate Swięta.

 

Karolu, najważniejsze żeby były rodzinne :D

 

 

Wszystko wyglada przepieknie

 

Eli :D Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam :D

 

W uzupełnieniu do wczorajszych fotek. Kiełbasa całkiem podobna do Lisieckiej.

Już można jeść :tongue:

Załączone pliki



#2836 Małgoś

Małgoś
  • **VIP**
  • 6024 postów

Napisano 28 mar 2021 - 13:25

Zaglądających do mnie, serdecznie pozdrawiam

 

I ja pozdrawiam !



#2837 Radek.

Radek.
  • **VIP-Organizator**
  • 2846 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 07 maj 2021 - 09:06

Zakończyłem sezon dojrzewania wędlin i rozkroiłem ostatnie wyroby.

 

 

Dojrzewająca Żywiecka w kątnicach baranich i w wołowych prostych. Wędzona i pieczona. Dojrzewała w komorze. Bardzo dobra kiełbasa. W wersji dojrzewającej, robiona po raz kolejny.

 

Salami Felino w jelicie wp. grubym. Ponad dwa miesiące w komorze. Poszło w „świat”. Poprzednie rozkroiłem bardzo młode i już było dobre. Z czasem może tylko zyskać.

 

Lonza w mandarynkach. Jedna z lepszych wędlin dojrzewających. Tydzień dzielił rozkrojenie pierwszej i drugiej.

 

Coppy w kątnicach wołowych. W dojrzewalni były odpowiednio - dwa, trzy i cztery miesiące. Coppa prasowana i w siatce, są z tym samym zestawem przypraw co Bunderflesch. Wszystkie bardzo dobre.

 

Bunderfleisch. Dojrzewał osiem tygodni w komorze i poza nią. Trochę z tym zabawy. Bardzo nam smakuje i na pewno będzie jeszcze robiony.

 

Pancetta w ziołach i papryce. Trzy kawałki – każdy inny. Dojrzewała ponad dziesięć tygodni. Już pisałem, że to bardzo dobra wędlina. Cieniutkie jak chipsy, pikantne plasterki, błyskawicznie znikają z talerza.

 

Przez pół roku zrobiłem wszystko to, co chciałem zrobić i to co sobie zaplanowałem. Nawet trochę więcej. Nowe wyroby w tym sezonie, okazały się bardzo dobre i warte powtórzenia. Dojrzewalnia wyłączona.

 

Wszystkich którzy mnie odwiedzili, serdecznie pozdrawiam  :thumbsup:  :thumbsup: 

 

 

 

 

 

 

 

Załączone pliki



#2838 beatag

beatag
  • Użytkownicy
  • 2045 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 07 maj 2021 - 09:11

Pełna profeska :clap: :clap: :clap:



#2839 Pepuś

Pepuś
  • Użytkownicy
  • 335 postów

Napisano 07 maj 2021 - 09:15

Piękne wyroby Radku , a i w smaku zapewne zacne . Oj zazdroszczę  :facepalm: umiejętności i oczywiście wędlin  :clap: .



#2840 JaGra

JaGra
  • Użytkownicy
  • 3481 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 07 maj 2021 - 10:01

Rany Julek i Ty jesz takie zapleśniałe !!! :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych