Skocz do zawartości

Kiełbasa szynkowa- jak przyprawiać?


krisk

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz do powyższych składników dodaj 10 innych "dodatków" i masz obecną sklepową.

i przede wszystkim wydajność tej sklepowej obecnej na poziomie średnim pewnie nie mniejszym niż 140% w produkcie gotowym :devil: Niedawno widziałem szynkową wieprzową w której składzie było 20% mięsa z indyka , czyli bader z udźca :devil:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Ja nie siedzę 20 lat ,ale postanowiłem ,że siebie i swojej rodziny już dłużej nie będę truł i dlatego zainteresowałem się masarstwem.Jak ktoś chce to może używać co mu się podoba ,ale mnie nikt nie namówi na gotowe mieszanki.Wolę swoje.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

i przede wszystkim wydajność tej sklepowej obecnej na poziomie średnim pewnie nie mniejszym niż 140% w produkcie gotowym :devil: Niedawno widziałem szynkową wieprzową w której składzie było 20% mięsa z indyka , czyli bader z udźca

Wydajność w ostatnich dwóch trzech latach wynosiła średnio 80-100 %.

Czyli 1kg mięsa + 80 % dodatków aż do 100% dodatków.

Teraz wytwórnie które nie sprzedają do hipermarketów graniczą na 60-80%.

Ci którzy rzucają towar na hipcie od 80 wzwyż, co widać po promocjach.

Do tego waszerowanie zwykłego mięsa i mamy komplet.... gówna.

Sorry za słowo ale inaczej nie można dosadnie tego określić.

 

[ Dodano: Pią 20 Sie, 2010 22:07 ]

Ja nie siedzę 20 lat ,ale postanowiłem ,że siebie i swojej rodziny już dłużej nie będę truł i dlatego zainteresowałem się masarstwem.Jak ktoś chce to może używać co mu się podoba ,ale mnie nikt nie namówi na gotowe mieszanki.Wolę swoje.

I tutaj Arku przybijam tzw. piątkę.

Bardzo dobrze kombinujesz.

 

Tylko jedna mała uwaga !

Moja kompozycja nie zawiera niczego szkodliwego, no chyba że przyczepimy się do glutaminianu ale tu zdania są bardzo podzielone.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no chyba że przyczepimy się do glutaminianu

A reszta jest milczeniem :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz wytwórnie które nie sprzedają do hipermarketów graniczą na 60-80%.

Myślę, że nie ma tu twardej zasady .... to zależy od nastawienia zakładu , na jakiej półce chce sprzedawać. Albo masówka na której mimo wszystko cięzko zarobić ale mozna przerzucić setki ton , albo wyższa półka - mniejsza sprzedaż , godziwa jakość - zazwyczaj wyższa rentowność dla zakłądu. Niestety jest dużo zakładów , których w ogóle nie ma w sieciach, 100% sprzedają do rodzimego detalu + parę sklepów firmowych, a wydajności tak jak piszesz....

 

Sorry za Off Topic

 

[ Dodano: Pią 20 Sie, 2010 22:20 ]

Koledzy...a ja uważam, że prawdziwy zadymiacz powinien sam komponować mieszanki :devil: oczywiście wyłącznie na bazie naturalnych przypraw :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no chyba że przyczepimy się do glutaminianu

A reszta jest milczeniem :wink:

Arku nie wiem o czym piszesz ?

 

W kompozycji którą sprzedaję są ekstrakty przypraw naniesione na białko sojowe + izo-askorbinian ( pochodna witaminy C) + glutaminian.

Nic więcej tam nie ma. ???

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mirku.Ja nie mówię ,że te przyprawy są trujące.Jakoś je używają i żyją.Mnie wystarczy w składzie glutaminian .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koledzy...a ja uważam, że prawdziwy zadymiacz powinien sam komponować mieszanki

 

Zgadzam się :smile: , wczoraj do mojej kiełbasy: czosnek i majeranek z wiadomego ogrodu , pieprz , gorczyca , sól kamienna nie jodowana :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

krisk może spróbujesz mojej przyprawy do szynkowej ?

 

http://www.wyroby-domowe.pl/kompozycja-szynkowa-wieprzowa-10dkg-p-139.html

 

Z opinii kupujących wiem że jest dobra.

Sam też na niej robię i mogę polecić.

 

Pozdrawiam.

Wg opisu skład tej przyprawy to: zestaw przypraw, białko sojowe, izo-askorbinian sodu, glutaminian sodu.

 

Dzięki, ale wolę bez chemii ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, ale wolę bez chemii ;)

To Ci ten "straszny" glutaminian odsypię. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Koledzy...a ja uważam, że prawdziwy zadymiacz powinien sam komponować mieszanki

 

Zgadzam się :smile: , wczoraj do mojej kiełbasy: czosnek i majeranek z wiadomego ogrodu , pieprz , gorczyca , sól kamienna nie jodowana :smile:

 

 

Pozdrawiam

Panowie :lol: nie dzielcie zadymiaczy na prawdziwych i nieprawdziwych :lol:

Jednemu pasuje córka, a drugiemu teściowa :grin:

W taki sposób to zaraz zacznie się sąd na tymi, którzy nie wędzą drewnem w beczce :lol:

Na pewno wyrób powtarzalny otrzymamy z gotowego zestawu przypraw.

