Skocz do zawartości

Radek robi.....


Radek.

Rekomendowane odpowiedzi

Radku, dobrze, że nie jestem na Twoim wikcie bo szybko musiałabym zmieniać garderobę

 

:laugh: :laugh:

 

Aż nie chcę myśleć, jak smaczne są te roladki

 

Aniu są... :tongue:

 

Robisz je po mistrzowsku

 

Baardzo dziękuję :blush:

 

Chłopy, dzięki :D:thumbsup:

 

 

Radku jak zwykle wyroby cudownej urody i pełne smaku

 

Dziękuję Małgoś ;). Ciekawe czy zgadniesz  :D

 

Pozdrowienia dla wszystkich, z zimowej Bukowiny :thumbsup:.

post-42246-0-97852500-1579865895_thumb.jpg

post-42246-0-24536200-1579865912_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrób 90% karkówki i 10 % słoniny karkowej .Rozbrobnienie 4,5-6 mm.Przyprawy jakie Ci pasują.Fermentacja do pH 4.95-5

 

 

Skorzystałem, dzięki  :thumbsup:. Z przyprawami częściowo wzorowałem się na salami Calabrese wg redzeda, ale różnice są znaczne. Nie dodawałem wina, a papryka taka jaką miałem - słodka węgierska i chili jalapeno w płatkach. Dwa batony w osłonkach fibrusowych i kilogramowy balonik w kątnicy wołowej. Ten oczywiście będzie prasowany. Nie wiem jaki będzie efekt tego prasowania, ale jak nie zrobię, to się nie dowiem... Początkowe pH 5,49.

post-42246-0-28465600-1579954463_thumb.jpg

post-42246-0-65093600-1579954483_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę niskie pH. Kalibrowałeś pehametr?

 

Kalibrowałem. Po 32 h pH spadło do 5,00 (zakładając, że sprzęt jest sprawny). Zaszczepiłem pleśnią i przeniosłem do komory. Salami w kątnicy będzie kilka dni pod prasą. Na efekty trzeba poczekać, ale mam nadzieję że da się zjeść :rolleyes:

post-42246-0-47859500-1580118497_thumb.jpg

post-42246-0-00006200-1580118512_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muszę zrobić miejsce w komorze na salami prasowane. Rozkroiłem następny baton salami chili. Ma ponad dwa miesiące i stracił 42 % wagi początkowej. Z tej okazji Hania upiekła obwarzanki, no i jemy sobie  :D. Reszta pójdzie w vacum i do lodówki.

 

post-42246-0-83844500-1580124698_thumb.jpg

post-42246-0-33735000-1580124711_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Bresaola, Lonzino, Coppa, Pancetta, Calabrese, Finocchiona, Chili, Spressata. Tak wędlinki wyglądają teraz. Niektóre się dublują. Niedługo część z nich pójdzie do degustacji i w Vacum. Chciałbym latem wyłączyć sprzęt i dać mu odpocząć kilka miesięcy. Do tego czasu machnę drugie tyle.Towar już mam, jak to mówi Zbójaszek  :D   Przed każdą nazwą wędliny powinno być a`la, no bo wiadomo – Bukowina to nie Calabria :D , ale już myślę o salami Bukowiańskim ;):tongue:

 

post-42246-0-97794900-1581927895_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale już myślę o salami Bukowiańskim ;):tongue: .

 

:thumbsup::clap:

 

Radku ale masz super zimę w dojrzewalni - tak biało . :clap:    Życzę powodzenia w wykonaniu tegoż salami . 

 

 Pozdrawiam wiosennie :)   +12 st.C w tej chwili . 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Radku ale masz super zimę w dojrzewalni - tak biało .

Andrzejku i wokoło też biało i zimowo, chociaż temp. na niewielkim plusie. Wiosny jeszcze nie czuć w powietrzu, ale to już za chwilkę ;).

 

 

 

Życzę powodzenia w wykonaniu tegoż salami .

Dziękuję :D:thumbsup:

 

Pozdrowionka z jeszcze zimowej Bukowiny :).

