Skocz do zawartości

Kiełbasa szynkowa- jak przyprawiać?


krisk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Już kilka razy robiłem kiełbasę szynkową, najpierw w szynkowarze, później w osłonce poliamidowej. Jeśli chodzi o konsystencję, to nie ma problemu, zawsze wychodzi zwarta i łatwo się kroi, jednak ciężko mi jest się wstrzelić z przyprawami (ilość i rodzaj).

 

Może napiszę jak robiłem i co mi z tego wyszło. Przepis znalazłem gdzieś na naszym forum.

 

70 dag łopatki

16 g soli peklowej

100ml przegotowanej wody osłodzonej 1 łyżeczką cukru

1 łyżeczka pieprzu kolorowego

Pieprz zwykły

1 ząbek czosnku

Szczypta gałki muszkatołowej

 

Łopatkę bez żył i ścięgien pokroić w kawałki 3 x 3 cm, gorsze mięso zmielić na sicie 3mm.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z peklosolą i przegotowaną wodą. Odstawić do lodówki na dwa dni.

Po upeklowaniu dodać pieprz, gałkę muszkatołową, ew. inne przyprawy jak ząbek czosnku , zioła Małgosi lub czubrzycę do smaku (wg uznania).

Po dokładnym wyrobieniu mięso włożyć do woreczków do zamrażania i ściśle ubić w szynkowarze ok 1-1,5 cm od górnej krawędzi.

Szynkowar włożyć do garnka z wodą aby był prawie cały zanurzony, gotować 2h w temp. 80-85 st.C.

 

Takie przyprawy robiłem za pierwszym razem, wyszło w miarę, ale smak był trochę...mocny, może przez czosnek, nie wiem też ile poeprzu dodawać na taką ilość.

 

Następnie trochę pokombinowałem:

1. WARIANT

- Szczypta gałki muszkatołowej

- łyżeczka czosnku staropolskiego

- łyżeczka pieprzu białego

- trochę pieprzu kolorowego mielonego i czarnego

 

2. WARIANT

- płaska łyżeczka przyprawy szynkowej (zakupionej w sklepie masarniczym- sprzedawca mówił, że sypać 7g/kg)

- płaska łyżeczka pieprzu białego

 

Oba warianty wyszły.... blee- nie do zjedzenia:(

Kiełbasa wyszła słodka! Czy mógł to spowodować pieprz biały?

Smak był naprawdę nie do zniesienia, wszystko wylądowało w koszu.

 

PROSZĘ, doradźcie jak przyprawić, aby była dobra, dodam że lubię pikanterię;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Jak poszukasz na stronie Forum to napewno znajdziesz, ale:

 

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=909

 

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1221

 

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=13

 

Moze coś Ci podpasuje....

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak będziesz sypał przyprawy na łyżki ,łyżeczki ,szczypty i diabli wiedzą co jeszcze to nigdy nie uzyskasz tego co chcesz.Kup wagę gramową i problem masz z głowy.Z przypraw do szynkowej używa się peksól, pieprz,cukier ,kolendrę i gałkę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio znajomi poczęstowali mnie szynkową-kminkową :thumbsup: dodaje się do niej kminek w ziarnach .Niestety nie znam proporcji i nie robiłam jeszcze, ale sądzę,że tak około 8-10 gram/1kg wystatczy :rolleyes:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może być.Dla naszych potrzeb wystarczy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja takową używam od zeszłego roku do ważenia przypraw, żadnych problemów, dobrze waży, tyle, że ja za nią dałem trzy raz drożej niż ta z allegro. Polecam :smile:

 

[ Dodano: Czw 19 Sie, 2010 20:26 ]

http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=2686&page=

 

Już ciutkę staniała :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja takową używam od zeszłego roku do ważenia przypraw, żadnych problemów, dobrze waży, tyle, że ja za nią dałem trzy raz drożej niż ta z allegro. Polecam :smile:

 

[ Dodano: Czw 19 Sie, 2010 20:26 ]

http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=2686&page=

 

Już ciutkę staniała :smile:

No rzeczywiście trochę staniała:)

To zamawiam, mam nadzieję, że wtedy nie przedobrzę z przyprawami;)

 

Zastanawiam się tylko, jaki smak dodaje kolendra, bo gałka muszkatołowa nie bardzo mi podchodzi, chyba że też za dużo sypałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=15017&highlight=#15017 DZIADEK podaje normy branżowe przypraw , można potraktować je jako punkt wyjściowy w poszukiwaniu swoich norm.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnie wag, co sądzicie o takich wagach, czy może ktoś z forum takiej używa?

http://allegro.pl/item118..._podswietl.html

Tez jestem jej posiadaczem jest dobra. Dodatkowy plus zasilana bateriami paluszkami małymi. A nie żadne "pastylki".

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tez jestem jej posiadaczem jest dobra. Dodatkowy plus zasilana bateriami paluszkami małymi. A nie żadne "pastylki".

Od zeszłego roku baterie te same, mało prądożerna ta waga, a trochę nią już naważyłem :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co wiem szynkową kiełbase robi sie z szynki a nie z łopatki

Nazwa nie stanowi o składzie surowcowym. Receptura wg przepisów wew. 21 mówi:

" wieprzowina kl.I peklowana ( tylko z rozbioru szynek, łopatek i biodrówki "

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W trakcie Moich eksperymętów z wędzeniem,curry także dodawałem do soli.Prawie każdą już przyprawę dodawałem do soli,oprócz przypraw do ciast.Moja sól,którą solę mięso jest bardzo kolorowa :grin: wiosną daję więcej przypraw wschodnich,a jeśienią europejskich :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

krisk może spróbujesz mojej przyprawy do szynkowej ?

 

http://www.wyroby-domowe.pl/kompozycja-szynkowa-wieprzowa-10dkg-p-139.html

 

Z opinii kupujących wiem że jest dobra.

Sam też na niej robię i mogę polecić.

 

Pozdrawiam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z opinii kupujących wiem że jest dobra

Potwierdzam - jest dobra :thumbsup:

Praktycznie szynkową robię tylko na kompozycji od Mira + dodaję trochę ziaren gorczycy.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A kiedyś nie było takich kompozycji i szynkowa była wyśmienita. :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A kiedyś nie było takich kompozycji i szynkowa była wyśmienita

A była, ale fosforany też w niej były. :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko naturalne przyprawy i nic więcej i będzie jak za dawnych lat.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko naturalne przyprawy i nic więcej i będzie jak za dawnych lat.

Arku jak za dawnych lat to było pieprz + czosnek + fosforany.

Nie wiem jak Ty, ale ja 20 lat siedzę w tej branży i wiem jak się zmieniała.

 

Teraz do powyższych składników dodaj 10 innych "dodatków" i masz obecną sklepową.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.