Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

wedlina dla dzieci alergicznych


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 fantomek

fantomek

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 29 wrz 2010 - 06:27

witam wszystkich serdecznie,
postawnowiłem zacząć przygode z wedzeniem w szczegolnosci z uwagi na fakt iz posiadam dzieci alergiczne a dosyc mam "pieknej" sopockiej.
Bede wdzieczny za odpowiedz.
Zakupilem narazie najprostsza wedzarnie na allegro rura wysokosci ok 2m a srednica jej ok 25cm czy bedzie to wystarczajace na poczatek? wedzarnia ma szufladke na trociny. Chcialbym zachywcic rodzine i zrobic dla nich 1 w zyciu szynke czy dam rade? i jak podejsc do tematu, jakie miesa jak przygotować i ile trwa takei wedzenie dziękuje za pozytywne podejscie do mojego posta i pozdrawiam
a ja zabieram sie za lekture forum choc czas braknie...ale bede sie dokształcał a tym czasem czekam na przychylna odpowiedz specjalistów, pozdrawaim

#2 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 683 postów

Napisano 29 wrz 2010 - 08:51

Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj! Odpowiedzi na twoje wszystkie pytania są tutaj zawarte, koniecznie wykorzystaj opcję "Szukaj". Zacząć jednak zdecydowanie proponuję od strony głównej i belki z klonowym liściem "Dla początkujących".

Masz tu link do info o wędzonkach - http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173 (8 stron z opisem i zdjęciami!), poza tym cała "Akademia Dziadka" przed tobą stoi otworem, skorzystaj z tego.

Pozdrawiam!

#3 anerka

anerka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1114 postów
  • MiejscowośćSulechów, lubuskie

Napisano 29 wrz 2010 - 10:06

posiadam dzieci alergiczne

Istotne jest to na co dzieci mają alergię. Mój wnuczek np. nie może jeść wieprzowiny a jak jest w tym przypadku?

#4 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 29 wrz 2010 - 10:17

Mój wnuczek np. nie może jeść wieprzowiny a jak jest w tym przypadku?

trochę podstawowych informacji o alergi u dzieci
http://www.forumzdro...ia-u-dzieci.htm
:grin:

#5 anerka

anerka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1114 postów
  • MiejscowośćSulechów, lubuskie

Napisano 29 wrz 2010 - 10:29

Darino,Ja ten temat znam bo dziecko /teraz już 11 latek/ jest pod kontrolą z powodu alergii i badany był bardzo dokładnie a że jest "koszerny", jak to żartobliwie określił lekarz specjalista, okazało się podczas wykonywanych testów, nie pierwszych zresztą.Z tego powodu chciałabym robić mu nadal wędlinki drobiowe ale wystraszyłam się po tym co czytam.Jest w moim mieście hodowla i ubojnia drobiu ale tu znów problem, nie wiem na ile mogę zaufać.Kurcze i co tu robić?

#6 WoytekK

WoytekK

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 215 postów
  • MiejscowośćPłock

Napisano 29 wrz 2010 - 10:45

Darino,Ja ten temat znam bo dziecko /teraz już 11 latek/ jest pod kontrolą z powodu alergii i badany był bardzo dokładnie a że jest "koszerny", jak to żartobliwie określił lekarz specjalista, okazało się podczas wykonywanych testów, nie pierwszych zresztą.Z tego powodu chciałabym robić mu nadal wędlinki drobiowe ale wystraszyłam się po tym co czytam.Jest w moim mieście hodowla i ubojnia drobiu ale tu znów problem, nie wiem na ile mogę zaufać.Kurcze i co tu robić?



Witam !
Mój Syn od dziecka był alergikiem, ''Atopowa alergia pokarmowa'' czyli był uczulony praktycznie na wszystko, najbardziej na mięso z drobiu. Należało by zrobić badania specjalistyczne (test) na drób. Alergia minęła mu z wiekiem dojrzewania, co nie umniejsza że i teraz go czasami wysypie ....

Pozdrawiam

#7 Jondek

Jondek

    Stały bywalec

  • **VIP-Organizator**
  • 312 postów
  • MiejscowośćZłote Kujawy

Napisano 29 wrz 2010 - 10:56

Darino

Tekst który proponujesz do zapoznania się, ja uznaje za fatalny.
Facetowi zabrał bym tytuły którymi się obstawia.
1. Badanie poprze próbkę krwi nie zawsze jest skuteczne.
2. Testy prowokacyjne to niech on robi na sobie a nie na chorym dziecku.

Anerka

Odpuścił bym sobie mięso z fermy, poszukał kogoś na wsi co ma kilka kurek.

Pozdrawiam

#8 WoytekK

WoytekK

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 215 postów
  • MiejscowośćPłock

Napisano 29 wrz 2010 - 11:08

Nie zmienia to faktu że podczas obserwacji objawów, po drobiu w jakiejkolwiek postaci miał atopowe zapalenie skóry (kury i gołębie też były brane od hodowcy na wsi) Piszę to tylko dlatego że ''babcie i dziadkowie'' nieba wnuczkom uchylą, a nie zawsze jest to adekwatne do stanu zdrowia dziecka. To tylko luźna dygresja do tematu wędlina dla dzieci alergicznych.

#9 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 29 wrz 2010 - 11:11

bym poszukał kogoś na wsi co ma kilka kurek.

I te kurki będą zdrowe bo od kogoś ze wsi, nie zgadzam się s Tobą kol. Jondek.
Na wsi różnie bywa, czy kurki które latają po zagrodzi jedzą tylko zdrowo?
Pozdrawiam

#10 fantomek

fantomek

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 29 wrz 2010 - 11:12

Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj! Odpowiedzi na twoje wszystkie pytania są tutaj zawarte, koniecznie wykorzystaj opcję "Szukaj". Zacząć jednak zdecydowanie proponuję od strony głównej i belki z klonowym liściem "Dla początkujących".

