Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Na słodko


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
110 odpowiedzi w tym temacie

#21 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 12 lis 2010 - 20:03

Mój ulubiony chleb (próbuję różne przepisy, ale zawsze wracam do tego, w oryginalnym przpisie z mąki orkiszowej, niestety zbyt droga jak do codziennego wypieku)
Zaczyn:
50 g zakwasu żytniego
75 g mąki pszennej (ja używam takiej wiejskie z młyna, nie wiem jaki to typ)
100 g wody

Odstawić na 12-24 h

Następnie dodać:
275 g wody
30 g miodu
500 g mąki
1 łyżeczka soli

Składniki zaczynu wymieszać ze składnikami na ciasto. Zagnieść ręcznie (10-15 minut)lub Zagniatamy do czasu, aż ciasto będzie gładkie.
Miskę przykrywamy przezroczystą folią i odstawiamy do fermentacji na ok. 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość - od tego uzależniamy czas fermentacji. Zdarza się, że trwa ona krócej, innym razem - dłużej, do 3 godzin.

Uformować bochenek. Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 230 st C.
Wstawiamy chleb. Po 10 minutach zmniejszamy do 220 st C i dopiekamy kolejne 30 minut.
Dołączona grafika

#22 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 12 lis 2010 - 20:13

Madlinko czyli podałaś oryginalny przepis na chlebek orkiszowy, z tym że zastąpiłaś mąką pszenną tak??
Uwielbiam chlebek orkiszowy, jak dla mnie bo kupuje w piekarni ,starcza mi na tydzień.
Chyba się skuszę i sama upiekę.

A co do wypieku Twojego chlebka, jestem pod wrażeniem :clap:

#23 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 13 lis 2010 - 19:04

@halusia@, dokładnie tak jak piszesz.
Jeszcze dodam co oczywiste, no ale jakby ktoś nie wiedział, wody nie wlewamy wszystkiej od razu, bo różna mąka różnie reaguje i czasem wystarczy tej wody mniej.
@halusiu@, zainspirowana Twoimi rogalikami zrobiłam swoje, ale trochę przekombinowałam z nadzieniem orzechowo- makowym, za dużo skórki pomarańczowej dałam, no ale uwielbiam kombinować a nóż czasem wyjdzie coś pysznego.
Dołączona grafika

#24 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 13 lis 2010 - 19:15

no ale uwielbiam kombinować a nóż czasem wyjdzie coś pysznego.


Madlinko rewelacyjne te Twoje rogaliki. :thumbsup: :clap:
Dodam żę można nadziewać również serem, powidłami, nutellą , budyniem .

#25 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 14 lis 2010 - 10:10

dzięki :*

#26 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 19 gru 2010 - 12:59

Pierniczki Halusi, super pyszne, dekorowałyśmy z Zuzą, z racji tego że ja talentu nie posiadam te ładniejsze naprawdę są Zuzy :)
Dołączona grafika
Dołączona grafika
oczywiście jest ich o wiele więcej, dekorowałyśmy 1,5 godziny :D

#27 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 19 gru 2010 - 13:10

że ja talentu nie posiadam

Wszystkie jak malowane :thumbsup:
:clap:

#28 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 19 gru 2010 - 16:58

Madlinko !

Piękne pierniczki i piękna dekoracja. :thumbsup:
Gratulacje dla obu Pań :clap:

#29 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 14 sty 2011 - 17:05

Chałka na miodzie
500g mąki
15 g drożdży
60 ml letniej wody
3 jajka
50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
1/4 szklanki płynnego miodu ( ja nie miałam płynnego więc go rozpuściłam w maśle)

Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami letniej wody odrobiną cukru i łyżką mąki. Odstawić na 5 minut

Zaczyn dodać do reszty składników i wyrabiać 10 minut. Jeśli ciasto jest zbyt ścisłe, można dodać wody. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po godzinie wyjąć i odgazować, rozpłaszczając ciasto na blacie posypanym mąką.