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Radku na dzisiaj to U nas krokusy kwitną i jest +10 st

 

 

Oooo... Wiosna :D. U mnie to tak wyglądały w kwietniu 2016 :laugh:. Rosną sobie przy schodach, pod tą kupą śniegu. Na pewno mają wilgotno  :D

U mnie taka wiosna, że o 6 rano musiałem pługiem przejechać w te nazad ;). No ale my tu gadu, gadu o wiośnie, a ja zapeklowałem kolejne Coppy. Do komory pójdą około połowy marca :). Nabieram rozpędu :).

post-42246-0-72285700-1582201319_thumb.jpg

post-42246-0-17465900-1582201344_thumb.jpg

post-42246-0-29745800-1582201355_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muszę rozkroić kilka wędlin, żeby zwolnić miejsce na inne wyroby. I tak na początek Sopressata z Bukowiny, w kątnicy wieprzowej https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page-115 W komorze od 11 grudnia 2019 r. Po fermentacji przez 2,5 doby była pod prasą. Płaski kształt zachowała od początku, do końca dojrzewania. Waga początkowa 1,04 kg. Teraz 0,65 kg, więc utrata wagi 37,5 %. Druga Sopressata jeszcze będzie wisiała. Z wyrobu jestem bardzo zadowolony :thumbsup: . Teoretycznie już można jeść  :).  Ale ja zdejmę osłonkę i zapakuję w vacum. Niech nabiera wszystkich smaków i aromatów  :tongue: .

 

post-42246-0-16982100-1582386186_thumb.jpg

post-42246-0-20973800-1582386202_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bella Soppresata "di Bukowina"!

 

 

Dziękuję :D;)

 

Coppa. Mój pierwszy wyrób, który trafił do dojrzewalni :). Zapeklowana 20 października 2019. Zrobiłem dwie, które powinny być kompletnie różne w smaku. Jedna minimalistyczna. Z przypraw tylko młotkowany pieprz z kolendrą, majeranek i czosnek. Za to z drugą poszalałem :D.

Oregano, tymianek, ziele angielskie, listek laurowy, cząber i pieprz. Obie po peklowaniu były krótko obmywane wodą. Nie zdecydowałem się wtedy na obmycie winem, bo w tym czasie akurat była o tym dyskusja i pomyślałem, że pomału sam sobie temat przećwiczę :).Tak nawiasem mówiąc, w komorze wiszą dwie Bresaole, z których jedna była opłukana winem, to sobie ocenię.

Jedną Coppę wsadziłem w siatkę, a drugą zasznurowałem. Na fotce pierwsza z nich. Chudzina taka... Waga początkowa 2,10 kg, obecna 1,24 kg. Przez prawie cztery miesiące straciła 41 %.

Też idzie w vacum, ale kto nam zabroni po plasterku :tongue:

[Dodano: 23 lut 2020 - 08:52]

Upss... Waga początkowa 2,265 kg, więc utrata wagi 45 % ;). Emocje, emocje...  :D .

post-42246-0-36831500-1582443157_thumb.jpg

post-42246-0-83044600-1582443172_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robi wrażenie

 

Dziękuję i pozdrawiam :D:thumbsup:

 

Kilka dni wolnego, trzeba dobrze wykorzystać :)  ;). Będą kiełbaski  :)

 

.

post-42246-0-86223400-1582541647_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żywiecka i Jałowcowa  :). Pewnie gdzieś za tydzień spróbujemy, ale i dziesięć dni by nie zaszkodziło ;)

 

post-42246-0-56760200-1582628776_thumb.jpg

post-42246-0-50586600-1582628788_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żywiecka się parzy, a Jałowcowa jeszcze ciut i będzie podpiekana. Jutro obie jeszcze raz w dym i na tydzień zapominam o nich  ;)

 

post-42246-0-16593200-1582650438_thumb.jpg

post-42246-0-16166100-1582650449_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piekna

 

Dziękuję i pozdrawiam :D;)

 

Bresaola. W komorze od 12 stycznia 2020. Utrata wagi 42 – 44 %. Jedna z nich miała być rozkrojona przy 35 %, no ale się zgapiłem... O walorach smakowych (lub ich braku), powiem po degustacji. Na razie ładnie pachnie :tongue:.

Jeszcze jest co kroić ;).

post-42246-0-46501300-1582785848_thumb.jpg

post-42246-0-22180000-1582785861_thumb.jpg

post-42246-0-72689900-1582785873_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.