Jump to content

Recommended Posts

Nooo, i "Bałkańska COPPA" , powędrowała do garnka z wodą celem pozbycia się nadmiaru soli. Razem z Coppą, do gara powędrowała też "Szynka Szwarcwaldzka", słona jak diabli. Zawartość soli 4.95g soli / 100 gram wyrobu. Poza tym że słona, to pozbawiona jest jakiegokolwiek smaku. Szynki włoskie jak "Prosciutto Crudo" czy hiszpańska "Jamon Serrano", smakują swym specyficznym doskonałym smakiem, natomiast Szwarcwaldzka smakuje głównie solą :D, a zapach wędzonki zupełnie niewyczuwalny, i to nie tylko moja opinia  :hmm: . Po trzygodzinnym moczeniu, mięsiwka zostaną otoczone w przyprawach, i w torebkach próżniowych powędrują do lodówki na 14 dni :thumbsup: .

  • Replies 2.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Czytam, że wszedłeś na wyższy poziom eksperymentów ;). Ja właśnie skonsumowałem ostatnie plasterki Szwarcwaldzkiej w której składzie jest 7,2% soli i bez problemu daje się zjeść, krój bardzo cienko.

post-84535-0-01051900-1668161348_thumb.jpg

 

Dziś skarpeta rządzi :)  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page-30

 

Moja ma taką zawartość soli jak napisałem, jestem słonolubny, ale dla mnie ta szynka nie ma żadnego smaku, smakuje tylko samą solą. To jest zdanie i opinia nie tylko moja ale wszystkich moich znajomych. Od lat smakuję, degustuję i jadam różne dojrzewające "Delikatesy", których tu nigdy nie brakowało, i jestem obiektywny w swych spostrzeżeniach Grzegorzu, ale ta Szwarcwaldzka z Lidla, to nie jest wyrób "górna półka" :D. To jest ta szynka właśnie, wygląda apetycznie, ale w smaku "sama sól" :D.

 

241111796_5944883072248335_3590878171672

Nooo i zrobione, zarówno COPPA jak i "Szwarcwaldzka" już w torebkach próżniowych leżakują w lodówce :D:thumbsup:. Zastosowałem do obydwu jednakową mieszankę przypraw którą miałem zrobioną wcześniej w pojemniczku. Skład mieszanki następujący :

 

Kolendra

Czosnek

Majeranek

Pieprz czarny

Papryka słodka wędzona

Papryka ostra "Cayenne"

Pieprz ziołowy "Białowieski"

 

Sporo tych przypraw faktycznie, ale zapach i smak :thumbsup:.

 

 

To jest zdanie i opinia nie tylko moja ale wszystkich moich znajomych

Ja tego nie neguję :thumbsup:. Jarek weź pod uwagę, że jest to gotowy wyrób po pełnym procesie technologiczny. Odsalanie niewiele da będzie mizerny efekt dodatkowo przyprawy, tylko możesz spowodować coś nieprzewidzianego oby nie. Ja tylko podpowiadam oczywiście zrobisz jak uważasz :thumbsup:.

Ale to już jest zrobione Grzegorzu. Mięsiwka były moczone przez 3 godziny. W tym czasie woda została zmieniona dwukrotnie. Następnie wędzonki zostały dokładnie osuszone ręcznikiem papierowym, obficie otoczone w mieszance przypraw, zapakowane próżniowo i już leżą w lodówce :D. Po prostu kolejny eksperyment  :D . Tak się mięsiwko po zapakowaniu prezentuje :

