Skocz do zawartości

Na słodko


madlinka

Rekomendowane odpowiedzi

Drożdżówki z dżemem.

Szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne.

Przepis na 12 drożdżówek:

500g mąki

16g drożdży

60g masła

250 ml mleka

50g cukru

1 jajko

Szczypta soli

* Zrobić zaczyn, mieszając drożdże z odrobiną cukru i mleka pozostawić do wyrośnięcia na 5min.

* Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem, solą. Kiedy lekko ostygnie, połączyć z jajkami i mąką z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na 1- 1,5 h. Ja to robię w piekarniku ustawionym na 40 stopni.

* Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, rozwałkować na placek o wymiarach 30X50cm. Posmarować nadzieniem, zwinąć w rulon. Pokroić na kawałki ok. 3cm. Ja dałam dużo dżemu i trochę się rozjechały, ale moja córcia woli słodsze, jak dacie mniej nadzienia, to na pewno będą ładniejsze.

* Bułeczki ułożyć na blasze, każdą docisnąć i lekko spłaszczyć dłonią, pozostawić do wyrośnięcia na 30 min.

* Posmarować roztrzepanym jajkiem, piec 15 minut w temp. 200 Stopni.

http://oi52.tinypic.com/2mze04y.jpghttp://oi51.tinypic.com/293yonn.jpghttp://oi53.tinypic.com/qx3uc4.jpghttp://oi55.tinypic.com/14wwp6p.jpg

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 110
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Madlinko ale pyszności , uwielbiam wszystko co drożdżowe. :thumbsup: :clap:

Teraz ja muszę wypróbować Twój przepis .

 

Pozdrawiam Halusia

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Madlinko.. nie gniewaj się na mnie...mimo,ze pewnie smaczne drożdżówki..to panuje dla mnie w nich jakiś chaos...

Według mnie nie powinien wyciekać z nich "środek"..a na zdjęciu jedno do drugiego się klei... :rolleyes: :mellow:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedy lekko ostygnie, połączyć z jajkami i mąką z zaczynem

Madlinko w przepisie podałaś 1 jajko, czy dajesz więcej??

 

Pozdrawiam Halusia

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Część ciasta posmarowałam dżemem malinowym , a resztę morelowym.

Takie "coś" to musi gładko wchodzić przy kawce :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wow @halusia@, szybka jesteś :) Śliczne te Twoje bułeczki.

Madlinko w przepisie podałaś 1 jajko, czy dajesz więcej??

daję jedno.

Pozdrawiam.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Qurcze, drażnicie moje kubki smakowe tymi widokami, kiedyś takie bułeczki jadałem i pewnie teraz tak wyglądam jak wyglądam. Od pewnego czasu 0 ciasta i 0 cukru , jedyna słodycz jaka mi została to śledż z beczki marynowany w oleju i cebuli. :grin:
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

STRUCLA MAKOWA

Uprzedzam, że nieco pracochłonna, ale warta zachodu.

 

ciasto:

500g mąki

40g drożdży

250ml mleka

100g cukru

100g masła

1 jajko

2 żółtka

1 łyżka cukru waniliowego

sól

1 białko

1 jajko do posmarowania

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Dodać 100g mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy podwoi swoją objętość, dodać utarte żółtka, jajko, mąkę i szczyptę soli. Wyrobić, a gdy zacznie odstawać od ręki dodać roztopione masło, cukier waniliowy i ponownie wyrobić. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt grubości 5mm i posmarować białkiem. Rozsmarować nadzienie, pozostawiając czyste brzegi ciasta o szerokości 1,5cm. Ciasto zwinąć w rulon, włożyć do foremki, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować rozkleconym jajkiem.

Piec 30 min w 200 stopniach.

 

Nadzienie makowe

400 g maku

2 białka

200g cukru

40g masła

2 łyżki miodu

150g rodzynek

50g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

skórka otarta z jednej cytryny

wanilia

 

Mak opłukać, zalać wrzątkiem, gotować 10 minut.. Odcedzić, zemleć 3 razy.

