Jump to content

Kabanosy drobiowe


@halusia@

Recommended Posts

Korzystałam z tego przepisu z tym że zmniejszyłam porcję na 2 kg. Proporcje adekwatne do ilości mięsa

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=445

 

 

 

Kabanosy w smaku bardzo smaczne. Uparłam sie na drobiowe ale następnym razem zrobię z mięsa wieprzowego bo te jednak zbyt chude.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
Share on other sites

Jestem pod wrażeniem jak szybko się uczysz :clap: :clap: :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
Share on other sites

ale następnym razem zrobię z mięsa wieprzowego bo te jednak zbyt chude.

Z gratulacjami sie powstrzymam. Dlatego że wyobrażam sobie konsystencję tych kabanosów. Smaki są podobne nas wszystkich i nie raz dziwie się że gratulujemy nie patrząc z czego zrobiony jest wyrób. KABANOSY TO WYRÓB Z MIĘSA WIEPRZOWEGO .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Link to comment
Share on other sites

gratulujemy nie patrząc z czego zrobiony jest wyrób

Tu jeszcze nikt nikomu nie gratulował tych kabanosów tylko postępów w nauce.A tak przy okazji to @halusia@ dodaj do tej nazwy a'la i będzie z głowy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
Share on other sites

KABANOSY TO WYRÓB Z MIĘSA WIEPRZOWEGO

Pochodzi z słowa kaban czyli po turecku wieprz

Ja znam przepis na kabanosy "polskie" które robi się z koniną :shock:

 

Kabanosy w smaku bardzo smaczne

:clap:

PS

http://www.tvn24.pl/12692,1671376,0,1,polsko_niemiecka-wojna-o-kabanosa,wiadomosc.html

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Link to comment
Share on other sites

Ja znam przepis na kabanosy "polskie" które robi się z koniną :shock:

Ja wprawdzie przepisu nie znam, ale pamiętam jak za komuny mój tatko szedł w Lubomku do masarni z "książką" a wracał z końskimi kabanosami, miał znajomości to i dużo przynosił :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Link to comment
Share on other sites

Dlatego że wyobrażam sobie konsystencję tych kabanosów.

Jak wspomniałam DZIADKU są zbyt chude bo uparłam się na drobiowe , ponieważ jadam wędliny chude.

Pochodzi z słowa kaban czyli po turecku wieprz

To tak jest jak ''baba'' sie uprze. :grin:

Następne będą WIEPRZOWE.

 

Pozdrawiam Halusia

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
Share on other sites

Mięso z drobiu to same hormony wzrostu, antybiotyki itd - dobrze wiążące . Unikam jego i tylko na babci prośbę, nieraz jej coś zrobię, co tam chce. Halusiu, dobre kabanosy nie mogą być chude, czym tłuściejsze tym lepsze. Ostatnio robiłem kabanosy, ale nadziewałem maszynką bo na dwa kg nie opłacało brudzić nadziewarki .Dla mnie to wyszły kabanoso- parówki. Wszyscy się nimi zachwycali . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Link to comment
Share on other sites

. Halusiu dobre kabanosy nie mogą być chude, czym tłuściejsze tym lepsze

No cóż DZIADKU, polak mądry po szkodzie.

Dziękuję Wszystkim za rady, poprawię się .

 

Pozdrawiam Halusia

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
Share on other sites

@Halusia

Ty nikogo nie przepraszaj bo nie Masz za co, rób tak dalej, nie słuchaj nikogo, tylko Rób to z kurczaków

takich wiejskich, zdrowych, ot tyle, pozdro

 

PS. Wy się Wujta nie bujta.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Link to comment
Share on other sites

@Halusia

Ty nikogo nie przepraszaj bo nie Masz za co, rób tak dalej, nie słuchaj nikogo, tylko Rób to z kurczaków

takich wiejskich, zdrowych, ot tyle, pozdro

ziutek sęk w tym że kabanosy z kurczaków nie spełniły moich oczekiwań.

Bez względu na to jakiego będą pochodzenia i tak będą za chude.

 

Pozdrawiam Halusia

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
Share on other sites

Nazwa Kabanos pochodzi od kabana, ale w sklepach też używają tej nazwy i mamy "kabanosy" o różnej zawartości.

Jak więc nazwać taki wyrób, może kiełbasa cienka drobiowa ?

Tylko że w jelicie wieprzowym też nazywa się cienka ?

 

Co do tłustości, to bardzo lubię takie z których po zagrzaniu z kabanosa wycieka smakowity soczek.

Pycha.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

po zagrzaniu z kabanosa

To Ty jadasz je na ciepło :shock: :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Link to comment
Share on other sites

Jak więc nazwać taki wyrób, może kiełbasa cienka drobiowa ?

Tylko że w jelicie wieprzowym też nazywa się cienka ?

 

U mnie nazywają się kiełbaski drobiowe, ale w konsystencji to są bardziej frankfurterki a nie kabanosy. Kabanosów z drobiu w sklepach nie widziałem.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Robiłem kabanosy z indyka, ale zawsze z dodatkiem słoniny (30% wkładu). W sklepach jest sporo kabanosów drobiowych. Wystarczy iść do tesco albo reala. Oczywiście nigdy ten wyrób nie będzie prawdziwym kabanosem ale próbować i eksperymentować trzeba. Gdyby nie to wszyscy nadal byśmy jedli surową dziczyznę.

Te kabanosy z indyka wychodzą całkiem smaczne. Dodam że indyki na moje wyroby to ptaki pokaleczone (odseparowane od stada) które nie dostają antybiotyków itd.

Swoją drogą kto ma do czynienie z wieprzowiną wie doskonale że tam również bez antybiotyków ani rusz... Antybiotyk są dodawane często jako stymulant wzrostu masy... Tak więc nawet najzdrowsze stada są faszerowane antybiotykami. Pozdrawim i smacznego.

Link to comment
Share on other sites

  • 13 years later...
W dniu 9.10.2010 o 19:53, @halusia@ napisał(a):

Ach te forumowe reformy ...
Jaki to był przepis ... ? 


PS

Tez mam ochotę na "drobiowe kabanki" i zastanawiam się nad przepisem:

40% boczku wieprzowego

60% fileta drobiowego

ewentualnie 

30% boczku

50% fileta

20% mięsa drobiowego z tłuszczem.

 

Przyprawy jak do klasycznego kabanosa wieprzowego.

Jakieś sugestie?

 

Acha, nie używam słoniny ani podgardla.

Preferuję boczek, jako składnik tłusty

Link to comment
Share on other sites

Nie używał bym tłuszczu drobiowego. Kabanosy co da zasady ma być podopieczny. I tłuszcze drobiowy potrafi się wytopić ,puścić. 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Link to comment
Share on other sites

Ja do drobiu używam peklosoli. Niby do filetu z piersi można użyć soli.

Zrobiły bym sposobem Arkadiusza. Wymieszał drób z boczkiem i zmielił na jednym sitku i do jelita. 

Farsz na kabanosy nie powinien kleić stąd mieszanie wyrabianie ogranicza się do minimum + dobór surowca .

 

Edited by Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.