Jump to content

Recommended Posts

  • Replies 65
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

 

 

Możesz, ale ... tylko w workach.
 

Niekoniecznie, niestety może to skutkować uszkodzeniem śmigiełka, jeżeli dostanie się tam coś jeszcze prócz wody. Co prawda po parzeniu szynek to u mnie woda ma tylko lekki kolor słomkowej herbaty i praktycznie nic więcej, ale dla pewności parzę wędzonki w woreczkach.

 

 

Co prawda po parzeniu szynek to u mnie woda ma tylko lekki kolor słomkowej herbaty i praktycznie nic więcej, ale dla pewności parzę wędzonki w woreczkach.

I słusznie.

Te cyrkulatory mają bardzo delikatne śmigiełka, jednak niezależnie od ich konstrukcji, w okolicy wirującej osi gromadzą się nawet najmniejsze paprochy z wody.

Przekonałam się o tym po rozebraniu uszkodzonego cyrkulatora. U nasady śmigiełka nakręcone były jakieś strzępki i osady mimo, że zawsze parzyłam towar w workach.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

 

 

Co prawda po parzeniu szynek to u mnie woda ma tylko lekki kolor słomkowej herbaty i praktycznie nic więcej,

A tłuszcz odparował?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

  • 11 months later...

mam pytanie : mam zapeklowane na mokro szynkę wieprzową oraz filet z indyka. Niestety nie mam warnika ani cylkuratora. Parzenie muszę zrobić awaryjnie w garnku, gdzie temperatura jest ok 85 st. Obie wędliny wrzucam do gara zapakowane próżniowo. Jakie czasy parzenia sugerujecie dla tych mięs ?

 

Minuta na cm grubości -)

 

chyba zapomniałem dopisać że to jedyna obróbka cieplna jaka będzie dla tych wędlin. Tylko parzenie, nic więcej. termometru brak :(

 

W takim razie wyjmij z worka, gotuj do momentu kiedy zacznie się rozpadać. Następnie zrób z tego galaretę "drobiowo-wieprzową"

Przecież napisałem o cm i czasie. Jak nie masz termometru.

jakoś mi się ciężko pogodzić z myślą że mięso o grubości 10 cm będzie gotowe po 10 minutach do jedzenia. peklowało się 72h w solance

dzięki !

podobno im wyższa temperatura parzenia tym twardsza wędlina, ale niestety mam do dyspozycji jedynie gar z wodą grzany na gazie ... ;(

Edited by Rybak

babola to był ja strzelił, jak bym podał taką wędlinkę na stół :)

Dzięki za pomoc. Wesołych Świąt !

 

może ktoś podrzuci link to jakiejś tabeli - ile parzyć mięsa w folii w zależności od wagi czy temperatury ?

Edited by Rybak

Tabela z linku pokazuje po jakim czasie kawałek mięsa o danym kształcie i wymiarach osiągnie temperaturę wody w której się gotuję. Tak mniej więcej, bo zmiennych jest dużo więcej.

Zaczynając od temperatury około 5 stopni (z lodówki).

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_01_2019/post-65748-0-27606400-1546715239.jpg

 

90% temperatury wody mięso o danym kształcie osiągnie po około połowie danego czasu.

W skrócie wychodzi, że przy wodzie 75-80 stopni mięso po czasie liczonym jako 10min/cm osiągnie 68-72 stopnie  :D

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.