krisk Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 WitamJuż kilka razy robiłem kiełbasę szynkową, najpierw w szynkowarze, później w osłonce poliamidowej. Jeśli chodzi o konsystencję, to nie ma problemu, zawsze wychodzi zwarta i łatwo się kroi, jednak ciężko mi jest się wstrzelić z przyprawami (ilość i rodzaj). Może napiszę jak robiłem i co mi z tego wyszło. Przepis znalazłem gdzieś na naszym forum. 70 dag łopatki16 g soli peklowej100ml przegotowanej wody osłodzonej 1 łyżeczką cukru1 łyżeczka pieprzu kolorowegoPieprz zwykły1 ząbek czosnkuSzczypta gałki muszkatołowej Łopatkę bez żył i ścięgien pokroić w kawałki 3 x 3 cm, gorsze mięso zmielić na sicie 3mm.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z peklosolą i przegotowaną wodą. Odstawić do lodówki na dwa dni. Po upeklowaniu dodać pieprz, gałkę muszkatołową, ew. inne przyprawy jak ząbek czosnku , zioła Małgosi lub czubrzycę do smaku (wg uznania). Po dokładnym wyrobieniu mięso włożyć do woreczków do zamrażania i ściśle ubić w szynkowarze ok 1-1,5 cm od górnej krawędzi. Szynkowar włożyć do garnka z wodą aby był prawie cały zanurzony, gotować 2h w temp. 80-85 st.C. Takie przyprawy robiłem za pierwszym razem, wyszło w miarę, ale smak był trochę...mocny, może przez czosnek, nie wiem też ile poeprzu dodawać na taką ilość. Następnie trochę pokombinowałem:1. WARIANT- Szczypta gałki muszkatołowej- łyżeczka czosnku staropolskiego- łyżeczka pieprzu białego- trochę pieprzu kolorowego mielonego i czarnego 2. WARIANT- płaska łyżeczka przyprawy szynkowej (zakupionej w sklepie masarniczym- sprzedawca mówił, że sypać 7g/kg)- płaska łyżeczka pieprzu białego Oba warianty wyszły.... blee- nie do zjedzenia:(Kiełbasa wyszła słodka! Czy mógł to spowodować pieprz biały?Smak był naprawdę nie do zniesienia, wszystko wylądowało w koszu. PROSZĘ, doradźcie jak przyprawić, aby była dobra, dodam że lubię pikanterię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Jak poszukasz na stronie Forum to napewno znajdziesz, ale: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=909 http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1221 http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=13 Moze coś Ci podpasuje.... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Jak będziesz sypał przyprawy na łyżki ,łyżeczki ,szczypty i diabli wiedzą co jeszcze to nigdy nie uzyskasz tego co chcesz.Kup wagę gramową i problem masz z głowy.Z przypraw do szynkowej używa się peksól, pieprz,cukier ,kolendrę i gałkę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Ostatnio znajomi poczęstowali mnie szynkową-kminkową :thumbsup: dodaje się do niej kminek w ziarnach .Niestety nie znam proporcji i nie robiłam jeszcze, ale sądzę,że tak około 8-10 gram/1kg wystatczy :rolleyes: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Odnośnie wag, co sądzicie o takich wagach, czy może ktoś z forum takiej używa?http://allegro.pl/item1187407658_elektroniczna_waga_jubilerska_500g_0_1g_podswietl.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Może być.Dla naszych potrzeb wystarczy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 http://allegro.pl/item118..._podswietl.htmlJa takową używam od zeszłego roku do ważenia przypraw, żadnych problemów, dobrze waży, tyle, że ja za nią dałem trzy raz drożej niż ta z allegro. Polecam :smile: [ Dodano: Czw 19 Sie, 2010 20:26 ] http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=2686&page= Już ciutkę staniała :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 http://allegro.pl/item118..._podswietl.htmlJa takową używam od zeszłego roku do ważenia przypraw, żadnych problemów, dobrze waży, tyle, że ja za nią dałem trzy raz drożej niż ta z allegro. Polecam :smile: [ Dodano: Czw 19 Sie, 2010 20:26 ] http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=2686&page= Już ciutkę staniała :smile:No rzeczywiście trochę staniała:) To zamawiam, mam nadzieję, że wtedy nie przedobrzę z przyprawami;) Zastanawiam się tylko, jaki smak dodaje kolendra, bo gałka muszkatołowa nie bardzo mi podchodzi, chyba że też za dużo sypałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=15017&highlight=#15017 DZIADEK podaje normy branżowe przypraw , można potraktować je jako punkt wyjściowy w poszukiwaniu swoich norm. