Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dopiekanie kiełbasy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#21 bogdan b

bogdan b

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1610 postów
  • MiejscowośćOgrodzieniec

Napisano 19 gru 2011 - 23:09

Ja wszystkie swoje wędzonki jak na razie parzyłem, ale jeśli walory smakowe są na korzyść podpiekania to zrobię eksperyment :)


Robiąc ten eksperyment ,pamiętaj o tym że -wędliny podpiekane a nie parzone będę miały inną słoność ,ponieważ podczas parzenia zawsze trochę słoności wytracą a podczas dopiekania wytracą na wadze i będą bardziej słone .

#22 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4171 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 19 gru 2011 - 23:31

wędliny podpiekane a nie parzone będę miały inną słoność

Oj tak tak, sam sie o tym przekonałem wedząc kiedyś polędwiczki wp, peklowały sie normalnie z resztą mięsa ale je na koniec podpiekałem... no i wyszły jak dla mnie ciut za słone...

#23 salvado

salvado

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 535 postów
  • MiejscowośćLegionowo

Napisano 21 gru 2011 - 22:13

A nie wycieka z niego tłuszcz w czasie podpiekania?

A i owszem, ale to akurat nie jest dla mnie problemem. Wręcz przeciwnie, zostaje bowiem sama "esencja".
A poza tym, troszkę żartobliwie, choć nie bez cienia racji: w dobie wszechobecnych "strachów cholesterolowych" uspokaja to moje sumienie :-).

#24 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • Mistrz Masarski WB
  • 5945 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 22 gru 2011 - 16:29

Forum » Domowy wyrób wędlin » Dla początkujących » Dopiekanie kiełbasy

Dopiekanie kiełbasy

Temat z błędem w założeniu, bo co to jest dopiekanie kiełbasy - ja rozumiem że pieczenie nie udało się więc nastąpiło drugie pieczenie. Kiełbasy pieczemy nie dopiekamy . Pozdrawiam

#25 Flex78

Flex78

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćŚląskie

Napisano 31 lip 2020 - 07:28

Witam Wszystkich zadymiaczy, mam pytani: jak się dopieka kiełbasę w wędzarni (mam wędzarnię z dymogeneratorem) to dym trzeba "zakręcić" czy cały czas wędzić w tej podwyższonej do 90 stopni temperaturze? Zamierzam dziś wędzić kiełbasę swojską i mam dylemat parzyć czy dopiekać.



#26 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6310 postów

Napisano 31 lip 2020 - 08:18

Witam Wszystkich zadymiaczy, mam pytani: jak się dopieka kiełbasę w wędzarni (mam wędzarnię z dymogeneratorem) to dym trzeba "zakręcić" czy cały czas wędzić w tej podwyższonej do 90 stopni temperaturze? Zamierzam dziś wędzić kiełbasę swojską i mam dylemat parzyć czy dopiekać.


https://wedlinydomow...stko-o-wedzeniu

#27 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12178 postów

Napisano 31 lip 2020 - 10:36

Witam Wszystkich zadymiaczy, mam pytani: jak się dopieka kiełbasę w wędzarni (mam wędzarnię z dymogeneratorem) to dym trzeba "zakręcić" czy cały czas wędzić w tej podwyższonej do 90 stopni temperaturze? Zamierzam dziś wędzić kiełbasę swojską i mam dylemat parzyć czy dopiekać.

 

Nic nie zamykać.Piec razem z działąjącym dymogeneratorem w temp.90C do uzyskania w środku 68C


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 31 lip 2020 - 10:37


#28 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2789 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 31 lip 2020 - 10:50

Zamierzam dziś wędzić kiełbasę swojską i mam dylemat parzyć czy dopiekać.
 

 

przygotuj garnek z woda, i przed dopiekaniem wyciągnij cześć kiełbasy do parzenia a resztę dopieka.

Potem porównasz.

Moja propozycja, po parzeniu trochę dowędź, ale znowu tylko cześć, 

będziesz miał 3 "rodzaje kiełbasy" :)

Będziesz mógł wybrać, co najbardziej Ci odpowiada na przyszłość  :)

PS

Dopiekanie oczywiście w dymie 



#29 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3379 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 31 lip 2020 - 11:48

będziesz miał 3 "rodzaje kiełbasy" :) Będziesz mógł wybrać, co najbardziej Ci odpowiada na przyszłość

I to jest dobra rada. :)



#30 Flex78

Flex78

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćŚląskie

Napisano 31 lip 2020 - 13:08

Dziękuję Wszystkim za blyskawiczne odpowiedzi. Juz sie wędzi. Wlozylem na probe surowe boczki bez peklowania tylko "obtaśtane" w solance 5 minut przed wrędzeniem. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pzdr

#31 quadro555

quadro555

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 302 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 31 lip 2020 - 19:33

Wlozylem na probe surowe boczki bez peklowania tylko "obtaśtane" w solance 5 minut przed wrędzeniem. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pzdr
 

Prawie wędzonki. Co nagle to po diable.



#32 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30373 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 31 lip 2020 - 19:37

Wlozylem na probe surowe boczki bez peklowania tylko "obtaśtane" w solance 5 minut przed wrędzeniem.

Co ta próba ma Ci udowodnić?



#33 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12178 postów

Napisano 31 lip 2020 - 20:18

Chyba tylko to ,że to nie jest dobry pomysł,ale dajmy koledze poeksperymentować.Człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach

#34 Flex78

Flex78

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćŚląskie

Napisano 01 sie 2020 - 07:02

Nie był to dobry pomysł "prawie jak wędzonka", test dowiódł, że nie warto (miałem chcicę na wędzony boczek - mówię spróbuję). Chyba go zaparzę ponownie w słonej wodzie, może nabierze trochę słoności. 

Kiełbasę upiekłem, 2 godziny, wyszła bardziej słona niż parzona (wiadomo) ale w smaku OK.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#35 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 364 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 03 sie 2020 - 08:24

Dziękuję Wszystkim za blyskawiczne odpowiedzi. Juz sie wędzi. Wlozylem na probe surowe boczki bez peklowania tylko "obtaśtane" w solance 5 minut przed wrędzeniem. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pzdr

Trzeba było natrzeć solą "z ręki" i zostawić chociaż na godzinę.

Po wędzeniu 3-4h byłoby jadalne.

--

Romii






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych