Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie wędzonek wg DZIADKA


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#21 arkdom

arkdom

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1123 postów
  • MiejscowośćMysłowice

Napisano 12 gru 2010 - 16:15

Właśnie ,jak utrzymać szynki we wrzącej wodzie ? skoro po wrzuceniu ich do wrzątku wrzątek znika !

Tak naprawdę chodzi o to, żeby białko w wierzchniej części szynki się ścięło i nie pozwoliło uciec sokom z mięśnia. Szynka będzie wtedy soczysta.

To tak jak z gotowaniem mięsa/rosołu. Jeżeli chcemy otrzymać sztukę mięsa, to wrzucamy ją na wrzątek, jeżeli zależy nam na rosole, to mięso wkładamy do zimnej wody.

#22 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 19 sty 2011 - 14:18

Witam.
Tego całego parzenia bez termometrów nie "rozbierzesz" Dziś parzyłem szynkę o wadze 0,85 kg. Szynka wyjęta z zamrażarki, noc w lodówce do odmrożenia.Pierwsze 8 min gotowana, poźniej wbity termometr (pokazał 15*C) i dolanie zimnej wody do pełnego garka (poj. garnka 6L) ,temp. wody 84* C. Szynka osiągnęła temperaturę 68 stopni wewnątrz po następnych 85 min. ( termometr z alarmem). Reasumując: zimna szynka 0,85 kg wyjęta z lodówki osiągnęła 68 stopni po +/- 93 minutach.

Pozdrawiam :wink:

#23 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 19 sty 2011 - 15:07

Tego całego parzenia bez termometrów nie "rozbierzesz"


Pewnie znaczącym czynnikiem jest temperatura mięsa włożonego do gorącej wody . Jeśli było wcześniej zamrożone i powoli rozmrażane , to teoretycznie jest zimniejsze od tego co np leży w solance w lodówce przez kilka dni .
Zimniejsze oczywiście w środku .

#24 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 19 sty 2011 - 15:16

Pewnie znaczącym czynnikiem jest temperatura mięsa włożonego do gorącej wody


Nawet na pewno :cool:

Prosty eksperyment.Weź dwa jajka, jedno prosto z lodówki drugie o temp. pokojowej.Po gotowaniu ok. 4 min. te o temperaturze pokojowej będziesz miał na półtwardo, a te z lodówki będziesz miał na miękko i w dodatku białko "flukowate" ( nie do końca ścięte)

Pozdrawiam :wink:

#25 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 19 sty 2011 - 15:26

boggi napisał/a:
Pewnie znaczącym czynnikiem jest temperatura mięsa włożonego do gorącej wody


Nawet na pewno :cool:

Tak oczywiście , ja tylko tak nieśmiało odpisałem :)

#26 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 23 sty 2011 - 11:53

Witam.
Dziś znowu parzyłem szyneczkę.Czas parzenia podobny do poprzedniego (parę postów wyżej).Rozpoczęcie parzenia godz. 9:55
1. Gotowanie 10min, pod przykryciem, temperatura ponad 100*C.
Dołączona grafika

2.Obniżenie temperatury do 82 *C.
Dołączona grafika

3.Po ok. 12 min. (od początku) temperatura wewnątrz 18 *C
Dołączona grafika

4.Szynka wewnątrz osiągneła 68 *C po ok. 85 min.
Dołączona grafika

5.Waga parzonej szynki z wbitym termometrem.
Dołączona grafika

Pozdrawiam :wink:

#27 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3206 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 23 sty 2011 - 13:46

Wg mnie warto sprawdzić wydajność gotowego produktu, stąd moje pytanie


Czyżbyś chciał zrobić 350% normy :grin: i być lepszy od marketów :question: :grin:

#28 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6795 postów

Napisano 26 sty 2011 - 20:11

ja wkładam szyki do garnka 80 stopni i trzmam temperature około 45 min na 1 kilogram mięsa

#29 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11035 postów

Napisano 26 sty 2011 - 20:34

A ja najpierw je gotuje 10 min w 100C a potem parzę w 80C z wbitym termometrem do temp.68C w środku co jak wykazał Gonzo jest słuszne.Parzenie na czas różnie zdaje egzamin.

#30 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26959 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 26 sty 2011 - 20:52

Naprawdę warto zainwestować "parę złotych" w termometr bagnetowy.

#31 Tabasco

Tabasco

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 56 postów
  • MiejscowośćNiedojedziesz

Napisano 19 kwi 2011 - 08:58

Jest tu gdzieś na stronie jakiś odrębny artykuł na temat parzenia ?

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#32 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5648 postów

Napisano 19 kwi 2011 - 09:26

Tabasco...szukać się koledze nie chce.. :devil:
http://wedlinydomowe...obrobka-cieplna




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych