sverige2 Posted November 11, 2022 Report Share #2301 Posted November 11, 2022 Nooo, i "Bałkańska COPPA" , powędrowała do garnka z wodą celem pozbycia się nadmiaru soli. Razem z Coppą, do gara powędrowała też "Szynka Szwarcwaldzka", słona jak diabli. Zawartość soli 4.95g soli / 100 gram wyrobu. Poza tym że słona, to pozbawiona jest jakiegokolwiek smaku. Szynki włoskie jak "Prosciutto Crudo" czy hiszpańska "Jamon Serrano", smakują swym specyficznym doskonałym smakiem, natomiast Szwarcwaldzka smakuje głównie solą , a zapach wędzonki zupełnie niewyczuwalny, i to nie tylko moja opinia . Po trzygodzinnym moczeniu, mięsiwka zostaną otoczone w przyprawach, i w torebkach próżniowych powędrują do lodówki na 14 dni . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/93/#findComment-796707 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted November 11, 2022 Report Share #2302 Posted November 11, 2022 Czytam, że wszedłeś na wyższy poziom eksperymentów . Ja właśnie skonsumowałem ostatnie plasterki Szwarcwaldzkiej w której składzie jest 7,2% soli i bez problemu daje się zjeść, krój bardzo cienko. Dziś skarpeta rządzi https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page-30 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/93/#findComment-796713 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted November 11, 2022 Report Share #2303 Posted November 11, 2022 Moja ma taką zawartość soli jak napisałem, jestem słonolubny, ale dla mnie ta szynka nie ma żadnego smaku, smakuje tylko samą solą. To jest zdanie i opinia nie tylko moja ale wszystkich moich znajomych. Od lat smakuję, degustuję i jadam różne dojrzewające "Delikatesy", których tu nigdy nie brakowało, i jestem obiektywny w swych spostrzeżeniach Grzegorzu, ale ta Szwarcwaldzka z Lidla, to nie jest wyrób "górna półka" . To jest ta szynka właśnie, wygląda apetycznie, ale w smaku "sama sól" . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/93/#findComment-796716 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted November 11, 2022 Report Share #2304 Posted November 11, 2022 Nooo i zrobione, zarówno COPPA jak i "Szwarcwaldzka" już w torebkach próżniowych leżakują w lodówce . Zastosowałem do obydwu jednakową mieszankę przypraw którą miałem zrobioną wcześniej w pojemniczku. Skład mieszanki następujący : KolendraCzosnekMajeranekPieprz czarnyPapryka słodka wędzonaPapryka ostra "Cayenne"Pieprz ziołowy "Białowieski" Sporo tych przypraw faktycznie, ale zapach i smak . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/93/#findComment-796743 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted November 11, 2022 Report Share #2305 Posted November 11, 2022 To jest zdanie i opinia nie tylko moja ale wszystkich moich znajomych Ja tego nie neguję . Jarek weź pod uwagę, że jest to gotowy wyrób po pełnym procesie technologiczny. Odsalanie niewiele da będzie mizerny efekt dodatkowo przyprawy, tylko możesz spowodować coś nieprzewidzianego oby nie. Ja tylko podpowiadam oczywiście zrobisz jak uważasz . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/93/#findComment-796747 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted November 11, 2022 Report Share #2306 Posted November 11, 2022 (edited) Ale to już jest zrobione Grzegorzu. Mięsiwka były moczone przez 3 godziny. W tym czasie woda została zmieniona dwukrotnie. Następnie wędzonki zostały dokładnie osuszone ręcznikiem papierowym, obficie otoczone w mieszance przypraw, zapakowane próżniowo i już leżą w lodówce . Po prostu kolejny eksperyment . Tak się mięsiwko po zapakowaniu prezentuje : Edited November 11, 2022 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/93/#findComment-796749 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted November 13, 2022 Report Share #2307 Posted November 13, 2022 Nooo, i eksperyment uległ pewnej modyfikacji, otóż "Bałkańska Basturma", jak i "Szynka Szwarcwaldzka"zostały z lodówki wyjęte, wypakowane z próżni. W międzyczasie została przygotowana pasta do smarowania Basturmy, z mieszanki przypraw wg. receptury kol. Blackbull-a. Obydwa mięsiwka zostały dość równo i precyzyjnie pokryte tą przyprawową pastą, nadziane na sznurki, i powędrowały do "kanciapy", celem dosuszenia. Po pięciu dniach jak warstwa pokrywających je przypraw wyschnie i dobrze przywrze do mięsiwka, zapakuję je ponownie w próżnię, i na jakiś czas znowu powędrują do lodówki celem nabrania "mocy urzędowej" . Tak teraz mięsiwka się prezentują po pokryciu ich papką z mieszanki przypraw " Kozieradka,papryka, kolendra, pieprz czarny mielony, czosnek suszony" : Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/93/#findComment-796961 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted November 13, 2022 Report Share #2308 Posted November 13, 2022 Nooo, i eksperyment uległ pewnej modyfikacji, Zwrot akcji . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/93/#findComment-797005 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted November 13, 2022 Report Share #2309 Posted November 13, 2022 (edited) Zwrot akcji . Taka mała odmiana Grzegorzu, "droga trochę wyboista, ważne że kierunek słuszny" . Edited November 13, 2022 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/93/#findComment-797020 Share on other sites More sharing options...
