madlinka Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Października 2010 Drożdżówki z dżemem. Szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. Przepis na 12 drożdżówek: 500g mąki 16g drożdży 60g masła 250 ml mleka 50g cukru 1 jajko Szczypta soli * Zrobić zaczyn, mieszając drożdże z odrobiną cukru i mleka pozostawić do wyrośnięcia na 5min. * Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem, solą. Kiedy lekko ostygnie, połączyć z jajkami i mąką z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na 1- 1,5 h. Ja to robię w piekarniku ustawionym na 40 stopni. * Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, rozwałkować na placek o wymiarach 30X50cm. Posmarować nadzieniem, zwinąć w rulon. Pokroić na kawałki ok. 3cm. Ja dałam dużo dżemu i trochę się rozjechały, ale moja córcia woli słodsze, jak dacie mniej nadzienia, to na pewno będą ładniejsze. * Bułeczki ułożyć na blasze, każdą docisnąć i lekko spłaszczyć dłonią, pozostawić do wyrośnięcia na 30 min. * Posmarować roztrzepanym jajkiem, piec 15 minut w temp. 200 Stopni. http://oi52.tinypic.com/2mze04y.jpghttp://oi51.tinypic.com/293yonn.jpghttp://oi53.tinypic.com/qx3uc4.jpghttp://oi55.tinypic.com/14wwp6p.jpg Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Października 2010 Madlinko ale pyszności , uwielbiam wszystko co drożdżowe. :thumbsup: :clap: Teraz ja muszę wypróbować Twój przepis . Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Października 2010 Drożdżówki z dżemem., :thumbsup: :thumbsup: :clap: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Października 2010 Madlinko.. nie gniewaj się na mnie...mimo,ze pewnie smaczne drożdżówki..to panuje dla mnie w nich jakiś chaos... Według mnie nie powinien wyciekać z nich "środek"..a na zdjęciu jedno do drugiego się klei... :rolleyes: :mellow: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Października 2010 kolor piękny sama bym się "przykleiła" do talerza z nimi :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 17 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Października 2010 Małgoś, nie gniewam się, porostu tak jak pisałam przesadziłam z ilością dżemu, żeby były słodsze dla Zuzi Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Października 2010 Wyglądają ekstra. :clap: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Października 2010 Kiedy lekko ostygnie, połączyć z jajkami i mąką z zaczynem Madlinko w przepisie podałaś 1 jajko, czy dajesz więcej?? Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Października 2010 Do popołudniowej kawki :grin: Część ciasta posmarowałam dżemem malinowym , a resztę morelowym. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Października 2010 Część ciasta posmarowałam dżemem malinowym , a resztę morelowym.Takie "coś" to musi gładko wchodzić przy kawce Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Października 2010 Takie "coś" to musi gładko wchodzić przy kawce Zbóju weszło tak gładko że nie ma ani śladu :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 18 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Października 2010 Wow @halusia@, szybka jesteś Śliczne te Twoje bułeczki. Madlinko w przepisie podałaś 1 jajko, czy dajesz więcej??daję jedno. Pozdrawiam. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Października 2010 Qurcze, drażnicie moje kubki smakowe tymi widokami, kiedyś takie bułeczki jadałem i pewnie teraz tak wyglądam jak wyglądam. Od pewnego czasu 0 ciasta i 0 cukru , jedyna słodycz jaka mi została to śledż z beczki marynowany w oleju i cebuli. :grin: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 22 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Października 2010 STRUCLA MAKOWA Uprzedzam, że nieco pracochłonna, ale warta zachodu. ciasto: 500g mąki 40g drożdży 250ml mleka 100g cukru 100g masła 1 jajko 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego sól 1 białko 1 jajko do posmarowania Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Dodać 100g mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, dodać utarte żółtka, jajko, mąkę i szczyptę soli. Wyrobić, a gdy zacznie odstawać od ręki dodać roztopione masło, cukier waniliowy i ponownie wyrobić. