Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Piec chlebowy Antonia


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27460 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 26 wrz 2010 - 10:24

Już wkrótce, na stronie głównej będą Państwo mogli zapoznać się ze szczegółami budowy oraz wynikami wypieków w nowym piecu chlebowym Kol. Antonia. Piec wykonany jest ze słomy, gliny i zaprawy szamotowej. Aktualnie trwają prace nad dostawką do wędzenia.
Oto przedsmak:

Dołączona grafika

#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27460 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 lis 2010 - 18:35

Pytanie kierowane do Antonia.
Autor pytania: Jantor
"Czy zechciałby Pan zdradzić z jakimi wydatkami należy się liczyć. Szczególnie ile wyniósł wydatek dot. materiałów szamotowych. Ile cegieł szamotek Pan wykorzystał.
Pytania może banalne. Ale nim podejmę decyzję o przystąpieniu do budowy, chciałbym mieć pełną świadomość na jakie koszty powinienem być przygotowany.
Będę bardzo wdzięczny za pozytywną odpowiedź. Serdecznie pozdrawiam i życzę wielu sukcesów."


#3 Marek_

Marek_

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • Miejscowośćokolice Lublina

Napisano 16 lis 2010 - 18:45

To ja się podpisuję pod pytaniem.
I mam jeszcze jedno, jaki był stosunek słomy do gliny?
Pozdrawiam!

#4 zuberek

zuberek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 43 postów
  • MiejscowośćCieszyn

Napisano 16 lis 2010 - 20:52

Witam Antonio . Gratuluję dzieła i mam kilka pytań : czy jest sens mając „Górkal” + szamot ( w worku ) kupować płyty na dno pieca . Jaka jest u Ciebie grubość wełny mineralnej na izolację cieplną . Czy jest możliwość kupienia gdzieś małej formatki z kwasówki o grubości 4 mm . Dałeś „czadu” pozdrawiam serdecznie zuberek . Brawo .

#5 negus

negus

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 33 postów
  • MiejscowośćPrzemyśl

Napisano 17 lis 2010 - 18:13

Osobiście, przymierzam się do piecyka chlebowego już, od około 2 lat :blush:. Nawet postument wybudowałem.
Czytam, szukam, a tu ... taki piękny i co najważniejsze, zadowalający z ekonomicznego punktu widzenia.
Naprawdę, kawał dobrej i eleganckiej roboty.
Mając zaś na uwadze fakt, iż wiedzy nigdy nie jest za dużo, dorzucę jej jeszcze trochę, czym, być może, poszerzę przekazaną przez Antonia.
Życzę miłej i pożytecznej lektury: http://ogrody.gazeta...79,4499189.html
Z pozdrowieniem
Negus

#6 antonio

antonio

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Miejscowośćotrębusy

Napisano 06 gru 2010 - 14:05

W odpowiedzi na pytanie Jantora i Marka postaram się w przybliżeniu podać ilości materiałów szamotowych. Na czaszę użyłem około 5-6 szt worków po 25 kg zaprawy szamotowej, 26-30 cegieł szamotowych (ceny nie pamiętam) i 5 płyt szamotowych o grubości 5 cm w cenie 100 zł za szt. Dodatkowo 1 worek 25 kg Gurkalu w cenie 105 zł. Najbezpieczniej będzie zadzwonić do fabryki tam gdzie ja kupowałem www.szamot.pl tam powiedzą jaki dokładnie jest koszt + wysyłka. Myślę że można się pokusić o nie użycie płyt, tylko zrobić wylewkę na blat z zaprawy i Gurkalu,automatycznie oszczędzi się 500 zł. Co zaś tyczy się ocieplenia to użyłem wełny mineralnej o grubości 5 cm. i to w zupełności wystarcza. Tynk strukturalny kosztował około 250 zł za 25 kg. Glina i słoma oczywiście za darmo:))).Stosunek gliny do słomy nie jestem w stanie podać dobierałem na oko mieszając ręcznie. Co zaś tyczy się kwasówki to zaopatruję się w firmie zawmet z Ursusa tel 22 667-77-52 ,mają tam też laser gdzie wycinałem drzwi do swojego pieca. Niestety nie są tani.Pozdrawiam.Antonio

#7 dorau

dorau

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 108 postów
  • MiejscowośćPOMORZE

