Skocz do zawartości

"ZAJĄC" TO PYSZNA PIECZEŃ


negus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Zadymiaczy!

 

Czy może mi ktoś podać przepis na pieczeń zwaną "ZAJĄCEM", bo albo źle szukam, albo nie ma go ani tutaj, ani na Czarnej Oliwce, ewentualnie występuje pod inną nazwą.

 

Pozdrawiam

Negus.

:smile: Negus podaję przepis na "pieczeń z zająca" :tongue:

 

"Pieczeń z zająca"

 

Składniki:

 

Comber i uda,

100 g słoniny,

1 łyżka utłuczonego kminku,

ćwierć łyżeczki pieprzu,

1 cebula,

100 g masła,

sól.

 

Sposób przyrządzenia:

Mięso oczyścić z błon, umyć, naszpikować gęsto słoniną, natrzeć kminkiem, pieprzem i solą, zostawić na 2 - 3 h w chłodnym miejscu. Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na maśle. Do rondla z cebulą włożyć mięso i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1.5h, często polewając masłem i skrapiając wodą.

 

 

"Pieczeń z zająca z kminkiem "

 

 

Składniki:

Tuszka zajęcza,

25 dag słoniny,

3 duże cebule,

2 kromki czarnego chleba,

kilka łyżek mąki,

2 szklanki czerwonego wina,

sól,

pieprz.

 

Sposób przyrządzenia:

Mięso zajęcze wyluzować z kości, pokrajać na spore kawałki (wielkości pudełka zapałek), posypać pieprzem, solą i obtoczyć w mące. Słoninę i cebulę pokrajać na cienkie plastry, chleb pokruszyć. W małych, emaliowanych garnuszkach lub głębszych kokilkach układać warstwami: słoninę, okruchy chleba, mięso i cebulę. Każdą porcję zalać winem tak, aby przykryło 3/4 zawartości. Ustawić na gorącej blasze kuchennej lub w piekarniku. Dusić na niewielkim ogniu ok. 1,5 godz.

 

 

 

:smile: Jednak wole "zająca duszonego w winie,zając po francusku, zając duszony ze śliwkami. :smile:

Smacznego.

Derex
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Derex.

 

Dziękuję za przepisy. Z chęcią przyjmę jeszcze te na zająca ze śliwkami i duszonego w winie. Pewnie je wykorzystam na królikach, bo do zajęcy dostępu nie mam.

Tyle tylko, że pieczeń zwana "ZAJĄCEM" nie ma nic wspólnego z zającem. Jest to coś w rodzaju pieczeni rzymskiej, tyle, że znacznie, znacznie smaczniejsze i lepsze.

 

Dziękuję i pozdrawiam

Negus

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@.. a może chodziło ci o to http://sklep.mais.pl/index.php?p43,pieczen-ala-zajac-100g

 

Napisany jest orientacyjny skład produktu , a cała tajemnica może tkwić w wątróbce wieprzowej zerknij http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1201

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Derex.

 

Dziękuję za przepisy. Z chęcią przyjmę jeszcze te na zająca ze śliwkami i duszonego w winie. Pewnie je wykorzystam na królikach, bo do zajęcy dostępu nie mam.

Tyle tylko, że pieczeń zwana "ZAJĄCEM" nie ma nic wspólnego z zającem. Jest to coś w rodzaju pieczeni rzymskiej, tyle, że znacznie, znacznie smaczniejsze i lepsze.

 

Dziękuję i pozdrawiam

Negus

:smile: :smile: :smile:

 

„Zając duszony w winie”

 

 

Składniki:

 

Comber i udka zajęcze

15dag boczku wędzonego

15dag cebuli

3dag tartej bułki

1łyżeczka papryki słodkiej

0,25l wina czerwonego

Sól

 

Bajc:(zalewa)

0,25l octu

0,5l wody

10dag cebuli

1l liść bobkowy

Kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, jałowca

 

 

Sposób przyrządzenia:

 

Zagotować wodę z pokrojoną cebulą(10dag), liściem bobkowym, pieprzem i jałowcem, ostudzić, połączyć z octem.

Comber z zająca z udkami ułożyć w emaliowanej wanience lub kamiennym garnku, misce, zalać bajcem i pozostawić w chłodnym miejscu na około2-4 dni, obracając codziennie. Wyjęte z bajcu mięso opłukać i i porąbać na kawałki (licząc po 2 kawałki na osobę). Boczek pokrajana cienkie plasterki, polową plasterków wyłożyć dno szerokiego, płaskiego rondla, ułożyć na nim kawałki mięsa, dodać obraną i pokrajaną w talarki cebulę (15dag).