Masz tu link do info o wędzonkach - http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173 (8 stron z opisem i zdjęciami!), poza tym cała "Akademia Dziadka" przed tobą stoi otworem, skorzystaj z tego.

Pozdrawiam!


a moglbys kolego napisac czy przy moim urządzeniu to wyjdzie ? i ile czasu to pochłonie i czy jest to warte zachodu? czy lepiej kupic ze sprawdzonego miejsca

#11 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 683 postów

Napisano 30 wrz 2010 - 09:09

a moglbys kolego napisac czy przy moim urządzeniu to wyjdzie ? i ile czasu to pochłonie i czy jest to warte zachodu? czy lepiej kupic ze sprawdzonego miejsca


Najpierw podaj link do tej wędzarni na allegro albo zamieść zdjęcie żebym mógł się wypowiedzieć co do konkretnej wędzarni.
Z doświadczenia wiem, że nie ma zbyt wysokich wymagań co do jakości i wymagań technicznych jakim powinny podlegać wędzarnie, przykładem - bardzo popularne są metalowe szafki ubraniowe :wink: Ogólnie rzecz biorąc robienie własnych wędlin, wędzonek, kiełbas itd. zawsze warte jest zachodu! Niekiedy jest to nieopłacalne ale prawie za każdym razem własny wyrób będzie o wiele ZDROWSZY od zakupionego w sklepie, no i ta ogromna satysfakcja z wykonania własnymi rękoma wędzonki jest niepowtarzalna :grin:

#12 Vitara

Vitara

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 01 paź 2010 - 10:36

Mhm ja swoje dziecko wyleczyłem z astmy i alergii dietą zwyłacznie z surowych warzyw i owoców z elementami surowego mięsa i surowych jajek dziś już nie musi tych lekarstw brać polecam przynajmniej wypróbować .....no ale to wymaga odstawienia tradycyjnej żywności gotowanej .bardzo niewielu rodziców na to stać

#13 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4916 postów

Napisano 01 paź 2010 - 13:11

ja swoje dziecko wyleczyłem z astmy

:rolleyes: Z punktu widzenia nauki i patogenezy tej jednostki chorobowej śmiem wątpić.

#14 Vitara

Vitara

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 01 paź 2010 - 22:31

No wiem bo lekarze też nie wierzą z punktu widzenia patogenezy hehehe
NAjważniejsze że zanikły objawy.......niedawno wróciły na krótki okres czasu bo misio
zaczął jeść wszystko to co koledzy ....ale zrozumiał i wszystko wróciło do normy....a inni niech robią co chcą

#15 rmir

rmir

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 142 postów
  • Miejscowośćwarszawa

Napisano 31 paź 2010 - 17:55

ja z tym wędzeniem to bym się nie śpieszył
w zalezności na jakim etapie jesteś walki z alergią i jakie masz doświadczenie
wg mojego doświadczenia to tylko gotowane na parze z dodatkiem soli, a po jakimś czasie odrobina kminku i majeranku
warzywa z wody potrafiły uczulić, ale te z pary nigdy
skoro kurczak nie wchodzi to tylko indyk, bo królik w tym momencie też będzie uczulał

i kolejna rzecz, która się sprawdziła w kilku mi znanych przypadkach:
z kosmetyków dla dorosłych to tylko biały jeleń do mycia ciała i włosów
i bawełniane bluzki, najlepiej białe

zwróć uwage, na to gdzie mieszkasz
zrób test wyjeżdzając z dzieckiem do rodziny za miastem co najmniej na miesiąc
ten miesiąc poza domem może mieć duże znaczenie dla dzieciaka a po powrocie może się okazać, że się poprawiło...

stare meble, dywany, zasłony, wszystko won
pościel tylko syntetyczna

#16 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7534 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 31 paź 2010 - 21:19

pościel tylko syntetyczna

A to dlaczego?
Lniana lub bawełniana pościel, odpowiednio prana (gotowana) absolutnie nie uczuli.
W syntetycznej pościeli to się absolutnie nie wyśpię. Swędzi mnie nawet przez piżamę :sad:

#17 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13266 postów

Napisano 15 maj 2018 - 20:31

Odświeżam temat.

 

Na co zwrócić uwagę przy produkcji domowych wędlin dla dzieci chorujących na alergię?



#18 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7534 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 15 maj 2018 - 20:44

Na co zwrócić uwagę przy produkcji domowych wędlin dla dzieci chorujących na alergię?

Przede wszystkim na dodatki.

1. Zero mleka 

2. Zero sera

3. Zero mąki.

Mleko w proszku, dodawane czasami jako emulgator do parówek powinno być zastąpione odpowiednim doborem mięs, gwarantujących wymaganą kleistość emulsji.

Odpada mąka ziemniaczana przy uczuleniach na psiankowe. 

Do psiankowych należą również pomidory i papryka, więc odpada papryka jako przyprawa.

Tłuszcze zwierzece nie uczulają, również białka uczulają rzadko.

Przy ostrej alergii na białka mleczne należy raczej unikać dodatku wołowiny czy cielęciny.

Przy łagodnej, np. tylko na kazeinę, mieso wołowe/cielece może byc spożywane.

Tak w ogóle, przy wprowadzaniu nowego produktu należy obserwować dziecko i kierować się jego smakiem.



#19 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13266 postów

Napisano 16 maj 2018 - 08:12

Dziękuję Aniu za odpowiedź.

 

Czy peklsól ze względu na zawartość azotynu może uczulać? 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4789 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 16 maj 2018 - 08:48

Mleko w proszku mozna kupic tez bez laktozy .






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych