JaGra Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2351 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Nie powiem ślinkę przełknąłem Ja też. Gratulacje. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2352 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Pięknie i pewnie smacznie, gratulacje Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2353 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Radku jak zwykle wyroby cudownej urody i pełne smaku . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2354 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Radku, dobrze, że nie jestem na Twoim wikcie bo szybko musiałabym zmieniać garderobę :laugh: Aż nie chcę myśleć, jak smaczne są te roladki Aniu są... Robisz je po mistrzowsku Baardzo dziękuję . Chłopy, dzięki . Radku jak zwykle wyroby cudownej urody i pełne smaku Dziękuję Małgoś . Ciekawe czy zgadniesz Pozdrowienia dla wszystkich, z zimowej Bukowiny . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2355 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Ciekawe czy zgadniesz TURBACZ pod śnieżną kołderką ? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2356 Opublikowano 24 Stycznia 2020 TURBACZ pod śnieżną kołderką ? No jasne :D . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2357 Opublikowano 24 Stycznia 2020 No jasne :D . Dziękuję za fotki.. Chociaż tak mogę tam być. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2358 Opublikowano 25 Stycznia 2020 (edytowane) Zrób 90% karkówki i 10 % słoniny karkowej .Rozbrobnienie 4,5-6 mm.Przyprawy jakie Ci pasują.Fermentacja do pH 4.95-5 Skorzystałem, dzięki . Z przyprawami częściowo wzorowałem się na salami Calabrese wg redzeda, ale różnice są znaczne. Nie dodawałem wina, a papryka taka jaką miałem - słodka węgierska i chili jalapeno w płatkach. Dwa batony w osłonkach fibrusowych i kilogramowy balonik w kątnicy wołowej. Ten oczywiście będzie prasowany. Nie wiem jaki będzie efekt tego prasowania, ale jak nie zrobię, to się nie dowiem... Początkowe pH 5,49. Edytowane 26 Stycznia 2020 przez EAnna Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2359 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Początkowe pH 5,49. Trochę niskie pH. Kalibrowałeś pehametr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 27 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2360 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Trochę niskie pH. Kalibrowałeś pehametr? Kalibrowałem. Po 32 h pH spadło do 5,00 (zakładając, że sprzęt jest sprawny). Zaszczepiłem pleśnią i przeniosłem do komory. Salami w kątnicy będzie kilka dni pod prasą. Na efekty trzeba poczekać, ale mam nadzieję że da się zjeść . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 27 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2361 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Muszę zrobić miejsce w komorze na salami prasowane. Rozkroiłem następny baton salami chili. Ma ponad dwa miesiące i stracił 42 % wagi początkowej. Z tej okazji Hania upiekła obwarzanki, no i jemy sobie . Reszta pójdzie w vacum i do lodówki. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 17 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2362 Opublikowano 17 Lutego 2020 Bresaola, Lonzino, Coppa, Pancetta, Calabrese, Finocchiona, Chili, Spressata. Tak wędlinki wyglądają teraz. Niektóre się dublują. Niedługo część z nich pójdzie do degustacji i w Vacum. Chciałbym latem wyłączyć sprzęt i dać mu odpocząć kilka miesięcy. Do tego czasu machnę drugie tyle.Towar już mam, jak to mówi Zbójaszek Przed każdą nazwą wędliny powinno być a`la, no bo wiadomo – Bukowina to nie Calabria , ale już myślę o salami Bukowiańskim . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2363 Opublikowano 17 Lutego 2020 ale już myślę o salami Bukowiańskim . Radku ale masz super zimę w dojrzewalni - tak biało . Życzę powodzenia w wykonaniu tegoż salami . Pozdrawiam wiosennie +12 st.C w tej chwili . