Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Na słodko


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
110 odpowiedzi w tym temacie

#41 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6958 postów

Napisano 06 cze 2011 - 06:23

Może powinnam ją zrolować jak struclę?

Rolować niekoniecznie, ale wtedy jak będzie krojona na ciepło to ciężko ukroić plaster żeby się nie rozwaliło na zimno zresztą też, zależy to też od rodzaju farszu. Jak będziesz robić rolowaną to mięsa nie za dużo tak do 30dag plus 10-15dag dodatków i farsz niech będzie dobrze odparowany, jak najmniej wilgoci, ale nie może też być suchy, jak załadujesz za dużo farszu i zrolujesz to ciasto w środku będzie niedopieczone.
Czy będziesz rolować czy nie, obojętnie jaki dasz farsz, najważniejsze coby Tobie i rodzinie smakowało, a eksperymentować warto :thumbsup: :thumbsup: :grin:
Tu jest jak "zakańczać" ciasto coby farsz nie wypadł https://wedlinydomow...p=166461#166461

Madlinko, jutro specjalnie dla ciebie zrobię dwie Madejowe rolady i postaram sie o szczegółową fotorelację,

Rób rób, cały proces będzie w jednym miejscu, fotki w dobrym powiększeniu szczególnie z rolowania i zakańczania ciasta :cool:

#42 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 06 cze 2011 - 11:16

Madlinko, jutro specjalnie dla ciebie zrobię dwie Madejowe rolady i postaram sie o szczegółową fotorelację, pozdrawiam.

o miło mi :)
Ja w piątek zrobię następne dwie, bo mam gości i warto te pyszne rolady zaserwować na kolację dla strudzonych podróżą. Zroluje je tak jak piszecie, będą pewnie jeszcze lepsze.

#43 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 06 cze 2011 - 17:17

Czesc..Mam pytanie..

Moi chlopcy uwielbiaja pic napoj ktory robie z kompotu z wisni , ktory rozrzedzam woda i schladzam mocno..Ale do samych wisienek nie maja przekonania (sa juz bez pestek) i zostawiaja te owoce..

Kupilem ostatnio ciasto drozdzowe z wisniami , kruszonka oraz polukrowane i o dziwo to wcinali ze smakiem , ale tam byly swierze wisnie..

Pytanie.. : Czy jak dodam takie wisienki pokompotowe , czy tez takie ciacho bedzie smaczne czy bedzie jalowe w smaku ?

pozdro :question:

#44 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4153 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 06 cze 2011 - 17:52

czy tez takie ciacho bedzie smaczne

Będzie bedzie :) ja takie robie właśnie z wiśniami z kompotu :) np szarlotka z dodatkiem takich wisienek :)

#45 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 06 cze 2011 - 19:14

ja też myślę ze będzie smaczne, to ciasto jest uniwersalne do każdego owoca.

#46 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 06 cze 2011 - 19:34

Dzieki za odp...Kochani :-)

Pytalem dlatego bo ja wisienki zawsze w sloiku mocno przeplukuje aby jak najwiecej aromatu puscily do napoju..

Wasze placki i ciasta wygladaja tak smakowicie...!!

Jeszcze raz dzieki :clap: :thumbsup: :thumbsup:

#47 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4153 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 07 cze 2011 - 00:31

Madlinko, nie miałem wcześniej czasu ale jak obiecałem... Madejowe Rolady Francuskie wg Pokemona :)
Farsz... tutaj jest pełna dowolność i fantazja... należy zwrócić uwagę jedynie na to aby farsz nie "pływał" w tłuszczu lub sokach z warzyw, nie był po prostu za bardzo wodnisty.
Ja przeważnie na dwie rolady robię farsz z 0,5kg mięsa mielonego, 2 papryk, dwóch cebul, 300,400 g pieczarek (lubimy :) ) i jednego jajka plus białko z drugiego (zółtko idzie do "malowania" rolad na koniec.
Na początek podsmażam mięso na odrobinie oliwy z dodatkiem łyżki sosu sojowego. Następnie oddzielnie rumienie cebule pokrojoną w plasterki lub drobniej i dodaje paprykę pokrojona w kostkę, dusi to się pod przykryciem z 15 min az papryka zmięknie i dodaje pokrojone w plasterki pieczarki. Dusze wszystko kolejne 10 min pod przykryciem, a jak pieczarki puszcza sok i zmiękną to odkrywam i dalej podsmażam często mieszając aż sok wyparuje. dodaje podsmażone mięso i wszystko razem trzymam jeszcze na małym ogniu z 10 min doprawiając farsz do smaku - papryka słodka, sól, pieprz. Następnie schładzam go do temp pokojowej/kuchennej i dodaję jajko i białko i dobrze mieszam...

