Skocz do zawartości

Na słodko


madlinka

Rekomendowane odpowiedzi

Pierniczki Halusi, super pyszne, dekorowałyśmy z Zuzą, z racji tego że ja talentu nie posiadam te ładniejsze naprawdę są Zuzy :)

http://i55.tinypic.com/vncw81.jpg

http://i56.tinypic.com/r90vmc.jpg

oczywiście jest ich o wiele więcej, dekorowałyśmy 1,5 godziny :D

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 110
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 4 tygodnie później...

Chałka na miodzie

500g mąki

15 g drożdży

60 ml letniej wody

3 jajka

50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła

1/4 szklanki płynnego miodu ( ja nie miałam płynnego więc go rozpuściłam w maśle)

 

Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami letniej wody odrobiną cukru i łyżką mąki. Odstawić na 5 minut

 

Zaczyn dodać do reszty składników i wyrabiać 10 minut. Jeśli ciasto jest zbyt ścisłe, można dodać wody. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Po godzinie wyjąć i odgazować, rozpłaszczając ciasto na blacie posypanym mąką.

 

Podzielić na 3 równe części, uformować w wałki, spleść warkocz, końce podwinąć pod spód (ja zrobiłam warkocz z 7 wałków)

 

Chałki ułożyć na papierze do pieczenia (wyjdą dwie) w środku przedzielić też paipeirem żeby się nie stykały. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5- 2 godzin.

 

Posmarowałam roztrzepanym jajkiem z cukrem i piekłam 30 minut w 180 stopniach.

 

Pyszna i puchata, Zuzia zjadła do ostatniego okruszka!

http://i55.tinypic.com/2na35ef.jpg

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pokusiłem się i zrobiłem.Za mało wody to nie jest.Moim zdaniem jest za mało słodka jak na chałkę .

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pokusiłem się i zrobiłem

I super Ci wyszła ta chałeczka :thumbsup: :clap:

Moim zdaniem jest za mało słodka jak na chałkę .

Arkadiuszu ale Ty już podobno nie możesz słodkiego :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale jak już się "truć", to pełną gębą :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

arkadiuszu, śliczne te Twoje chałeczki :) my jadłyśmy z masełkiem i dżemem więc nie były mało słodkie, ale faktycznie są mniej słodkie od sklepowych.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Tort na urodziny mojej mamy

z masą truskawkową i serowo- agrestową z własnego twarożku :)

 

Masa truskawkowa jest przepyszna, robimy ją razem z teściową od kilku lat:

0,5 kg truskawek rozgotować, przetrzeć przez sito. Na tych przetartych owocach ugotować budyń śmietankowy dodając 3/4 szklanki cukru. Na koniec zimną masę połączyć z utartym masłem (kostka). Równie dobrze smakuje ta masa z porzeczek.

Biszkopt z przepisu Abratka, z początku się trochę bałam, bo nigdy nie piekłam biszkoptu bez proszku do pieczenia, ale wyrósł i był bardzo równiutki.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zainspirowana kulinarnymi wyczynami brata Pokemona wydreptałam rabarbarowca i dwie rolady Zbójaszka.

tylko nie wiem czy tą roladę dobrze zrobiłam? Może powinnam ją zrolować jak struclę? Ja po prostu owinęłam farsz ciastem, dobrze zrobiłam?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wydreptałam rabarbarowca

ciasto apetycznie wyglada :) i wyrosło lepiej niz moje :)

Ja po prostu owinęłam farsz ciastem, dobrze zrobiłam?

Madlinko, no własnie, musisz zawinąć ciasto z farszem jak roladę, tzn zwinąć...

Po prostu wykładasz farsz na całym ciescie zostawiając "puste"ok 1,5cm od brzegów i zwijasz... póżniej zlepiasz boki i podwijasz pod spód. w moich fantazjach gdzies na początku sa fotki i u Zbója tez znajdziesz.

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja po prostu owinęłam farsz ciastem, dobrze zrobiłam?

