Maxell Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 26 Listopada 2018 Proszę poczytać tutaj. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15537-rok-1965-poradnik-piekarza-i-cukiernika/?p=609535 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 26 Listopada 2018 Proszę poczytać tutaj. Dziękuję Mirku, przeczytałam wszystko do rozkruszków włącznie.Niemniej nadal nie bardzo wiem - co to jest ta moc mąki.Domyślam się, że decyduje o tym ilość wartościowego glutenu.Poza tym są w handlu włoskie mąki typu "00".Z pewnym zaskoczeniem odkryłam, że mąki tortowe typu 450 zawierają mniej glutenu niż 500, czy 650.W najbliższym czasie spróbuję upiec babkę wołyńską na mące 650.Ciekawa jestem, czy wyrośnie 6-krotnie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 26 Listopada 2018 Maka tzw mocna, ma wyzsza zawartosc bialka niz zwykla maka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 26 Listopada 2018 Maka tzw mocna, ma wyzsza zawartosc bialka niz zwykla maka YTak jak Electra napisala oraz duzo wieksza zawartosc glutenu.Co wplywa na odpowiednia strukture pieczywa i wyrobow cukierniczych. Do teraz nie znam tych numerow mak, jednak wiem, ze jesli bedziesz piekla babe na mace z wyzszya zawartoscia glutenu i bialka bedzie struktura ciasta lepsza. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 26 Listopada 2018 Tak jak Electra napisala oraz duzo wieksza zawartosc glutenu. Aniu,jeżeli podana jest zawartość całkowita białka w mące to w niej mieści się i gluten.Niemniej może go być mniej lub więcej w danej ilości białka.Robię ciasto drożdżowe z 15 żółtek i jednej szklanki mąki techniką bardzo długiego ucierania. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 27 Listopada 2018 Eanno mowimy o samej mace i zawartosc bialka w niej , u nas nie ma numerow mak ale kazda ma podana zawartosc, sa maki ktore maja 8.5 g na/100g a sa ktore maja 12,5 bialka, taka maka ktora jest mocna zatrzymuje wiecej wody i duzo lepiej rosnie np u nas jest taka co sie nazywa manitoba cream, maki typu "00" sa tez makami mocnymi Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.