Napisano 28 lut 2013 - 14:16

Odświeżę temat: jeżeli mnie chęci nie opuszczą to tego lata piec wg twojego pomysłu stanie w moim ogródku obok wedzarni - ale nie mogę pozbyć się myśli, która mówi mi, że odprowadzenie spalin z pieca powinno być umiejscowione bardziej z tyłu, zmniejszy to wydatnie kopcenie przez wsad, proszę o komentarz, bo być może myślę źle i przez to mogę popsuć już działający piec.
Pozdrawiam


Użytkownik chudziak edytował ten post 20 lut 2015 - 21:28


#8 Gregg

Gregg

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćCieszyn

Napisano 20 lut 2015 - 20:57

Witam serdecznie

Jestem na etapie projektowania domu (kuchni) a zawsze marzyłem o piecu chlebowym/ do pizzy w kuchni zatem mam następujące pytania techniczne:

- jakie minimalne wymiary może mieć piec tj. jaką minimalną płaszczyznę (powierzchnię)  muszę zarezerwować np. w rogu kuchni aby postawić tam piec który zmieści pizze 30-35cm?

- czy piec może stać w rogu kuchni, czy ściany muszą być jakiejś konkretnej grubości czy dowolne (np. cegła 12cm, pustak 25cm)?

- czy piec może być wkomponowany w kolumnę ceglaną tj. taką która sięga od podłogi do sufitu i widać tylko wlot do pieca? (oczywiście piec będzie obok ciągu kominowego)

na chwilę obecną tyle

Jeżeli jest ktoś w stanie odpowiedzić mi na powyższe pytania będę bardzo wdzięczny

 

Pozdrawiam

Grzegorz



#9 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2539 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 21 lut 2015 - 06:30

CZy Twoj piec bedie mial osobny komin czy bedzie włączony do komina ktory jest przeznacczony np, do odprowazania spalin z komnka grzewczego ? jeli bedziesz mial dwa urzadzenia podłaczone pod jeden przewód kominowy moga byc zakłócenia pracy lub tez  spaliny moga sie wydobywać przez piec chlebowy do kuchni a co zatym idzie czad etc.Pozdrawiam



#10 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3066 postów

Napisano 21 lut 2015 - 13:17

Gregg,

 

Szkic i fotka. Może trochę pomogą.

 

Załączony plik  Piec chlebowy II.png   13,51 KB   28 Ilość pobrań               

Jak widać z ryciny wejście do komory powinno być primo po pierwsze obniżone w stosunku do jej sufitu, aby podwyższyć sprawność energetyczną i primo po drugie w tyle komory na wysokości powiedzmy połowy płomienia, powinien sie znajdować wlot powietrza do zapewnienia odpowiedniej ilości tlenu podczas spalania i zagwarantowania właściwej cyrkulacji nagrzanego powietrza.

 

Załączony plik  Piec chlebowy.png   174,97 KB   19 Ilość pobrań

 

Jest na forum parę tematów odnośnie budowy pieca chlebowego.



#11 Gregg

Gregg

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćCieszyn

Napisano 23 lut 2015 - 20:40

Zakładam oczywiście niezależny komin spalinowy w kuchni. Interesuje mie zaś ile miejsca musze przeznaczyć na taki piec. Chodzi mi bardziej o to czy ktoś ma doświadczenia z mniejszymi od tego który jest na rozpoczęciu tematu "Antonia"? (czy w ogóle robi się mniejsze), czy jeżeli będzie stał wewnątrz domu to należy go izolować? itp.

Pozdrawiam

G



#12 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2539 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 23 lut 2015 - 21:10

o izolacji muusisz zdecydować sam piece w domu po rogrzaniu , gdybyś wykonał zewentrzną okladzine nie izolowaną  ceramiczna , bedzie grzał kuchnie az miło i pewenie  bez izolacji bedzie sie dłuzej nagrzewał , cieplo w zimie pożądane latem -?  Pozdrawiam 



#13 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2539 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 23 lut 2015 - 22:29

68 nie przedstawiłeś sie , ale nie życze sobie byś mnie wywoływał po nazwisku jesli Ci sie nie podobają moje posty są inne formy zwrócenia uwagi ,moje maja błedy wynikające pewnie z słabego opanowania klawiatury lub zbyt grubych paluchów , ale Twoich postów zbyt wiele nie piszesz więc pewnie masz mniej okazji do popełniania błędów .Pozdrawiam



#14 Mario-w

Mario-w

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćOstrowiec

Napisano 21 mar 2016 - 21:29

Witam. Przymierzam się do budowy pieca chlebowego na wzór tego jaki Pan zbudował.