Podzielić na 3 równe części, uformować w wałki, spleść warkocz, końce podwinąć pod spód (ja zrobiłam warkocz z 7 wałków)

Chałki ułożyć na papierze do pieczenia (wyjdą dwie) w środku przedzielić też paipeirem żeby się nie stykały. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5- 2 godzin.

Posmarowałam roztrzepanym jajkiem z cukrem i piekłam 30 minut w 180 stopniach.

Pyszna i puchata, Zuzia zjadła do ostatniego okruszka!
Dołączona grafika

#30 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4153 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 14 sty 2011 - 17:16

No to juz wiem co zrobie w przyszłym tygodniu :) Brawo :clap:

#31 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 15 sty 2011 - 11:48

Chałka na miodzie
500g mąki
15 g drożdży
60 ml letniej wody
3 jajka
50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
1/4 szklanki płynnego miodu ( ja nie miałam płynnego więc go rozpuściłam w maśle)


Czy w przepisie nie jest za mało wody.

#32 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 16 sty 2011 - 16:46

Pokusiłem się i zrobiłem.Za mało wody to nie jest.Moim zdaniem jest za mało słodka jak na chałkę .

Dołączona grafika

#33 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 16 sty 2011 - 17:15

Pokusiłem się i zrobiłem


I super Ci wyszła ta chałeczka :thumbsup: :clap:

Moim zdaniem jest za mało słodka jak na chałkę .


Arkadiuszu ale Ty już podobno nie możesz słodkiego :wink:

#34 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 16 sty 2011 - 17:24

Ale jak już się "truć", to pełną gębą :grin:

#35 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 16 sty 2011 - 17:42

arkadiuszu, śliczne te Twoje chałeczki :) my jadłyśmy z masełkiem i dżemem więc nie były mało słodkie, ale faktycznie są mniej słodkie od sklepowych.

#36 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 01 maj 2011 - 14:32

Tort na urodziny mojej mamy
z masą truskawkową i serowo- agrestową z własnego twarożku :)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Masa truskawkowa jest przepyszna, robimy ją razem z teściową od kilku lat:
0,5 kg truskawek rozgotować, przetrzeć przez sito. Na tych przetartych owocach ugotować budyń śmietankowy dodając 3/4 szklanki cukru. Na koniec zimną masę połączyć z utartym masłem (kostka). Równie dobrze smakuje ta masa z porzeczek.
Biszkopt z przepisu Abratka, z początku się trochę bałam, bo nigdy nie piekłam biszkoptu bez proszku do pieczenia, ale wyrósł i był bardzo równiutki.

#37 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 05 cze 2011 - 18:51

Zainspirowana kulinarnymi wyczynami brata Pokemona wydreptałam rabarbarowca i dwie rolady Zbójaszka.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
tylko nie wiem czy tą roladę dobrze zrobiłam? Może powinnam ją zrolować jak struclę? Ja po prostu owinęłam farsz ciastem, dobrze zrobiłam?

#38 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4153 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 05 cze 2011 - 23:03

wydreptałam rabarbarowca

ciasto apetycznie wyglada :) i wyrosło lepiej niz moje :)

Ja po prostu owinęłam farsz ciastem, dobrze zrobiłam?

Madlinko, no własnie, musisz zawinąć ciasto z farszem jak roladę, tzn zwinąć...
Po prostu wykładasz farsz na całym ciescie zostawiając "puste"ok 1,5cm od brzegów i zwijasz... póżniej zlepiasz boki i podwijasz pod spód. w moich fantazjach gdzies na początku sa fotki i u Zbója tez znajdziesz.

#39 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 05 cze 2011 - 23:09

ciasto apetycznie wyglada :) i wyrosło lepiej niz moje :)


I Twoje wyrośnie kiedy dasz inny owoc, truskawka ma za dużo wody w sobie.

#40 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4153 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 05 cze 2011 - 23:19

Ja po prostu owinęłam farsz ciastem, dobrze zrobiłam?

Madlinko, jutro specjalnie dla ciebie zrobię dwie Madejowe rolady i postaram sie o szczegółową fotorelację, pozdrawiam. Ale mi narobiłaś smaka ... :)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych