Małgoś Posted January 23, 2007 Report Share #26 Posted January 23, 2007 Niestety ..abratku..ciężko mi będzie podać dokładne dane dotyczące temperatury i wilgotności powietrza ponieważ : -boczek robiłam wg.receptury z forum (przepis na schab dojrzewający) -boczek robiłam razem z polędwicą i karkówką ( totalny eksperyment...karkówka mi coś nie za bardzo smakowała) -boczek dodatkowo obtoczyłam jeszcze w sproszkowanej ,słodkiej papryce -temperatury wtedy bywały na zewnątrz dodatnie a wędlinki wisiały przy otwartym cały czas na oścież lufciku -nie mam higroskopu ,a więc nie wiem jaka była wilgotność powietrza(ale teraz widzę sens kupienia małej "stacji meteorologicznej"..przynajmniej będzie można stwierdzić w jakiej wilgotności powietrza wędlinki lepsze udają się! :lol: ) No to tyle... Pozdrawiam i zapewniam ,że boczuś był prima! Quote "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/2/#findComment-7354 Share on other sites More sharing options...
Smoczny Smok Posted January 24, 2007 Report Share #27 Posted January 24, 2007 @olli - kto wie, czy ta polędwica nie była za gruba do suszenia, ot tak, w domu, chociaż karkówka chyba tez była gruba, a wyszła... :question: Pozdrawiam, -- Smoczny Smok Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/2/#findComment-7392 Share on other sites More sharing options...
oli Posted January 25, 2007 Report Share #28 Posted January 25, 2007 Otóż przyczyna była zbyt duża wilgotność w lodówce. po przeniesieni do innego pomieszczenia wyschło i wszystko ok. pozdrawiam Quote Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/2/#findComment-7434 Share on other sites More sharing options...
Smoczny Smok Posted January 26, 2007 Report Share #29 Posted January 26, 2007 Otóż przyczyna była zbyt duża wilgotność w lodówce. po przeniesieni do innego pomieszczenia wyschło i wszystko ok. pozdrawiam Mozesz nastawiac wieksze chlodzenie lub nie uzywac komory fresh do suszenia. Pozdrawiam, -- Smoczny Smok Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/2/#findComment-7478 Share on other sites More sharing options...
tadzio Posted January 26, 2007 Report Share #30 Posted January 26, 2007 Chciałem wczoraj dołączyć te fotki ale jakoś mi się nie udało. To jest polędwica już po pierwszej fazie i przygotowany do drugiej. Teraz został już umieszczona w "komorze klimatyzacyjnej" na następne 5 dzionków. Wczoraj pokusiłem się na boczek, jet już w lodówce taki cały ze skórą ( ale nie duży kawałek) czy przed włożeniem w pończoszkę zdjąć skórę i zrolować go czy suszyć taki jaki jest? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/2/#findComment-7487 Share on other sites More sharing options...
szklAnka Posted January 31, 2007 Report Share #31 Posted January 31, 2007 Mam jedno pytanko z tą polędwicą czy jak polędwica leży w pierwszej fazie w lodówce czy trzeba te soczki które wypływają z polędwicy wylewać czy tak sobie ta polędwica może leżeć w tych soczkach? Leży już drogi dzień i tych soczków troszkę jest. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/2/#findComment-7902 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 31, 2007 Report Share #32 Posted January 31, 2007 noo.... raczej trzeba wylewać - wszak na usunięciu wody z mięsa polega ten wyrób Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/2/#findComment-7903 Share on other sites More sharing options...
szklAnka Posted January 31, 2007 Report Share #33 Posted January 31, 2007 Abratek, dzieki sliczne Pozdrawiamy. Ania, Artur i maly zadymiacz Kamilek Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/2/#findComment-7904 Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted February 1, 2007 Report Share #34 Posted February 1, 2007 A u mnie polędwica leży już od wczoraj w lodówce... w pojemniczku. Natarta solą i czosnkiem, obtoczona w kolendrze.. i soków nic. Może jeżeli posypię mięso solą to dodatkowo "wyciągnę" z niego soki ?Jak widzicie moja pomysłowość nie zna granic .. :wink: Pozdrawiam. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/2/#findComment-7968 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted February 1, 2007 Report Share #35 Posted February 1, 2007 A u mnie polędwica leży już od wczoraj w lodówce... w pojemniczku. Natarta solą i czosnkiem, obtoczona w kolendrze.. i soków nic. Może jeżeli posypię mięso solą to dodatkowo "wyciągnę" z niego soki ?Nie wiem jak dużo dodałaś soli przy pierwszym soleniu, jeśli było to odrobinę, proponuje posolić jeszcze raz, natomiast gdy była posolona do "smaku", to chyba trzeba czekać i nie przesalać. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/2/#findComment-7979 Share on other sites More sharing options...