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt grubości 5mm i posmarować białkiem. Rozsmarować nadzienie, pozostawiając czyste brzegi ciasta o szerokości 1,5cm. Ciasto zwinąć w rulon, włożyć do foremki, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować rozkleconym jajkiem. Piec 30 min w 200 stopniach. Nadzienie makowe 400 g maku 2 białka 200g cukru 40g masła 2 łyżki miodu 150g rodzynek 50g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z jednej cytryny wanilia Mak opłukać, zalać wrzątkiem, gotować 10 minut.. Odcedzić, zemleć 3 razy. W rondlu rozpuścić masło, włożyć mak, dodać cukier, miód, opłukane rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową, wanilię, smażyć 10 minut stale mieszając, lekko ostudzić, dodać pianę z białek. http://i55.tinypic.com/2e3ww3d.jpg Moja mała pomoc: http://i55.tinypic.com/ogxjcm.jpg (nie patrzcie na ten bałagan wynik naszej pracy) Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Października 2010 Madlinko strucla wygląda smakowicie :thumbsup: . Ulubione ciasto mojego syna :grin: Córka w domu to wielki skarb....widać że pracowita od małego. Moja córa już z domu odeszła , a miałam tak dobrze. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Października 2010 STRUCLA MAKOWA Ulubione ciasto mojego syna I moje też . Stawiam na pierwszym miejscu :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 23 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Października 2010 Brawo Zuzia. :clap: Teraz to już nie będą wypieki Madlinki ale Madlinki i Zuzi. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 24 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Października 2010 oj pracowita ta moja córcia, pracowita, czasem aż za bardzo Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 7 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Listopada 2010 Upiekłam jabłecznik @halusi@, nie jest tak piękny jak dziewczyn, a to dla tego że trochę źle sobie rozwałkowałam wierzch. Zainspirowana kwiatami beny sama zrobiłam sobie szablon Oczywiście wszystko jeszcze do dopracowania. Wszyscy ciastem zachwyceni, niestety mnie to chyba nic już nie przekona do jabłecznika, ale ciasto i budyń bardzo mi smakują, jabłka wydłubuje Tak w ogóle to do świat nie wchodzę już do tego naszego słodkiego kącika, bo mąż mi się denerwuje że go tuczę. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Listopada 2010 Wszyscy ciastem zachwyceni, niestety mnie to chyba nic już nie przekona do jabłecznika Madlinko super że upiekłaś to ciacho, a to że Tobie nie smakuje to już inna sprawa. Po prostu nie lubisz i tyle. :wink: Tak w ogóle to do świat nie wchodzę już do tego naszego słodkiego kącika, bo mąż mi się denerwuje że go tuczę.A męża wyślij na siłownię :grin: Zaglądaj, zaglądaj tu bo jeszcze będą przepisy które na pewno Cię zainteresują. :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 12 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Listopada 2010 Mój ulubiony chleb (próbuję różne przepisy, ale zawsze wracam do tego, w oryginalnym przpisie z mąki orkiszowej, niestety zbyt droga jak do codziennego wypieku) Zaczyn: 50 g zakwasu żytniego 75 g mąki pszennej (ja używam takiej wiejskie z młyna, nie wiem jaki to typ) 100 g wody Odstawić na 12-24 h Następnie dodać: 275 g wody 30 g miodu 500 g mąki 1 łyżeczka soli Składniki zaczynu wymieszać ze składnikami na ciasto. Zagnieść ręcznie (10-15 minut)lub Zagniatamy do czasu, aż ciasto będzie gładkie. Miskę przykrywamy przezroczystą folią i odstawiamy do fermentacji na ok. 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość - od tego uzależniamy czas fermentacji. Zdarza się, że trwa ona krócej, innym razem - dłużej, do 3 godzin. Uformować bochenek. Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 230 st C. Wstawiamy chleb. Po 10 minutach zmniejszamy do 220 st C i dopiekamy kolejne 30 minut. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Listopada 2010 Madlinko czyli podałaś oryginalny przepis na chlebek orkiszowy, z tym że zastąpiłaś mąką pszenną tak?? Uwielbiam chlebek orkiszowy, jak dla mnie bo kupuje w piekarni ,starcza mi na tydzień. Chyba się skuszę i sama upiekę. A co do wypieku Twojego chlebka, jestem pod wrażeniem :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Listopada 2010 @halusia@, dokładnie tak jak piszesz. Jeszcze dodam co oczywiste, no ale jakby ktoś nie wiedział, wody nie wlewamy wszystkiej od razu, bo różna mąka różnie reaguje i czasem wystarczy tej wody mniej. @halusiu@, zainspirowana Twoimi rogalikami zrobiłam swoje, ale trochę przekombinowałam z nadzieniem orzechowo- makowym, za dużo skórki pomarańczowej dałam, no ale uwielbiam kombinować a nóż czasem wyjdzie coś pysznego. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Listopada 2010 no ale uwielbiam kombinować a nóż czasem wyjdzie coś pysznego. Madlinko rewelacyjne te Twoje rogaliki. :thumbsup: :clap: Dodam żę można nadziewać również serem, powidłami, nutellą , budyniem . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 14 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Listopada 2010 dzięki :* Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.