Madlinko, jutro specjalnie dla ciebie zrobię dwie Madejowe rolady i postaram sie o szczegółową fotorelację, pozdrawiam. Ale mi narobiłaś smaka ... :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może powinnam ją zrolować jak struclę?

Rolować niekoniecznie, ale wtedy jak będzie krojona na ciepło to ciężko ukroić plaster żeby się nie rozwaliło na zimno zresztą też, zależy to też od rodzaju farszu. Jak będziesz robić rolowaną to mięsa nie za dużo tak do 30dag plus 10-15dag dodatków i farsz niech będzie dobrze odparowany, jak najmniej wilgoci, ale nie może też być suchy, jak załadujesz za dużo farszu i zrolujesz to ciasto w środku będzie niedopieczone.

Czy będziesz rolować czy nie, obojętnie jaki dasz farsz, najważniejsze coby Tobie i rodzinie smakowało, a eksperymentować warto :thumbsup: :thumbsup: :grin:

Tu jest jak "zakańczać" ciasto coby farsz nie wypadł https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=166461#166461

Madlinko, jutro specjalnie dla ciebie zrobię dwie Madejowe rolady i postaram sie o szczegółową fotorelację,

Rób rób, cały proces będzie w jednym miejscu, fotki w dobrym powiększeniu szczególnie z rolowania i zakańczania ciasta :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Madlinko, jutro specjalnie dla ciebie zrobię dwie Madejowe rolady i postaram sie o szczegółową fotorelację, pozdrawiam.

o miło mi :)

Ja w piątek zrobię następne dwie, bo mam gości i warto te pyszne rolady zaserwować na kolację dla strudzonych podróżą. Zroluje je tak jak piszecie, będą pewnie jeszcze lepsze.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czesc..Mam pytanie..

 

Moi chlopcy uwielbiaja pic napoj ktory robie z kompotu z wisni , ktory rozrzedzam woda i schladzam mocno..Ale do samych wisienek nie maja przekonania (sa juz bez pestek) i zostawiaja te owoce..

 

Kupilem ostatnio ciasto drozdzowe z wisniami , kruszonka oraz polukrowane i o dziwo to wcinali ze smakiem , ale tam byly swierze wisnie..

 

Pytanie.. : Czy jak dodam takie wisienki pokompotowe , czy tez takie ciacho bedzie smaczne czy bedzie jalowe w smaku ?

 

pozdro :question:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za odp...Kochani :-)

 

Pytalem dlatego bo ja wisienki zawsze w sloiku mocno przeplukuje aby jak najwiecej aromatu puscily do napoju..

 

Wasze placki i ciasta wygladaja tak smakowicie...!!

 

Jeszcze raz dzieki :clap: :thumbsup: :thumbsup:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Madlinko, nie miałem wcześniej czasu ale jak obiecałem... Madejowe Rolady Francuskie wg Pokemona :)

Farsz... tutaj jest pełna dowolność i fantazja... należy zwrócić uwagę jedynie na to aby farsz nie "pływał" w tłuszczu lub sokach z warzyw, nie był po prostu za bardzo wodnisty.

Ja przeważnie na dwie rolady robię farsz z 0,5kg mięsa mielonego, 2 papryk, dwóch cebul, 300,400 g pieczarek (lubimy :) ) i jednego jajka plus białko z drugiego (zółtko idzie do "malowania" rolad na koniec.

Na początek podsmażam mięso na odrobinie oliwy z dodatkiem łyżki sosu sojowego. Następnie oddzielnie rumienie cebule pokrojoną w plasterki lub drobniej i dodaje paprykę pokrojona w kostkę, dusi to się pod przykryciem z 15 min az papryka zmięknie i dodaje pokrojone w plasterki pieczarki. Dusze wszystko kolejne 10 min pod przykryciem, a jak pieczarki puszcza sok i zmiękną to odkrywam i dalej podsmażam często mieszając aż sok wyparuje. dodaje podsmażone mięso i wszystko razem trzymam jeszcze na małym ogniu z 10 min doprawiając farsz do smaku - papryka słodka, sól, pieprz. Następnie schładzam go do temp pokojowej/kuchennej i dodaję jajko i białko i dobrze mieszam...