Mięso posypać tartą bulką, wymieszana z papryką, dodać sól i przykryć resztą plasterków boczku.

Zalać 0,125l bajcu, 0.125l wody i 0,25l czerwonego wina.

Rondel szczelnie przykryć i wstawić do gorącego piekarnika, albo na płytę kuchenną i dusić powoli pod przykryciem około 2.5h - 3h. (do miękkości).

Podawać z ziemniakami i kapustą czerwoną. :tongue:

Jak obyczaj i tradycyja nam nakazuje,

zdałoby się postawić na stole antałek przedniego wina,

lecz młodego jak poranek z czerwonego winogrona(4-6latek),

co smakować będzie jak owoc śliwki? :blush: :tongue:

Derex
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@.. a może chodziło ci o to http://sklep.mais.pl/index.php?p43,pieczen-ala-zajac-100g

 

Napisany jest orientacyjny skład produktu , a cała tajemnica może tkwić w wątróbce wieprzowej zerknij http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1201

 

Ani to, ani to. W konsystencji jest ona znacznie twardsza od pieczeni rzymskiej, ma małą zawartość tłuszczu i posiada większe kawałki mięsa w swoim składzie.

Może to wyrób regionalny?

 

Pozdrawiam

Negus.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

znalazłem coś takiego, może to to? (ech nawet jeśli nie to i tak ciekawy przepis :lol: )

 

Pieczeń "fałszywy zając" http://gotowanie.onet.pl/26777,0,1,pieczen_falszywy_zajac,ksiazka_przepis.html

 

oraz informację:

Lista produktów nagrodzonych certyfikatem upoważniającym do posługiwania się logo "Tradycyjny Produkt Powiatu Łańcuckiego":
...
2. Rafał Dźwierzyński, Zakład Masarski
...
Pieczeń markowska "Zając" 
...
10. Stanisław Niemczak Zakład Masarski NIEM - POL S.J.
...Pieczeń tradycyjna "Zając"
...
źródło
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@ negus, czy ty jadłeś pieczeń "na gościnnych występach", czy też kupiłeś sobie w sklepie?

 

:smile: Negus ten przepis ostatni, co podałem można zrobić z królika. Jedynie doradzam, aby troszkę skruszał. Wiadomo, że zając to nie to, co królik. :smile:

:???: Jeżeli zaś chodzi o tą sławetną pieczeń to ma słuszną rację Bagno pytając skąd jest…

Wniosek jest taki, że prawdopodobnie z sklepu? :???: . Ostatnio stało się modne nazewnictwo jakiegoś asortymentu gdzie nazwa mija się z zawartymi w nim składnikami. :sad: Często spotykam się z takimi nazwami mylącymi dany produkt. Pogoń za pieniądzem zrobi wszystko….!

Jedynie pozostało nam czekać na dalszą odpowiedź Negusa. :smile:

Derex
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@ negus, czy ty jadłeś pieczeń "na gościnnych występach", czy też kupiłeś sobie w sklepie?

Kupiłem ją w firmowym sklepiku małej masarni z Ustrzyk Dolnych, a pieczona jest w aluminiowych foremkach. Niemniej jednak nazwę "ZAJĄC", określającą wyrób pieczenio-rzymsko :grin: podobny pamiętam jeszcze z dzieciństwa, toteż pewien jestem, że nie jest to żadna nowość.

Kiedyś myślałem, że tą nazwą określają pieczeń rzymską na podkarpackich wioskach, teraz wiem, że ten "ZAJĄC" to coś o niebo lepsze.

Niestety ekspedientki w sklepie, nie znają żadnych szczegółów ani produkcji, ani też składu.

Następnym razem zrobię zdjęcie i przekażę.

Główkujmy nadal.

 

Pozdrawiam

Negus.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety ekspedientki w sklepie, nie znają żadnych szczegółów ani produkcji, ani też składu.

... a do czego służy etykieta. Niech panie założą (bardzo często drobniusieńki druk) okulary i zaczną klientowi czytać!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co na to Unia??A co na to Sanepid???? :grin: :shock:

Unia jest daleko, a tych kilku inspektorów z Sanepidu potrzebuje żyć i jeść :wink:. Tutaj nie zwraca się uwagi na takie "szczegóły". Sanepid nawet "nie widzi", że w supermarketach znaczna część towarów jest po terminie lub "wieczna" - bez daty ważności, a np. mrożone owoce w lodówka leżą w soku :grin:. Któżby zatem zwracał uwagę, że na wyrobach wędliniarskich nie ma etykietki ze składem :grin:.

Przecież to podkarpacie, do cywilizacji trochę daleko :grin: :wink: .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.