Jump to content

Recommended Posts

jewrioszka, ale napisz jak wedzonki w smaku ? nie były za słone albo za mało słone? Ja też pekluje 7 dni i ciekaw jestem jakie wyjdą...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

  • Replies 98
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Juz piszę.

 

Boczuś jak spróbowałem wytapiającego sie tłuszczyku to mi mało oczu nie wypalił, dlatego potem zrobiłem tak.

Zagotowałem w wywarze z przyprawami

Potem przełożyłem do do naczynia z czysta goraca wodą

Ponownie przygotowałem nowy wywar i parzyłem ok 1,5h.

 

Boczek akurat, szyneczki troszke mało, ale ja lubię bardziej słono i ostro niż inni.

 

Znajomym i rodzince smakowało :)

 

P.S.

Pytanie do znawców tematu. Moje szyneczki wyszły dośc kruche, co nalezy zrobić żeby były bardziej soczyste? Patrząc na daty na fotkach toi mięsko obciekało ok 3-4 dni, a nie tak jak pisałem 2.

Pozdrawiam Czarek

25 listopada uwędziłem swoje pierwsze szyneczki.

 

Z takim pięknym tłuszczykiem to tylko paluchy lizać :thumbsup: :clap:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Witam mam pytanie czy garnek aluminiowy nadaje sie do peklowania albo beczka plastikowa?

 

Witam ,

 

wybierz beczkę jeżeli nie jest po środkach ropopochodnych.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Dziekuje za podpowiedz a garnek gliniany moze byc bo mam ok 40kg wyrobów do zrobienia i chcialem na kilka sposobów to zrobic jestem nowicjuszem :smile: a wogule aluminiowy garnek moze byc czy najlepsza jest beczka i raczej tego sie trzymac :question: Wogule z jakich materialów naczynia sie nadaja :question: Pozdrowienia
Garnek alu nie .Beczka tak ,ale musi być do celów spożywczych.Ma taki specjalny znaczek na spodzie.Kieliszek i widelec jak dobrze pamiętam.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Jokej, alu się wystrzegaj.... gliniany będzie dobry (rozumiem że szkliwiony) ale też dobrze by było aby nie po kiszonkach (albo dokładnie zdezynfekowany), plastiki tak (uwagi jak już wspomniano), może być też naczynie emaliowane czy szklane lub ze stali nierdzewnej
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
  • 11 years later...

Witam zaczynam pierwsze wędzenie na zimno ... I tu pierwszy problem gdzie nie spojrzeć podawana jest inna temperatura (ja ustawiłem 19 więc rzeczywiście oscyluje 19-22) nie mówiąc już o czasie wędzenia od dwóch dni do .... Mam czas i zamierzam wędzić kilka dni po ok 8h.... Schab peklowany dwa tygodnie z nastrzykiem odciekał i schnął całą noc.

I teraz pytania:

-jak z tą temperaturą w końcu (do 25 czy 30c i jaka jest najniższa temp wędzenia)

-ile czasu, dni i godzin polecacie?

-czy po wędzeniu jeszcze się jakoś obrabia (oblewanie wrzątkiem widziałem)

-dym dawać gęsty czy lekki, duży czy mały przewiew.

Pozdrawiam i nie mogę się doczekać waszych rad

Ja zanim uwędziłem pierwszy kawałek mięsa, przez rok czytałem forum. Warto zacząć od podstaw:

 

https://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu

 

Druga porada: pytaj przed robotą a nie w trakcie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Schab peklowany dwa tygodnie z nastrzykiem odciekał i schnął całą noc.

 

Domyślam się, że Tobie chodzi o polędwicę a z opisu Twoich założeń wynika, że chcesz w obecnej chwili zrobić coś na wzór polędwicy łososiowej.

Zerknij sobie na starą dobrą recepturę powinno to Tobie trochę rozjaśnić temat  : https://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1476&Itemid=4

Z treści zadawanych pytań widać, że jesteś początkująca osobą w temacie wędzenia grunt to się nie zrażać i dużo czytać a z czasem poznasz odpowiedzi na swoje pytania. Zrozumiesz wtedy, że wędzenie prowadzimy według technologii jaką stawia przed nami sam produkt który chcemy wykonać.

Edited by Grzewlod

Witam zaczynam pierwsze wędzenie na zimno ... I tu pierwszy problem gdzie nie spojrzeć podawana jest inna temperatura (ja ustawiłem 19 więc rzeczywiście oscyluje 19-22) nie mówiąc już o czasie wędzenia od dwóch dni do .... Mam czas i zamierzam wędzić kilka dni po ok 8h.... Schab peklowany dwa tygodnie z nastrzykiem odciekał i schnął całą noc.

I teraz pytania:

-jak z tą temperaturą w końcu (do 25 czy 30c i jaka jest najniższa temp wędzenia)

-ile czasu, dni i godzin polecacie?

-czy po wędzeniu jeszcze się jakoś obrabia (oblewanie wrzątkiem widziałem)

-dym dawać gęsty czy lekki, duży czy mały przewiew.

Pozdrawiam i nie mogę się doczekać waszych rad

[Dodano: 23 sty 2022 - 07:07]

Przepraszam powieliłem post tak chodzi o polendw8ce

Zimne wędzenie do 23 stopni.Dolnej granicy chyba nie mam ale powyżej zera bo jak mięso zmrożone to... ? Ma po prostu być zimny dym do 23 stopni.

Po wędzeniu nie obrabiany w żaden sposób termiczne.Dym ma swobodnie przepływać. Czasy to może podpowiedzi Siby z większym doświadczeniem w tym temacie.

Edited by Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Laik wedzarniczy, pierwszy kontakt z tematem, za dzieciaka byłem jedynie konsumentem wędzonek :)

Dzięki lekturze forum udało sie bezstratnie wejść w temat.

 

Pierwsze wędzenie, nowy Borniak zmodyfikowany regulatorem Bolecki, jak dla mnie - rewelacja.

Temp +- 1,5°C. Generator dymu pracuje idealnie, bez najmniejszych problemów, a trochę sie obawiałem zapłonów.

 

Peklowanie na sucho w workach próżniowych - 2tyg w lodówce i około 20g peklosoli na kg mięsa.

Obsuszone w wedzarni, samo wędzenie około 50°C - 4h. Parzenie z cyrkulatorem zależnie od rodzaju mięsa - kurczak 63°C, szynka- 75°C max 4h. Szybkie schłodzenie i jest :)

post-110052-0-25884800-1642930509_thumb.jpg

post-110052-0-92313400-1642930553_thumb.jpg

post-110052-0-37297400-1642930562_thumb.jpg

post-110052-0-53427800-1642930569_thumb.jpg

 

 

Pierwsze wędzenie,

I zapewne wielka satysfakcja  :thumbsup:

Wielkie brawa  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

@quadro555 masz na myśli parzenie? Co do szynki, sugerowałem się tabelą parzenia... miało mieć 68 wewnatrz i masz racje, następne bedzie w niższej temperaturze, a te 68 wewnatrz i tak osiągnę.

 

Co do kurczaka zaś, to od jakiegoś juz czasu zachwyca mnie jego konsystencja po gotowaniu sous vide, a robię to właśnie w 63°C przez 2h. Także tym razem wyszło to samo, tylko wędzone. Dla mojej kobiety najlepszy wyrób, także tu akurat nic nie chcę zmieniać :)

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.