W rondlu rozpuścić masło, włożyć mak, dodać cukier, miód, opłukane rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową, wanilię, smażyć 10 minut stale mieszając, lekko ostudzić, dodać pianę z białek.

 

http://i55.tinypic.com/2e3ww3d.jpg

 

Moja mała pomoc:

http://i55.tinypic.com/ogxjcm.jpg (nie patrzcie na ten bałagan :) wynik naszej pracy)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Madlinko strucla wygląda smakowicie :thumbsup: . Ulubione ciasto mojego syna :grin:

Córka w domu to wielki skarb....widać że pracowita od małego.

Moja córa już z domu odeszła , a miałam tak dobrze.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Upiekłam jabłecznik @halusi@, nie jest tak piękny jak dziewczyn, a to dla tego że trochę źle sobie rozwałkowałam wierzch. Zainspirowana kwiatami beny sama zrobiłam sobie szablon :) Oczywiście wszystko jeszcze do dopracowania. Wszyscy ciastem zachwyceni, niestety mnie to chyba nic już nie przekona do jabłecznika, ale ciasto i budyń bardzo mi smakują, jabłka wydłubuje :D

Tak w ogóle to do świat nie wchodzę już do tego naszego słodkiego kącika, bo mąż mi się denerwuje że go tuczę.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszyscy ciastem zachwyceni, niestety mnie to chyba nic już nie przekona do jabłecznika

Madlinko super że upiekłaś to ciacho, a to że Tobie nie smakuje to już inna sprawa.

Po prostu nie lubisz i tyle. :wink:

 

Tak w ogóle to do świat nie wchodzę już do tego naszego słodkiego kącika, bo mąż mi się denerwuje że go tuczę.

A męża wyślij na siłownię :grin:

 

Zaglądaj, zaglądaj tu bo jeszcze będą przepisy które na pewno Cię zainteresują. :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój ulubiony chleb (próbuję różne przepisy, ale zawsze wracam do tego, w oryginalnym przpisie z mąki orkiszowej, niestety zbyt droga jak do codziennego wypieku)

Zaczyn:

50 g zakwasu żytniego

75 g mąki pszennej (ja używam takiej wiejskie z młyna, nie wiem jaki to typ)

100 g wody

 

Odstawić na 12-24 h

 

Następnie dodać:

275 g wody

30 g miodu

500 g mąki

1 łyżeczka soli

 

Składniki zaczynu wymieszać ze składnikami na ciasto. Zagnieść ręcznie (10-15 minut)lub Zagniatamy do czasu, aż ciasto będzie gładkie.

Miskę przykrywamy przezroczystą folią i odstawiamy do fermentacji na ok. 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość - od tego uzależniamy czas fermentacji. Zdarza się, że trwa ona krócej, innym razem - dłużej, do 3 godzin.

 

Uformować bochenek. Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

 

Piekarnik nagrzewamy do 230 st C.

Wstawiamy chleb. Po 10 minutach zmniejszamy do 220 st C i dopiekamy kolejne 30 minut.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Madlinko czyli podałaś oryginalny przepis na chlebek orkiszowy, z tym że zastąpiłaś mąką pszenną tak??

Uwielbiam chlebek orkiszowy, jak dla mnie bo kupuje w piekarni ,starcza mi na tydzień.

Chyba się skuszę i sama upiekę.

 

A co do wypieku Twojego chlebka, jestem pod wrażeniem :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, dokładnie tak jak piszesz.

Jeszcze dodam co oczywiste, no ale jakby ktoś nie wiedział, wody nie wlewamy wszystkiej od razu, bo różna mąka różnie reaguje i czasem wystarczy tej wody mniej.

@halusiu@, zainspirowana Twoimi rogalikami zrobiłam swoje, ale trochę przekombinowałam z nadzieniem orzechowo- makowym, za dużo skórki pomarańczowej dałam, no ale uwielbiam kombinować a nóż czasem wyjdzie coś pysznego.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no ale uwielbiam kombinować a nóż czasem wyjdzie coś pysznego.

Madlinko rewelacyjne te Twoje rogaliki. :thumbsup: :clap:

Dodam żę można nadziewać również serem, powidłami, nutellą , budyniem .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.