Mam jednak kilka pytań. Czy potrzebny jest według Pana drugi termometr - ten u podstawy?

Ponadto chciałbym zapytać ile cegieł potrzeba było wymoczyć i uzyskać z nich glinę aby wybudować ten piec ?

- pytam gdyż mam odebrać cegły ale nie wiem ile ;)

 Czy drzwiczki to jest połowa koła, a jeśli tak to o jakim promieniu bądź średnicy. Czy do podstawy

też dodawał Pan Górkal i czy on był o symbolu Górkal 40 czy też 50 bądź 70 bo takie znalazłem.

Acha i jeszcze jedno pytanie jak zachowują się płyty OSB czy wytrzymują obciążenie i temperaturę?

 Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.



#15 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1460 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 21 mar 2016 - 21:40

Witam. Przymierzam się do budowy pieca chlebowego na wzór tego jaki Pan zbudował.

Mam jednak kilka pytań. Czy potrzebny jest według Pana drugi termometr - ten u podstawy?

Ponadto chciałbym zapytać ile cegieł potrzeba było wymoczyć i uzyskać z nich glinę aby wybudować ten piec ?

- pytam gdyż mam odebrać cegły ale nie wiem ile ;)

 Czy drzwiczki to jest połowa koła, a jeśli tak to o jakim promieniu bądź średnicy. Czy do podstawy

też dodawał Pan Górkal i czy on był o symbolu Górkal 40 czy też 50 bądź 70 bo takie znalazłem.

Acha i jeszcze jedno pytanie jak zachowują się płyty OSB czy wytrzymują obciążenie i temperaturę?

 Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

Masakra ;)   Jutro postaram sie odpisać na posta...  Potrzebujesz wtajemniczenia w podstawową wiedzę . Płyta OSB?!!!



#16 Mario-w

Mario-w

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćOstrowiec

Napisano 28 mar 2016 - 17:26

Tak plyta OSB - w projekcie z tej plyty wykonana jest podstawa o srednicy 120 cm

#17 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1460 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 28 mar 2016 - 17:56

Tak plyta OSB - w projekcie z tej plyty wykonana jest podstawa o srednicy 120 cm

Tylko ze nie pochwaliłeś sie tym projektem i z fusów zostaje wróżyć o jaki projekt chodzi... ;(



#18 withereggie

withereggie

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów

Napisano 29 mar 2016 - 16:47

68 nie przedstawiłeś sie , ale nie życze sobie byś mnie wywoływał po nazwisku jesli Ci sie nie podobają moje posty są inne formy zwrócenia uwagi ,moje maja błedy wynikające pewnie z słabego opanowania klawiatury lub zbyt grubych paluchów , ale Twoich postów zbyt wiele nie piszesz więc pewnie masz mniej okazji do popełniania błędów .Pozdrawiam

Wojtek nie irytuje się bo:
-68 wywołał Ciebie po nicku, który sam wybrałeś ;)
-chodzi mu pewnie o stylistykę i brak interpunkcji co ma wpływ na kontekst wypowiedzi
-nie określajcie proszę ( i tu prośba nie tylko do Ciebie ale i do wielu innych osób) stopnia wiedzy i doświadczenia na podstawie ilości postów, bo jest tu wielu "weteranów" którzy mało piszą . A nabijać posty w każdym temacie tylko po to by zaznaczyć swoją obecność uwierzcie mi jest wielu ;)
Przepraszam za OT, czasami jednak trzeba.

#19 Explo999

Explo999

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćUstronie k/Łodzi

Napisano 25 sie 2016 - 09:36

Witam Antonio

Gratulacje, piękna robota.

Mam małe pytanko. Nie znalazłem nigdzie informacji ile gliny zużyłeś. W najbliższą sobotę jadę po glinę i nie wiem ile kg kupić. Możesz w przybliżeniu określić ile jest potrzebne?

Pozdrawiam

Konrad



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 09042

09042

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 159 postów
  • Miejscowośćpodkarpacie

Napisano 25 sie 2016 - 10:48

Antonio patrząc na datę posta pisał 6 grudnia 2010 wiec może już nie pamiętać.  :clap:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych