Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Na słodko


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
110 odpowiedzi w tym temacie

#1 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 16 paź 2010 - 18:15

Drożdżówki z dżemem.
Szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne.
Przepis na 12 drożdżówek:
500g mąki
16g drożdży
60g masła
250 ml mleka
50g cukru
1 jajko
Szczypta soli
* Zrobić zaczyn, mieszając drożdże z odrobiną cukru i mleka pozostawić do wyrośnięcia na 5min.
* Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem, solą. Kiedy lekko ostygnie, połączyć z jajkami i mąką z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na 1- 1,5 h. Ja to robię w piekarniku ustawionym na 40 stopni.
* Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, rozwałkować na placek o wymiarach 30X50cm. Posmarować nadzieniem, zwinąć w rulon. Pokroić na kawałki ok. 3cm. Ja dałam dużo dżemu i trochę się rozjechały, ale moja córcia woli słodsze, jak dacie mniej nadzienia, to na pewno będą ładniejsze.
* Bułeczki ułożyć na blasze, każdą docisnąć i lekko spłaszczyć dłonią, pozostawić do wyrośnięcia na 30 min.
* Posmarować roztrzepanym jajkiem, piec 15 minut w temp. 200 Stopni.
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#2 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6469 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 16 paź 2010 - 18:27

Madlinko ale pyszności , uwielbiam wszystko co drożdżowe. :thumbsup: :clap:
Teraz ja muszę wypróbować Twój przepis .

Pozdrawiam Halusia

#3 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7038 postów

Napisano 16 paź 2010 - 18:54

Drożdżówki z dżemem.

,
:thumbsup: :thumbsup: :clap:

#4 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5648 postów

Napisano 16 paź 2010 - 19:02

Madlinko.. nie gniewaj się na mnie...mimo,ze pewnie smaczne drożdżówki..to panuje dla mnie w nich jakiś chaos...
Według mnie nie powinien wyciekać z nich "środek"..a na zdjęciu jedno do drugiego się klei... :rolleyes: :mellow:

#5 asia50

asia50

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 252 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 16 paź 2010 - 19:28

kolor piękny sama bym się "przykleiła" do talerza z nimi :thumbsup:

#6 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 17 paź 2010 - 08:29

Małgoś, nie gniewam się, porostu tak jak pisałam przesadziłam z ilością dżemu, żeby były słodsze dla Zuzi :)

#7 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 17 paź 2010 - 08:32

Wyglądają ekstra. :clap: :thumbsup:

#8 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6469 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 17 paź 2010 - 10:03

Kiedy lekko ostygnie, połączyć z jajkami i mąką z zaczynem


Madlinko w przepisie podałaś 1 jajko, czy dajesz więcej??

Pozdrawiam Halusia

#9 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6469 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 17 paź 2010 - 12:49

Do popołudniowej kawki :grin:
Część ciasta posmarowałam dżemem malinowym , a resztę morelowym.

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#10 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7038 postów

Napisano 17 paź 2010 - 20:55

Część ciasta posmarowałam dżemem malinowym , a resztę morelowym.

Takie "coś" to musi gładko wchodzić przy kawce :cool:

#11 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6469 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 17 paź 2010 - 21:04

Takie "coś" to musi gładko wchodzić przy kawce :cool:


Zbóju weszło tak gładko że nie ma ani śladu :grin:

#12 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 18 paź 2010 - 08:28

Wow @halusia@, szybka jesteś :) Śliczne te Twoje bułeczki.

Madlinko w przepisie podałaś 1 jajko, czy dajesz więcej??

daję jedno.
Pozdrawiam.

#13 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 18 paź 2010 - 08:47

Qurcze, drażnicie moje kubki smakowe tymi widokami, kiedyś takie bułeczki jadałem i pewnie teraz tak wyglądam jak wyglądam. Od pewnego czasu 0 ciasta i 0 cukru , jedyna słodycz jaka mi została to śledż z beczki marynowany w oleju i cebuli. :grin:

#14 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 22 paź 2010 - 18:21

STRUCLA MAKOWA
Uprzedzam, że nieco pracochłonna, ale warta zachodu.

ciasto:
500g mąki
40g drożdży
250ml mleka
100g cukru
100g masła
1 jajko
2 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
sól
1 białko
1 jajko do posmarowania
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Dodać 100g mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość, dodać utarte żółtka, jajko, mąkę i szczyptę soli. Wyrobić, a gdy zacznie odstawać od ręki dodać roztopione masło, cukier waniliowy i ponownie wyrobić. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt grubości 5mm i posmarować białkiem. Rozsmarować nadzienie, pozostawiając czyste brzegi ciasta o szerokości 1,5cm. Ciasto zwinąć w rulon, włożyć do foremki, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować rozkleconym jajkiem.
Piec 30 min w 200 stopniach.

Nadzienie makowe
400 g maku
2 białka
200g cukru
40g masła
2 łyżki miodu
150g rodzynek
50g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
skórka otarta z jednej cytryny
wanilia

Mak opłukać, zalać wrzątkiem, gotować 10 minut.. Odcedzić, zemleć 3 razy.
W rondlu rozpuścić masło, włożyć mak, dodać cukier, miód, opłukane rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową, wanilię, smażyć 10 minut stale mieszając, lekko ostudzić, dodać pianę z białek.

Dołączona grafika

Moja mała pomoc:
Dołączona grafika (nie patrzcie na ten bałagan :) wynik naszej pracy)

#15 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6469 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 23 paź 2010 - 18:32

Madlinko strucla wygląda smakowicie :thumbsup: . Ulubione ciasto mojego syna :grin:
Córka w domu to wielki skarb....widać że pracowita od małego.
Moja córa już z domu odeszła , a miałam tak dobrze.

#16 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12567 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 23 paź 2010 - 18:46

STRUCLA MAKOWA



Ulubione ciasto mojego syna


I moje też . Stawiam na pierwszym miejscu :smile:



Pozdrawiam

#17 anerka

anerka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1125 postów
  • MiejscowośćSulechów, lubuskie

Napisano 23 paź 2010 - 23:45

Brawo Zuzia. :clap: Teraz to już nie będą wypieki Madlinki ale Madlinki i Zuzi.

#18 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 24 paź 2010 - 12:34

oj pracowita ta moja córcia, pracowita, czasem aż za bardzo :)

#19 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 07 lis 2010 - 11:06

Upiekłam jabłecznik @halusi@, nie jest tak piękny jak dziewczyn, a to dla tego że trochę źle sobie rozwałkowałam wierzch. Zainspirowana kwiatami beny sama zrobiłam sobie szablon :) Oczywiście wszystko jeszcze do dopracowania. Wszyscy ciastem zachwyceni, niestety mnie to chyba nic już nie przekona do jabłecznika, ale ciasto i budyń bardzo mi smakują, jabłka wydłubuje :D
Tak w ogóle to do świat nie wchodzę już do tego naszego słodkiego kącika, bo mąż mi się denerwuje że go tuczę.
Dołączona grafika

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6469 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 07 lis 2010 - 11:26

Wszyscy ciastem zachwyceni, niestety mnie to chyba nic już nie przekona do jabłecznika


Madlinko super że upiekłaś to ciacho, a to że Tobie nie smakuje to już inna sprawa.
Po prostu nie lubisz i tyle. :wink:

Tak w ogóle to do świat nie wchodzę już do tego naszego słodkiego kącika, bo mąż mi się denerwuje że go tuczę.

A męża wyślij na siłownię :grin:

Zaglądaj, zaglądaj tu bo jeszcze będą przepisy które na pewno Cię zainteresują. :grin:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych