pokemon15 Posted November 27, 2010 Report Share #76 Posted November 27, 2010 jewrioszka, ale napisz jak wedzonki w smaku ? nie były za słone albo za mało słone? Ja też pekluje 7 dni i ciekaw jestem jakie wyjdą... Quote MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-134009 Share on other sites More sharing options...
jewrioszka Posted November 27, 2010 Report Share #77 Posted November 27, 2010 Juz piszę. Boczuś jak spróbowałem wytapiającego sie tłuszczyku to mi mało oczu nie wypalił, dlatego potem zrobiłem tak.Zagotowałem w wywarze z przyprawamiPotem przełożyłem do do naczynia z czysta goraca wodąPonownie przygotowałem nowy wywar i parzyłem ok 1,5h. Boczek akurat, szyneczki troszke mało, ale ja lubię bardziej słono i ostro niż inni. Znajomym i rodzince smakowało P.S.Pytanie do znawców tematu. Moje szyneczki wyszły dośc kruche, co nalezy zrobić żeby były bardziej soczyste? Patrząc na daty na fotkach toi mięsko obciekało ok 3-4 dni, a nie tak jak pisałem 2. Quote Pozdrawiam Czarek Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-134014 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted November 27, 2010 Report Share #78 Posted November 27, 2010 25 listopada uwędziłem swoje pierwsze szyneczki. Z takim pięknym tłuszczykiem to tylko paluchy lizać :thumbsup: :clap: Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-134016 Share on other sites More sharing options...
jokej Posted December 5, 2010 Report Share #79 Posted December 5, 2010 Witam mam pytanie czy garnek aluminiowy nadaje sie do peklowania albo beczka plastikowa? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-135274 Share on other sites More sharing options...
jpionka Posted December 5, 2010 Report Share #80 Posted December 5, 2010 Witam mam pytanie czy garnek aluminiowy nadaje sie do peklowania albo beczka plastikowa? Witam , wybierz beczkę jeżeli nie jest po środkach ropopochodnych. pozdrawiam Quote Źle czyni , Kto nic nie czyni Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-135275 Share on other sites More sharing options...
jokej Posted December 5, 2010 Report Share #81 Posted December 5, 2010 Dziekuje za podpowiedz a garnek gliniany moze byc bo mam ok 40kg wyrobów do zrobienia i chcialem na kilka sposobów to zrobic jestem nowicjuszem :smile: a wogule aluminiowy garnek moze byc czy najlepsza jest beczka i raczej tego sie trzymac :question: Wogule z jakich materialów naczynia sie nadaja :question: Pozdrowienia Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-135288 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 5, 2010 Report Share #82 Posted December 5, 2010 Garnek alu nie .Beczka tak ,ale musi być do celów spożywczych.Ma taki specjalny znaczek na spodzie.Kieliszek i widelec jak dobrze pamiętam. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-135292 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted December 5, 2010 Report Share #83 Posted December 5, 2010 Jokej, alu się wystrzegaj.... gliniany będzie dobry (rozumiem że szkliwiony) ale też dobrze by było aby nie po kiszonkach (albo dokładnie zdezynfekowany), plastiki tak (uwagi jak już wspomniano), może być też naczynie emaliowane czy szklane lub ze stali nierdzewnej Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-135303 Share on other sites More sharing options...
Booohigh Posted January 22, 2022 Report Share #84 Posted January 22, 2022 Witam zaczynam pierwsze wędzenie na zimno ... I tu pierwszy problem gdzie nie spojrzeć podawana jest inna temperatura (ja ustawiłem 19 więc rzeczywiście oscyluje 19-22) nie mówiąc już o czasie wędzenia od dwóch dni do .... Mam czas i zamierzam wędzić kilka dni po ok 8h.... Schab peklowany dwa tygodnie z nastrzykiem odciekał i schnął całą noc.I teraz pytania:-jak z tą temperaturą w końcu (do 25 czy 30c i jaka jest najniższa temp wędzenia)-ile czasu, dni i godzin polecacie?-czy po wędzeniu jeszcze się jakoś obrabia (oblewanie wrzątkiem widziałem)-dym dawać gęsty czy lekki, duży czy mały przewiew.Pozdrawiam i nie mogę się doczekać waszych rad Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746235 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted January 22, 2022 Report Share #85 Posted January 22, 2022 Ja zanim uwędziłem pierwszy kawałek mięsa, przez rok czytałem forum. Warto zacząć od podstaw: https://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu Druga porada: pytaj przed robotą a nie w trakcie. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746278 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted January 22, 2022 Report Share #86 Posted January 22, 2022 (edited) Schab peklowany dwa tygodnie z nastrzykiem odciekał i schnął całą noc. Domyślam się, że Tobie chodzi o polędwicę a z opisu Twoich założeń wynika, że chcesz w obecnej chwili zrobić coś na wzór polędwicy łososiowej.Zerknij sobie na starą dobrą recepturę powinno to Tobie trochę rozjaśnić temat : https://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1476&Itemid=4Z treści zadawanych pytań widać, że jesteś początkująca osobą w temacie wędzenia grunt to się nie zrażać i dużo czytać a z czasem poznasz odpowiedzi na swoje pytania. Zrozumiesz wtedy, że wędzenie prowadzimy według technologii jaką stawia przed nami sam produkt który chcemy wykonać. Edited January 22, 2022 by Grzewlod Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746286 Share on other sites More sharing options...
