wosiu Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Witam Mam pytanie: Dlaczego pękają flaki przy nabijaniu kiełbasy?Nie nabijam ściśle a flak i tak bardzo często pęka. Nie są zleżałe bo kupiłem je ok 3 miesięce temu. Flaki mają rozmiar 28/32 i niebieski znaczek. Co to oznacza? :idea: Teraz kupiłem flaki z czerwonym znaczkiem. :rolleyes: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Kolor to oznaczenie kalibru jelita kaliber 28-30 mm - kolor biało czerwony (I),kaliber pow. 30-33 mm - kolor niebieski (II),kaliber pow. 33-36 mm - kolor czerwony (III),kaliber pow. 37 mm - kolor biały (IV),niekalibrowane - kolor żółty (V). Co do pękania to przyczyn może być kilka, oto moje podejrzenia:-kiepska jakość jelit-zbyt krótkie mocznie jelit-zbyt ścisłe napełnianie-uszkodzenie mechaniczne np. przy zakładaniu na metalowy lejek. pozdrawiam Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 13 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Może masz rację, mogły być te jelita kiepskiej jakości.Dziś kupiłem jelita 28/30 (100 yardów), za cenę 32zł. Czy to jest dobra cena , czy bardzo przepłaciłem. Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Z tymi oznaczeniami to nie jest tak do końca jak piszecie.Oznaczenia są bo powinny być ale jelita i ich jakość to już inna historia.Sprzedający wie co ma i albo da dobre albo puści gów... żeby sie ich pozbyć. wosiu jak przechowywyałeś jelita przez te 3 miesiące i jak je przygotowałeś do nadziewania ?. Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 15 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Grudnia 2006 Jelita przechowywałem w soli, były wymieszane i zasypane solą. Przed nabijaniem kiełbasy moczyłem je w wodzie przez noc i przed użyciem przepłukałem w środku. Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Grudnia 2006 kupiłeś po prostu kiszkowate kiszki, ja dokładnie miałem taki sam problem z flakami kupionymi na zlocie jedne były dobre drugie się rozlatywały w czasie napychania.niestety, ja już się nauczyłem, że biorę towar tylko z pewnego źródła, ale i to czasami zawodzi, dlatego w lodówce zawsze mam zapasik różnych flaków na nieprzewidziane okazje. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Grudnia 2006 W związku z różnymi opiniami co do przygotowania osłonek naturalnych do produkcji przedstawiam instrukcję z przepisów wewnętrznych. ,,Jelita konserwowane solą przed użyciem opłukuje się z soli i moczy w wodzie przez 2-4 godz. aż do przywrócenia elastyczności ścianek i usunięcia soli. Następnie przelewa się czystą wodą o temp. ok. 30st C , sprawdza czy jelita nie mają zanieczyszczeń i uszkodzeń . Jelita dziurawe i pozacinane , przecina się w uszkodzonych miejscach.Jelita baranie i kozie cienkie, po opłukaniu z soli , moczy się ok. 15 min. i przelewa ciepłą wodą o temp. ok. 30stC. oraz sprawdza się uszkodzenia. Jelita baranie pozostawia się w wodzie by nie splątały się.’’ Tyle instrukcja ,która stanowi jakiś wzorzec. Każdy z nas ma swoje sprawdzone metody i rozne czasy moczenia ,,lecz żadne metody przy kiepskich jelitach nie poprawią ich jakości. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i słabej jakości jelita na ile to się da zużyć. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.