Skocz do zawartości

L'andouille Bretonne


Gość ChefPaul

Rekomendowane odpowiedzi

... witaj Antozar (Wyśmienity) :grin: ... przepis na ten bretoński specjał bardzo mnie zainteresował, ... (różne już rzeczy w życiu jadałem, ale przyznaję z pokorą, że tego przysmaku nie było dane mnie spróbować :sad: ) ... technologia wydaje się być nie skomplikowana ale dość pracochłonna ... (może w przyszłym roku spróbuję wykonać :grin: )

... jeżeli masz jeszcze jakieś regionalne stare przepisy to bez krępacji proszę :grin: :wink:

 

pozdrawiam niezmiernie serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... dzięki Antozar :grin: ...

... pasztety robię różne różniste :grin: ... z jabłkiem i calvadosem jeszcze nigdy nie robiłem i zapewne zrobię jeszcze w tym roku (jednak pieczony w piekarniku) zapewne na Święta :grin:

... konfitura cebulowa super :tongue:

 

... domagam się jeszcze (kusisz tą Bretonią :grin: ... czy na BN będziesz w Polsce ?)

 

pozdrówka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie szefa i innych pozostałych miłośników domowych wyrobów i innych wyśmienitych mięsiw i dodatków do nich.

Już od pewnego czasu to jest od roku śledze tą sympatyczną stronke i dopiero teraz odwarzyłem się na zaprezentowanie wyrobów z Bretanii- i dzięki nimi mogłem zaistnieć na tej stronce bo tak z pustymi rękami to nie po naszemu.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i życze wspaniałych wędlinek na świeta bo jak widze każdy się ostro do nich przygotowuje - ja poczyniłem jak to mówi mój brat taką nową w smaku kiełbaskę i myśle że w następnym tygodniu podeśle na stronke to będziecie mogli podziwiać

 

jesli chodzi o twoje pytanie to do polski nie wpadniemy w tym roku niestety może za rok

ale bardzo zapraszam do Bretanii na odkrycie ich specjałów kulinarnych jakimi są owoce moża różne różniste i wyroby z mies a także cidre z jablek i naleśniki

 

pozdrawiam goraco i obiecuje nadsyłać nowości kulinarne z bretanii na bierzaco :lol:

 

aha i jeśli są pytania na temat w/w specjaółw chetnie odpowiem i doradze :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No super Antozar - widać, że rodzina :grin:

 

Przepisy super, przypomniał mi się smak L'andouille. Jest bardzo specyficzny i co tu ukrywać zalatuje nieco jelitami. Ale smakota jest.

 

 

pozdrawiam serdeczie i witam na forum :grin:

Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam Antozar

 

Czytając twój przepis na L'andouille bretonne wykonany jak piszesz wyłącznie z jelit wieprzowych mam pytanie jak naciągać jelito na jelito aby osiągnąć taki przekrój jak na twoim foto.

 

http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/antozar/andouille.jpg

 

Wynika też z tego że należy użyć na samym końcu jelit wieprzowych prostych o średnicy ok 55 mm czy tak ?

 

Miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.