Romeciarz Posted November 20, 2022 Report Share #2310 Posted November 20, 2022 Nie mogąc się doczekać smaku wykonania leżakujących wędlin, na prośbę lepszej połowy, komisyjnie zostały one otworzone. Zapach niepowtarzalny, brak porównania z czymkolwiek, brak punktu odniesienia. Na wspomnienie ślinka mi już cieknie . Mięciutkie, zwarte, smaczniutkie. jednym słowem- pychotka. Żona upiekła chlebek na zakwasie z siemieniem i słonecznikiem. Zestaw wędlin i pieczywka doborowy. Quote wszystkiego smacznego Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/93/#findComment-798355 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted November 20, 2022 Report Share #2311 Posted November 20, 2022 "Malyna" panie taki zestaw, co tu gadać po próżnicy . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/93/#findComment-798366 Share on other sites More sharing options...
Azizi Posted November 20, 2022 Report Share #2312 Posted November 20, 2022 Mięciutkie, zwarte, smaczniutkie. jednym słowem- pychotka. A jakbyś miał wybrać, to która wędlina z tych trzech według ciebie wyszła najlepiej . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/93/#findComment-798371 Share on other sites More sharing options...
Romeciarz Posted November 20, 2022 Report Share #2313 Posted November 20, 2022 (edited) A jakbyś miał wybrać, to która wędlina z tych trzech według ciebie wyszła najlepiej . Według mnie, a smaki są przecież różne, karkówka leży mi najbardziej.Żonie smakuje polędwica, natomiast mama preferuje boczek Edited November 20, 2022 by Romeciarz Quote wszystkiego smacznego Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/93/#findComment-798375 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted November 26, 2022 Report Share #2314 Posted November 26, 2022 Romeciarz dobrze mówi karkówka a,la "COPPA" z chlebkiem własnego wypieku, i masełkiem własnej roboty ze śmietanki 40%, to prawdziwa uczta dla podniebienia i wzroku . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/93/#findComment-799412 Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted November 26, 2022 Report Share #2315 Posted November 26, 2022 Wędliny dojrzewające z Bałkanów mają specyficzny smak, gdyż proces dojrzewania odbywa się w temp. około 20 C ( nie wszystkie fazy). Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/93/#findComment-799479 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 26, 2022 Report Share #2316 Posted November 26, 2022 Wędliny dojrzewające z Bałkanów mają specyficzny smak Nazwałabym to smakiem "leko podjełczałego tłuszczu" Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/93/#findComment-799483 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted November 26, 2022 Report Share #2317 Posted November 26, 2022 Ta z "Bałkanów" jeszcze leży w lodówce i dojrzewa w otoczce z przypraw do "Basturmy", a ta na fotce w poprzednim poście, to jest mój własny wyrób o którym pisałem wcześniej, i jest tak jak pisał "Mistrz Grzegorz", czym dłużej leży, tym lepiej smakuje . Plasterki krojone cieniuśko niczym bibułka, co widać na fotce, obecny smak jest naprawdę wspaniały. Po niedzieli będę robił degustację tej "Bałkańskiej" z LIDL-a, ale w otoczce przypraw do "Basturmy" . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/93/#findComment-799485 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted November 26, 2022 Report Share #2318 Posted November 26, 2022 Wędliny dojrzewające z Bałkanów mają specyficzny smak Nazwałabym to smakiem "lekko podjełczałego tłuszczu" Tak jak pisze EAnna, tak to dokładnie smakowało. Dla tego właśnie "dziadostwo" wymoczyłem, osuszyłem, i "okleiłem" masą wykonaną z przypraw wg. przepisu kol. Blackbulla i receptury "Dziadka Erwanda z Armenii" którą przedstawił nam na Forum . Degustacja będzie po niedzieli . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/93/#findComment-799491 Share on other sites More sharing options...
ubaff Posted August 26, 2023 Report Share #2319 Posted August 26, 2023 Z góry przepraszam pytanie ale gdzie jest przepis na który się tutaj powołujecie? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/93/#findComment-855724 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.