Skocz do zawartości

Obróbka termiczna mięsa sous vide (gotowanie w próżni)


Darino

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ps. Żeberka z grilla przygotowuję przez 48h w temp. 62stC :)

Wszyscy, którzy je jedzą zgodnie mówią, że to najlepsze żeberka jakie jedli w życiu :)

 

Pośpiech jest kiepskim doradcą ;)

 

J.

Jak to robisz na grillu?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ps. Żeberka z grilla przygotowuję przez 48h w temp. 62stC :)

Wszyscy, którzy je jedzą zgodnie mówią, że to najlepsze żeberka jakie jedli w życiu :)

 

A jak długo przetrzymujesz je poza lodówką zanim zostaną zjedzone? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak to robisz na grillu?

 

 

 

Żeberka możliwie dobrze osuszam - normalną ścierką bawełnianą, grill gazowy odpalam chwilę wcześniej,

tak żeby ustabilizowała się temperatura <> 200stC. Mięso na ruszt, smaruję sosem BBQ, gdy sos "obeschnie"

obracam, znowu sos itd. Zazwyczaj smaruję po dwa razy z obu stron. Całość "pieczenia" na grillu zajmuje

kilka minut, może do 10.

 

Uważać trzeba na tłuszcz kapiący z żeberek - łatwo się zapala na aromatyzerach. Z tego powodu będę wymieniał

aromatyzery na węższe i bardziej pionowe, tak żeby tłuszcz szybko spadał w dół nie rozgrzewając się 

i nie zapalając...

 

J.


[Dodano: 29 lip 2021 - 11:39]

 

 


 

 

A jak długo przetrzymujesz je poza lodówką zanim zostaną zjedzone? 

 

 

 

 

 

Chwilkę. Ludożerka od razu rzuca się na nie i zjada do ostatniego kawałeczka.

 

J.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ps. Żeberka z grilla przygotowuję przez 48h w temp. 62stC
 

 

Całość "pieczenia" na grillu zajmuje kilka minut, może do 10.  

 

to ja juz calkiem nie rozumiem

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolega zastosował duży skrót myślowy i wyszło, że trzyma żeberka na grillu 48h w temperaturze 62 stopnie.
 
Zapomniał dodać, że to czas i temperatura gotowania sous vide, a potem dopiero piecze na grillu.
 
 

Chwilkę. Ludożerka od razu rzuca się na nie i zjada do ostatniego kawałeczka.


Pytałem, bo podajesz ten przykład w temacie o pasteryzowaniu konserw. Myślałem, że przygotowujesz tak żeberka, a potem one leżą na półce w worku w którym się gotowały i czekają aż będziesz robił grilla  :facepalm:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja myślałem że najpierw podpieka 10min na grillu następnie do worka i 48h w 62'C.

Czekałem kiedy to wyciągnie z worka i przełoży do słoika :D

Ale może ta ludożerka przechwytuje to dobro w transporcie do słoika :mad:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja w sumie nie wiem po co kosci wsadzac wogole do sloika  :facepalm:  :)

Ja jak mam chec na grylowana karkowke to robie wiecej ,gryluje i zamrazam ..ostatnio tak zrobilam bo susza u nas straszna i czekalam tylko ze zaraz bedzie zakaz grylowania .....

Teraz natomiast przyszly ulewy to tez mam jak znalaz :laugh:

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@wróbel75, wkladam zamrozone do pieca na jakies 160 st. jak cieple wyjmuje 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakub twoje żeberka są robione w klasyczny sposób sous vide a następnie zewnętrzną powłokę żeberka przypiekasz na grillu i świetnie mniam :tongue:  możesz to samo zrobić na patelni po wyjęciu z worka. Ponadto nie zgodzę się z Twoim stwierdzeniem :

 

Dodatkowo stek będzie jednakowy w całym przekroju, a nie z wierzchu twardy a w środku krwisty.

Steki to zupełnie inna bajka :) jak masz trochę pojęcia w tym temacie to wiesz o czym piszę. Ponadto żeberka wykonane metodą sous vide nic nie maja wspólnego z konserwą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

@wróbel75, wkladam zamrozone do pieca na jakies 160 st. jak cieple wyjmuje

Wypróbuję na pewno  :thumbsup: 

 

 

możesz to samo zrobić na patelni po wyjęciu z worka. 

Albo użyć palnika

 

A następnie ... włożyć do słoika i pasteryzować 1h w 95'C aby ... Maxell nie wyrzucił tematu do kosza :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja pytałem jak to robisz na grillu?  :)

 

Ps. Żeberka z grilla przygotowuję przez 48h w temp. 62stC

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
Ja tez sie doszkalam filet z kurczaka bez skory 60 St C 1,5h . Ja glownie ustawiam sie na kaczke i wolowinei jak co to jescze filety indyk i kurczak Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

im dłużej tym soczyściej czy na odwrót?
Czas jest zależny od temperatury - robiliśmy boczek w Zakopanem 36 godzin 55 st. Wydłużenie czasu  o godzinę czy dwie przy temperaturach poniżej 60 st nie jest problemem w soczystości. Porównawczo- Ot takie nasze wędzenie do koloru a nie na czas . 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest aplikacja na telefon którą ja używam nazywa  się ANOVA ,jest tam multum różnorakich przepisów z opisem ,zdjęciami. Jest to aplikacja dodawana do cyrkulatora za pomocą jej można sterować urządzeniem .Jest też aplikacja z przepisami  JOULE. Aplikacje te nie są po polsku. :cry:

Edytowane przez lobo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 ANOVA ,jest tam multum różnorakich przepisów 

To o stronie Anovy pisałem.Mam nadzieję że jak powstanie dział poświęcony Sous Vide to link będzie wklejony.

https://recipes.anovaculinary.com/

Jezeli ktoś korzysta z tel.to proponuję nie instalować apk.bo nie będzie możliwości tłumaczenia stron.

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie, ja myślałem że ideą Sous Vide są mięsa gotowane godzinami, a tu kurczaczek 1,5-3h i myk na talerz. :)

Muszę przeprosić swój cyrkulator :D

 

 

Jak @Maxell stworzy odrębny dział poświęcony gotowaniu Sous Vide

Musimy mu jakoś tą dobę rozciągnąć bo w 24h się nie wyrabia :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możesz, ale ... tylko w workach.

Więc bez próżnie się nie da.

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Woda jest ogrzewana i tu by się dało lecz dodatkowo jest wiatraczek/śmigło który/e wprowadza wodę w obieg i tu jest pies pogrzebany ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.