Dołączona grafika
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Ciasto francuskie "sklepowe"... z biedronki, lidla, tesco, każde jest dobre i każde ma podobne wymiary, rozwijamy i nakładamy farsz tak, zeby ok 1,5-2 cm od brzegów było wolne miejsce...
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Jak już mamy wyłożony farsz na cieście, przystępujemy do "rolowania" ciasta z farszem (tak jak się zwija dywan :wink: )
Dołączona grafika

Aż otrzymamy taką "roladę" (należy pamiętać, aby po zwinięciu ciasta, brzeg kończący znalazł się pod spodem na środku, jeśli wyjdzie nam z boku lub na górze, to należy obrócić roladę)
Dołączona grafika
http://img560.images.../dscf9704wm.jpg

Teraz przystępujemy do "zakańczania" brzegów... (wcześniej Zbójaszek już pokazał....)
Zgniatamy nasze brzegi rolady na "prosto"... tak aby sie dobrze skleiły (warstwy)
http://img97.imagesh.../dscf9705wm.jpg

z obu stron nasze "rogi" podwijamy po ukosie pod spód (jak bysmy robili samolot z papieru :wink: )
http://img194.images.../dscf9706wm.jpg

Na koniec podwijamy pod spód ten "środek", który nam został... i lekko ta naszą "dupkę" uciskamy, wiadomo, aby sie te brzegi ciasta pod spodem skleiły.
http://img5.imagesha.../dscf9707wm.jpg

Tak to wygląda z boku i od spodu...
http://img803.images.../dscf9702wm.jpg
http://img220.images.../dscf9708wm.jpg

Jak już mamy zwinięte rolady... to "malujemy" je z wierzchu roztrzepanym żółtkiem...
http://img195.images.../dscf9710wm.jpg
http://img864.images.../dscf9711wm.jpg

Na koniec wstawiamy blachę z naszymi roladami do nagrzanego piekarnika (180st) i zapiekamy ok 30, 35 minut.
http://img600.images.../dscf9712wm.jpg

Mam nadzieje, że opisałem to tak, że każdy zrozumie i będzie wiedział na przyszłość jak taka Madejową Roladę zrobić.. a uwierzcie mi i starszemu... to jest coś fantastycznego... jest łatwe w przygotowaniu i ciekawe, można zaskoczyć znajomych lub zjeść sobie na obiad jako "coś" innego albo na zimno jako przekąska :)
No i dowolność farszów... ja jeszcze robię z sama kapusta kiszoną (podgotowaną i podsmażoną z pieczarkami lub podgrzybkami) i z barszczem czerwonym do popicia... niebo w gębie, chyba smaczniejsze od krokietów...

A to efekt końcowy dzisiejszych moich Madejowych Rolad:
http://img834.images.../dscf9714wm.jpg
http://img228.images.../dscf9713wm.jpg

PS Madlinko, do dzieła !!! Zaskocz w sobotę znajomych :)
Pozdrawiam

#48 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 07 cze 2011 - 09:48

Świetnie to opisałeś, ja w ogóle w drugą stronę zwijałam, tzn. zawinęłam mięso w ciasto, tak wygląda zdecydowanie lepiej.

#49 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6958 postów

Napisano 07 cze 2011 - 19:10

Madejowe Rolady Francuskie wg Pokemona :)

Fotorelacja pierwsza klasa, że o wyrobie nie wspomnę :clap:
Kłaniam się nisko Dołączona grafika

#50 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 07 cze 2011 - 19:29

:clap: No ... to jak lepsze od krokietów i mniej roboty to muszę spróbować :thumbsup:

#51 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4153 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 07 cze 2011 - 21:25

zawinęłam mięso w ciasto

a to mnie zaskoczyłaś :)

Fotorelacja pierwsza klasa, że o wyrobie nie wspomnę

Dzieki starszy ale to od Ciebie sie uczyłem tych rolad :wink:

to jak lepsze od krokietów

spróbuj naprawde warto, a farsz robisz wg uznania albo z tego co akurat masz w lodówce :) Z kiszona kapusta i pieczarkami tez są wspaniałe :)

#52 bogdan b

bogdan b

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1609 postów
  • MiejscowośćOgrodzieniec

Napisano 07 cze 2011 - 22:00

A to efekt końcowy dzisiejszych moich Madejowych Rolad:


Pokemonie bajeczne :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

#53 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 17 cze 2011 - 10:28

Dopiero dziś mam chwilę czasu...

A więc w zeszłym tygodniu, na urodziny Zuzi upiekłam Halusine biszkopty, jestem szczerze i pozytywnie zdumiona, bo jeszcze nigdy biszkopt nie zachował mi takiego pięknego kształtu po wystudzeniu.
tak pięknie wygląda w przekroju:
Dołączona grafika

Zrobiłam Zuzi taką biedronkę:
Dołączona grafika
Ale nerwy miałam straszne bo robiłam ją pół dnia, przy czym cały czas miałam w głowie słowa Andy`ego o barwnikach, eh już więce takiego tortu nie zrobię, drugi już udekorowałam śmietaną i owocami.

oczywiście były też rolady Zbójaszka, aż trzy, ale wxszyscy byli tak głodni, że został mi do sfotografowania taki mały kawałek:
Dołączona grafika
(muszę przyznać, ze lepiej wygląda i smakuje taka zrolowana.)