Dużo jest firm produkujących gotowe zestawy przypraw i w takim układzie jeśli już to wybierajmy te, w składzie których jest jak najmniej chemii :lol:

Każdy robi jak mu wygodnie, jak mu najlepiej smakuje i pasuje :lol:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spożywany w dużych ilościach jest niebezpieczny dla człowieka, mimo to jest zalegalizowany w Unii Europejskiej pod nazwą kodową E621. Udowodniono (Zakład Fizjologii na AWF w Warszawie) że przyjmowany nawet w małych ilościach powoduje niekorzystny wpływ na przewodnictwo nerwowo-mięśniowe.

 

źródło:

 

Wilkipedia

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Każdy robi jak mu wygodnie, jak mu najlepiej smakuje i pasuje

I tak niech zostanie . Dodam tylko że zestawy gotowych przypraw przeznaczone są do nowoczesnej produkcji a więc wysoko wydajnej dlatego są dodatki - by uszlachetnić dodaną wodę i nadać jej smak . Pozdrawiam.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=15017&highlight=#15017 DZIADEK podaje normy branżowe przypraw , można potraktować je jako punkt wyjściowy w poszukiwaniu swoich norm.

Reasumując, następnym razem ograniczę się do pieprzu czarnego, gałki muszkatałowej, kolendry i cukru. Ale z tym cukrem to dziwna sprawa, wg norm od Dziadka, stosujemy 2dag na 10kg, to jak to się ma do przepisu, gdzie jest podane 1 łyżeczka cukru z 100ml wody na 0,7kg mięsa.

A jakby taka wędlina smakowała bez cukru?

 

Poczekam, aż dojdzie zamówiona waga i zrobię wg norm od Dziadka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jakby taka wędlina smakowała bez cukru?

Najlepiej uczyć się w tej kwestii na własnych doświadczeniach, o ile zrobiłeś już pierwszy wyrób wg podanej receptury./ to moje zdanie/ tak czasami praktykuję aby się przekonać.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam

ja mam takie pytanie (w związku ze strasznym glutkiem :) )

czy narody wschodnie żyją i mają się dobrze?

a spożywają go od dawien dawna spore ilości (będzie pewnie w kilogramach na łepek),

wiem wiem oni to spożywali jako przyprawę pozyskaną z wodorostów a teraz to bakterie działają

A inną rzeczą jest skład przypraw kupowanych nawet od najlepszych producentów (nawet sól zawiera antyzbrylacze) NIEMA już w sklepach zupełnie naturalnych przypraw

Pozdrowienia z roztocza

Jurek Ł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz duże szanse, pod warunkiem, że będziesz jeszcze aktywnie spalał te swoje pyszności.

Tak więc swój rowerek, albo swoje nogi i ....jesteś coraz bliżej dożycia setki.

Czego Ci bardzo życzę.

 

[ Dodano: Nie 22 Sie, 2010 21:59 ]

Dziadku.

Czytam co piszesz i nie wiem skąd taka wiedza:

Dodam tylko że zestawy gotowych przypraw przeznaczone są do nowoczesnej produkcji

Tak, ale nie koniecznie.

a więc wysoko wydajnej

???? uzasadnij.

dlatego są dodatki - by uszlachetnić dodaną wodę i nadać jej smak .

Jakie niby dodatki mają tą dodaną wodę uszlachetnić i nadać jej smak ?

 

Żeby Cię naprowadzić to przypominam że poleciłem ekstrakt przypraw naniesiony na białko sojowe z dodatkiem izo-askorbinianu i glutaminianu sodu.

 

Coś strasznie mylisz dodatki funkcjonalne i wprowadzasz kolegów w błąd.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wymarzony temat dla mnie :grin:

DZIADEK ma rację: jeżeli do mięsa dodamy wody, to ma ono smak wodnisty. Należy coś dodać, żeby ta woda smakowała jak mięso. Od tego jest glutaminian. Mało Wam jeszcze dodatków ładowanych do żywności, że musicie sami to sypać?

Z drugiej strony: jesteśmy już tak zmutowani, że bez dodatków jakieś takie... "nie bardzo". Prosta sprawa! Zrobione dobrze, tradycyjnie - nie smakuje? - znaczy nie głodny!=nie jeść!

Bardzo dobry artykuł podsunęła anerka. Przypomnę: http://www.medycynakomork...id=63&Itemid=83

Komu się to podoba: "...glutaminian wpływa niekorzystnie na układ limbiczny powodując sztuczny apetyt..."? Śmiało! Przyznajcie się!

 

"Pamiętajmy jak powiedział Hipokrates „Jesteś tym, co jesz”... "

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wymarzony temat dla mnie :grin:

DZIADEK ma rację: jeżeli do mięsa dodamy wody, to ma ono smak wodnisty. Należy coś dodać, żeby ta woda smakowała jak mięso. Od tego jest glutaminian.

Wymarzony i może, ale wnioski mało wiarygodne.

Nalej do farszu wody, dodaj glutaminian i skosztuj.

Potem pisz.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeżeli do mięsa dodamy wody, to ma ono smak wodnisty. Należy coś dodać, żeby ta woda smakowała jak mięso

Dlatego dawniej do kiełbasy dodawano "smaku", a nie wody. A by szynkowa była szynkowa, a nie kminkowa czy czosnkowa, trzeba dodać, to co się szynkowej należy. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.