Jump to content

Ser twarogowy wędzony.


Biotit

Recommended Posts

  • Replies 411
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Tak jak pisałam kupuje gotowe sery twarogowe kroję je w takie paski ( prostopadłościany :rolleyes: ) jak widać, posypuję przyprawami typu ,tymianek ,zioła prowansalskie ,papryka estragon, czosnek ( zestaw ziół jest zawsze nieco inny) zalewam 10% solanką na noc ,rano do siatki (tym razem było do gazy bo siatka się skończyła ) i do wędzarki.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Link to comment
Share on other sites

kupuje gotowe sery twarogowe kroję je w takie paski

No to jestem oświecony .

Jako że nie mam co wydoić i mleko" od chłopa " to podróba to i u mnie będą "oscypki" w następnym wędzeniu.

Dzięki za "pomysła"

 

A co do wędlin , to się nie wypowiadam , bo chudziak dostanie skrzydełek i nam odfrunie .

Link to comment
Share on other sites

Z góry uprzedzam, że nie można porównywać ich do oscypków bo w smaku i konsystencji są inne .Ale to zawsze jest jakaś odmiana w menu i zwykle jak się wędzi mięsa to troszkę miejsca na serki się znajdzie i nie trzeba tak ich pilnować bo się nie "roztapiają" co najwyżej wysuszają :lol:

Paolo nie ma sprawy mogę Cię przeszkolić :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Link to comment
Share on other sites

RaV22 no to przy następnym wędzeniu spróbuj własnej wersji -będziesz miał porównanie :lol:

duduś nie ma sprawy tylko jak do tego logistycznie podejść :question:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Link to comment
Share on other sites

Tak jak pisałam kupuje gotowe sery twarogowe kroję je w takie paski ( prostopadłościany :rolleyes: ) jak widać, posypuję przyprawami typu ,tymianek ,zioła prowansalskie ,papryka estragon, czosnek ( zestaw ziół jest zawsze nieco inny) zalewam 10% solanką na noc ,rano do siatki (tym razem było do gazy bo siatka się skończyła ) i do wędzarki.

Przepraszam ale chyba coś przegapiłem? Gdzie już chudziaku pisałaś o tym serku i gdzie to "widać"? Jaki to ten ser twarogowy? Czy to twaróg tłusty, półtłusty, chudy? Czy może jakieś inne sery? Jeżeli już to gdzieś jest to poproszę o linkę, bo nie znalazłem.

 

Dziękuję i pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Gdzie już chudziaku pisałaś o tym serku i gdzie to "widać"? Jaki to ten ser twarogowy? Czy to twaróg tłusty, półtłusty, chudy?Jeżeli już to gdzieś jest to poproszę o linkę, bo nie znalazłem.

W innym miejscu nie ma o tym serze. Wątek sera twarogowego pojawił się w wędzonkach i został z nich wydzielony to dlatego tak niezbyt szczęśliwie brzmi ten post :mellow: .Jeśli chodzi o rodzaj sera to ja kupuję zawsze tłusty bo mam obawy ,że chudy będzie zanadto suchy. Wyciągam go zwykle wcześniej z wędzarki aby właśnie nie był zbyt wyschnięty .Uprzedzając pytanie - nie mam ustalonego czasu wędzenia tego serka decyduje o tym wygląd sera , aha wkładam go raczej w fazie wędzenia a nie osuszania czyli troszkę później.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

W wędzarni siedzi serek (tłusty) i sie wedzi juz ok. 1,5 h, temp. ok. 50 st. C - złapał kolorek kremowy z lekkim ciemniejszym - trzymac go jeszcze ?

 

W dotyku raczej nie wysuszony - czekam :) ... na odpowiedż tych co już w ten sposób i taki ser wędzili...

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Link to comment
Share on other sites

Trudno radzić na odległość - jak przetrzymasz dłużej to po prostu będzie bardziej słony i suchy. Ostatnio wędziłam biały ser ze 3 godz. ale kawałki były dosyć grube.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Link to comment
Share on other sites

Uwędzony - jest super :)

Solanka 10 % + przyprawy, zioła - moczone przez 12 h w lodówce, dwa prostopadłościany sera tłustego, później moczone w wodzie ok. 0,5 h, włozone do siatki.

Obsuszone przez przez pół dnia, w wędzarni ok. 3 h, temp. od 40 do 50 st. C.

Troche sie kruszy, ale to drobiazg w porównaniu z walorami smakowymi :thumbsup:

Co wyszło widać poniżej - polecam ! :)

Dzięki chudziak za przepisik...

 

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Link to comment
Share on other sites

Witam jak o serach mowa to i ja cos dorzucę . Kupuje w lidlu serek podpuszczkowy w lidlu to sie nazywa ser typu włoskiego 24 godziny do rostworu soli , sól do przetworów ja daje 60 g na litr przegotowanej wody nakłuwam serek jeszcze wykałaczką potem do siateczki przez noc osuszam i i do wedzenia jak jest miejsce w beczce :wink: .

Nie jest to oscypek ale cos zblizonego najlepszy po tygodniu lężenia :wink: w lodówce

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

ja bardzo przepraszam za przyglupie pytanie ale ten 10% roztwor soli to jakiej soli?

kuchennej czy peklowej?

 

w weekend pierwsza proba po roku. Wtedy sie obrazilem na wedzarnie bo mi nie wyszlo nic dobrego :)

doktorek :)
Link to comment
Share on other sites

Też wędzę sery, jak do tej pory tylko chude

 

 

W najbliższy weekend robię przymiarkę, pierwszy raz, do wędzenia sera żółtego. Nie mam doświadczenia ani wiedzy, albo coś znajdę na forum, albo jak większość moich wyrobów, próby i błędy, aż osiągnę to co chcę. :wink:

 

Tyle lat wędzę, a dopiero od niedawna nową wiedzę zdobywam, tu, na tym forum :grin:

www.wedzarnie.com.pl

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.