przemo2221 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Witam, mam zamiar zrobic kiełbasę swojska i potrzebny mi jest konkretny przepis tzn :ile soli,pieprzu.cukru,itp chce zrobic ok.5kg prosze wiec o konkretny przepis ile jakie mieso mam urzyc ,jak doprawic... z góry dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Na stronie głównej w dziale kiełbasy znajdziesz mnóstwo bardzo dobrych receptur. Wielkim przyjacielem użytkownika jest również opcja "szukaj". Osobiście polecam VIII rozdział Akademii Dziadka ze strony głównej. Kiełbaska wieprzowo indycza, że palce lizać. :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Czy kolega raczy sobie z nas żartować? :shock: - wszystkie receptury (i tu na forum i na stronie www.wedlinydomowe.pl )zawierają szczegółowe informacje dotyczące składników mam zamiar zrobic kiełbasę swojską"swojską" w rozumieniu nazwy czy tego że samemu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=735 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=212 Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Witaj abratek, nikt tu z nikogo nie zartuje !!!!!! poprostu potrzbny mi konkretny przepis a nie jakies nedzne przepisiny tam na stronie tak naprawde to nie ma dobrego przepisu!!! sama lipano to poszukaj bardziej profesjonalnej strony :???: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Grudnia 2006 co za gostek :shock: :shock: :shock: Cytuj zwierzak myśleć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo2221 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Witam, Mam do Panstwa pytanie ile sypie sie peklosoli na 5 kg miesa na kiełbasę swojską??;bo wsypałem 05kg peklosoli na 5 l wody i dodałem mięso ,trzymalem to wszystko 24 godz. gdy juz wszystko wyrobiłem i spróbowałem miesa to jest strasznie słone ,czy to tak musi byc??,czy to sie wywedzi??? z góry dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dadys Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Grudnia 2006 PRZEMO2221. Po pierwsze mięsa na kiełbasy nie pekluje śię w zalewie tylko na sucho.Po drugie ja daję 1,9 dkg peklosoli na 1kg mięsa i jest w sam raz.Na stronie głównej w dzale kiełbasy jest mnóstwo przepisów wraz z opisem jak je zrobić ,a wywędzić to śię na pewno nie wywędzi. pozdrawiem. Cytuj pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Przemo.... Nie przeczytałem całego Twojego postu dotyczącego naszych przepisów na stronie głównej, a szkoda. Chyba szybciutko Abratek go wywalił. To co przeczytałem pochodzi z tego cyt. Abratka: przemo2221 napisał/a: Witaj abratek, nikt tu z nikogo nie zartuje !!!!!! poprostu potrzbny mi konkretny przepis a nie jakies nedzne przepisiny tam na stronie tak naprawde to nie ma dobrego przepisu!!! sama lipa Jak z tego widac, sam sie ukarałes za pychę i dziwię się, że ktos tutaj jeszcze chce Ci pomagać. Przecież to sa przepisy nadsyłane przez ludzi, których swa wypowiedzią obraziłeś. Miej to w przyszłości na względzie i za nim czegos dokładnie nie poznasz, to tego nie krytykuj. Pozdrawiam serdecznie i myslę, że jednak zmienisz zdanie o nas. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Chyba szybciutko Abratek go wywalił.nie wywaliłem - to co zacytowałem to treść maila który dostałem w odpowiedzi na swój post z godziny 12:34 , a że też mnie to zirytowało postanowiłem go zacytować Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Witam, Mam do Panstwa pytanie ile sypie sie peklosoli na 5 kg miesa na kiełbasę swojską??;bo wsypałem 05kg peklosoli na 5 l wody i dodałem mięso ,trzymalem to wszystko 24 godz. gdy juz wszystko wyrobiłem i spróbowałem miesa to jest strasznie słone ,czy to tak musi byc??,czy to sie wywedzi??? z góry dziekuje za odpowiedz i pozdrawiamPrzemo2221 na tym forum panują pewne zasady: 1 kultura wypowiedzi 2 nie obrażanie innych forumowiczów ponieważ część tych receptur to oni stworzyli 3 wykazanie pokory w nabieraniu doświadczenia 4 szczerą chęć nauczenia się produkcji domowych wyrobów. Jeżeli spełnisz warunki każdy chętnie podzieli sie z Tobą swoimi doświadczeniami. Jak wynika z Twoich