madlinka Opublikowano 19 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Pierniczki Halusi, super pyszne, dekorowałyśmy z Zuzą, z racji tego że ja talentu nie posiadam te ładniejsze naprawdę są Zuzy http://i55.tinypic.com/vncw81.jpg http://i56.tinypic.com/r90vmc.jpg oczywiście jest ich o wiele więcej, dekorowałyśmy 1,5 godziny Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 19 Grudnia 2010 że ja talentu nie posiadamWszystkie jak malowane :thumbsup: :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Madlinko ! Piękne pierniczki i piękna dekoracja. :thumbsup: Gratulacje dla obu Pań :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 14 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Chałka na miodzie 500g mąki 15 g drożdży 60 ml letniej wody 3 jajka 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 1/4 szklanki płynnego miodu ( ja nie miałam płynnego więc go rozpuściłam w maśle) Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami letniej wody odrobiną cukru i łyżką mąki. Odstawić na 5 minut Zaczyn dodać do reszty składników i wyrabiać 10 minut. Jeśli ciasto jest zbyt ścisłe, można dodać wody. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Po godzinie wyjąć i odgazować, rozpłaszczając ciasto na blacie posypanym mąką. Podzielić na 3 równe części, uformować w wałki, spleść warkocz, końce podwinąć pod spód (ja zrobiłam warkocz z 7 wałków) Chałki ułożyć na papierze do pieczenia (wyjdą dwie) w środku przedzielić też paipeirem żeby się nie stykały. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5- 2 godzin. Posmarowałam roztrzepanym jajkiem z cukrem i piekłam 30 minut w 180 stopniach. Pyszna i puchata, Zuzia zjadła do ostatniego okruszka! http://i55.tinypic.com/2na35ef.jpg Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 14 Stycznia 2011 No to juz wiem co zrobie w przyszłym tygodniu Brawo :clap: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Chałka na miodzie 500g mąki 15 g drożdży 60 ml letniej wody 3 jajka 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 1/4 szklanki płynnego miodu ( ja nie miałam płynnego więc go rozpuściłam w maśle) Czy w przepisie nie jest za mało wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Pokusiłem się i zrobiłem.Za mało wody to nie jest.Moim zdaniem jest za mało słodka jak na chałkę . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Pokusiłem się i zrobiłem I super Ci wyszła ta chałeczka :thumbsup: :clap: Moim zdaniem jest za mało słodka jak na chałkę . Arkadiuszu ale Ty już podobno nie możesz słodkiego :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Ale jak już się "truć", to pełną gębą :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 16 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 16 Stycznia 2011 arkadiuszu, śliczne te Twoje chałeczki my jadłyśmy z masełkiem i dżemem więc nie były mało słodkie, ale faktycznie są mniej słodkie od sklepowych. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 1 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 1 Maja 2011 Tort na urodziny mojej mamy z masą truskawkową i serowo- agrestową z własnego twarożku Masa truskawkowa jest przepyszna, robimy ją razem z teściową od kilku lat: 0,5 kg truskawek rozgotować, przetrzeć przez sito. Na tych przetartych owocach ugotować budyń śmietankowy dodając 3/4 szklanki cukru. Na koniec zimną masę połączyć z utartym masłem (kostka). Równie dobrze smakuje ta masa z porzeczek. Biszkopt z przepisu Abratka, z początku się trochę bałam, bo nigdy nie piekłam biszkoptu bez proszku do pieczenia, ale wyrósł i był bardzo równiutki. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 5 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zainspirowana kulinarnymi wyczynami brata Pokemona wydreptałam rabarbarowca i dwie rolady Zbójaszka. tylko nie wiem czy tą roladę dobrze zrobiłam? Może powinnam ją zrolować jak struclę? Ja po prostu owinęłam farsz ciastem, dobrze zrobiłam? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 5 Czerwca 2011 wydreptałam rabarbarowcaciasto apetycznie wyglada i wyrosło lepiej niz moje Ja po prostu owinęłam farsz ciastem, dobrze zrobiłam?Madlinko, no własnie, musisz zawinąć ciasto z farszem jak roladę, tzn zwinąć... Po prostu wykładasz farsz na całym ciescie zostawiając "puste"ok 1,5cm od brzegów i zwijasz... póżniej zlepiasz boki i podwijasz pod spód. w moich fantazjach gdzies na początku sa fotki i u Zbója tez znajdziesz. Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 5 Czerwca 2011 ciasto apetycznie wyglada i wyrosło lepiej niz moje I Twoje wyrośnie kiedy dasz inny owoc, truskawka ma za dużo wody w sobie. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 5 Czerwca 2011 Ja po prostu owinęłam farsz ciastem, dobrze zrobiłam?Madlinko, jutro specjalnie dla ciebie zrobię dwie Madejowe rolady i postaram sie o szczegółową fotorelację, pozdrawiam. Ale mi narobiłaś smaka ... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Może powinnam ją zrolować jak struclę?Rolować niekoniecznie, ale wtedy jak będzie krojona na ciepło to ciężko ukroić plaster żeby się nie rozwaliło na zimno zresztą też, zależy to też od rodzaju farszu. Jak będziesz robić rolowaną to mięsa nie za dużo tak do 30dag plus 10-15dag dodatków i farsz niech będzie dobrze odparowany, jak najmniej wilgoci, ale nie może też być suchy, jak załadujesz za dużo farszu i zrolujesz to ciasto w środku będzie niedopieczone. Czy będziesz rolować czy nie, obojętnie jaki dasz farsz, najważniejsze coby Tobie i rodzinie smakowało, a eksperymentować warto :thumbsup: :thumbsup: :grin: Tu jest jak "zakańczać" ciasto coby farsz nie wypadł https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=166461#166461 Madlinko, jutro specjalnie dla ciebie zrobię dwie Madejowe rolady i postaram sie o szczegółową fotorelację,Rób rób, cały proces będzie w jednym miejscu, fotki w dobrym powiększeniu szczególnie z rolowania i zakańczania ciasta Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Madlinko, jutro specjalnie dla ciebie zrobię dwie Madejowe rolady i postaram sie o szczegółową fotorelację, pozdrawiam.o miło mi Ja w piątek zrobię następne dwie, bo mam gości i warto te pyszne rolady zaserwować na kolację dla strudzonych podróżą. Zroluje je tak jak piszecie, będą pewnie jeszcze lepsze. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Czesc..Mam pytanie.. Moi chlopcy uwielbiaja pic napoj ktory robie z kompotu z wisni , ktory rozrzedzam woda i schladzam mocno..Ale do samych wisienek nie maja przekonania (sa juz bez pestek) i zostawiaja te owoce.. Kupilem ostatnio ciasto drozdzowe z wisniami , kruszonka oraz polukrowane i o dziwo to wcinali ze smakiem , ale tam byly swierze wisnie.. Pytanie.. : Czy jak dodam takie wisienki pokompotowe , czy tez takie ciacho bedzie smaczne czy bedzie jalowe w smaku ? pozdro :question: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 6 Czerwca 2011 czy tez takie ciacho bedzie smaczneBędzie bedzie ja takie robie właśnie z wiśniami z kompotu np szarlotka z dodatkiem takich wisienek Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 6 Czerwca 2011 ja też myślę ze będzie smaczne, to ciasto jest uniwersalne do każdego owoca. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Dzieki za odp...Kochani :-) Pytalem dlatego bo ja wisienki zawsze w sloiku mocno przeplukuje aby jak najwiecej aromatu puscily do napoju.. Wasze placki i ciasta wygladaja tak smakowicie...!! Jeszcze raz dzieki :clap: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Madlinko, nie miałem wcześniej czasu ale jak obiecałem... Madejowe Rolady Francuskie wg Pokemona Farsz... tutaj jest pełna dowolność i fantazja... należy zwrócić uwagę jedynie na to aby farsz nie "pływał" w tłuszczu lub sokach z warzyw, nie był po prostu za bardzo wodnisty. Ja przeważnie na dwie rolady robię farsz z 0,5kg mięsa mielonego, 2 papryk, dwóch cebul, 300,400 g pieczarek (lubimy ) i jednego jajka plus białko z drugiego (zółtko idzie do "malowania" rolad na koniec. Na