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro71 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Z tego co wiem szynkową kiełbase robi sie z szynki a nie z łopatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zastanawiam się tylko, jaki smak dodaje kolendra, bo gałka muszkatołowa nie bardzo mi podchodzi, chyba że też za dużo sypałem. jaki smak daje kolendra ? zwykle charakterystyczną cechą szynkowej jest właśnie wyraźny smak kolendry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Z tego co wiem szynkową kiełbase robi sie z szynki a nie z łopatki Chyba nie tak do końca, myślisz że kupując kiełbasę szynkową jest ona zrobiona z szynki? Szczerze wątpię... :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Odnośnie wag, co sądzicie o takich wagach, czy może ktoś z forum takiej używa? http://allegro.pl/item118..._podswietl.html Tez jestem jej posiadaczem jest dobra. Dodatkowy plus zasilana bateriami paluszkami małymi. A nie żadne "pastylki". Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Tez jestem jej posiadaczem jest dobra. Dodatkowy plus zasilana bateriami paluszkami małymi. A nie żadne "pastylki".Od zeszłego roku baterie te same, mało prądożerna ta waga, a trochę nią już naważyłem :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Chyba nie tak do końca, myślisz że kupując kiełbasę szynkową jest ona zrobiona z szynki? Szczerze wątpię... :grin: tylko to akurat robisz dla siebie... :wink: parówki cielęce też zrobisz bez dodatku cielęciny jak jeden z zakładów w lubuskiem ? :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Z tego co wiem szynkową kiełbase robi sie z szynki a nie z łopatki Nazwa nie stanowi o składzie surowcowym. Receptura wg przepisów wew. 21 mówi: " wieprzowina kl.I peklowana ( tylko z rozbioru szynek, łopatek i biodrówki " Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Najbardziej mnie wczoraj rozbawiła gotowa przyprawa do kiełbasy szynkowej gdzie w jej składzie nie było gałki tylko curry :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 bialy pieprzBiały pieprz ma też swoje zalety :grin: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 W trakcie Moich eksperymętów z wędzeniem,curry także dodawałem do soli.Prawie każdą już przyprawę dodawałem do soli,oprócz przypraw do ciast.Moja sól,którą solę mięso jest bardzo kolorowa :grin: wiosną daję więcej przypraw wschodnich,a jeśienią europejskich :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 krisk może spróbujesz mojej przyprawy do szynkowej ? http://www.wyroby-domowe.pl/kompozycja-szynkowa-wieprzowa-10dkg-p-139.html Z opinii kupujących wiem że jest dobra.Sam też na niej robię i mogę polecić. Pozdrawiam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Z opinii kupujących wiem że jest dobraPotwierdzam - jest dobra :thumbsup: Praktycznie szynkową robię tylko na kompozycji od Mira + dodaję trochę ziaren gorczycy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 A kiedyś nie było takich kompozycji i szynkowa była wyśmienita. :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 A kiedyś nie było takich kompozycji i szynkowa była wyśmienitaA była, ale fosforany też w niej były. :thumbsup: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Tylko naturalne przyprawy i nic więcej i będzie jak za dawnych lat. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Sierpnia 2010 Tylko naturalne przyprawy i nic więcej i będzie jak za dawnych lat. Arku jak za dawnych lat to było pieprz + czosnek + fosforany. Nie wiem jak Ty, ale ja 20 lat siedzę w tej branży i wiem jak się zmieniała. Teraz do powyższych składników dodaj 10 innych "dodatków" i masz obecną sklepową. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.