Jakub Jewuła Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Lipca 2021 Ps. Żeberka z grilla przygotowuję przez 48h w temp. 62stC Wszyscy, którzy je jedzą zgodnie mówią, że to najlepsze żeberka jakie jedli w życiu Pośpiech jest kiepskim doradcą J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 29 Lipca 2021 Ps. Żeberka z grilla przygotowuję przez 48h w temp. 62stC Wszyscy, którzy je jedzą zgodnie mówią, że to najlepsze żeberka jakie jedli w życiu Pośpiech jest kiepskim doradcą J.Jak to robisz na grillu? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Lipca 2021 Ps. Żeberka z grilla przygotowuję przez 48h w temp. 62stC Wszyscy, którzy je jedzą zgodnie mówią, że to najlepsze żeberka jakie jedli w życiu A jak długo przetrzymujesz je poza lodówką zanim zostaną zjedzone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Lipca 2021 Jak to robisz na grillu? Żeberka możliwie dobrze osuszam - normalną ścierką bawełnianą, grill gazowy odpalam chwilę wcześniej,tak żeby ustabilizowała się temperatura <> 200stC. Mięso na ruszt, smaruję sosem BBQ, gdy sos "obeschnie"obracam, znowu sos itd. Zazwyczaj smaruję po dwa razy z obu stron. Całość "pieczenia" na grillu zajmujekilka minut, może do 10. Uważać trzeba na tłuszcz kapiący z żeberek - łatwo się zapala na aromatyzerach. Z tego powodu będę wymieniałaromatyzery na węższe i bardziej pionowe, tak żeby tłuszcz szybko spadał w dół nie rozgrzewając się i nie zapalając... J.[Dodano: 29 lip 2021 - 11:39] A jak długo przetrzymujesz je poza lodówką zanim zostaną zjedzone? Chwilkę. Ludożerka od razu rzuca się na nie i zjada do ostatniego kawałeczka. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Lipca 2021 (edytowane) Ps. Żeberka z grilla przygotowuję przez 48h w temp. 62stC Całość "pieczenia" na grillu zajmuje kilka minut, może do 10. to ja juz calkiem nie rozumiem Edytowane 29 Lipca 2021 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Lipca 2021 Kolega zastosował duży skrót myślowy i wyszło, że trzyma żeberka na grillu 48h w temperaturze 62 stopnie. Zapomniał dodać, że to czas i temperatura gotowania sous vide, a potem dopiero piecze na grillu. Chwilkę. Ludożerka od razu rzuca się na nie i zjada do ostatniego kawałeczka.Pytałem, bo podajesz ten przykład w temacie o pasteryzowaniu konserw. Myślałem, że przygotowujesz tak żeberka, a potem one leżą na półce w worku w którym się gotowały i czekają aż będziesz robił grilla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Lipca 2021 A ja myślałem że najpierw podpieka 10min na grillu następnie do worka i 48h w 62'C.Czekałem kiedy to wyciągnie z worka i przełoży do słoika Ale może ta ludożerka przechwytuje to dobro w transporcie do słoika Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 29 Lipca 2021 (edytowane) Ja w sumie nie wiem po co kosci wsadzac wogole do sloika Ja jak mam chec na grylowana karkowke to robie wiecej ,gryluje i zamrazam ..ostatnio tak zrobilam bo susza u nas straszna i czekalam tylko ze zaraz bedzie zakaz grylowania .....Teraz natomiast przyszly ulewy to tez mam jak znalaz Edytowane 29 Lipca 2021 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 29 Lipca 2021 Electro i jak rozmrażasz/podgrzewasz to mięso?Kurcze zaśmiecamy fajny temat Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 29 Lipca 2021 @wróbel75, wkladam zamrozone do pieca na jakies 160 st. jak cieple wyjmuje Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 29 Lipca 2021 Jakub twoje żeberka są robione w klasyczny sposób sous vide a następnie zewnętrzną powłokę żeberka przypiekasz na grillu i świetnie mniam możesz to samo zrobić na patelni po wyjęciu z worka. Ponadto nie zgodzę się z Twoim stwierdzeniem : Dodatkowo stek będzie jednakowy w całym przekroju, a nie z wierzchu twardy a w środku krwisty.Steki to zupełnie inna bajka jak masz trochę pojęcia w