początek podsmażam mięso na odrobinie oliwy z dodatkiem łyżki sosu sojowego. Następnie oddzielnie rumienie cebule pokrojoną w plasterki lub drobniej i dodaje paprykę pokrojona w kostkę, dusi to się pod przykryciem z 15 min az papryka zmięknie i dodaje pokrojone w plasterki pieczarki. Dusze wszystko kolejne 10 min pod przykryciem, a jak pieczarki puszcza sok i zmiękną to odkrywam i dalej podsmażam często mieszając aż sok wyparuje. dodaje podsmażone mięso i wszystko razem trzymam jeszcze na małym ogniu z 10 min doprawiając farsz do smaku - papryka słodka, sól, pieprz. Następnie schładzam go do temp pokojowej/kuchennej i dodaję jajko i białko i dobrze mieszam... http://img838.imageshack.us/img838/7448/dscf9691wm.jpg Ciasto francuskie "sklepowe"... z biedronki, lidla, tesco, każde jest dobre i każde ma podobne wymiary, rozwijamy i nakładamy farsz tak, zeby ok 1,5-2 cm od brzegów było wolne miejsce... http://img690.imageshack.us/img690/9926/dscf9693wm.jpg http://img804.imageshack.us/img804/450/dscf9694wm.jpg Jak już mamy wyłożony farsz na cieście, przystępujemy do "rolowania" ciasta z farszem (tak jak się zwija dywan :wink: ) http://img4.imageshack.us/img4/3654/dscf9695wm.jpg Aż otrzymamy taką "roladę" (należy pamiętać, aby po zwinięciu ciasta, brzeg kończący znalazł się pod spodem na środku, jeśli wyjdzie nam z boku lub na górze, to należy obrócić roladę) http://img546.imageshack.us/img546/138/dscf9696wm.jpg http://img560.imageshack.us/img560/4078/dscf9704wm.jpg Teraz przystępujemy do "zakańczania" brzegów... (wcześniej Zbójaszek już pokazał....) Zgniatamy nasze brzegi rolady na "prosto"... tak aby sie dobrze skleiły (warstwy) http://img97.imageshack.us/img97/9431/dscf9705wm.jpg z obu stron nasze "rogi" podwijamy po ukosie pod spód (jak bysmy robili samolot z papieru :wink: ) http://img194.imageshack.us/img194/6758/dscf9706wm.jpg Na koniec podwijamy pod spód ten "środek", który nam został... i lekko ta naszą "dupkę" uciskamy, wiadomo, aby sie te brzegi ciasta pod spodem skleiły. http://img5.imageshack.us/img5/4251/dscf9707wm.jpg Tak to wygląda z boku i od spodu... http://img803.imageshack.us/img803/7852/dscf9702wm.jpg http://img220.imageshack.us/img220/1469/dscf9708wm.jpg Jak już mamy zwinięte rolady... to "malujemy" je z wierzchu roztrzepanym żółtkiem... http://img195.imageshack.us/img195/5661/dscf9710wm.jpg http://img864.imageshack.us/img864/1237/dscf9711wm.jpg Na koniec wstawiamy blachę z naszymi roladami do nagrzanego piekarnika (180st) i zapiekamy ok 30, 35 minut. http://img600.imageshack.us/img600/8831/dscf9712wm.jpg Mam nadzieje, że opisałem to tak, że każdy zrozumie i będzie wiedział na przyszłość jak taka Madejową Roladę zrobić.. a uwierzcie mi i starszemu... to jest coś fantastycznego... jest łatwe w przygotowaniu i ciekawe, można zaskoczyć znajomych lub zjeść sobie na obiad jako "coś" innego albo na zimno jako przekąska No i dowolność farszów... ja jeszcze robię z sama kapusta kiszoną (podgotowaną i podsmażoną z pieczarkami lub podgrzybkami) i z barszczem czerwonym do popicia... niebo w gębie, chyba smaczniejsze od krokietów... A to efekt końcowy dzisiejszych moich Madejowych Rolad: http://img834.imageshack.us/img834/4487/dscf9714wm.jpg http://img228.imageshack.us/img228/8951/dscf9713wm.jpg PS Madlinko, do dzieła !!! Zaskocz w sobotę znajomych Pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 7 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Świetnie to opisałeś, ja w ogóle w drugą stronę zwijałam, tzn. zawinęłam mięso w ciasto, tak wygląda zdecydowanie lepiej. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Madejowe Rolady Francuskie wg Pokemona Fotorelacja pierwsza klasa, że o wyrobie nie wspomnę :clap: Kłaniam się nisko http://img339.imageshack.us/img339/1036/prosze.gif Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 7 Czerwca 2011 :clap: No ... to jak lepsze od krokietów i mniej roboty to muszę spróbować :thumbsup: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.