Booohigh Posted January 23, 2022 Report Share #87 Posted January 23, 2022 Witam zaczynam pierwsze wędzenie na zimno ... I tu pierwszy problem gdzie nie spojrzeć podawana jest inna temperatura (ja ustawiłem 19 więc rzeczywiście oscyluje 19-22) nie mówiąc już o czasie wędzenia od dwóch dni do .... Mam czas i zamierzam wędzić kilka dni po ok 8h.... Schab peklowany dwa tygodnie z nastrzykiem odciekał i schnął całą noc.I teraz pytania:-jak z tą temperaturą w końcu (do 25 czy 30c i jaka jest najniższa temp wędzenia)-ile czasu, dni i godzin polecacie?-czy po wędzeniu jeszcze się jakoś obrabia (oblewanie wrzątkiem widziałem)-dym dawać gęsty czy lekki, duży czy mały przewiew.Pozdrawiam i nie mogę się doczekać waszych rad[Dodano: 23 sty 2022 - 07:07]Przepraszam powieliłem post tak chodzi o polendw8ce Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746342 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted January 23, 2022 Report Share #88 Posted January 23, 2022 (edited) Zimne wędzenie do 23 stopni.Dolnej granicy chyba nie mam ale powyżej zera bo jak mięso zmrożone to... ? Ma po prostu być zimny dym do 23 stopni. Po wędzeniu nie obrabiany w żaden sposób termiczne.Dym ma swobodnie przepływać. Czasy to może podpowiedzi Siby z większym doświadczeniem w tym temacie. Edited January 23, 2022 by Maciekzbrzegu Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746345 Share on other sites More sharing options...
Seki Posted January 23, 2022 Report Share #89 Posted January 23, 2022 Laik wedzarniczy, pierwszy kontakt z tematem, za dzieciaka byłem jedynie konsumentem wędzonek Dzięki lekturze forum udało sie bezstratnie wejść w temat. Pierwsze wędzenie, nowy Borniak zmodyfikowany regulatorem Bolecki, jak dla mnie - rewelacja.Temp +- 1,5°C. Generator dymu pracuje idealnie, bez najmniejszych problemów, a trochę sie obawiałem zapłonów. Peklowanie na sucho w workach próżniowych - 2tyg w lodówce i około 20g peklosoli na kg mięsa. Obsuszone w wedzarni, samo wędzenie około 50°C - 4h. Parzenie z cyrkulatorem zależnie od rodzaju mięsa - kurczak 63°C, szynka- 75°C max 4h. Szybkie schłodzenie i jest Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746366 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted January 23, 2022 Report Share #90 Posted January 23, 2022 i jest Brawo i będzie coraz lepiej Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746372 Share on other sites More sharing options...
Seki Posted January 23, 2022 Report Share #91 Posted January 23, 2022 Na tym skompresowanym foto może wydawać się suche, ale wedzonki są naprawdę soczyste, delikatne i przepyszne. To samo foto ale powiększone: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746380 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 23, 2022 Report Share #92 Posted January 23, 2022 Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746390 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 23, 2022 Report Share #93 Posted January 23, 2022 Pierwsze wędzenie, I zapewne wielka satysfakcja Wielkie brawa Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746406 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted January 23, 2022 Report Share #94 Posted January 23, 2022 Temperatura i czas. To podawaj. Osobiście bym dał temperatury na odwrót. Ale co ja wiem. Moje pierwsze wędzonki też były ładne dzięki pomocy uczestników tego forum. Gratuluję debiutu. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746432 Share on other sites More sharing options...
Seki Posted January 23, 2022 Report Share #95 Posted January 23, 2022 @quadro555 masz na myśli parzenie? Co do szynki, sugerowałem się tabelą parzenia... miało mieć 68 wewnatrz i masz racje, następne bedzie w niższej temperaturze, a te 68 wewnatrz i tak osiągnę. Co do kurczaka zaś, to od jakiegoś juz czasu zachwyca mnie jego konsystencja po gotowaniu sous vide, a robię to właśnie w 63°C przez 2h. Także tym razem wyszło to samo, tylko wędzone. Dla mojej kobiety najlepszy wyrób, także tu akurat nic nie chcę zmieniać Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746437 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted January 23, 2022 Report Share #96 Posted January 23, 2022 Przy parzeniu souis vide ważne jest zarówno czas i temperatura . Osobiście przy szyneczkach ok 1kg stosuję temperatury 58 i czas 8i pół godziny. Soczysta i zarazem zabezpieczona bakteryjnie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746455 Share on other sites More sharing options...
Seki Posted January 23, 2022 Report Share #97 Posted January 23, 2022 OK, dzięki. Przepis zostanie wypróbowany:) Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746461 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted January 23, 2022 Report Share #98 Posted January 23, 2022 czas 8i pół godziny. Do 1 kg możesz spokojnie parzyć 6 h w 58st Dla mojej kobiety najlepszy wyrób I to jest Najważniejsze Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-746482 Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted January 27, 2022 Report Share #99 Posted January 27, 2022 Brawo, to że smakuje bliskim napędza do dalszej pracy. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4642-moje-pierwsze-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-747401 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.