Rolek Posted February 13, 2007 Report Share #36 Posted February 13, 2007 Moje pytanie dotyczyć będzie "obtoczki". Czy zastosowanie akurat kolendry ma tu jakieś znaczenie? Jakieś jej specyficzne właściwości?Pytam, bo jakkolwiek suszonka wyszła mi przednia (a co tam, nie ma to jak wysoka samoocena :wink: ), to intensywność kolendry dawała się we znaki. Inni degustatorzy również zwracali uwagę, że owszem smak super, ale może coś zamiast kolendry?No właśnie - czy można czym kolendrę zastąpić? I czym? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/2/#findComment-8469 Share on other sites More sharing options...
chłop z warmii Posted February 13, 2007 Report Share #37 Posted February 13, 2007 Rolek,logika i rozsądek wskazuią,że kolendra nie ma żadnego wpływu na procestechnologiczny wyrobu.Sam musisz znależć cośdo swego smaku.Spróbuj zmniejszyć ilość kolendry a w to miejsce włóż coś innego.Eksperymentuj,to cały urok.Powodzenia,pozdrawiam. :wink: :wink: :wink: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/2/#findComment-8471 Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted February 13, 2007 Report Share #38 Posted February 13, 2007 Moje pytanie dotyczyć będzie "obtoczki". Czy zastosowanie akurat kolendry ma tu jakieś znaczenie? Jakieś jej specyficzne właściwości? Pytam, bo jakkolwiek suszonka wyszła mi przednia (a co tam, nie ma to jak wysoka samoocena :wink: ), to intensywność kolendry dawała się we znaki. Inni degustatorzy również zwracali uwagę, że owszem smak super, ale może coś zamiast kolendry? No właśnie - czy można czym kolendrę zastąpić? I czym?Możesz użyć grubo mielonego ( łupany) kolorowego pieprzu+ trochę kolendry+ trochę granulowanego czosnku, pieprz+ suszona papryka w płatkach. Pozdrawiam Quote Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/2/#findComment-8476 Share on other sites More sharing options...
Guest Anonymous Posted February 13, 2007 Report Share #39 Posted February 13, 2007 a może gorczyca lub jałowiec spróbuj poeksperymentować Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/2/#findComment-8477 Share on other sites More sharing options...
oli Posted February 14, 2007 Report Share #40 Posted February 14, 2007 Oczywiście polecam eksperymentowanie, świetnie wychodzi z kolorowym pieprzem. Problem w tym, że to właśnie kolendra daje ten posmak wędliny a'la parmeńskiej. pozdro Quote Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/2/#findComment-8497 Share on other sites More sharing options...
szklAnka Posted February 18, 2007 Report Share #41 Posted February 18, 2007 Chcieliśmy tylko przesłać dwie fotki naszej polędwicy którą zrobiliśmy po raz pierwszy. Właśnie dziś (sobota) wyciągnęliśmy z pończoszki i nam szczeny opadły, pierwszy raz a palce lizać :grin: Oczywiście ozywaliśmy przepisu z głównej stronki. Następnym razem tylko może mniej kolendry dodamy lub po eksperymentujemy z innymi przyprawami. Pozdrawiamy. szklAnka, Artur i mały zadymiacz Kamilek. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/2/#findComment-8679 Share on other sites More sharing options...