Upiekłam jeszcze mięsa, ale karczek był chyba ze starej świnki, albo nie wiem co jakąś wadę miał, bo taki niedobry to mi jeszcze nigdy nie wyszedł, żylasty i w środku jakby surowy, a przecież piekłam jak zawsze z termometrem, dobrze, że choć rolada boczkowa była smaczna.

#54 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6958 postów

Napisano 17 cze 2011 - 19:17

upiekłam Halusine biszkopty

Upadek na podłogę był?? :grin:
Biedroneczka baaardzo ładna :thumbsup:

oczywiście były też rolady Zbójaszka

Cieszy bardzo, że gościom smakowało :grin:

#55 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 18 cze 2011 - 12:45

Upadek na podłogę był??

oczywiście :)

#56 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6394 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 18 cze 2011 - 17:09

Zrobiłam Zuzi taką biedronkę:

Madlinko bardzo fajny pomysł na torcik. Przerażają mnie troszkę te barwniki ale na pewno torcik bardzo smakował i podobał się Zuzi.

#57 Aniaandy'ego

Aniaandy'ego

    Stały bywalec

  • **VIP Junior**
  • 219 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 19 cze 2011 - 00:39

Jak mi się wczytywała stronka "kącik piekarniczo - cukierniczy" i mignęła mi przed oczami biedroneczka :grin: - to pomyślałam sobie, że to zdjęcie z YouTube, a tu proszę..... bardzo.....nasza Madzia "zaszalała" :clap: , oj "zaszalała" :clap: coś pięknego :clap:

przy czym cały czas miałam w głowie słowa Andy`ego o barwnikach,

Oj tam, czasem trzeba trochę zgrzeszyć :lol: , ale fajnie , ze bierzesz to pod uwagę :grin: .

#58 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 19 cze 2011 - 17:28

Dziękuje Wam, miłe słowa od doświadczonych koleżanek są podwójnie miłe :)

#59 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 30 cze 2011 - 21:07

Dziś na pożegnanie truskawek zrobiłam tartę i trzy małe tarteletki bo mi ciasta zostało :) Nieskromnie przyznam, że pyszna.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Wymyśliłam jeszcze takie lody niby żadna filozofia, ale przynajmniej z czystym sumieniem daje dziecku to co lubi, bez chemii, pozostawiłam sobie opakowania po lodach za 30 groszy (wyobrażacie sobie co jest w lodzie za 30 groszy???) i napełniam je świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy albo grejfruta i zamrażam, Zuza zachwycona, ja spokojna :D
o takie spinane klipsem z Ikei:
Dołączona grafika

Jeszcze kilka dni temu były bułeczki, trochę niekształtne ale chrupiące i pyszne:
Dołączona grafika

#60 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5641 postów

Napisano 30 cze 2011 - 21:26

Jak mowa o lodach to przepisałam z księgi "mądrości" przepis na lody :lol: .Może komuś sie przyda? Z góry przepraszam madlinko ,że "śmiecę" w Twoim temacie :blush: ...

Podstawowa masa na lody mleczno-jajeczne popularne
(przepis z książki Kucharz-Gastronom)

Normatyw surowcowy:

Mleko 6400 ml
Jaja 2000g
Białka 300g
Cukier kryształ 1700g

Wydajność

Masa mleczno-jajeczna
po zaparzeniu 9400 g
po ostudzenie 9200 g

Sposób wykonania

Utrzeć masę jajeczną i białka z cukrem.Zagotować mleko,połowę odlać,ostudzić.Ustawić miskę z utartą masą jajeczną w rondlu z wzrzącą wodą.Masę ubijać zalewając ją małymi ilościami wrzącego mleka,ogrzwając stopniowo do 80*C.Po osiągnięciu tej temperatury masę zdjąć z pary ,wlać resztkę mleka,wymieszać i ostudzić mieszając,co nie dopuszcza do wytworzenia się kożucha.

Lody popularne kakaowe

Normatyw surowcowy

Podstawowa masa jajeczno-mleczna 9200 g
Kakao 200 g
Mleko 800 g

Wydajność

Gotowy wyrób 10000 g

Sposób wykonania
Do przestudzonej podstawowej masy jajeczno -mlecznej dodać kakao zalane wrzącym mlekiem i roztarte na gładką masę,po czym wymieszać.Masę wlać do maszyny i ubić.Skrzepnięte lody włożyć do konserwatora szczelnie upychając,wygładzić ,zamrozić.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych