filemonek Posted December 23, 2021 Report Share #51 Posted December 23, 2021 Acha Quote Filemonek Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/3/#findComment-739641 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted December 23, 2021 Report Share #52 Posted December 23, 2021 Możesz, ale ... tylko w workach. Niekoniecznie, niestety może to skutkować uszkodzeniem śmigiełka, jeżeli dostanie się tam coś jeszcze prócz wody. Co prawda po parzeniu szynek to u mnie woda ma tylko lekki kolor słomkowej herbaty i praktycznie nic więcej, ale dla pewności parzę wędzonki w woreczkach. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/3/#findComment-739663 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 23, 2021 Report Share #53 Posted December 23, 2021 Co prawda po parzeniu szynek to u mnie woda ma tylko lekki kolor słomkowej herbaty i praktycznie nic więcej, ale dla pewności parzę wędzonki w woreczkach. I słusznie.Te cyrkulatory mają bardzo delikatne śmigiełka, jednak niezależnie od ich konstrukcji, w okolicy wirującej osi gromadzą się nawet najmniejsze paprochy z wody.Przekonałam się o tym po rozebraniu uszkodzonego cyrkulatora. U nasady śmigiełka nakręcone były jakieś strzępki i osady mimo, że zawsze parzyłam towar w workach. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/3/#findComment-739670 Share on other sites More sharing options...
wróbel75 Posted December 23, 2021 Report Share #54 Posted December 23, 2021 Co prawda po parzeniu szynek to u mnie woda ma tylko lekki kolor słomkowej herbaty i praktycznie nic więcej, A tłuszcz odparował? Quote Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/3/#findComment-739742 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted December 24, 2021 Report Share #55 Posted December 24, 2021 Jakieś takie chude blondynki mi się trafiały.Wczoraj sparzyłem kiełbasę szynkową bez woreczka i cyrkulator przeżył. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/3/#findComment-739774 Share on other sites More sharing options...
Rybak Posted December 23, 2022 Report Share #56 Posted December 23, 2022 mam pytanie : mam zapeklowane na mokro szynkę wieprzową oraz filet z indyka. Niestety nie mam warnika ani cylkuratora. Parzenie muszę zrobić awaryjnie w garnku, gdzie temperatura jest ok 85 st. Obie wędliny wrzucam do gara zapakowane próżniowo. Jakie czasy parzenia sugerujecie dla tych mięs ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/3/#findComment-804847 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted December 23, 2022 Report Share #57 Posted December 23, 2022 (edited) Minuta na cm grubości -)Masz termometr to wbij sondę do środka wyrobu. 68 świnka 72 drób. Edited December 23, 2022 by quadro555 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/3/#findComment-804860 Share on other sites More sharing options...
Rybak Posted December 23, 2022 Report Share #58 Posted December 23, 2022 Minuta na cm grubości -)chyba zapomniałem dopisać że to jedyna obróbka cieplna jaka będzie dla tych wędlin. Tylko parzenie, nic więcej. termometru brak Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/3/#findComment-804862 Share on other sites More sharing options...
Zofintal Posted December 23, 2022 Report Share #59 Posted December 23, 2022 Minuta na cm grubości -) chyba zapomniałem dopisać że to jedyna obróbka cieplna jaka będzie dla tych wędlin. Tylko parzenie, nic więcej. termometru brak W takim razie wyjmij z worka, gotuj do momentu kiedy zacznie się rozpadać. Następnie zrób z tego galaretę "drobiowo-wieprzową" Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/3/#findComment-804868 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted December 23, 2022 Report Share #60 Posted December 23, 2022 Przecież napisałem o cm i czasie. Jak nie masz termometru. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/3/#findComment-804870 Share on other sites More sharing options...
Rybak Posted December 23, 2022 Report Share #61 Posted December 23, 2022 Przecież napisałem o cm i czasie. Jak nie masz termometru.jakoś mi się ciężko pogodzić z myślą że mięso o grubości 10 cm będzie gotowe po 10 minutach do jedzenia. peklowało się 72h w solance Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/3/#findComment-804877 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 23, 2022 Report Share #62 Posted December 23, 2022 Minuta na cm grubości -) 10 min/cm Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/3/#findComment-804884 Share on other sites More sharing options...
Rybak Posted December 23, 2022 Report Share #63 Posted December 23, 2022 (edited) dzięki !podobno im wyższa temperatura parzenia tym twardsza wędlina, ale niestety mam do dyspozycji jedynie gar z wodą grzany na gazie ... ;( Edited December 23, 2022 by Rybak Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/3/#findComment-804887 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted December 23, 2022 Report Share #64 Posted December 23, 2022 No to ładnego babola strzeliłem. Zabrakło zera. Dzięki @Muski Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/3/#findComment-804898 Share on other sites More sharing options...
Rybak Posted December 24, 2022 Report Share #65 Posted December 24, 2022 (edited) babola to był ja strzelił, jak bym podał taką wędlinkę na stół Dzięki za pomoc. Wesołych Świąt ! może ktoś podrzuci link to jakiejś tabeli - ile parzyć mięsa w folii w zależności od wagi czy temperatury ? Edited December 24, 2022 by Rybak Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/3/#findComment-804960 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted December 26, 2022 Report Share #66 Posted December 26, 2022 Tabela z linku pokazuje po jakim czasie kawałek mięsa o danym kształcie i wymiarach osiągnie temperaturę wody w której się gotuję. Tak mniej więcej, bo zmiennych jest dużo więcej.Zaczynając od temperatury około 5 stopni (z lodówki). https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_01_2019/post-65748-0-27606400-1546715239.jpg 90% temperatury wody mięso o danym kształcie osiągnie po około połowie danego czasu.W skrócie wychodzi, że przy wodzie 75-80 stopni mięso po czasie liczonym jako 10min/cm osiągnie 68-72 stopnie Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4695-obr%C3%B3bka-termiczna-mi%C4%99sa-sous-vide-gotowanie-w-pr%C3%B3%C5%BCni/page/3/#findComment-805261 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.