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2364 Opublikowano 18 Lutego 2020 Radku ale masz super zimę w dojrzewalni - tak biało . Andrzejku i wokoło też biało i zimowo, chociaż temp. na niewielkim plusie. Wiosny jeszcze nie czuć w powietrzu, ale to już za chwilkę . Życzę powodzenia w wykonaniu tegoż salami . Dziękuję . Pozdrowionka z jeszcze zimowej Bukowiny . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2365 Opublikowano 18 Lutego 2020 (edytowane) Radku na dzisiaj to U nas krokusy kwitną i jest +10 st. Pozdrawiamy Edytowane 18 Lutego 2020 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2366 Opublikowano 20 Lutego 2020 Radku na dzisiaj to U nas krokusy kwitną i jest +10 st Oooo... Wiosna . U mnie to tak wyglądały w kwietniu 2016 . Rosną sobie przy schodach, pod tą kupą śniegu. Na pewno mają wilgotno . U mnie taka wiosna, że o 6 rano musiałem pługiem przejechać w te nazad . No ale my tu gadu, gadu o wiośnie, a ja zapeklowałem kolejne Coppy. Do komory pójdą około połowy marca . Nabieram rozpędu . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 22 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2367 Opublikowano 22 Lutego 2020 Muszę rozkroić kilka wędlin, żeby zwolnić miejsce na inne wyroby. I tak na początek Sopressata z Bukowiny, w kątnicy wieprzowej https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page-115 W komorze od 11 grudnia 2019 r. Po fermentacji przez 2,5 doby była pod prasą. Płaski kształt zachowała od początku, do końca dojrzewania. Waga początkowa 1,04 kg. Teraz 0,65 kg, więc utrata wagi 37,5 %. Druga Sopressata jeszcze będzie wisiała. Z wyrobu jestem bardzo zadowolony . Teoretycznie już można jeść . Ale ja zdejmę osłonkę i zapakuję w vacum. Niech nabiera wszystkich smaków i aromatów . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2368 Opublikowano 22 Lutego 2020 Bella Soppresata "di Bukowina"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2369 Opublikowano 23 Lutego 2020 Bella Soppresata "di Bukowina"! Dziękuję . Coppa. Mój pierwszy wyrób, który trafił do dojrzewalni . Zapeklowana 20 października 2019. Zrobiłem dwie, które powinny być kompletnie różne w smaku. Jedna minimalistyczna. Z przypraw tylko młotkowany pieprz z kolendrą, majeranek i czosnek. Za to z drugą poszalałem .Oregano, tymianek, ziele angielskie, listek laurowy, cząber i pieprz. Obie po peklowaniu były krótko obmywane wodą. Nie zdecydowałem się wtedy na obmycie winem, bo w tym czasie akurat była o tym dyskusja i pomyślałem, że pomału sam sobie temat przećwiczę .Tak nawiasem mówiąc, w komorze wiszą dwie Bresaole, z których jedna była opłukana winem, to sobie ocenię.Jedną Coppę wsadziłem w siatkę, a drugą zasznurowałem. Na fotce pierwsza z nich. Chudzina taka... Waga początkowa 2,10 kg, obecna 1,24 kg. Przez prawie cztery miesiące straciła 41 %.Też idzie w vacum, ale kto nam zabroni po plasterku [Dodano: 23 lut 2020 - 08:52]Upss... Waga początkowa 2,265 kg, więc utrata wagi 45 % . Emocje, emocje... . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2370 Opublikowano 23 Lutego 2020 Robi wrażenie Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2371 Opublikowano 24 Lutego 2020 Robi wrażenie Dziękuję i pozdrawiam . Kilka dni wolnego, trzeba dobrze wykorzystać . Będą kiełbaski . . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 25 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2372 Opublikowano 25 Lutego 2020 Żywiecka i Jałowcowa . Pewnie gdzieś za tydzień spróbujemy, ale i dziesięć dni by nie zaszkodziło . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 25 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2373 Opublikowano 25 Lutego 2020 Żywiecka się parzy, a Jałowcowa jeszcze ciut i będzie podpiekana. Jutro obie jeszcze raz w dym i na tydzień zapominam o nich . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2374 Opublikowano 25 Lutego 2020 Piekna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2375 Opublikowano 27 Lutego 2020 Piekna Dziękuję i pozdrawiam . Bresaola. W komorze od 12 stycznia 2020. Utrata wagi 42 – 44 %. Jedna z nich miała być rozkrojona przy 35 %, no ale się zgapiłem... O walorach smakowych (lub ich braku), powiem po degustacji. Na razie ładnie pachnie .Jeszcze jest co kroić . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.