tym temacie to wiesz o czym piszę. Ponadto żeberka wykonane metodą sous vide nic nie maja wspólnego z konserwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 29 Lipca 2021 @wróbel75, wkladam zamrozone do pieca na jakies 160 st. jak cieple wyjmuje Wypróbuję na pewno możesz to samo zrobić na patelni po wyjęciu z worka. Albo użyć palnika A następnie ... włożyć do słoika i pasteryzować 1h w 95'C aby ... Maxell nie wyrzucił tematu do kosza Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Lipca 2021 Ja pytałem jak to robisz na grillu? Ps. Żeberka z grilla przygotowuję przez 48h w temp. 62stC Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 23 Grudnia 2021 (edytowane) Ja tez sie doszkalam filet z kurczaka bez skory 60 St C 1,5h . Ja glownie ustawiam sie na kaczke i wolowinei jak co to jescze filety indyk i kurczak Edytowane 23 Grudnia 2021 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 23 Grudnia 2021 im dłużej tym soczyściej czy na odwrót? Czas jest zależny od temperatury - robiliśmy boczek w Zakopanem 36 godzin 55 st. Wydłużenie czasu o godzinę czy dwie przy temperaturach poniżej 60 st nie jest problemem w soczystości. Porównawczo- Ot takie nasze wędzenie do koloru a nie na czas . Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 23 Grudnia 2021 (edytowane) Jak @Maxell stworzy odrębny dział poświęcony gotowaniu Sous Vide o którym wspominał to podam link do największego na świecie zasobu przepisów tej metody gotowania,oczywiscie praktycznych. Edytowane 23 Grudnia 2021 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 23 Grudnia 2021 podam link do największego na świecie zasobu przepisów tej metody gotowania,oczywiscie praktycznych. Możesz przecież teraz dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 23 Grudnia 2021 podam link do największego na świecie zasobu przepisów tej metody gotowania,oczywiscie praktycznych. Możesz przecież teraz dodać. Zaginie w czeluściach postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 23 Grudnia 2021 (edytowane) Jest aplikacja na telefon którą ja używam nazywa się ANOVA ,jest tam multum różnorakich przepisów z opisem ,zdjęciami. Jest to aplikacja dodawana do cyrkulatora za pomocą jej można sterować urządzeniem .Jest też aplikacja z przepisami JOULE. Aplikacje te nie są po polsku. Edytowane 23 Grudnia 2021 przez lobo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 23 Grudnia 2021 (edytowane) ANOVA ,jest tam multum różnorakich przepisów To o stronie Anovy pisałem.Mam nadzieję że jak powstanie dział poświęcony Sous Vide to link będzie wklejony.https://recipes.anovaculinary.com/Jezeli ktoś korzysta z tel.to proponuję nie instalować apk.bo nie będzie możliwości tłumaczenia stron. Edytowane 23 Grudnia 2021 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 23 Grudnia 2021 No właśnie, ja myślałem że ideą Sous Vide są mięsa gotowane godzinami, a tu kurczaczek 1,5-3h i myk na talerz. Muszę przeprosić swój cyrkulator Jak @Maxell stworzy odrębny dział poświęcony gotowaniu Sous Vide Musimy mu jakoś tą dobę rozciągnąć bo w 24h się nie wyrabia Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 23 Grudnia 2021 A czy tą grzałką można normalnie parzyć wędzonki, może śmieszne pytanie ale nie wiem? :-)[Dodano: 23 gru 2021 - 11:22]bez próżni Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 23 Grudnia 2021 (edytowane) Możesz, ale ... tylko w workach.Więc bez próżnie się nie da. Edytowane 23 Grudnia 2021 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 23 Grudnia 2021 a dlaczego się nie da, na jakiej zasadzie to działa, myślałem że woda jest ogrzewana? Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Woda jest ogrzewana i tu by się dało lecz dodatkowo jest wiatraczek/śmigło który/e wprowadza wodę w obieg i tu jest pies pogrzebany Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.