postów jesteś całkowitym ignorantem w tej dziedzinie. Powinieneś czytać informacje zawarte w poszczególnych tematach na stronie www.wedlinydomowe.pl Skorzystaj z przepisu "kiełbasa biała surowa" tylko użyj zamiast soli peklosoli w ilości podanej w przepisie. Zrób tak jak jest napisane. Następnie podziel się wynikami swojej pracy.Opublikuj zdjęcia. PAMIĘTAJ pośpiech jest potrzebny przy łapaniu pcheł. Pozdrawiam :question: Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Witam przemo2221, Musisz być strasznie nie pojęty o ile nie potrafisz zrozumieć przepisów na kiełbaskę Na 5l wody 0,5 kg soli nie wiem, na jaką ilość mięsa NIKT TAK NIE PEKLUJE MIĘSANA KIEŁBASKE!!Myślę ze nigdy nie robiłeś żadnej kiełbasy po prostu jesteś bardzo złośliwy Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Aaaa jak chcesz zrobić swojską to zrób sobie po swojemu i nie pytaj o rady. Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Aaaa jak chcesz zrobić swojską to zrób sobie po swojemu i nie pytaj o rady.Hahahaaaaaa, Szczepan masz 100% racje. Jak chce zrobić swojską to niech sam robi:] :grin: Fajny tekst nieźle się uśmiałem :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Grudnia 2006 Nie widzę tutaj jakiegokolwiek śladu agresji. :wink: Wręcz przeciwnie, odpowiedzi adekwatne do tresci listu przesłanego Abratkowi.A odpowiedzieć na takie zarzuty trzeba i bedziemy to robić, zwłaszcza, jeśli mijaja się z prawdą i ubliżają wielu zadymiaczom, których przepisy znajduja sie na stronce. Nie jest sztuką kogoś zbanować, czy wyciąć niewłasciwe posty.Jak napisał mój przedmówca, obowiązuje na forum, i nie tylko tutaj, pewna kultura wypowiedzi i wypada sie do tego dostosować. To nic nie kosztuje. Stronkę i forum prowadzimy wg okreslonego kursu i taki kierunek utrzymamy.Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Grudnia 2006 przemo 2221 napisał w PWMyślałem że na tym forum siedzą normalni ludzie którzy służą pomocą i radą a widze że tu siedzi kupa przemondrzałych cwaniaków i smieszków !!!! Zamiast pomagac i pocieszyc człowieka to jeszcze dobijacie tymi odpowiedziami na posty!!! (popełniłem błąd ,robiłem kiełbase pierwszy raz!!! TO raczyli byscie cos poradzic a nie kpicie sobie ze mnie i jeszcze bardziej mnie pogrążacie )PRZEMO 2221 ,skoro sądzisz że na stronie jest sama lipa to musisz być fachowcemw tej dziedzinie wystawiając taką opiniePozdrawiam Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Witam, skoro ktoś już nadał taki temat "pytanie o przepis na kiełbasę" postanawiam skorzystać i zapytać ale nie na wzór kolegi PRZEMO 2221, który chyba nic nie czytał na stronie tylko od razu chciał być mistrzem ja czytałem receptury i przepisy już ok 3 razy wszystkie a i tak rodzi się dużo pytań co do niektórych, no ale nie o tym- czytałem gdzieś opis robienia parówek chyba przez Dziadka ale mogę się mylić , nie mogę go znaleść, jeśli ktoś trafiłby na ten temat proszę o pomoc, przepis był na zasadzie szczegółowego opowiadania, dla ułtwienia dodam zapamiętane słowa "mam dużo czasu więc robię wędliny...dla wnuczki" czy jakoś tak było tam jeszcze że często robi te paróki co tydzień. Dziękuję i pozdrawiamAcha jeszcze jedno robiłem szynkę na święta i korzystałem z tabeli skróconego peklowania z tą różnicą że zamiast na 0,4 l wody dałem odpowiednią ilość peklosoli na 1 l wody gdyż tyle trzeba było jej aby zalać 1 kg mojej szynki. wszystko było o.k. tylko szynka za słona wyszła, gdzie błąd ???? peklowanie 3 dni, peklosoli było 16 dkg moczyłem 2 godz. Cytuj hopek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 kto nie ryzykuje to w kozie nie siedzi, może przy wędzeniu dałeś ognia, jak sucha szynka to zawsze będzie słona albo przeparzyłeś Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Hopek, jeśli Dziadek podawał ilośc peklosoli w przeliczeniu na 0,4 l wody, to ma tyle być. Ty dodałeś więcej wody, ale i więcej peklosoli na tą samą ilość mięsa, więc nie dziw się, że przesoliłeś. To nie są duże, ale bardzo istotne dla kubków smakowych różnice. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.