sobol Posted March 5, 2007 Report Share #42 Posted March 5, 2007 Witam, Poniżej zdjęcia mojej polędwicy. Polędwica wyszła rewelacyjnie. Teraz w lodowce leży karkówka w papryce słodkiej, za 2 tygodnie degustacja Czy większy kawałek mięsa (jak karkówka) powinien schnąć dłużej? Czy do suszenia nadaje się szynka? (szynka najbardziej kojarzy mi się z wędlina parmeńska) pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/2/#findComment-9486 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted March 5, 2007 Report Share #43 Posted March 5, 2007 Czy wiekszy kawalek miesa (jak karkowka) powinien schnac dluzej?? Czy do suszenia nadaje sie szynka?? (szynka najbardziej kojarzy mi sie z wedlina parmenskaTempo produkcji wedlin długodojrzewających zależy od wilgotności powietrza w jakiej przebywa produkt poddany procesowi dojrzewania(suszenia). Najszybciej wysuszają się elememty mięsa o przekroju prostokąta(schab) przyczym jest to uzależnione od jego wielkości. Reasumując w przypadku użycia całej karkówki, to część od schabu będzie wysychała dłużej a od strony głowy(cieńsza) krócej. Mięśnie szynki oraz szynka w całości nadają się do wykonania wędlin suszonych lecz proponowałbym użycie samych mięśni do ich wykonania a to z bardzo prozaicznego powodu gdyż możesz się nie doczekać efektu końcowego. Szynka parmeńska jest produkowana przez około jeden rok i osobiście dla mnie tylko może byc zrobiona w jednym zakładzie z uwagi na bytujące w nim mikroorganizmy. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/2/#findComment-9488 Share on other sites More sharing options...
Bunia Posted April 10, 2007 Report Share #44 Posted April 10, 2007 Witam a to mój skarbek - pierwsza polędwica a'la szynka parmeńska. Jak już pisałam w innym poście zrobiłam ją trochę w tajemnicy i po cichaczu bo obawiałam się ewentualnej wpadki smakowej. Niepotrzebnie!! :grin: Zdjęcie robiłam szybciutko na biegu, bo polędwica miała niesamowite powodzenie i szybko znikała a ja zdobyłam wiele pochwał za nią :lol: :lol: Pozdrawiam. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/2/#findComment-11240 Share on other sites More sharing options...
sobol Posted April 10, 2007 Report Share #45 Posted April 10, 2007 To i ja sie pochwale, tyle ze bez zdjęcia Zrobiłem znowu polędwicę z tym że nie dałem kolendry, bo po pierwszym "kolendrowym" nie wszystkim podchodził. Za to wymieszałem czubricę czerwoną z mieszanką przypraw o nazwie "czubrica zielona". Nie była to jednak "czysta" czubrica zielona, tylko mieszanka o takiej nazwie. Tak jak się spodziewałem po zapachu przypraw, polędwica wyszła rewelacyjnie!!!Polecam wszystkim pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/2/#findComment-11251 Share on other sites More sharing options...
Krasnal Posted April 19, 2007 Report Share #46 Posted April 19, 2007 Mam pytanie czy w trzeciej fazie gdy wkładamy polędwicę do lodówki zdejmujemy pończochę ,czy dopiero na koniec całego procesu? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/2/#findComment-11536 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted April 19, 2007 Report Share #47 Posted April 19, 2007 Polędwicę przez cały czas procesu przetrzymujemy w pończosze. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/2/#findComment-11537 Share on other sites More sharing options...
wdw Posted April 20, 2007 Report Share #48 Posted April 20, 2007 I ja dodam moje trzy grosze, polędwica 1,1 kg w fazie początkowej , a na półmetku waży 0,8 kg, z niecierpliwością czekam na fazę końcowa i na ocenę smakową. :smile: Quote idę napić się herbatki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/2/#findComment-11563 Share on other sites More sharing options...
nemrod Posted April 28, 2007 Report Share #49 Posted April 28, 2007 Witam,Dziś zakończyłem II etap przygotowań polędwicy i pojawił się problem.Na powierzchni odkryłem biały nalot a co najgorsze miejscami zielone plamki (0,5 cm średnicy) pleśni.co z tym zrobić?Nadaje się to do czegoś?Wygląd w przekroju imponujący.Zapach również, tylko ta pleśń... Darz Bór! Nemrod Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/2/#findComment-12073 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted April 29, 2007 Report Share #50 Posted April 29, 2007 Chyba jesteś jedyny, który ma problem (nikt wcześniej się nie przyznał).Jeśli plamy są na powierzchni pończochy,wówczas wymieniamy na nową, gorzej gdy pleśń znajduje się na powierzchni mięsa, z uwagi na to, że nie wiemy z jakim rodzajem pleśni mamy do czynienia(szlachetne,trujące), lecz należy założyć, że występują najgorsze.Moja propozycja to :wyrzucić polędwicę, wyciąć ogniska pleśni i kontynuować suszenie dalej-decyzja należy do ciebie.W czasie procesu miałeś zbyt dużą wilgotność lub za mało soli? Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/2/#findComment-12076 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.