Skocz do zawartości

Pękające flaki


wosiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie: Dlaczego pękają flaki przy nabijaniu kiełbasy?

Nie nabijam ściśle a flak i tak bardzo często pęka. Nie są zleżałe bo kupiłem je ok 3 miesięce temu. Flaki mają rozmiar 28/32 i niebieski znaczek. Co to oznacza? :idea:

Teraz kupiłem flaki z czerwonym znaczkiem. :rolleyes:

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolor to oznaczenie kalibru jelita

 

kaliber 28-30 mm - kolor biało czerwony (I),

kaliber pow. 30-33 mm - kolor niebieski (II),

kaliber pow. 33-36 mm - kolor czerwony (III),

kaliber pow. 37 mm - kolor biały (IV),

niekalibrowane - kolor żółty (V).

 

Co do pękania to przyczyn może być kilka, oto moje podejrzenia:

-kiepska jakość jelit

-zbyt krótkie mocznie jelit

-zbyt ścisłe napełnianie

-uszkodzenie mechaniczne np. przy zakładaniu na metalowy lejek.

 

pozdrawiam

Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tymi oznaczeniami to nie jest tak do końca jak piszecie.

Oznaczenia są bo powinny być ale jelita i ich jakość to już inna historia.

Sprzedający wie co ma i albo da dobre albo puści gów... żeby sie ich pozbyć.

 

wosiu jak przechowywyałeś jelita przez te 3 miesiące i jak je przygotowałeś do nadziewania ?.

 

Miro :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

kupiłeś po prostu kiszkowate kiszki, ja dokładnie miałem taki sam problem z flakami kupionymi na zlocie jedne były dobre drugie się rozlatywały w czasie napychania.

niestety, ja już się nauczyłem, że biorę towar tylko z pewnego źródła, ale i to czasami zawodzi, dlatego w lodówce zawsze mam zapasik różnych flaków na nieprzewidziane okazje. pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W związku z różnymi opiniami co do przygotowania osłonek naturalnych do produkcji przedstawiam instrukcję z przepisów wewnętrznych.

,,Jelita konserwowane solą przed użyciem opłukuje się z soli i moczy w wodzie przez 2-4 godz. aż do przywrócenia elastyczności ścianek i usunięcia soli. Następnie przelewa się czystą wodą o temp. ok. 30st C , sprawdza czy jelita nie mają zanieczyszczeń i uszkodzeń . Jelita dziurawe i pozacinane , przecina się w uszkodzonych miejscach.

Jelita baranie i kozie cienkie, po opłukaniu z soli , moczy się ok. 15 min. i przelewa ciepłą wodą o temp. ok. 30stC. oraz sprawdza się uszkodzenia. Jelita baranie pozostawia się w wodzie by nie splątały się.’’

Tyle instrukcja ,która stanowi jakiś wzorzec. Każdy z nas ma swoje sprawdzone metody i rozne czasy moczenia ,,lecz żadne metody przy kiepskich jelitach nie poprawią ich jakości. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i słabej jakości jelita na ile to się da zużyć. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.