 

http://img838.imageshack.us/img838/7448/dscf9691wm.jpg

 

Ciasto francuskie "sklepowe"... z biedronki, lidla, tesco, każde jest dobre i każde ma podobne wymiary, rozwijamy i nakładamy farsz tak, zeby ok 1,5-2 cm od brzegów było wolne miejsce...

http://img690.imageshack.us/img690/9926/dscf9693wm.jpg

http://img804.imageshack.us/img804/450/dscf9694wm.jpg

 

Jak już mamy wyłożony farsz na cieście, przystępujemy do "rolowania" ciasta z farszem (tak jak się zwija dywan :wink: )

http://img4.imageshack.us/img4/3654/dscf9695wm.jpg

 

Aż otrzymamy taką "roladę" (należy pamiętać, aby po zwinięciu ciasta, brzeg kończący znalazł się pod spodem na środku, jeśli wyjdzie nam z boku lub na górze, to należy obrócić roladę)

http://img546.imageshack.us/img546/138/dscf9696wm.jpg

http://img560.imageshack.us/img560/4078/dscf9704wm.jpg

 

Teraz przystępujemy do "zakańczania" brzegów... (wcześniej Zbójaszek już pokazał....)

Zgniatamy nasze brzegi rolady na "prosto"... tak aby sie dobrze skleiły (warstwy)

http://img97.imageshack.us/img97/9431/dscf9705wm.jpg

 

z obu stron nasze "rogi" podwijamy po ukosie pod spód (jak bysmy robili samolot z papieru :wink: )

http://img194.imageshack.us/img194/6758/dscf9706wm.jpg

 

Na koniec podwijamy pod spód ten "środek", który nam został... i lekko ta naszą "dupkę" uciskamy, wiadomo, aby sie te brzegi ciasta pod spodem skleiły.

http://img5.imageshack.us/img5/4251/dscf9707wm.jpg

 

Tak to wygląda z boku i od spodu...

http://img803.imageshack.us/img803/7852/dscf9702wm.jpg

http://img220.imageshack.us/img220/1469/dscf9708wm.jpg

 

Jak już mamy zwinięte rolady... to "malujemy" je z wierzchu roztrzepanym żółtkiem...

http://img195.imageshack.us/img195/5661/dscf9710wm.jpg

http://img864.imageshack.us/img864/1237/dscf9711wm.jpg

 

Na koniec wstawiamy blachę z naszymi roladami do nagrzanego piekarnika (180st) i zapiekamy ok 30, 35 minut.

http://img600.imageshack.us/img600/8831/dscf9712wm.jpg

 

Mam nadzieje, że opisałem to tak, że każdy zrozumie i będzie wiedział na przyszłość jak taka Madejową Roladę zrobić.. a uwierzcie mi i starszemu... to jest coś fantastycznego... jest łatwe w przygotowaniu i ciekawe, można zaskoczyć znajomych lub zjeść sobie na obiad jako "coś" innego albo na zimno jako przekąska :)

No i dowolność farszów... ja jeszcze robię z sama kapusta kiszoną (podgotowaną i podsmażoną z pieczarkami lub podgrzybkami) i z barszczem czerwonym do popicia... niebo w gębie, chyba smaczniejsze od krokietów...

 

A to efekt końcowy dzisiejszych moich Madejowych Rolad:

http://img834.imageshack.us/img834/4487/dscf9714wm.jpg

http://img228.imageshack.us/img228/8951/dscf9713wm.jpg

 

PS Madlinko, do dzieła !!! Zaskocz w sobotę znajomych :)

Pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Madejowe Rolady Francuskie wg Pokemona :)

Fotorelacja pierwsza klasa, że o wyrobie nie wspomnę :clap:

Kłaniam się nisko http://img339.imageshack.us/img339/1036/prosze.gif

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.