post-49725-0-37253400-1668187847_thumb.jpg

post-49725-0-25694200-1668187870_thumb.jpg

Edited by sverige2

Nooo, i eksperyment uległ pewnej modyfikacji, otóż "Bałkańska Basturma", jak i "Szynka Szwarcwaldzka"zostały z lodówki wyjęte, wypakowane z próżni. W międzyczasie została przygotowana pasta do smarowania Basturmy, z mieszanki przypraw wg. receptury kol. Blackbull-a. Obydwa mięsiwka zostały dość równo i precyzyjnie pokryte tą przyprawową pastą, nadziane na sznurki, i powędrowały do "kanciapy", celem dosuszenia. Po pięciu dniach jak warstwa pokrywających je przypraw wyschnie i dobrze przywrze do mięsiwka, zapakuję je ponownie w próżnię, i na jakiś czas znowu powędrują do lodówki celem nabrania "mocy urzędowej" :D. Tak teraz mięsiwka się prezentują po pokryciu ich papką z mieszanki przypraw " Kozieradka,papryka, kolendra, pieprz czarny mielony, czosnek suszony" :

post-49725-0-65902800-1668346767_thumb.jpg

post-49725-0-22935100-1668346791_thumb.jpg

 

Zwrot akcji ;).

 

 

Taka mała odmiana Grzegorzu, "droga trochę wyboista, ważne że kierunek słuszny" :D.

Edited by sverige2

Nie mogąc się doczekać smaku wykonania leżakujących wędlin, na prośbę lepszej połowy, komisyjnie zostały one otworzone. Zapach niepowtarzalny, brak porównania z czymkolwiek, brak punktu odniesienia. Na wspomnienie ślinka mi już cieknie  :tongue: . Mięciutkie, zwarte, smaczniutkie. jednym słowem- pychotka.

 

Żona upiekła chlebek na zakwasie z siemieniem i słonecznikiem. Zestaw wędlin i pieczywka doborowy.

post-58196-0-50117300-1668962720_thumb.jpg

wszystkiego smacznego

A jakbyś miał wybrać, to która wędlina z tych trzech według ciebie wyszła najlepiej .

 

Według mnie, a smaki są przecież różne, karkówka leży mi najbardziej.

Żonie smakuje polędwica, natomiast mama preferuje boczek

Edited by Romeciarz
wszystkiego smacznego

Romeciarz dobrze mówi :D karkówka a,la "COPPA" z chlebkiem własnego wypieku, i masełkiem własnej roboty ze śmietanki 40%, to prawdziwa uczta dla podniebienia i wzroku :D:thumbsup:.

post-49725-0-16615800-1669470430_thumb.jpg

post-49725-0-65825300-1669470446_thumb.jpg

Wędliny dojrzewające z Bałkanów mają specyficzny smak, gdyż proces dojrzewania odbywa się w temp. około 20 C ( nie wszystkie fazy).

 

 

Wędliny dojrzewające z Bałkanów mają specyficzny smak

Nazwałabym to smakiem "leko podjełczałego tłuszczu"  :laugh:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Ta z "Bałkanów" jeszcze leży w lodówce i dojrzewa w otoczce z przypraw do "Basturmy", a ta na fotce w poprzednim poście, to jest mój własny wyrób o którym pisałem wcześniej, i jest tak jak pisał "Mistrz Grzegorz", czym dłużej leży, tym lepiej smakuje :D . Plasterki krojone cieniuśko niczym bibułka, co widać na fotce, obecny smak jest naprawdę wspaniały. Po niedzieli będę robił degustację tej "Bałkańskiej" z LIDL-a, ale w otoczce przypraw do "Basturmy"  :D  :thumbsup: .

 

Wędliny dojrzewające z Bałkanów mają specyficzny smak

 

Nazwałabym to smakiem "lekko podjełczałego tłuszczu"  :laugh:  

 

 

Tak jak pisze EAnna, tak to dokładnie smakowało. Dla tego właśnie "dziadostwo" wymoczyłem, osuszyłem, i "okleiłem" masą wykonaną z przypraw wg. przepisu kol. Blackbulla i receptury "Dziadka Erwanda z Armenii" którą przedstawił nam na Forum :D:thumbsup:. Degustacja będzie po niedzieli :thumbsup:.

  • 8 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.